Uradni list

Številka 13
Uradni list RS, št. 13/1994 z dne 10. 3. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 13/1994 z dne 10. 3. 1994

Kazalo

523. Sklep ustavnega sodišča o zadržanju izvrševanja drugega odstavka 60. člena zakona o visokem šolstvu do sprejetja končne odločitve, stran 723.

Ustavno sodišče je na seji dne 17. 2. 1994 obravnavalo predlog Državnega sveta Republike Slovenije za zadržanje izvrševanja določbe drugega odstavka 60. člena zakona o visokem šolstvu in
sklenilo:
do sprejetja končne odločitve se zadrži izvrševanje drugega odstavka 60. člena zakona o visokem šolstvu (Uradni list RS, št. 67/93).
Obrazložitev
Vlagatelj navaja, da je določba drugega odstavka 60. člena zakona o visokem šolstvu (Uradni list RS, št. 67/94), po kateri lahko redni profesor zaseda delovno mesto le do doseženega 65. leta starosti, v nasprotju s 14. členom ustave, ker postavlja redne profesorje v neenakopraven položaj z delavci na delovnih mestih drugih visokošolskih učiteljev, znanstvenih delavcev in visokošolskih sodelavcev, na katere še te omejitve ne nanašajo. Poleg tega naj bi bila izpodbijana zakonska določba v nasprotju s prvim odstavkom 101. člena zakona o delovnih razmerjih (Uradni list RS, št. 14/90, 5/91 in 71/93), ki določa, da delavcu preneha delovno razmerje z dnem, ko dopolni pogoje za pridobitev pravice do polne starostne pokojnine.
Po določbi prvega odstavka 161. člena ustave lahko ustavno sodišče pod pogoji, ki jih določa zakon, do končne odločitve v celoti ali delno zadrži izvrševanje akta, katerega ustavnost ali zakonitost presoja. Do sprejetja zakona o ustavnem sodišču se glede pogojev za izdajo takšne začasne odredbe skladno z določbo 7. člena ustavnega zakona za izvedbo ustave republike Slovenije uporabljajo določbe 416. člena ustave iz leta 1974. Po smiselni uporabi te določbe se izvajanje akta lahko zadrži, če bi zaradi njegovega izvajanja lahko nastale nepopravljive škodljive posledice.
Iz podatkov v spisu je razvidno, da je bilo na dan 1. 1. 1994, ko je izpodbijani zakon začel veljati, na obeh slovenskih univerzah zaposlenih skupaj 59 rednih profesorjev, ki glede na določbo drugega odstavka 60. člena zakona od 1. 1. 1994 dalje ne bi več mogli delati na delovnih mestih iz prvega odstavka tega člena, od tega 26 takšnih, ki še niso izpolnili pogojev za upokojitev s polno pokojninsko dobo. V primeru, da bi ustavno sodišče ob meritornem presojanju sporne določbe ugotovilo, da je ta v neskladju z ustavo in bi jo razveljavilo, bi takojšnja upokojitev oziroma morebitna razporeditev teh profesorjev na druga delovna mesta za njih in za pedagoški proces na univerzah pomenila zelo hude in praktično nepopravljive posledice. Na drugi strani pa odložitev izvrševanja te določbe tudi v primeru, če ustavno sodišče v nadaljevanju ugotovi, da določba ni v neskladju z ustavo, ne povzroča škodljivih posledic, ki bi bile po teži primerljive s posledicami, ki bi lahko nastale zaradi takojšnje uporabe izpodbijane določbe.
Ustavno sodišče je sprejelo ta sklep na seji na podlagi 161. člena ustave in 7. člena ustavnega zakona za izvedbo ustave ob uporabi 416. člena ustave iz leta 1974 in 4. alinee tretjega odstavka 25. člena zakona o postopku pred Ustavnim sodiščem SRS (Uradni list SRS, št. 39/74 in 28/76). Sklep je sprejelo soglasno.
Št. U-I-22/94-7
Ljubljana, dne 17. februarja 1994.
Predsednik
dr. Peter Jambrek l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti