Uradni list

Številka 16
Uradni list RS, št. 16/1994 z dne 25. 3. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 16/1994 z dne 25. 3. 1994

Kazalo

613. Odredba o vrstah in oblikah žigov in drugih oznak, ki se uporabljajo pri pregledu meril ter o vsebini in obliki potrdila o brezhibnosti merila, stran 889.

Na podlagi prvega odstavka 49. člena zakona o merskih enotah in merilih (Uradni list SFRJ, št. 9/84, 59/86, 20/89 in 9/90) v zvezi s 4. členom Ustavnega zakona za izvedbe Temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 1/91-I) izdaja minister za znanost in tehnologijo
ODREDBO
o vrstah in oblikah žigov in drugih oznak, ki se uporabljajo pri pregledu meril ter o vsebini in obliki potrdila o brezhibnosti merila
1. člen
Področne organizacijske enote Urada za standardizacijo in meroslovje (v nadaljnjem besedilu: enote kontrole meril), podjetja in druge ustanove iz 57. in 58. člena zakona o merskih enotah in merilih (v nadaljnjem besedilu: pooblaščene organizacije) potrdijo ob pregledu merila oziroma etalona (v nadaljnjem besedilu: merila) njegovo brezhibnost z žigom in drugimi oznakami oziroma s potrdilom o brezhibnosti merila, ki jih določa ta odredba.
2. člen
Enote kontrole meril uporabljajo:
– osnovni žig,
– letni žig,
– letni žig za drobna merila,
– letni žig v obliki nalepke,
– letni žig za predhodne preskuse,
– žig za steklena merila,
– potrdilo o brezhibnosti merila.
Za razveljavitev žigov se pri periodičnih pregledih in izrednih pregledih meril uporablja žig za razveljavitev žigov.
3. člen
Osnovni žig enote kontrole meril ima obliko kroga s premerom 6 mm, v katerem je enakokraka tehtnica z visečima skodelicama. Nad tehtnico je oznaka »SI«, med visečima skodelicama pa oznaka enote kontrole meril.
Z osnovnim žigom se potrdi brezhibnost merila po prvem pregledu.
4. člen
Letni žig kontrole meril ima obliko ščita, višine 7 mm. Zgoraj sta dve zadnji številki letnice pregleda meril, spodaj pa številka delavca enote kontrole meril.
Z letnim žigom se potrdi brezhibnost merila pri prvem pregledu, periodičnih pregledih in izrednih pregledih.
5. člen
Letni žig za drobna merila enote kontrole meril ima obliko ščita, višine 3,5 mm. Zgoraj sta dve zadnji številki letnice pregleda merila, spodaj pa oznaka enote kontrole meril.
Z letnim žigom za drobna merila se potrdi brezhibnost merila pri prvem pregledu, periodičnih pregledih in izrednih pregledih.
6. člen
Letni žig v obliki nalepke enote kontrole meril je izdelan na posebnem samolepilnem papirju, velikosti 20 mm x 8mm, in ima obliko elipse. Na levi strani je enokraka tehtnica z visečima skodelicama. Nad tehtnico je oznaka »SI«, med visečima skodelicama pa oznaka enote kontrole meril. Na desni strani sta dve zadnji številki letnice pregleda meril.
Z letnim žigom v obliki nalepke se potrdi brezhibnost tistih meril, ki jih zaradi občutljive, konstrukcije ni mogoče žigosati z osnovnim in letnim žigom.
7. člen
Letni žig za predhodne preskuse meril oziroma elementov meril enote kontrole meril ima obliko enakostraničnega trikotnika, okoli katerega se lahko očrta krog s premerom 8 mm. V zgornjem kotu je oznaka enote kontrole meril, pod njo pa sta dve zadnji številki letnice predhodnega preskusa merila.
Z letnim žigom za predhodne preskuse se potrdi brezhibnost merila pri predhodnem preskusu.
8. člen
Žig za steklena merila enote kontrole meril ima obliko ščita višine 8 mm. Zgoraj je oznaka »SI«, spodaj oznaka kontrole meril.
Z žigom za steklena merila se potrdi brezhibnost steklenih meril, za katera niso obvezni periodični pregledi.
9. člen
Žig za razveljavitev žigov ima obliko znaka »x« (krat), okoli katerega se lahko očrta krog s premerom 8 mm.
10. člen
Pooblaščene organizacije uporabljajo:
– osnovni žig,
– letni žig,
– letni žig v obliki nalepke,
– žig za steklena merila,
– žig za razveljavitev žigov,
– potrdilo o brezhibnosti merila.
11. člen
Osnovni žig pooblaščene organizacije ima obliko elipse z daljšim premerom 8 mm in krajšim premerom 5,5 mm, v kateri je enakokraka tehtnica z visečima skodelicama. Nad tehtnico je oznaka »SI«, med visečima skodelicama pa oznaka enote kontrole meril. Nad tehtnico je oznaka »SI«, med visečima skodelicama pa oznaka pooblaščene organizacije.
Z osnovnim žigom se potrdi brezhibnost merila po prvem pregledu.
12. člen
Letni žig pooblaščene organizacije ima obliko ščita, višine 7 mm. Zgoraj sta dve zadnji številki letnice pregleda meril, spodaj pa oznaka pooblaščene organizacije.
Z letnim žigom se potrdi brezhibnost merila pri prvem pregledu, periodičnih pregledih in izrednih pregledih.
13. člen
Letni žig v obliki nalepke pooblaščene organizacije je izdelan na posebnem samolepilnem papirju, velikosti 20 mm x 8 mm, in ima obliko elipse. Nalepka je bele barve z modro obrobo in modrimi napisi. Na levi strani je enokraka tehtnica z visečima skodelicama. Nad tehtnico je oznaka »SI«, med visečima skodelicama pa oznaka pooblaščene organizacije. Na desni strani sta dve zadnji številki letnice pregleda merila.
Z letnim žigom v obliki nalepke se potrdi brezhibnost meril, ki jih zaradi občutljive konstrukcije ni mogoče žigosati z osnovnim in letnim žigom.
Potrebno število letnih žigov v obliki nalepke pooblaščene organizacije dobijo od Urada RS za standardizacijo in meroslovje.
14. člen
Žig za steklena merila pooblaščene organizacije ima obliko ščita, višine 8 mm. V sredini je oznaka pooblaščene organizacije.
Z žigom za steklena merila se potrdi brezhibnost meril, izdelanih iz stekla, za katera niso obvezni periodični pregledi.
15. člen
Žigi, navedeni v tej odredbi oziroma potrdilo o brezhibnosti merila, se uporabljajo tudi za potrjevanje brezhibnosti meril, ki se uporabljajo kot etaloni (kontrolna merila, naprave ipd.), rabijo pa za pregled meril.
16. člen
Vrste, oblike in vsebina žigov so v prilogi št. 1, ki je sestavni del te odredbe.
17. člen
Po opravljenem pregledu se lahko brezhibnost merila namesto z žigosanjem potrdi z izdajo ustreznega potrdila o brezhibnosti merila. Na zahtevo stranke se izda o brezhibnosti merila tudi v primeru, če je bilo žigosano.
Vsebina in oblika potrdil o brezhibnosti merila so v prilogah št. 2 do 5, ki so sestavni del te odredbe.
18. člen
Žigi, s katerimi je potrjena brezhibnost meril po odredbi o vrstah in oblikah žigov in drugih znamenj, ki se uporabljajo pri pregledu meril (Uradni list SFRJ, št. 26/84), veljajo do poteka njihove veljavnosti.
19. člen
Z dnem, ko začne veljati ta odredba, se preneha uporabljati odredba o vrstah in oblikah žigov in drugih znamenj, ki se uporabljajo pri pregledu meril (Uradni list SFRJ, št. 26/84).
20. člen
Ta odredba začne veljati z dnem objave v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 306-3.0-001/94
Ljubljana, dne 12. januarja 1994.
Minister
za znanost in tehnologijo
dr. Rado Bohinc l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti