Uradni list

Številka 12
Uradni list RS, št. 12/1994 z dne 4. 3. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 12/1994 z dne 4. 3. 1994

Kazalo

498. Odlok o zavarovanju in začasnem urejanju grobišč in grobov povojnih žrtev revolucije na območju občine Kamnik, stran 665.

Na podlagi 5. člena Ustavnega zakona za izvedbo Ustave Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 33/91), 3. in 25. člena Zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83, 12/85, 47/87, 5/90 in Uradni list RS, št. 13/93), drugega odstavka 1. člena in 32. člena Zakona o pokopališki in pogrebni dejavnosti ter o urejanju pokopališč (Uradni list SRS, št. 34/84 in Uradni list RS, št. 26/90) in 7. člena Odloka o organizaciji in delu Skupščine občine Kamnik (Uradni list SRS, št. 1/90 ter Uradni list RS, št. 16/90, 20/90 in 39/93) je Skupščina občine Kamnik sprejela na 35. seji zborov dne 16. 2. 1994
ODLOK
o zavarovanju in začasnem urejanju grobišč in grobov povojnih žrtev revolucije na območju občine Kamnik
1. člen
S tem odlokom se urejajo vprašanja zavarovanja in načini začasnega urejanja še neurejenih, a raziskanih ter vprašanja zavarovanja še neraziskanih in neugotovljenih grobišč in grobov povojnih žrtev revolucije na območju občine Kamnik (v nadaljevanju grobišča).
2. člen
Grobišča, kakršna so najdena, so nedotakljiva in so v varstvu upravnega organa občine Kamnik – Sekretariata za družbene dejavnosti (v nadaljevanju pristojni občinski upravni organ).
Posmrtni ostanki žrtev ostanejo kjer so. Zato niso dovoljeni nikakršni posegi, ki bi imeli namen spreminjati zatečeno stanje. Dovoljeni so le posegi, katerih namen je nadaljnja raziskava in potrditev obstoja grobišč, in sicer pod strokovnim vodstvom.
Pri individualnih grobovih, kjer je pokojnik znan, se na predlog svojcev dovoli prekop posmrtnih ostankov in njihov prenos na območja urejenih pokopališč v skladu z veljavnimi predpisi s področja pokopališke in pogrebne dejavnosti.
S tem odlokom je prepovedano vsako spreminjanje grobišč.
3. člen
Združenja in posamezniki, ki se ukvarjajo z iskanjem in zaznamovanjem grobišč, morajo svojo dejavnost prijaviti Komisiji za raziskavo povojnih množičnih pobojev, pravno dvomljivih procesov in drugih nepravilnosti Skupščine občine Kamnik.
V primeru evidentiranja novih grobišč sporočijo združenja in posamezniki iz prejšnjega odstavka takšne podatke zgoraj imenovani komisiji.
4. člen
Raziskana in evidentirana grobišča, ki so zaščitena s tem odlokom, so označena na posebni karti v merilu 1:5000, ki jo hrani in skrbi za stalno ažuriranje v skladu z drugim odstavkom prejšnjega člena pristojni občinski upravni organ in je sestavni del tega odloka.
5. člen
Na vseh grobiščih, ki so označena v tem odloku, se do 31. 5. 1994 postavijo spominski kovinski križi v velikosti l m. Na betonskih podstavkih, na katerih bodo stali križi, se montirajo litoželezne plošče z napisom:
»UMRLIM NASILNE SMRTI PO VOJNI LETA 1945
SKUPŠČINA OBČINE KAMNIK APRILA 1994«
Ob grobišču v Kamniški Bistrici pri drevesnici se postavi karta, na kateri bodo označena vsa grobišča na tem območju.
6. člen
Do sprejetja sprememb in dopolnitev dolgoročnega in srednjeročnega plana občine Kamnik in do sprejetja prostorskih izvedbenih aktov, s katerimi se dolgoročno opredelijo načini urejanja grobišč, skrbi za krajinsko, komunalno in estetsko oblikovano ureditev raziskanih in evidentiranih grobišč pristojni občinski upravni organ.
Zaznamovanje grobišč se smatra le kot začasno in kot sredstvo pomnjenja.
Ureditvena dela na grobiščih morajo opravljati strokovne organizacije na podlagi predhodnega dogovora s pristojnim občinskim upravnim organom.
7. člen
Znana grobišča v občini Kamnik so na naslednjih območjih:
1. Kuharjev boršt (Ogršek) – gozd med Komendo in Žejami (k. o. Komenda)
2. Smovc – ledinsko ime gozda med Žejami in Vodicami (k. o. Moste)
3. Sveščeva Jelša (Bidrščica) – ledinsko ime gozda med Komendo in Vodicami (k. o. Komenda)
4. Cuzakov travnik – Bakovnik 5. Kamniška Bistrica
6. Jevnik pri vasi Sidol – Šmartno v Tuhinju 7. Grobišče »za Medvedom« parc. št. 931 k. o. Podgorje
8. grobišča na hribu v Svetelovem gozdu ob gozdni poti parc. št. 922 k. o. Podgorje
9. Grobišče v dolini v Svetelovem gozdu na parc. št. 922 k.,o. Podgorje
10. Grobišče na »Cegovnici« 30 m od hiše Pavlič Janeza (severno) parc. št. 925 k. o. Podgorje
11. Grob neznanega ujetnika na levi strani Kamniške Bistrice pri srednjih vratih podjetja KIK (Paštverjev jez).
8. člen
Z denarno kaznijo od 15.000 do 75.000 SIT se kaznuje za prekršek posameznik, kadar ravna v nasprotju z določbami 2. in 3. člena tega odloka. Za enak prekršek se z denarno kaznijo od 300.000 do 1,500.000 SIT kaznuje organizacija ali združenje, z denarno kaznijo od 30.000 do 150.000 SIT pa odgovorna oseba takšne organizacije ali združenja.
9. člen
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravljajo pristojne inšpekcijske službe občine Kamnik.
10. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 021-21/93
Kamnik, dne 16. februarja 1994.
Predsednik
Skupščine občine Kamnik
Maksimiljan Lavrinc l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti