Uradni list

Številka 13
Uradni list RS, št. 13/1994 z dne 10. 3. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 13/1994 z dne 10. 3. 1994

Kazalo

534. Odredba o preventivnih cepljenjih, diagnostičnih in drugih preiskavah živali na območju občine Žalec v letu 1994, stran 774.

Na podlagi tretjega odstavka 40. člena Zakona o zdravstvenem varstvu živali (Uradni list RS, št. 37/85), drugega odstavka 2. člena Odredbe o izvajanju preventivnih ukrepov zaradi odkrivanja in preprečevanja živalskih kužnih bolezni v letu 1994 (Uradni list RS, št. 72/93) ter 202. člena Statuta občine Žalec (Uradni list RS, št. 46/86, 40/87 in Uradni list RS, št. 5/91-I in 56/93) je Izvršni svet Skupščine občine Žalec na seji dne 22. februarja 1994 sprejel
ODREDBO
o preventivnih cepljenjih, diagnostičnih in drugih preiskavah živali na območju občine Žalec v letu 1994
1. člen
Da se odkrijejo in preprečijo v tej odredbi navedene živalske kužne bolezni mora Zavod za živinorejo in veterinarstvo Celje Veterinarska postaja Žalec (v nadaljnjem besedilu ZŽV Celje PE Žalec) opraviti v letu 1994 ukrepe zaradi odkrivanja in preprečevanja kužnih bolezni živali.
Posestniki živali so dolžni izvajati ukrepe iz te odredbe.
2. člen
ZŽV Celje PE Žalec je dolžna pred vsakim začetkom izvajanja ukrepov iz te odredbe obvestiti občinski upravni organ pristojen za veterinarsko inšpekcijo o dnevu, kraju in času izvajanja določenega ukrepa. O opravljenem delu morajo veterinarski inšpekciji poročati na predpisanih obrazcih.
3. člen
Preventivne vakcinacije se morajo opraviti tolikokrat. kolikokrat je potrebno, da so živali stalno zaščitene proti določeni kužni bolezni.
Kontrolo imunosti opravi Veterinarska fakulteta v Ljubljani po programu, ki ga določi z obveznim navodilom Republiška veterinarska uprava.
4. člen
ZŽV Celje PE Žalec, ki opravlja preventivne vakcinacije ali diagnostične preiskave, mora voditi evidence o datumu vakcinacije oziroma preiskave, o vrsti vakcinacije ali preiskave, o imenu in bivališču imetnika živali, o opisu živali, o proizvajalcu cepiva, o serijski in kontrolni številki cepiva ter o rezultatu vakcinacije in preiskave.
ZŽV Celje PE Žalec mora spremljati zdravstveno stanje živali po uporabi biološkega preparata in obveščati upravni organ pristojen za veterinarsko inšpekcijo, o vseh nezaželenih stranskih pojavih in o pojavih, ki kažejo na morebitno nezanesljivo imunost.
5. člen
Splošna vakcinacija psov proti steklini mora biti opravljena od 1. 2. 1994 do 15. 4. 1994. Vakcinacijo opravi ZŽV Celje PE Žalec. Mladi psi morajo biti vakcinirani proti steklini takoj, ko dopolnijo štiri mesece starosti.
Vakcinirati proti steklini je obvezno tudi vse domače živali, ki se bodo v letu 1994 pasle. Stroški teh vakcinacij bremenijo lastnika.
6. člen
Proti atipični kokošji kugi je treba vakcinirati kokoši. piščance, brojlerje, purane, japonske prepelice in fazane v oborah:
– v perutninskih obratih kmetijskih zadrug in o vseh rejah, kjer je reja perutnine pomembnejša gospodarska dejavnost
– v strnjenih naseljih, kjer so perutninski obrati kmetijskih organizacij ali večje reje v privatni lasti
– v naseljih Založe, Brnica, Liboje, Griže, Zg. Roje, Šešče in Gomilsko, kjer je v zadnjih dveh letih bila ugotovljena atipična kuga kokoši.
Vakcinacijo iz prejšnjega odstavka opravi ZŽV Celje PE Žalec po programu imunoprofilakse prilagojenim epi-zootiološki situaciji AKK v letu 1993.
7. člen
Proti Marekovi bolezni, infekcioznemu bronhitisu in gumboro boleznijo mora biti vakcinirano proizvodno jato nesnic na stroške lastnika teh živali. Vakcinacijo opravi ZŽV Celje PE Žalec.
Pri pojavu Marekove bolezni se mora prve primere bolezni potrditi s histološko preiskavo. Preiskavo opravi Veterinarska fakulteta v Ljubljani.
8. člen
Proti prašičji kugi je treba preventivno vakcinirati prašiče v gospodarstvih, ki imajo deset in več plemenskih svinj oziroma najmanj 50 pitancev in prašiče posestnikov, ki neposredno mejijo na farme. Na stroške lastnika prašičev pa vse prašiče, ki se hranijo s pomijami iz-gostinskih obratov, obratov družbene prehrane in drugih javnih lokalov.
Cepljenje proti svinjski kugi se opravi s sevom K-la-piniziranega virusa. Cepljenje opravi ZŽV Celje PE Žalec.
9. člen
Tuberkulinizirati je treba:
– 50% vseh krav molznic in brejih telic na območju občine Žalec (X splošna tuberkulinizacija)
– osnovno govejo čredo "Hmezad" Kmetijstvo Žalec
– vse plemenske merjasce in svinje plemenke v organiziranih rejah
Tuberkulinizacijo opravi ZŽV Celje PE Žalec.
10. člen
Na brucelozo je treba preiskati enkrat letno:
– 10% rej krav in brejih telic, v katerih je več kot 10 živali s serološkim pregledom krvi, po programu, ki ga določi veterinarska inšpekcija Žalec.
– bike v naravnem pripustu in 20% plemenskih živali v osnovni goveji čredi "Hmezad" Kmetijstvo Žalec s serološko preiskavo
– 2-krat letno je potrebno klinično pregledati plemenske ovne in odvzeti kri za serološko preiskavo na Brucella ovis
– 20% plemenskih svinj in po programu veterinarske inšpekcije Žalec. Klinične preglede odvzem krvi opravi ZŽV Celje PE Žalec, serološke preiskave pa opravi Veterinarska fakulteta v Ljubljani.
11. člen
Na bolezen Aujeszkega in TGE (transmisioni gastroenteritis) je treba preiskati vzorce krvi 10% plemenskih svinj v organiziranih rejah. Vzorce krvi odvzame ZŽV – PE Žalec. Preiskavo opravi Veterinarska fakulteta v Ljubljani.
12. člen
Na mehurčasti izpuščaj pri govedu (Rhinotracheitis et vulvovaginitis pustuloza infeetioza bovum), vibriozo. leptospirozo. trihomoniazo in levkozo je potrebno preiskati enkrat v letu bike v naravnem pripustu. Opraviti je treba tudi koprološke preiskave in bakteriološke preiskave semena na onesnaženost z ubikvitarnimi bakterijami.
Na mehurčasti izpuščaj je potrebno pregledati še kri 50% rej bikovskih mater sivo rjave pasme in lisaste pasme.
Vzorce odvzame ZŽV Celje PE Žalec, preiskave pa Veterinarska fakulteta v Ljubljani.
13. člen
Na govejo levkozo in leptospirozo je treba pregledati 5% vseh še nepregledanih plemenskih živali v osnovni čredi govedi last Hmezad Kmetijstvo Žalec.
Vzorec krvi odvzame ŽŽV Celje PE Žalec po programu. ki ga določi občinska veterinarska inšpekcija. Preiskave krvi opravi Veterinarska fakulteta v Ljubljani.
14. člen
Na leptospirozo je potrebno preiskati kri konj v rejah športnih konj najmanj 50 dni pred pričetkom tekmovalne sezone, na stroške lastnika konj in vse konje, ki se bodo med letom vhlevili v te reje.
Vzorce krvi odvzame ZŽV – Veterinarska postaja Žalec, preiskave pa opravi Veterinarska fakulteta v Ljubljani.
15. člen
Na hudo gnilobo čebelje zalege je potrebno v aprilu 1994 pregledati čebelje družine v krajih Kasaze. Brnica. Liboje. kjer je v jeseni 1992 bila ugotovljena ta bolezen čebel. Preglede opravi ZŽV Celje.
16. člen
Na vrtoglavost postrvi je treba v ribogojnicah pregledati enkrat letno postrvske vrste rib. ki se vlagajo, prodajajo ali prevažajo. Vzorci mladic morajo biti poslani v preiskavo od junija do 31. decembra 1994 vzorci tržnih rib pa, ko to odredi občinski upravni organ, pristojen za veterinarsko inšpekcijo.
Na virusno hemoragično septikemijo postrvi je treba preiskati plemenske jate postrvskih rib do 15. februarja 1994.
Na spomladansko viremijo, eritrodermatitis in vnetje ribjega mehurja pri krapih je treba do 15. maja 1994 preiskati krape iz registriranih rej, ki se vlagajo, prodajajo ali prevažajo, mladice krapov pa je treba preiskati do konca leta 1994.
Vzorce rib za preiskavo po tem členu vzame ZŽV Celje PE Žalec in jih dostavijo Veterinarski fakulteti v Ljubljani, ko to odredi veterinarski inšpektor.
17. člen
Proti hemoragični bolezni zajcev in kuncev je potrebno v letu 1994 cepiti vse plemenske zajce in kunce. Cepljenje opravi z ustrezno vakcino ZŽV Celje – Veterinarska postaja Žalec. Lastniki morajo do 30. 4. 1994. prijaviti svoje plemenske živali pri Veterinarski postaji Žalec. Stroški cepljenja bremenijo lastnika.
18. člen
Ta odredba začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 323-004/94
Žalec, dne 22. februarja 1994.
Predsednik
Izvršnega sveta Skupščine
občine Žalec
Boris Krajnc, dipl. ek. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti