Uradni list

Številka 15
Uradni list RS, št. 15/1994 z dne 18. 3. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 15/1994 z dne 18. 3. 1994

Kazalo

590. Programska zasnova za bencinski servis v Mokronogu, stran 872.

Na podlagi prvega odstavka 2. člena Zakona o planiranju in urejanju prostora v prehodnem obdobju (Uradni list RS, št. 48/90) in 6. člena Odloka o pristojnostih zborov Skupščine občine Trebnje (Skupščinski Dolenjski list, št. 21/89, 11/90 in 10/91) so zbori Skupščine občine Trebnje na skupnem zasedanju zbora združenega dela, zbora krajevnih skupnosti in družbenopolitičnega zbora, dne 2. 3. 1994, sprejeli
PROGRAMSKE ZASNOVE
za bencinski servis v Mokronogu
I. Lega in velikost območja
Območje urejanja BENCINSKI SERVIS leži severozahodno od naselja Mokronog, ob regionalni cesti Trebnje-Mokronog, jugovzhodno od obstoječe žage lesa.
Območje je na jugovzhodu omejeno z regionalno cesto, na severozahodu z obstoječo žago, na severovzhodu in jugovzhodu pa s kmetijskimi površinami in leži na sledečih parcelah št. 565, 566 in 1069/3 k.o. Mokronog.
Bruto velikost območja urejanja je 4080 m2.
II. Organizacija dejavnosti v območju
Sedanja raba je kmetijska – njiva, delno pa pot do obstoječe žage lesa. S predvidenimi posegom se celotno območje namenja izgradnji bencinskega servisa z nekaterimi spremljajočimi dejavnostmi.
III. Namenska raba površin
Glede na enovit poseg na celotnem območju je namenska raba površin podrejena funkciji bodoče dejavnosti, kot sledi:
– predvideni objekti 380 m
– dovozna in izvozna cesta 880 m2 – manipulacijske in parkirne površine 1160 m2
– zelene površine 1660 m SKUPAJ 4080 m2
IV. Zasnova infrastrukturnih omrežij, objektov in naprav na območju in v povezavi s sosednjimi območji
a) Organizacija prometa
Navezava celotnega območja je predvidena na regionalno cesto Trebnje-Mokronog. Uvoz vozil iz smeri Mokronog in Trebnje je predviden ca. 80 ni jugovzhodno od obstoječega priključka dovozne ceste k obstoječi žagi lesa, izvoz pa je urejen v obstoječem priključku, skupaj za obstoječo žago in bencinski servis.
Za nemoten in varen promet pri uvozu na servis predvidevamo na regionalni cesti dodatni pas za leve zavijalce.
Promet na bencinskem servisu bo enosmeren. Parkiranje osebnih vozil se uredi ob izvozni cesti in za objekti bencinskega servisa.
Peš promet v območju servisa je predviden po dvignjenem hodniku. Uvoz za obstoječo žago lesa je iz ceste v Martinjo vas, po obstoječi cesti, izvoz pa je urejen skupaj.
b) Zasnova komunalnega omrežja
Območje je komunalno delno opremljeno. Preko. obravnavane površine je položen vodovod in nizkonapetostni električni zemeljski vod.
Telefonski vod je prostozračen na južni strani regionalne ceste.
Vodovod
Oskrba z vodo je predvidena iz obstoječega voda na parceli, ki se prestavi izven območja objektov. Izvedba in odmiki od ostalih vodov komunalne, opreme morajo biti v predpisanih razdaljah.
Kanalizacija
Vse odpadne vode iz bencinskega servisa se kanalizirajo v troprekatno vodotesno greznico na občasno praznjenje. Meteorne vode iz utrjenih površin, kjer se manipulira z gorivi in mazivi se vodijo preko lovilca olj in maščob v naravni recipient.
c) Zasnova energetskega omrežja
Preko območja poteka zemeljski vod nizke napetosti, ki ga je potrebno prestaviti izven območja objektov, od koder je v sklad s pogoji upravljalca možna oskrba bencinskega servisa z električno energijo Priključek bo izveden s podzemnim kablom, prav tako tudi razvod do predvidenih svetilk javne razsvetljave.
Ogrevanje servisa predvidevamo iz lastne kurilnice na kurilno olje. Rezervoar kurilnega olja bo vkopan v zelenici ob objektu.
V. Usmeritve za urbanistično, arhitektonsko in krajinsko oblikovanje
Urbanistično pa tudi arhitektonsko oblikovanje je podrejeno funkciji servisa in omejitvam, ki jih narekuje okolica območja. Prodajni objekt vključuje tudi okrepčevalnico z manjšim zunanjim gostinskim vrtom. Ob njem je lociran objekt, v katerem je avtopralnica. Zasnovana sta kot pritlična objekta, zunanje izmere ca. 17 m x 9 m za prodajni objekt, 9 m x 9 m za avtopralnico in 2,3 x 2,6 m za prodajo plina. Streha je simetrična dvokapnica s čopi, naklon strešin ca. 35 st., kontejner za plin pa ima ravno streho.
Izdajanje goriva se opravlja na štirih črpalkah oziroma petnajstih izdajnih mestih. Nad sredinskim otokom je predvidena nadstrešnica dimenzij ca. 15,0 m x 10,0 m, svetle višine 4,6 m.
Rezervoarji za gorivo bodo vkopani v zelenici ob cesti sledečih dimenzij:
1 x 30 m3, in sicer EL (10 m3) in D2 (20 m3)
1 x 30 m3 – MB 98
1 x 40 m3, in sicer NMB 91 (20 m3) in NMB 95 (20 m3).
Vse vozne površine bodo asfaltirane, površine kjer se manipulira z gorivi pa nepropustne betonske.
Partnerna ureditev se izvede po posebnem načrtu zunanje ureditve.
VI. Usmeritve za varovanje in izboljšanje bivalnega in delovnega okolja
Prostorsko je servis lociran v bližini obstoječe žage in dokaj oddaljen od bivalnih površin, zato ni pričakovati negativnih vplivov na okolje v obsegu, ki ni dopustno. Kljub temu pa je treba zagotoviti, da ne pride do onesnaževanja podtalnice s primernim izborom rezervoarjev, oljetesnimi površinami, kjer se pretaka gorivo, vodotesno kanalizacijo ipd. Za preprečevanje škodljivih emisij v ozračje predlagamo zaprt sistem pretakanja goriv. Prekomernega hrupa ne pričakujemo in ne predlagamo tovrstnih zaščitnih ukrepov.
VII. Usmeritve z vidika obrambe in zaščite
Pri načrtovanju objekta in ureditve območja je treba upoštevati veljavne predpise s področja obrambe in zaščite.
VIII. Pogoji in usmeritve glede zaporednosti gradnje
Realizacija posega se predvideva v eni etapi.
Št. 352-273/93-10
Trebnje, dne 2. marca 1994.
Predsednik
Skupščine občine Trebnje
Ciril Pungartnik l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti