Uradni list

Številka 8
Uradni list RS, št. 8/1994 z dne 18. 2. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 8/1994 z dne 18. 2. 1994

Kazalo

362. Odredba o načinu obračunavanja in plačevanja posebnega prometnega davka od alkoholnih pijač, stran 501.

Na podlagi 8. člena zakona o posebnem prometnem davku od alkoholnih pijač (Uradni list RS, št. 71/93) in 24. člena zakona o Vladi Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 4/93), izdaja minister za finance
ODREDBO
o načinu obračunavanja in plačevanja posebnega prometnega davka od alkoholnih pijač
1. člen
Posebni prometni davek od alkoholnih pijač se obračunava in plačuje po določbah zakona o posebnem prometnem davku od alkoholnih pijač (Uradni list RS, št. 71/93), po določbah zakona o prometnem davku (Uradni list RS, št. 4/92 in 71/93) in po tej odredbi.
2. člen
Posebni prometni davek od alkoholnih pijač se plačuje od vsakega prometa alkoholnih pijač na ozemlju Republike Slovenije.
3. člen
Za promet alkoholnih pijač se šteje prodaja oziroma uvoz alkoholnih pijač za nadaljnjo prodajo, za reprodukcijo in za končno potrošnjo.
Za promet alkoholnih pijač za končno potrošnjo se šteje tudi promet, ki se šteje za promet proizvodov po 2., 3., 4. in 5. točki 5. člena zakona o prometnem davku.
Za promet alkoholnih pijač se šteje tudi razpošiljanje oziroma prodaja alkoholnih pijač prostim carinskim prodajalnam, domačim ladjam in domačim letalom.
4. člen
Fizičnim osebam – proizvajalcem vina in žganja se letno kot kalo priznava 300 litrov vina in 40 litrov žganja na polnoletnega člana gospodinjstva.
5. člen
Znesek posebnega prometnega davka od naravnega žganja, vinjaka in drugih alkoholnih pijač ter vinskega destilata, se izračuna po naslednji formuli:
    volumenski odstotek alkohola x znesek davka
    -------------------------------------------
        100 volumenskih odstotkov alkohola
pri čemer volumenski odstotek alkohola pomeni prostorninsko moč alkohola pri temperaturi 20°C.
6. člen
Davčni zavezanec mora v svojih evidencah zagotoviti podatke o vrstah in količinah proizvedenih, uvoženih oziroma prodanih alkoholnih pijač. Za naravno žganje, vinjak in druge alkoholne pijače ter vinski destilat pa mora davčni zavezanec zagotoviti tudi podatke o volumenskih odstotkih alkohola v proizvedenih, uvoženih oziroma prodanih alkoholnih pijačah, na podlagi katerih obračunava in plačuje posebni prometni davek od alkoholnih pijač.
Na podlagi podatkov iz evidenc po prvem odstavku tega člena sestavni davčni zavezanec mesečni oziroma trimesečni obračun davka, ki ga ob vplačilu davka predloži davčnemu organu, pri katerem se vodi kot davčni zavezanec.
Iz obračuna mora biti razvidno obdobje, za katerega se plačuje posebni prometni davek, vrste in količine alkoholnih pijač ter znesek obračunanega posebnega prometnega davka. Za naravno žganje, vinjak in druge alkoholne pijače ter vinski destilat pa mora biti iz obračuna razviden tudi volumenski odstotek alkohola.
7. člen
Proizvajalec alkoholnih pijač lahko ob obračunu posebnega prometnega davka poračuna znesek posebnega prometnega davka, ki ga je plačal pri nabavi alkohola za proizvodnjo alkoholnih pijač, na podlagi evidenc o gibanju in porabi alkohola v proizvodnji alkoholnih pijač ter evidenc o prodaji alkoholnih pijač, pri katerih proizvodnji se je alkohol uporabil kot polizdelek oziroma kot reprodukcijski material.
8. člen
Davčni zavezanec – proizvajalna pravna oseba, zasebnik oziroma uvoznik alkoholnih pijač mora do 15. januarja tekočega leta pisno obvestiti davčni organ, pri katerem se vodi kot davčni zavezanec o načinu obračunavanja in plačevanja akontacij prometnega davka, ki ga izbere na podlagi določb zakona o prometnem davku, v letu 1994 pa do 15. marca.
9. člen
Posebni prometni davek od alkoholnih pijač se vplačuje na račun št. 50100-840-025-21228 – Posebni prometni davek od alkoholnih pijač.
10. člen
Ta odredba začne veljati 1. marca 1994.
Št. 434-02/93-2
Ljubljana, dne 14. februarja 1994.
Mitja Gaspari l. r.
Minister za finance

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti