Uradni list

Številka 14
Uradni list RS, št. 14/1994 z dne 11. 3. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 14/1994 z dne 11. 3. 1994

Kazalo

547. Odlok o graditvi in vzdrževanju zaklonišč na območju občine Kranj, stran 801.

Na podlagi 97. člena zakona o obrambi in zaščiti (Uradni list RS, št. 15/91), 12. člena uredbe o graditvi in vzdrževanju zaklonišč (Uradni list RS, št. 33/92) in 9. člena odloka o sestavi, pristojnostih in volitvah v zbore SO Kranj (Uradni vestnik Gorenjske, št. 1/90) je Skupščina občine Kranj na 25. seji zbora združenega dela dne 20. oktobra 1993, 28. seji zbora krajevnih skupnosti dne 20. oktobra 1993 in 24. seji družbenopolitičnega zbora dne 24. januarja 1994 sprejela
ODLOK
o graditvi in vzdrževanju zaklonišč na območju občine Kranj
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se za območje občine Kranj ureja graditev zaklonišč in drugih zaščitnih objektov, ter upravljanje, vzdrževanje, uporabe, oddaja v najem in nadzor nad zaklonišči.
2. člen
Za zaščito pred vojnimi dejstvovanji in njihovimi posledicami se občani občine Kranj zaklanjajo v zaklonišča, zaklonilnike in druge zaščitne objekte.
Glede na odpornost oziroma obseg zaščite se delijo zaklonišča za zaklonišča osnovne zaščite in zaklonišča dopolnilne zaščite.
3. člen
Javno zaklonišče je tisto, ki je zgrajeno na območju, kjer se zbira večje število ljudi. Uporabljajo ga vsi ljudje, ki se v trenutku nevarnosti nahajajo blizu zaklonišča.
4. člen
Zaklonišča v stanovanjih, poslovno-stanovanjskih in drugih stavbah so skupni prostori teh stavb, skupna zaklonišča pa so skupni prostori večjega števila stavb v soseski.
5. člen
Zaklonišča osnovne zaščite se gradijo v miru. V zaklonišča dopolnilne zaščite pa se v neposredni vojni nevarnosti prilagajajo obstoječi objekti in prostori.
6. člen
Drugi zaščitni objekti so kleti in drugi prostori v obstoječih objektih, komunalni in naravni objekti, ki se ob neposredni vojni nevarnosti preuredijo v zaklonišča dopolnilne zaščite ter rovni zaklonilniki, ki se gradijo ob neposredni vojni nevarnosti.
7. člen
Upravne naloge v zvezi z evidenco obstoječih zaklonišč, graditvijo novih zaklonišč, vzdrževanjem in uporabo javnih zaklonišč ter oddajanjem javnih zaklonišč v najem opravlja upravni organ za obrambo v sodelovanju z upravnim organom za urbanizem, gradbene in komunalne zadeve.
II. GRADITEV IN FINANCIRANJE ZAKLONIŠČ
8. člen
Zaklonišča osnovne zaščite na območju občine Kranj se morajo graditi v soseskah z več kot 5.000 prebivalci in sicer v novih objektih namenjenih za šole, vrtce, zdravstvene zavode, centre zvez, energetskih objektih in vseh drugih objektih, kjer se bodo v vojni opravljale dejavnosti posebnega pomena za obrambo in zaščito.
Območja in naselja, kjer je obvezna gradnja zaklonišča iz prvega odstavka tega člena, so prikazana na karti v merilu 1: 7000, meje območja pa so podane v opisni obliki, oboje je sestavni del odloka.
9. člen
Investitorji morajo v objektih na območjih v naseljih, ki so določena v 8. členu tega odloka, s svojimi sredstvi graditi zaklonišča v skladu s predpisanimi tehničnimi normativi.
10. člen
Zaklonišča se praviloma gradijo v sklopu objekta in sicer kot dvonamenski prostori, namenjeni za uporabo v miru, ki pa izpolnjujejo vse predpisane tehnične normative za zaklonišča.
11. člen
Investitor mora v primerih, ko gre za gradnjo objekta iz 8. člena tega odloka, predložiti upravnemu organu, pristojnemu za obrambo, potrebno gradbeno dokumentacijo, ki se nanaša na zaklonišče.
Investitor mora ob tehničnem pregledu objekta predložiti vse zahtevane ateste opreme in izjavo nadzornega organa o brezhibnosti izvedbe gradbeno tehničnih del.
III. UPRAVLJANJE IN VZDRŽEVANJE ZAKLONIŠČ
12. člen
Javna zaklonišča upravlja in vzdržuje upravni organ za obrambo oziroma fizična oseba ali pravna oseba, ki jo za upravljanje in vzdrževanje pooblasti upravni organ za obrambo (upravnik zaklonišča).
S posebno pogodbo se opredelijo načini upravljanja in vzdrževanja ter medsebojne pravice in obveznosti.
13. člen
Zaklonišča v stanovanjih, poslovno-stanovanjskih in drugih stavbah ter skupna zaklonišča upravljajo in vzdržujejo lastniki stanovanj, poslovnih in drugih prostorov v skladu s pogodbo o upravljanju.
Glede deleža stroškov upravljanja in vzdrževanja in načina plačevanja stroškov za zaklonišča se uporabljajo določbe glede upravljanja in vzdrževanja skupnih prostorov, objektov in naprav.
14. člen
Zaklonišča se morajo redno vzdrževati, enkrat letno pa se mora opraviti tehnična kontrola zaklonišča. Knjiga vzdrževanja zaklonišča se vodi v skladu s 6. členom uredbe o graditvi in vzdrževanju zaklonišč.
Tehnično kontrolo in preizkuse o delovanju varnostnih ter zaščitnih naprav v zakloniščih opravljajo pooblaščeni zavodi oziroma organizacije.
IV. UPORABA ZAKLONIŠČ V MIRU
15. člen
V miru se lahko zaklonišča uporabljajo za druge namene pod naslednjimi pogoji:
1. da se v njih ne opravljajo preureditve, ki bi vplivale na zmanjšanje zaščitne moči zaklonišča oziroma spremembo osnovnega namena zaklonišča;
2. da se uporabljajo na način, s katerim se ne poslabšajo higienski in tehnični pogoji zaklonišča;
3. da se v njih ne skladiščijo vnetljive in strupene snovi ter razsuti materiali;
4. da dejavnost, ki se opravlja v zakloniščih, ne ovira stanovalcev in drugih uporabnikov stavb;
5. da se redno vzdržujejo in jih je mogoče ob neposredni vojni nevarnosti ali v vojni izprazniti in uporabiti za zaščito najpozneje v 12 urah.
16. člen
Pogodbe o oddaji javnega zaklonišča v najem sklene občina Kranj oziroma fizična ali pravna oseba, ki je pooblaščena za upravljanje in vzdrževanje javnih zaklonišč.
Ostala zaklonišča oddajajo v najem lastniki stanovanjskih, poslovno-stanovanjskih in drugih prostorov, s tem da en izvod najemne pogodbe predložijo upravnemu organu za obrambo.
17. člen
Najemna pogodba o oddaji javnega zaklonišča mora obsegati zlasti namen in čas uporabe, obseg in varstvo dopustne preureditve, vzdrževanje, višino najemnine, prenehanje najemne pogodbe, ureditev po prenehanju in rok izpraznitve prostorov.
Pred sklenitvijo najemne pogodbe se ugotovi stanje objekta, instalacij in opreme v zaklonišču.
18. člen
Najemna pogodba za javno zaklonišče se lahko sklene za določen čas ali za nedoločen čas s šestmesečnim odpovednim rokom.
Ne glede na roke iz prejšnjega odstavka se najemna pogodba lahko odpove v primeru, da najemnik krši določbe 15. člena tega odloka oziroma ne plača najemnine zaporedoma dva meseca.
19. člen
Višina najemnine za oddajo javnega zaklonišča se določi ob sklenitvi najemne pogodbe in se povečuje skladno z višino najemnin za poslovne prostore v lasti občine Kranj.
20. člen
Ob neposredni vojni nevarnosti in v vojni prenehajo veljati vse najemne pogodbe za zaklonišča.
V. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
21. člen
Nadzor nad izvajanjem določb tega odloka opravlja upravni organ za obrambo.
22. člen
Za kršitev določb tega odloka se uporabljajo kazenske določbe zakona o obrambi in zaščiti.
23. člen
Najemne pogodbe za zaklonišča se morajo uskladiti z določbami tega odloka v treh mesecih od začetka veljavnosti odloka.
24. člen
Z dnem, ko začne veljati ta odlok, preneha veljati Odlok o zakloniščih na območju občine Kranj (Uradni vestnik Gorenjske, št. 9/83 in 3/90).
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 853/01-93
Kranj, dne 24. januarja 1994.
Predsednik
Skupščine občine Kranj
Vitomir Gros, dipl. inž l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti