Uradni list

Številka 9
Uradni list RS, št. 9/1994 z dne 23. 2. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 9/1994 z dne 23. 2. 1994

Kazalo

372. Pravilnik o dodeljevanju sredstev občinskega proračuna namenjenih za pospeševanje razvoja drobnega gospodarstva v občini Celje, stran 514.

Na podlagi 156. člena Statuta občine Celje (Uradni list RS, 6/82, 37/90, 13/91, 23/91) je Izvršni svet Skupščine občine Celje na seji, dne 14. 2. 1994 sprejel Spremembe in dopolnitve pravilnika o dodeljevanju sredstev občinskega proračuna namenjenih za pospeševanje razvoja drobnega gospodarstva v občini Celje (Uradni list RS, št. 14/91, 5/92, 27/92), ki se v prečiščenem besedilu glasi
PRAVILNIK
o dodeljevanju sredstev občinskega proračuna namenjenih
za pospeševanje razvoja drobnega gospodarstva v občini Celje
1. člen
S tem pravilnikom se določijo pogoji in postopek za dodeljevanje sredstev proračuna namenjenih za pospeševanje razvoja malega gospodarstva v občini Celje.
2. člen
Sredstva se dodeljujejo prosilcem za posojila in subvencioniranje obrestnih mer za kredite, najete pri bančni organizaciji (krediti morajo biti dodeljeni za namene iz 4. člena pravilnika).
3. člen
Sredstva se prednostno dodeljujejo dejavnostim, ki odpirajo nova delovna mesta, izvoznim in inovativnim programom, s pogojem, da bo nova zaposlitev trajala vsaj 3 leta oziroma najmanj do vračila kredita.
4. člen
Sredstva se dodeljujejo za naslednje namene:
- nakup, urejanje in opremljanje zemljišča za graditev poslovnih prostorov
- nakup, graditev in adaptacijo poslovnih prostorov
- nakup nove ali generalno obnovljene opreme in generalno obnovo opreme
- nova delovna mesta.
5. člen
Za sredstva lahko zaprosijo naslednji prosilci - državljani Republike Slovenije:
- samostojni podjetniki
- male družbe, ki imajo poleg sklepa sodišča tudi odločbo o izpolnjevanju sanitarno-tehničnih in drugih pogojev za opravljanje gospodarskih dejavnosti in so registrirana za opravljanje gospodarskih dejavnosti, skladno z zakonom o razvoju malega gospodarstva (Uradni list RS, št. 18/91)
- občani, ki so pri pristojnem občinskem upravnem organu vložili zahtevo za izdajo odločbe po 4. člena zakona o gospodarskih družbah za podjetnika posameznika oziroma pri pristojnem sodišču priglasitev za vpis v sodni register in priložili vse predpisane dokumente za ustanovitev družbe. Sedež družbe mora biti na območju občine Celje, prav tako se mora investicija nanašati na občino Celje.
6. člen
Sredstva se dodeljujejo prosilcem po prioriteti za dejavnosti, ki bodo dale pozitivne ekonomske učinke in ki:
- odpirajo nova delovna mesta
- so izvozno usmerjene proizvodne dejavnosti
- so inovativne
- uvajajo ekološko čiste tehnologije
- so uslužnostne.
7. člen
Sredstva se dodeljujejo za najdaljšo dobo vračanja do 5 let in moratorijem za pričetek vračanja sredstev za posojilo, ki znaša najdalj 18 mesecev, oboje glede na vrsto, vsebino in zahtevnost investicije.
8. člen
Višina obrestne mere za posojila pri bančni organizaciji je določena v višini devizne obrestne mere za hranilno vlogo na vpogled za DEM na dan sklenitve kreditne pogodbe, s tem da se vrednost glavnice veže na vsakokratni tečaj tolarja v odnosu na DEM.
V času koriščenja kredita se interkalarne obresti pripisujejo glavnici. V primeru moratorija se obresti poravnavajo polletno.
9. člen
Sredstva za subvencioniranje se dodeljujejo za subvencioniranje obrestne mere za kredit, dodeljen pri poslovni banki, vendar ne več kot polovico realne obrestne mere.
10. člen
Višina dodeljenih sredstev ne sme presegati 30% predračunske vrednosti investicije oziroma pri posojilih za novo zaposlene delavce lahko znaša največ 50% letne mase sredstev za bruto osebne dohodke novo zaposlenih delavcev po kvalifikacijski strukturi glede na kolektivno pogodbo na. dan sklenitve kreditne pogodbe.
Za dodelitev posojila lahko zaprosijo tudi prosilci, katerim je že bilo dodeljeno posojilo, vendar le za razliko do 30% višine investicijske vrednosti.
11. člen
Sklep o objavi razpisa za dodelitev sredstev sprejme Izvršni svet Skupščine občine Celje in ga objavi v sredstvih javnega obveščanja.
Sklep vsebuje:
1. namene, za katera se dodeljujejo sredstva
2. upravičence, ki lahko zaprosijo za posojila ali sovlaganja (poleg statusa tudi klasifikacijo dejavnosti)
3. najdaljšo dobo vračanja posojila, višino obrestne mere
4. navedbo, da mora prošnja za dodelitev sredstev poleg drugega vsebovati še ime, priimek oziroma oznako imena-firme in naslov obratovalnice oziroma družbe
5. navedbo dokumentacije, ki jo mora prosilec priložiti prošnji:
a) investicijski program, sestavljen skladno z metodologijo za manjše projekte in zajema predvsem:
- predstavitev investitorja
- predstavitev investicije z vsemi potrebnimi deli in vlaganji
- utemeljitev investicije z več vidikov:
1. pričakovani ekonomski učinek
2. možnost novih zaposlitev
3. možnost redne proizvodnje
4. možnost prodaje na domačem in tujem trgu
5. pomen za razvoj občine
6. vpliv na ekologijo
- predračunska vrednost, udeležba lastnih sredstev in ostali viri
- finančni tok in rentabilitetni izračun
b) potrdilo o vpisu obratovalnice v register obratovalnic oziroma sklep o vpisu družbe v sodni register ter odločbo o izpolnjevanju sanitarno-tehničnih in drugih pogojev za opravljanje dejavnosti ali izjavo o pričetem postopku za ustanovitev obratovalnice oziroma družbe. V tem primeru je dolžan prosilec predložiti tudi pozitivno mnenje pristojnega organa o rešitvi predhodnega vprašanja oziroma postopka.
c) potrdilo o rednem plačevanju zapadlih družbenih obveznosti
d) dokazila glede na namen posojila
- pri nakupu poslovnih prostorov predračun oziroma predkupno pogodbo
- pri gradnji ali adaptaciji poslovnih prostorov gradbeno dovoljenje oziroma priglasitev del in predračun, zemljiško-knjižni izpisek, izjavo lastnika oziroma upravljalca poslovnih prostorov, da dovoli nameravana dela in najemno pogodbo, ki mora biti sklenjena najmanj za dobo vračanja posojila
- pri nakupu opreme in nadomestnih delov za generalno popravilo predračun ali kupoprodajno pogodbo, pri nakupu generalno obnovljene opreme pa še pismeno garancijo izvajalca generalnega popravila, s katero zagotavlja življenjsko dobo opreme
- za nova delovna mesta izjavo vlagatelja prošnje, da bo najkasneje v roku 12 mesecev od pričetka koriščenja kredita zaposlil nove delavce
e) izjavo o načinu zavarovanja kredita, ki jo lahko dokaže z vrednostjo svojih nepremičnin, premičnin ali vrednostnih papirjev, bančno garancijo ali zavarovanje kredita
f) potrdilo o državljanstvu
6. rok za vložitev prošenj in naslov, na katerega se vložijo prošnje.
12. člen
Delež sredstev, ki ga bo izvršni svet namenil vsako leto za kreditiranje in subvencioniranje, bo izvršni svet določil vsako leto posebej ob razpisu za pridobivanje sredstev za pospeševanje malega gospodarstva.
13. člen
O dodelitvi sredstev odloča komisija, ki šteje sedem članov, imenuje pa jo izvršni svet.
14. člen
Prosilci, lahko zoper sklep komisije vložijo v roku 8 dni po prejemu tega pritožbo, o kateri razpravlja in odloča izvršni svet. .
15. člen
Sklepanje in izvajanje posojilnih pogodb in pogodb o subvencioniranju obrestnih mer, evidence in vsa ostala opravila v zvezi s finančnim poslovanjem po sklenjenih pogodbah opravlja v imenu in po pooblastilu izvršnega sveta pooblaščena banka.
16. člen
Posojilna pogodba, sklenjena v skladu s tem pravilnikom, vsebuje poleg standardnih določb še naslednje:
- obveznost posojilojemalca, da posojilo porabi namensko
- rok za začetek poslovanja, če obratovalnica ali podjetje še ne posluje
- rok, v katerem mora posojilojemalec na novo zaposliti delavce, koliko delavcev (za nedoločen čas), če mu je bilo posojilo dodeljeno zaradi zagotavljanja novih produktivnih delovnih mest
- obveznost, da posojilojemalec v primeru, če ne izpolni katerihkoli obveznosti iz posojilne pogodbe, takoj vrne posojilo ali. neodplačani del posojila z obrestmi po bančni obrestni meri za naložbe za tekoče poslovanje
- določbo glede zavarovanja kredita (hipoteka, zavarovanje...)
17. člen
Posojilojemalec prične porabljati posojilo na podlagi ustrezne dokumentacije takoj po sklenitvi posojilne pogodbe in ga porabiti najkasneje v šestih mesecih.
Posojilojemalec vrača posojilo skladno s pogodbo , vendar najmanj v četrtletnih anuitetah po porabi posojila oziroma po poteku moratorija.
18. člen
Nadzor nad izvajanjem pogodbenih določil opravlja komisija za dodeljevanje sredstev v sodelovanju z drugimi pristojnimi upravnimi organi občine Celje.
19. člen
Strokovna in administrativno tehnična opravila za komisijo za dodelitev sredstev opravlja Sekretariat za družbeno-ekonomski razvoj občine Celje.
20. člen
Ta pravilnik se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in začne veljati naslednji dan po objavi.
Št. 30-1/88-3
Celje, dne 14. februarja 1994.
Predsednik
Izvršnega sveta
Skupščine občine Celje
Jože Zimšek l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti