Uradni list

Številka 9
Uradni list RS, št. 9/1994 z dne 23. 2. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 9/1994 z dne 23. 2. 1994

Kazalo

380. Odlok o postavljanju in upravljanju objektov za nameščanje reklam in plakatov ter o nameščanju in ravnanju z reklamami in plakati na območju občine Lenart, stran 521.

Na podlagi 4. člena odloka o pristojnostih in načinu dela Skupščine občine Lenart (Uradni list SRS, št. 1-54/90 in RS, št. 16-782/93), ter 3., 25. in 241. člena zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83, 42/85, 47/87, 5/90 in Uradni list RS, št. 10/91, 13/93 in 66/93) je Skupščina občine Lenart na seji dne 21. decembra 1993 sprejela
ODLOK
o postavljanju in upravljanju objektov za nameščanje
reklam in plakatov ter o nameščanju in ravnanju z
reklamami in plakati na območju občine Lenart
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom urejamo na območju občine Lenart postavljanje in upravljanje objektov za nameščanje reklam in plakatov (v nadaljnjem besedilu: reklamni objekti), nameščanje in ravnanje z reklamami in plakati na javnih prostorih ter plačevanje za uporabo reklamnih objektov na območju občine.
2. člen
Reklamni objekti so stalni in prenosni. Stalni reklamni objekti so: reklamni kioski, vgrajeni stebri in table, na steno pritrjene vitrine in panoji, elektronske table ter na javno svetilo pritrjeni okvirji.
Prenosni reklamni objekti so: prenosni panoji in transparenti, napisi na javnih prevoznih sredstvih in na drugih vozilih javnih podjetij.
II. POSTAVLJANJE STALNIH IN PRENOSNIH REKLAMNIH OBJEKTOV
3. člen
Stalne reklamne objekte je dovoljeno postaviti, vgraditi oziroma pritrditi:
- na območjih, ki se urejajo s prostorskimi izvedbenimi načrti samo na lokacijah in pod pogoji, ki jih določajo ti načrti,
- na območjih, ki se urejajo s prostorskimi ureditvenimi pogoji pa v skladu z izdanim dovoljenjem pristojnega organa lokalne skupnosti.
4. člen
Reklamne objekte lahko postavljajo in nanje nameščajo reklame, plakate in transparente samo pravne ali fizične osebe, katerim je Izvršni svet Skupščine občine Lenart ali od njega pooblaščeni upravljalec z reklamnimi objekti na podlagi javnega razpisa oddal v izvajanje to dejavnost (v nadaljnjem besedilu: izvajalci).
Izvajalci so dolžni reklamne objekte redno vzdrževati in jih po potrebi obnavljati.
Na reklamnih objektih ter na plakatih, reklamah in transparentih, ki so nameščeni na teh objektih, mora biti na vidnem mestu označena firma oziroma ime izvajalcev.
5. člen
Pravne osebe ali posamezniki lahko postavljajo stalne ali prenosne reklamne objekte za svoje potrebe na lastnih objektih oziroma funkcionalnih zemljiščih. Te objekte so dolžne redno vzdrževati in jih po potrebi obnavljati.
6. člen
Stalni in prenosni reklamni objekti so postavljeni tako, da ne ovirajo prometa, namembnosti prostora in da ne kazijo videza okolja.
Za postavitev, vgraditev oziroma pritrditev stalnih reklamnih objektov je potrebno dovoljenje pristojnega organa lokalne skupnosti.
Za postavitev prenosnih reklamnih objektov, je potrebna priglasitev pristojnemu organu lokalne skupnosti.
7. člen
Za reklame ali napise o poslovnih dejavnostih, ki so vgrajeni na stenah ali fasadah ter segajo več kot 20 cm od gradbene linije zgradbe, je potrebno dovoljenje pristojnega organa lokalne skupnosti, za druge tovrstne reklame ali napise pa priglasitev pristojnemu organu lokalne skupnosti.
III. NAMEŠČANJE IN RAVNANJE Z REKLAMAMI IN PLAKATI
8. člen
Reklame, plakati in transparenti se smejo lepiti ali drugače nameščati samo na stalnih in prenosnih reklamnih objektih, kot so določeni v tem odloku.
Na fasadah, prodajnih kioskih, energetskih napravah, stebrih, ograjah in drugih objektih ter drevesih je prepovedano namestiti reklame in plakate, razen v primerih iz 7. člena tega odloka.
9. člen
Reklame in plakati so praviloma tiskani, smejo pa biti tudi ročno pisani (z estetsko oblikovano pisavo).
10. člen
Izvajalci in lastniki drugih objektov, na katerih so nameščene reklame, ki niso primerni za nadaljnjo uporabo, nemudoma odstraniti.
Na podlagi odločbe pristojnega inšpekcijskega organa so izvajalci in lastniki drugih objektov, na katerih so nameščene reklame, dolžni takoj odstraniti plakate, transparente in reklame, ki niso nameščene v skladu z določbami tega odloka.
11. člen
Prepovedano je poškodovati stalne in prenosne reklamne objekte ter reklame, plakate in transparente.
IV. ZAKUPNINA
12. člen
Zakupnina za reklamni napis, plakat, transparent in druge oblike oglašanje se določi v točkah, na podlagi cenika, ki ga potrdi oziroma k njemu izda soglasje Izvršni svet Skupščine občine Lenart. Vrednost točke določa Izvršni svet Skupščine občine Lenart.
13. člen
Zakupnina se plačuje v celoti v naprej. Delitev zakupnine med občino Lenart in izvajalci se določi s pogodbo.
14. člen
Kadar občina Lenart objavlja reklame v svojem imenu in na svoj račun, ne plačuje zakupnine.
O oprostitvi plačila za nameščanje reklamnih plakatov odloča Izvršni svet Skupščine občine Lenart.
V. NADZORSTVO
15. člen
Nadzorstvo nad izvrševanjem določb tega odloka opravljata komunalni in urbanistični inšpektor pri Upravi inšpekcijskega nadzorstva občin Maribor, Pesnica, Ruše in Lenart.
VI. PREHODNE DOLOČBE
16. člen
Pravne in fizične osebe, ki že imajo nameščene stalne ali prenosne reklamne objekte na območju občine Lenart, morajo to postavitev uskladiti z določbami tega odloka v roku enega meseca po njegovi uveljavitvi, sicer jih bodo izvajalci odstranili na njihove stroške.
VIL KAZENSKE DOLOČBE
17. člen
Z denarno kaznijo od 10.000 do 120.000 SIT se kaznuje za prekršek pravna oseba ali posameznik v zvezi s samostojnim opravljanjem dejavnosti:
1. če stalne reklamne objekte, ki služijo za opravljanje storitev interesentom, postavlja in nanje namešča reklame in plakate pravna ali fizična oseba, ki ni izvajalec (prvi odstavek 4. člena),
2. če izvajalci redno ne vzdržujejo in po potrebi ne obnavljajo reklamnih objektov (drugi odstavek 4. člena),
3. če izvajalci na stalnem reklamnem objektu ne označijo naziva svoje firme (tretji odstavek 4. člena),
4. če pravne osebe ali posamezniki, v zvezi s samostojnim opravljanjem dejavnosti postavljajo stalne ali prenosne reklamne objekte, ki ne služijo njihovim potrebam in če jih redno ne vzdržujejo in po potrebi ne obnavljajo (5. člen).
5. kdor stalne in prenosne objekte postavlja tako, da ovira promet, namembnost prostora in tako, da kazi videz okolja (prvi odstavek 6. člena),
6. kdor. postavi, vgradi oziroma pritrdi stalne reklamne objekte brez dovoljenja pristojnega organa lokalne skupnosti ( drugi odstavek 6. člena),
7. kdor otavi prenosne reklamne objekte brez priglasitve pristojnemu organu lokalne skupnosti (tretji odstavek 6. člena),
8. kdor namešča reklame ali napise o poslovni dejavnosti, ki so vgrajeni na stenah in na fasadah ter segajo več kot 20 cm od gradbene linije zgradbe, brez dovoljenja, za druge tovrstne reklame ali napiše pa brez priglasitve pristojnemu organu lokalne skupnosti (7. člen),
9. kdor v nasprotju z določili tega odloka lepi in namešča reklame, plakate in transparente (8. člen),
10. če izvajalci, pravne osebe ali posamezniki v zvezi s samostojnim opravljanjem dejavnosti, plakate, reklame in transparente, ki niso primerni za nadaljnjo uporabo ali je prenehal razlog, zaradi katerega so nameščeni, le-teh takoj ne odstranijo (prvi in drugi odstavek 10. člena),
11. kdor poškoduje stalne ali prenosne reklamne objekte ter reklame; plakate in transparente (11. člen).
Z denarno kaznijo od 1.000 SIT do 20.000 SIT se kaznuje odgovorna oseba pravne osebe za prekrške iz prejšnjega odstavka tega člena.
18. člen
Takoj na kraju samem se kaznuje posameznik z denarno kaznijo 2.500 SIT za prekršek iz drugega odstavka 8. člena tega odloka.
Denarno kazen iz prejšnjega odstavka tega člena izterjajo organi komunalnega inšpektorata iz 15. člena tega odloka.
VIII. KONČNA DOLOČBA
19. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 354-4/93
Lenart, dne 21. decembra 1993.
Predsednik
Skupščine občine Lenart
Jože Škrlec l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti