Uradni list

Številka 9
Uradni list RS, št. 9/1994 z dne 23. 2. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 9/1994 z dne 23. 2. 1994

Kazalo

373. Pravilnik o dodeljevanju socialnih stanovanj v občini Cerknica, stran 516.

Na podlagi 11. člena in prvega odstavka 103. člena Stanovanjskega zakona (Uradni list RS, št. 18/91), v smislu določil Pravilnika o normativih in standardih ter postopku za uveljavljanje pravice do socialnega stanovanja v najem, Pravilnika o merilih za dodeljevanje socialnih stanovanj v najem (Uradni list RS, št. 18/92), Zakona o socialnem varstvu (Uradni list RS, št. 54/92) je Izvršni svet SO Cerknica na svoji 25. redni seji dne 25. 1. 1994 sprejel
PRAVILNIK
o dodeljevanju socialnih stanovanj v občini Cerknica
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem pravilnikom se urejajo pogoji, merila in postopek za uveljavljanje pravice do pridobitve socialnega stanovanja v najem.
SPLOŠNI POGOJI
2. člen
Splošni pogoji, ki jih mora izpolnjevati prosilec, da je upravičen do dodelitve socialnega stanovanja v najem so:
- da izpolnjuje pogoje, merila in kriterije po tem pravilniku,
- da je državljan Republike Slovenije,
- da ima stalno prebivališče v občini Cerknica,
- da prosilec ali kdo izmed njegovih ožjih družinskih članov, ki z njim stalno prebiva, ni najemnik ali lastnik stanovanja oziroma je najemnik ali lastnik neprimernega stanovanja,
- da prosilec ali kdo izmed njegovih ožjih družinskih članov, ki z njim stalno prebiva, ni lastnik ali solastnik počitniške hiše ali počitniškega stanovanja, oziroma druge nepremičnine, ki presega 25% vrednosti primernega stanovanja,
- da ni bil prosilec ali kdo izmed njegovih ožjih družinskih članov, ki z njim stalno prebiva, lastnik stanovanja, pa je tega odtujil,
- da prosilec ali kdo izmed njegovih ožjih družinskih članov doslej še ni imel ustrezno rešenega stanovanjskega vprašanja oziroma da ni vrnil izpraznjeno ali zamenjal primerno stanovanje in zato prejel odpravnino v višini 30% od vrednosti stanovanja,
Prosilec ni upravičen do dodelitve socialnega stanovanja, če je on ali kdo izmed ožjih družinskih članov, ki z njim stalno prebiva kot imetnik stanovanjske pravice ali najemnik, stanovanje odkupil po pogojih Stanovanjskega zakona in ga je odtujil.
3. člen
Za ožje družinske člane se štejejo:
- zakonec prosilca ali oseba, ki s prosilcem živi v dalj časa trajajoči življenjski skupnosti (nepretrgoma najmanj 2 leti pred objavo razpisa),
- otroci oziroma posvojenci prosilca,
- starši in posvojitelji prosilca,
- osebe, ki jih je prosilec po zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih dolžan preživljati.
4. člen
Prosilci so upravičeni do dodelitve socialnega stanovanja v najem pod pogojem, da skupni prihodek na člana družine ne presega višine:
- za otroke do dopolnjenega 6. leta starosti 29 % povprečnih bruto plač zadnjega trimesečja v državi,
- za otroke od 6. leta starosti do dopolnjenega 14. leta 34% povprečnih bruto plač zadnjega trimesečja v državi,
- za otroke od 14. leta starosti do zaključka rednega šolanja 45 % povprečnih bruto plač zadnjega trimesečja v državi,
- za odrasle osebe 52 % povprečnih bruto plač zadnjega trimesečja v državi.
5. člen
Prosilci dokazujejo upravičenost do dodelitve socialnega stanovanja v najem z naslednjimi dokumenti:
- potrdilo o državljanstvu,
- potrdilo o stalnem prebivališču in podatki o članih skupnega gospodinjstva,
- s potrdilom o dohodku vseh članov gospodinjstva za tekoče razdobje zadnjega trimesečja ali pa tudi za krajše obdobje,
- potrdilo o premoženjskem stanju, skladno s predpisi s področja socialnega varstva,
- najemna oziroma podnajemna pogodba,
- drugi z razpisom zahtevani dokumenti.
6. člen
Glede na število družinskih članov upravičenec pridobi v najem socialno stanovanje, ki ne presega naslednjih površinskih standardov:
--------------------------------------------------------------
Število    Stan površina
druž.čl.   v m2/člana        Vrsta stanovanja
           maximalno m2
--------------------------------------------------------------
1          do 24 m2          soba ali garsonjera
2          do 30 m2          garsonjera ali enosobno
3          do 55 m2          enosobno ali dvosobno
4          do 65 m2          dvosobno s kabinetom ali trisobno
5          do 70 m2          trisobno ali trisobno s kabinetom
--------------------------------------------------------------
Za vsakega naslednjega ožjega družinskega člana se stanovanjska površina lahko poveča največ za 5 m2.
7. člen
Od površinskih normativov se pri dodeljevanju socialnih stanovanj v najem odstopi navzgor z upoštevanjem dodatnega dnevnega in spalnega prostora v primerih če to zahtevajo družinske ali zdravstvene razmere (tri generacije v družini, težja invalidnost, težja bolezen, ki terja trajno nego in podobno).
8. člen
Od površinskih normativov se pri dodeljevanju socialnih stanovanj v najem lahko odstopa navzdol v primeru, da po sprejetem prednostnem vrstnem redu ni večjega stanovanja in upravičenec poda pisno izjavo o strinjanju z razpoložljivim stanovanjem.
O odstopanju od površinskih normativov odloča občinski upravni organ pristojen za stanovanjske zadeve (v nadaljevanju besedila: upravni organ), upoštevaje mnenje Centra za socialno delo v občini.
Če se stanovanje dodeljuje invalidu oziroma družini z invalidnim članom, ki mu je otežkočeno oziroma onemogočeno normalno gibanje, je potrebno v okviru možnosti upoštevati potrebe po odpravi arhitektonskih ovir v stanovanju oziroma pri dostopu in izhodu iz stanovanja, kakor tudi zadostne površine za gibanje z invalidskim vozičkom.
II. OBLIKOVANJE LISTE ZA DODELITEV SOCIALNIH STANOVANJ V NAJEM
9. člen
Občina na podlagi občinskega stanovanjskega programa praviloma enkrat letno, glede na število razpoložljivih stanovanj, objavi razpis za dodelitev socialnih stanovanj v najem na krajevno običajen način - oglasnih deskah na sedežih Krajevnih skupnosti v občini Cerknica ter oglasni deski SO Cerknica.
10. člen
Razpis, ki ga oblikuje upravni organ, mora določati:
- pogoje, ki jih morajo izpolnjevati upravičenci do dodelitve socialnega stanovanja v najem,
- podatke, ki jih morajo udeleženci razpisa navesti v vlogi,
- dokumente, ki jih morajo udeleženci razpisa priložiti vlogi,
- okvirno število socialnih stanovanj v občini Cerknica in okvirni datum razpoložljivosti le-teh,
- razpisni rok.
11. člen
Po preteku roka upravni organ prouči utemeljenost vlog.
Upravni organ tudi obvesti udeležence razpisa o morebitni potrebi za dopolnitev nepopolnih vlog in jim določi rok za dopolnitev vloge. Vloge, ki jih udeleženci razpisa ne dopolnijo v predpisanem roku, se zavržejo.
12. člen
Izvršni svet na predlog upravnega organa imenuje tričlanske komisije za ogled stanovanjskih razmer in proučitev drugih okoliščin, pomembnih za uvrstitev udeleženca razpisa na občinsko listo za dodelitev socialnih stanovanj v. najem.
Komisijo sestavljajo:
- dva člana, ki ga v komisijo predlaga občinski upravni organ, pristojen za stanovanjske zadeve in en član je obenem tudi poročevalec komisije,
- en član, ki ga v komisijo predlaga Center za socialno delo v občini Cerknica.
13. člen
Komisija po ogledu stanovanjskih razmer in ostalih okoliščin izpolni točkovalni zapisnik na podlagi tega pravilnika. Zapisnik podpišejo vsi člani komisije, en izvod zapisnika pa se po opravljenem ogledu vroči udeležencu razpisa.
III. OBJAVA LISTE ZA DODELITEV SOCIALNIH STANOVANJ
14. člen
Upravni organ na podlagi točkovalnih zapisnikov v roku 60 dni po javni objavi razpisa določi občinsko listo za dodelitev socialnih stanovanj v najem in je na vpogled na oglasni deski SO Cerknica ter oglasni deski upravnega organa.
15. člen
Zoper svojo uvrstitev na občinsko listo ima udeleženec razpisa možnost ugovora na Izvršni svet Skupščine občine Cerknica, najkasneje v 15. dneh po objavi liste za dodelitev socialnih stanovanj.
16. člen
Vloge udeležencev, ki niso izpolnjevali razpisnih pogojev ali so vloge na razpis oddali po končanem razpisnem roku, se zavržejo.
17. člen
Veljavnost liste traja do novega razpisa. V času njene veljavnosti se lista ne more spreminjati.
Na vsak nov razpis morajo prosilci, ki pri prejšnjem razpisu niso dobili stanovanja, vložiti novo vlogo s tudi na novo zahtevano dokumentacijo.
IV. DODELITEV SOCIALNEGA STANOVANJA V NAJEM
18. člen
Sklep o dodelitvi socialnega stanovanja v najem izda predstojnik upravnega organa, pristojnega za stanovanjske zadeve v občini Cerknica.
19. člen
Upravni organ pred izdajo sklepa o dodelitvi socialnega stanovanja v najem preveri, če udeleženec razpisa še izpolnjuje merila in pogoje za upravičenost do dodelitve socialnega stanovanja v najem.
20. člen
Najemna pogodba se sestavi v skladu z 41. členom Stanovanjskega zakona.
21. člen
V najemni pogodbi se posebej opredeli tudi pravica do uporabe socialnega stanovanja. Ta pravica je časovno vezana na izpolnjevanje meril za upravičenost do dodelitve socialnega stanovanja v najem, ki zadevajo premoženjsko stanje upravičenca.
Rok za izselitev, opredeljen v najemni pogodbi ne sme biti krajši od 90 dni.
22. člen
Občina lahko odpove pogodbo, če najemnik socialnega stanovanja izgubi status upravičenca za dodelitev socialnega stanovanja.
23. člen
Če najemnik socialnega stanovanja izgubi status socialnega upravičenca, do odpovedi najemne pogodbe plačuje najemnino kot za neprofitno stanovanje.
V. IZJEMNA DODELITEV STANOVANJA
24. člen
V primeru izredno nujnega reševanja stanovanjskega problema lahko Izvršni svet SO Cerknica na predlog upravnega organa dodeli socialno stanovanje mimo prednostne liste.
Za izredno nujno reševanje stanovanjskega problema se šteje:
- požar ali druga elementarna nesreča, ki ima za posledico neuporabnost dosedanjega stanovanja za bivanje,
- večja prenova ali rušitev dosedanjega stanovanja, ki je v javnem interesu.
25. člen
Stanovanje se za izredno nujne probleme dodeljuje za določen čas, katerega določi upravni organ glede na posamezni primer.
26. člen
V primeru, da udeleženec razpisa, ki je uvrščen na veljavno listo ali se rešuje z izredno dodelitvijo socialnega stanovanja, odkloni v najem ponujeno primerno socialno stanovanje, izda upravni organ sklep, s katerim se ga-izključi iz veljavne liste ali izredne dodelitve stanovanja.
VI. MERILA ZA DODELJEVANJE SOCIALNEGA STANOVANJA V NAJEM
27. člen
Pri ugotavljanju upravičenosti za dodelitev socialnega stanovanja v najem se poleg zahtev splošnih in posebnih pogojev uporablja tudi merila, določena po tem pravilniku.
Merila služijo za oblikovanje liste za dodelitev socialnih stanovanj in za ugotovitev obsega potreb po stanovanjih v občini Cerknica.
28. člen
Merila iz 102. člena Stanovanjskega zakona, ki se točkujejo, so:
- stanovanjske razmere,
- število ožjih družinskih članov, ki s prosilcem stalno prebivajo,
- socialne razmere,
- zdravstvene razmere.
29. člen
Stanovanjske razmere, v katerih živijo prosilec in njegovi ožji družinski člani, se ocenjujejo glede na:
1. Stanovanjski status:                                               točk
- prosilec je brez stanovanja (če ima pravnomočno sodno odločbo)       150
- prosilec stanuje z družino pri starših ali sorodnikih                120
- prosilec stanuje v samskem domu ali je podnajemnik                   120
Točkovanja se med seboj izključujejo. Prosilec, ki je brez stanovanja, mora ob vložitvi vloge za stanovanje imeti že pravnomočno sodno odpoved stanovanja, ki ga navaja v vlogi kot naslov bivanja.
2. Kvaliteto bivanja:
- bivanje v stanovanju nižje kategorije, provizoriju ali baraki          120
- bivanje v kletnem ali podstrešnem stanovanju                            60
- bivanje v vlažnem ali mračnem stanovanju                                80
Podstrešno stanovanje se točkuje samo v primeru manj kvalitetnih pogojev bivanja. Za kletno ali podstrešno stanovanje se upošteva tisto, stanovanje, ki kot tako ni bilo predvideno v prvotnem projektu stavbe in je brez ustrezne toplotne in hidroizolacije.
3. Stanovanjsko površino:
- do 4 m2 na družinskega člana                         120
- od 4 do 8 m2 na družinskega člana                     80
- nad 10 do 12 m2 na družinskega člana                  60
- nad 12 m2 na družinskega člana                         0
4. Neprimernost stanovanja - stanovanje brez posameznih delov oziroma souporaba posameznih delov stanovanja:
- stanovanje brez kuhinje                                           40
- stanovanje brez kopalnice                                         40
- stanovanje s souporabo sanitarnih prostorov ali
s sanitarnimi prostori izven stanovanja                             20
Souporaba sanitarij se točkuje le v primeru, da gre za souporabo izven sorodstvenih vezi.
5. Funkcionalnost stanovanja:
- stanovanje z arhitektonskimi ovirami
(če gre za invalida, ki je gibalno oviran)                          50
- stanovanje z vhodom neposredno z dvorišča                         20
- stanovanje z nestandardno visokimi stropovi
(nad 3 m) ali nizkimi stropovi (pod 2,30 m)                         10
30. člen
Pri ocenjevanju se upošteva čas stalnega bivanja prosilca v občini Cerknica do dneva razpisa:
- za vsako leto nad 5 let bivanja se točkuje po 5 točk, vendar največ 100 točk.
31. člen.
Pri ocenjevanju se upošteva, če je bil prosilec že uvrščen na prednostno listo, pa mu stanovanje ni bilo dodeljeno zaradi velikega števila prosilcev 30.
32. člen
Nevzdržne razmere v družinski skupnosti (psihično ali fizično maltretiranje, ogroženost družinskih članov)- mnenje poda Center za socialno delo Cerknica 40 do 80
33. člen
Število ožjih družinskih članov, ki živijo s prosilcem se kot merilo za dodelitev socialnega stanovanja v najem upošteva tako, da se vrednoti:
- družina  z  dvema ali  več mladoletnimi otroki                     60
- družina z ožjim družinskim članom iz 2. člena tega
pravilnika, starim nad 65 let                                        30
34. člen
Pri ocenjevanju socialnih razmer prosilca za dodelitev socialnega stanovanja v najem se vrednoti:
- ločeno življenje roditeljev in mladoletnih otrok,
zaradi neprimernih stanovanjskih razmer (rejništvo,
oskrba v tuji družini, zavodu)                                          60
- status roditelja, ki živi sam z mladoletnim
otrokom in tudi skrbi za njegovo vzgojo in varstvo (samohranilec)       50
- ločeno življenje roditeljev, zaradi neprimernih
stanovanjskih razmer                                                    50
- status prosilca z družinskim članom, za katerega je
po predpisih o zaposlovanju ocenjeno, da je nezaposlen                  20
35. člen
Pri ocenjevanju zdravstvenih razmer prosilca oziroma njegovega ožjega družinskega člana se upošteva:
- trajna oboljenje mladoletnih otrok, pogojena s slabimi
stanovanjskimi razmerami                                                  80
- trajna oboljenja, pogojena s slabimi stanovanjskimi razmerami           60
Trajno obolenje iz prejšnjega odstavka se dokazuje z izvidom zdravniške komisije I. stopnje pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije.
36. člen
Poleg meril iz prvega odstavka 102. člena Stanovanjskega zakona se pri dodelitvi upoštevajo še naslednja merila:
- družina, v kateri nobeden od zakoncev oziroma roditeljev
ni starejši od 30 let (mlada družina)                                     80
- družina, ki živi z otrokom, ki ima zmerno težjo ali
težko duševno bolezen ali težko telesno motnjo, ugotovljeno pri
pristojni komisiji                                                        70
- invalidnost, zaradi katere je prosilec ali odrasli član
nesposoben za samostojno življenje in delo in je ugotovljena z
izvidom in mnenjem pristojne komisije                                     60
V primeru, ko imata dva ali več prosilcev z istim številom ožjih družinskih članov enako število zbranih točk, ima prednost tisti prosilec, ki ima daljšo dobo stalnega bivanja v občini Cerknica.
VII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
37. člen
Socialna stanovanja se smejo tudi po izpraznitvi dodeliti v najem le upravičencem do pridobitve socialnega stanovanja, razen v primeru, da v občini začasno ni potreb po socialnih stanovanjih.
38. člen
Ta pravilnik začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 361-6/93
Cerknica, dne 25. januarja 1994.
Predsednik
Izvršnega sveta
Skupščine občine Cerknica
Maksimiljan Turšič, dipl. inž. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti