Uradni list

Številka 14
Uradni list RS, št. 14/1994 z dne 11. 3. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 14/1994 z dne 11. 3. 1994

Kazalo

541. Pravilnik o pogojih in metodologiji izbiranja predlogov za subvencioniranje nakupa raziskovalne opreme, stran 783.

Na podlagi 36. člena Zakona o raziskovalni dejavnosti (Uradni list RS, št. 8/91-I) izdaja minister za znanost in tehnologijo
PRAVILNIK
o pogojih in metodologiji izbiranja predlogov za subvencioniranje nakupa raziskovalne opreme
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta pravilnik določa pogoje in metodologijo izbiranja predlogov za subvencioniranje nakupov raziskovalne opreme, spremljanje in izvajanje nakupov ter obveščanje o rezultatih izvajanja programa subvencioniranja nakupov raziskovalne opreme.
2. člen
Ministrstvo za znanost in tehnologijo (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo) subvencionira nakup raziskovalne opreme v okviru posebnega programa na podlagi javnega razpisa.
3. člen
Posebni program subvencioniranja obsega subvencije za nakup raziskovalne opreme, katerih nabavna vrednost enote na dan javnega razpisa presega 10.000 ECU tolarske protivrednosti.
Subvencija za nakup raziskovalne opreme v okviru tega programa lahko znaša največ 75% nabavne vrednosti za enoto raziskovalne opreme.
4. člen
Raziskovalna oprema, katere nabavna vrednost za enoto ne presega 10.000 ECU tolarske protivrednosti na dan javnega razpisa se lahko subvencionira v okviru materialnih stroškov posameznih raziskovalnih projektov ali programov.
5. člen
Minister za znanost in tehnologijo (v nadaljnjem besedilu: minister) pooblasti uradno osebo ministrstva (v nadaljnjem besedilu: uradna oseba) za vodenje postopka izbiranja predlogov in spremljanje izvajanja subvencioniranja nakupa raziskovalne opreme.
II. JAVNI RAZPIS
6. člen
Minister vsaj enkrat letno v prvem četrtletju objavi javni razpis za izbor predlogov za subvencioniranje nakupa raziskovalne opreme.
7. člen
Na javni razpis se lahko prijavi domača pravna ali fizična oseba (v nadaljnjem besedilu: prijavitelj), ki je registrirana za opravljanje, raziskovalne dejavnosti in izpolnjuje pogoje, določene z zakonom o raziskovalni dejavnosti (Uradni list RS, št. 8/91-I) in predpisi ministra.
8. člen
Javni razpis vsebuje:
1. naziv in naslov ministrstva;
2. predmet javnega razpisa;
3. določilo o upravičencih in pogojih, ki jih morajo izpolnjevati;
4. cilje subvencioniranja nakupov raziskovalne opreme;
5. obliko, rok in način oddaje prijave (datum, naslov);
6. merila za izbiro predlogov za subvencioniranje nakupov;
7. višino sredstev, do katere bo ministrstvo subvencioniralo nakupe enot raziskovalne opreme iz proračunskih sredstev;
8. rok, v katerem bodo prijavitelji obveščeni o izbiri prijaviteljev za subvencioniranje nakupa raziskovalne opreme.
9. člen
Prijava na javni razpis mora vsebovati:
1. podatke o prijavitelju;
2. podatke o raziskovalni skupini, ki nabavlja raziskovalno opremo;
3. raziskovalno področje;
4. naziv potrebne raziskovalne opreme ter nabavno vrednost;
5. izjavo o zagotovitvi lastnih sredstev (najmanj 25% nabavne vrednosti);
6. opis funkcionalnih lastnosti potrebne raziskovalne opreme;
7. tehnične podatke o potrebni raziskovalni opremi;
8. utemeljitev nakupa potrebne raziskovalne opreme z vidika razvojnih ciljev prijavitelja ter razvojnih ciljev raziskovalnih področij;
9. strokovno mnenje o primernosti in ustreznosti potrebne raziskovalne opreme z vidika varstva okolja, življenja in premoženja;
10. strokovno mnenje o izboru potrebne raziskovalne opreme s tehničnega, ekomonskega in eksploatacijskega vidika ter z vidika sodobnosti;
11. seznam projektov oziroma programov, katerih izvajanje je vezano na potrebno raziskovalno opremo (tudi projekti, ki se izvajajo izven raziskovalne organizacije oziroma matične raziskovalne skupine);
12. podatke o sodelovanju v mednarodnih projektih ali programih oziroma v drugih oblikah mednarodnega sodelovanja;
13. reference prijavitelja in raziskovalne skupine, ki so relevantne za utemeljenost oziroma prioriteto nakupa raziskovalne opreme.
14. podpis pooblaščene osebe prijavitelja, vodje raziskovalne skupine in odgovorne osebe za raziskovalno opremo, ki jo določi predlagatelj.
Podatki se predložijo na obrazcih, ki jih predpiše minister.
10. člen
V postopku za izbiranje predlogov za subvencioniranje nakupov raziskovalne opreme se obravnavajo prijave, ki vsebujejo vse z javnim razpisom in obrazci zahtevane podatke in dokazila, in prispejo na ministrstvo v roku, določenem v javnem razpisu.
11. člen
Prijavni obrazec se izpolni v treh izvodih. Minister izda ob vsakokratnem razpisu ustrezna navodila za izpolnjevanje obrazcev.
12. člen
Sprejem prijave na javni razpis se potrdi na prijavnem obrazcu. En izvod potrjenega prijavnega obrazca se vrne prijavitelju.
Če uradna oseba ugotovi, da je potrebno prijavo na javni razpis dopolniti, ker ne vsebuje vseh zahtevanih podatkov, obvesti prijavitelja o pomanjkljivostih in ga pozove, da jih odpravi v roku 14 dni in opozori na posledice, če le-te ne bo pravočasno odpravil.
Če prijavitelj v določenem roku od prejema poziva za dopolnitev prijave pomanjkljivosti ne odpravi in le-te niso takšne, da zaradi njih ne bi bilo mogoče oceniti predloga za subvencioniranje nakupa raziskovalne opreme, se le-ta oceni, kot da bi bila prijava popolna in pravočasna.
Če gre za pomanjkljivosti, zaradi katerih ne bi bilo mogoče oceniti predloga za subvencioniranje nakupa raziskovalne opreme, se šteje, da prijava ni vložena. Predložena dokumentacija se vrne prijavitelju.
13. člen
O predlogih za subvencioniranje nakupa raziskovalne opreme se vodi seznam. V seznam se vpišejo podatki iz prijavnega obrazca in podatki izbora. Seznam podpiše uradna oseba. Seznam je javen.
14. člen
Podatki in dokumentacija, ki jih vsebujejo predlogi za subvencioniranje nakupa raziskovalne opreme, so uradna tajnost.
15. člen
Ko uradna oseba ugotovi, da prijava na javni razpis vsebuje vse zahtevane podatke, jo pošlje nacionalnim koordinatorjem v oceno in pripravo predloga za subvencioniranje nakupa raziskovalne opreme.
III. POSTOPEK IN MERILA ZA OBLIKOVANJE PREDNOSTNE LISTE
16. člen
Nacionalni koordinatorji ocenijo prijave na javni razpis ter oblikujejo predloge za subvencioniranje raziskovalne opreme najkasneje v 30 dneh od dneva prejema dokumentacije.
Ocene in predloge izdelajo nacionalni koordinatorji na vprašalniku, ki ga predpiše minister. Pri ocenjevanju predlogov za subvencioniranje ter oblikovanju svojih predlogov je nacionalni koordinator samostojen.
Če nacionalni koordinator meni, da bi pridobitev dodatnih strokovnih mnenj bistveno prispevala h kakovosti ocene ali oblikovanju predlogov, predlaga to ministru v odobritev.
17. člen
Področni sveti na podlagi ocen in predlogov nacionalnih koordinatorjev ter meril, določenih s tem pravilnikom, pripravijo področno prednostno listo. Področno prednostno listo podpišeta predsednik področnega sveta in uradna oseba.
Področno prednostno listo oblikujejo najkasneje v 30 dneh od dneva prejema dokumentacije.
18. člen
Merila, ki se uporabljajo za določitev področne prednostne liste so:
1. vključenost opreme v tekoče projekte, programe ter infrastrukturo;
2. reference (znanstveno-raziskovalni in raziskovalno-razvojni kazalci) prijavitelja ter raziskovalne skupine;
3. sodelovanje v mednarodnih projektih ali programih oziroma v drugih oblikah mednarodnega sodelovanja;
4. pomen nakupa potrebne raziskovalne opreme z vidika razvojnih ciljev prijavitelja;
5. pomen opreme za infrastrukturo ožjega raziskovalnega področja ali več področij;
6. pomen raziskovalne opreme za uvajanje sodobnih tehnologij v Republiko Slovenijo;
7. primernost in ustreznost potrebne raziskovalne opreme z vidika varstva okolja, zdravja, življenja in premoženja;
8. primernost in ustreznost izbora potrebne raziskovalne opreme s tehničnega, ekomonskega in eksploatacijskega vidika;
9. združljivost ter vključljivost raziskovalne opreme v obstoječo raziskovalno infrastrukturo;
10. predvidena zasedenost raziskovalne opreme, njena razpoložljivost in izkoriščenost;
11. delež lastne udeležbe za nakup raziskovalne opreme;
12. pomen raziskovalne opreme za politiko razvoja, znanstvenih področij, ved oziroma polj v Republiki Sloveniji.
Vrstni red meril ne pomeni njihove prioritete.
Pri izboru imajo prednost prijave javnih raziskovalnih zavodov ter prijave visokošolskih zavodov.
Minister lahko na predlog področnega sveta s sklepom podrobneje določi metodologijo za uporabo meril, ki se uporabljajo za določitev področne prednostne liste.
19. člen
Nacionalni svet za raziskave in razvoj na podlagi področnih prednostnih list pripravi končni predlog skupne prednostne liste za subvencioniranje nakupov raziskovalne opreme (v nadaljnjem besedilu: nacionalna lista) najkasneje v 30 dneh od dneva prejema dokumentacije.
Pri pripravi predloga nacionalne liste upošteva usmeritve nacionalnega raziskovalnega programa in letnih aktov o znanstveni in tehnološki politiki, prioritete, ki jih določajo posamezna ministrstva in Vlada Republike Slovenije, področno določene prioritete znanstvenega in tehnološkega razvoja države ter obseg proračunskih sredstev.
Predlog nacionalne liste podpišeta predsednik Nacionalnega sveta za raziskave in razvoj ter uradna oseba.
Nacionalni svet za raziskave in razvoj lahko zahteva od področnih svetov dodatne utemeljitve predlogov razvrstitve v področne prednostne liste.
20. člen
Nacionalno listo določi minister. Minister odloča o izboru nakupov raziskovalne opreme v višini sredstev za subvencioniranje nakupov raziskovalne opreme, izhajajoč iz politike, določene z nacionalnim programom, ter ob upoštevanju obsega razpoložljivih proračunskih sredstev.
Minister pošlje nacionalno listo Svetu za znanost in tehnologijo Republike Slovenije in jo objavi v sredstvih javnega obveščanja.
21. člen
Minister obvesti prijavitelje o rezultatih izbora prijav za subvencioniranje nakupa raziskovalne opreme.
Prijavitelj ima v osmih dneh od prejema obvestila pravico vložiti zahtevo za ponovno ocenitev predloga za subvencioniranje nakupa raziskovalne opreme. Prijavitelj mora v svoji zahtevi opredeliti razloge, zaradi katerih zahteva ponovno ocenitev.
Prijavitelj se ima pravico seznaniti z ocenami nacionalnih koordinatorjev, ne more pa zahtevati podatke o njih.
O zahtevi odloči minister. Odločitev je dokončna.
Postopek in način ponovne ocenitve in priprave predloga za subvencioniranje nakupa raziskovalne opreme določi minister za vsak primer posebej.
IV POGODBA O SUBVENCIONIRANJU NAKUPA RAZISKOVALNE OPREME
22. člen
Za izvedbo izbranih predlogov za subvencioniranje nakupa raziskovalne opreme, uvrščenih na nacionalno listo, sklene minister z prijaviteljem (v nadaljnjem besedilu: sopogodbenikom) pogodbo o subvencioniranju nakupa raziskovalne opreme.
23. člen
Predlog pogodbe skupaj z obrazci pogodbene dokumentacije, se pošlje sopogodbeniku v podpis.
Podpisano pogodbo z izpolnjenimi obrazci pogodbene dokumentacije mora sopogodbenik vrniti ministrstvu v 30 dneh po njihovem prejemu.
24. člen
Če uradna oseba ugotovi, da pogodbena dokumentacija ni ustrezno izpolnjena ali, da je potrebno katero od sestavin pogodbene dokumentacije uskladiti oziroma dopolniti, le-ta obvesti sopogodbenika o pomanjkljivostih in ga pozove, da jih v roku 15 dni odpravi oziroma dopolni.
25. člen
Če sopogodbenik v roku, določenem za dopolnitev pogodbene dokumentacije, ne odpravi pomanjkljivosti, minister odstopi od sklenitve pogodbe in o tem najkasneje v osmih dneh obvesti sopogodbenika.
26. člen
Sopogodbenik jamči za verodostojnost podatkov v pogodbeni dokumentaciji.
V primeru, da sopogodbenik predloži neresnične podatke, ga uradna oseba pozove, da predloži resnične podatke in poda pojasnilo zakaj so v pogodbeni dokumentaciji navedeni neresnični podatki.
Če sopogodbenik ne sporoči novih podatkov in ne pojasni zakaj je predložil neresnične podatke, ali če se ugotovi, da je z navedbo neresničnih podatkov hotel prikazati oziroma predrugačiti dejansko stanje, lahko minister odstopi od sklenitve pogodbe oziroma razdre pogodbo, če je bila ta že sklenjena.
27. člen
Ministrstvo spremlja in nadzoruje izvajanje nabave raziskovalne opreme v vseh fazah poteka nakupa raziskovalne opreme.
Postopek in način spremljanja poteka nakupa in izvajanja nadzora nakupa raziskovalne opreme se določi s pogodbo.
28. člen
Za redno poročanje o izvajanju in subvencioniranju nakupa raziskovalne opreme v skladu s pogodbo je odgovoren sopogodbenik in njegova odgovorna oseba za raziskovalno opremo.
Sopogodbenik izdela in dostavi uradni osebi poročilo o zaključku nakupa raziskovalne opreme, poročilo o montaži oziroma vzpostavitvi delovanja ter poročilo o vzpostavitvi knjigovodske evidence.
Poročila podpišeta pooblaščena oseba sopogodbenika in njegova odgovorna oseba za raziskovalno opremo. Poročila predloži sopogodbenik takoj po zaključku posamezne faze, na katero se posamezno poročilo nanaša. S pogodbo se lahko določi dostava delnih poročil.
29. člen
V primeru, da ministrstvo ugotovi, da se sredstva za subvencioniranje nakupa raziskovane opreme iz pogodbe uporabljajo nenamensko, ali da pride do izpada sredstev sopogodbenika, oziroma če nastopijo okoliščine, ki onemogočajo nadaljnjo izvedbo nakupa raziskovalne opreme, lahko minister prekine subvencioniranje nakupa raziskovalne opreme oziroma odstopi od pogodbe ter zahteva vrnitev vseh že izplačanih sredstev v realni vrednosti na dan vračila.
30. člen
Če sopogodbenik iz objektivnih razlogov ne more izvesti nakupa ali montaže oziroma vzpostavitve nemotenega delovanja raziskovalne opreme, za katero je bila sklenjena pogodba o subvencioniranju nakupa raziskovalne opreme, mora izbrani prijavitelj o tem takoj obvestiti uradno osebo.
V. GOSPODARJENJE Z RAZISKOVALNO OPREMO
31. člen
Sopogodbenik zagotavlja nemoteno delovanje raziskovalne opreme ter ravna z njo kot dober gospodar. Odtujevanje te opreme je možno le s soglasjem ministrstva.
32. člen
S pogodbo o subvencioniranju nakupa raziskovalne opreme se uredijo tudi druge medsebojne materialne pravice in obveznosti, predvsem pa: izkoriščanje raziskovalne opreme, pogoji za eksploatacijo raziskovalne opreme, poročanje o delovanju, uporabljenosti in izkoriščenosti ter uporaba meril in elementov za oblikovanje cen storitev izvajanih s to raziskovalno opremo.
33. člen
Sopogodbenik je dolžan zagotoviti vključitev raziskovalne opreme v izvajanje projektov in programov ter zagotoviti, da se raziskovalna oprema subvencionirana po tem pravilniku knjigovodsko evidentira kot osnovno sredstvo pri sopogodbeniku.
34. člen
Enkrat letno, najkasneje do 31. januarja sopogodbenik poda za preteklo leto letno poročilo o zasedenosti, izkoriščenosti, vzdrževanju, subvencionirane raziskovalne opreme. Letna poročila dostavlja sopogodbenik še pet let po datumu vzpostavitve knjigovodske evidence, če to s pogodbo ni določeno drugače.
Vsebino ter obseg poročila predpiše minister.
35. člen
Uradna oseba vodi katalog raziskovalne opreme ter evidence o zasedenosti, izkoriščenosti in vzdrževanju raziskovalne opreme, subvencionirane na podlagi določil tega pravilnika.
Katalog vsebuje podatke iz prijavnega obrazca, evidence o zasedenosti, izkoriščenosti in vzdrževanju raziskovalne opreme pa podatke iz poročil o zasedenosti, izkoriščenosti in vzdrževanju raziskovalne opreme.
VI. OBVEŠČANJE JAVNOSTI IN UPORABNIKOV
36. člen
Minister obvešča javnost in uporabnike o nakupih, uporabljenosti ter izkoriščenosti raziskovalne opreme v glasilih, sredstvih javnega obveščanja ter na javnih panelih in konferencah, ki jih organizira.
36. člen
Sopogodbenik nakupa raziskovalne opreme je dolžan pri objavljanju svojih rezultatov oziroma pri drugih oblikah javnega predstavljanja navesti, da so navedeni rezultati nastali na raziskovalni opremi, ki je bila subvencionirana iz sredstev državnega proračuna, ter na zahtevo ministrstva sodelovati pri obveščanju javnosti, ki ga organizira ministrstvo.
VII. KONČNA DOLOČBA
37. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 155/94
Ljubljana, dne 7. marca 1994.
Prof. dr. Rado Bohinc l. r.
Minister
za znanost in tehnologijo

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti