Uradni list

Številka 8
Uradni list RS, št. 8/1994 z dne 18. 2. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 8/1994 z dne 18. 2. 1994

Kazalo

345. Pravilnik o oddaji občinskih stanovanj v najem, stran 488.

Na podlagi 4. in 111. člena Stanovanjskega zakona (Uradni list RS, št. 18/91) ter 54. in 64. člena Statuta občine Ljubljana Center (Uradni list RS, št. 35/92) je Izvršni svet Skupščine občine Ljubljana Center na 39. seji dne 25. januarja 1994 sprejel
PRAVILNIK
o oddaji občinskih stanovanj v najem
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem pravilnikom se določajo kategorije upravičencev, pogoji in merila za dodeljevanje občinskih stanovanj v najem ter postopek oddaje teh stanovanj.
2. člen
Občinska stanovanja po tem pravilniku so stanovanja v lasti občine Ljubljane Center, ki jih dodeljuje v najem Stanovanjska komisija Izvršnega sveta Skupščine občine Ljubljana Center (dalje: stanovanjska komisija).
II. KATEGORIJE UPRAVIČENCEV
3. člen
Upravičenci do najema občinskega stanovanja so državljani Republike Slovenije, ki so, glede na zaposlitev, razvrščeni v naslednje kategorije:
1. Strokovni delavci državnih organov in javnih zavodov s področja družbenih dejavnosti občine Ljubljana Center: Upravni organi Skupščine občine Ljubljana Center, Vzgojnovarstveni zavod Ljubljana Center in osnovne šole na območju občine Ljubljana Center.
2. Strokovni delavci v državnih organih in javnih zavodih s področja družbenih dejavnosti iz pristojnosti Mesta Ljubljane oziroma Republike Slovenije na območju občine Ljubljana Center.
3. Znanstveno raziskovalni delavci, ki so zaposleni na območju občine Ljubljana Center.
4. Samostojni kulturni delavci, ki ustvarjajo in bivajo na območju občine Ljubljana Center.
III. POGOJI ZA NAJEM STANOVANJA
4. člen
Splošni pogoji, ki jih morajo izpolnjevati prosilci za pridobitev občinskega stanovanja v najem, so:
– da je prosilec državljan Republike Slovenije in nima rešenega stanovanjskega vprašanja,
– da prosilec ali kdo izmed njegovih ožjih družinskih članov, ki z njim stalno prebivajo, ni najemnik oziroma lastnik stanovanja ali stanovanjske hiše,
– da je prosilec upravičenec iz 3. člena tega pravilnika.
5. člen
Poleg splošnih pogojev, navedenih v 4. členu, morajo prosilci za pridobitev občinskega stanovanja v najem izpolnjevati še naslednje posebne pogoje, in sicer:
– upravičenci, navedeni v prvi točki 3. člena, morajo biti zaposleni kot: funkcionar, ravnatelj, direktor, predstojnik, višji upravni delavec, vodja oddelka, službe, delavec s posebnimi pooblastili in odgovornostmi, strokovni delavec,
– upravičenci iz 2. točke 3. člena morajo biti zaposleni kot: funkcionar, ravnatelj, direktor, predstojnik, višji upravni delavec, vodja oddelka, službe, delavec s posebnimi pooblastili in odgovornostmi, strokovni delavec,
– upravičenci iz 3. točke 3. člena morajo dokazati svoje dosedanje znanstveno raziskovalno delo,
– upravičenci iz 4. točke 3. člena morajo biti vpisani v razvid samostojnih kulturnih delavcev pri Ministrstvu pristojnem za kulturo in izpolnjevati pogoje, določene v 4. členu Uredbe o pogojih za pridobitev pravice do deleža sredstev za plačilo prispevkov za socialno zavarovanje samostojnega kulturnega delavca iz državnega proračuna (Uradni list RS, št. 46/93) ter predložiti mnenje ustrezne ustanove o njihovem družbenem prispevku na področju umetniškega ustvarjanja.
6. člen
Pri odločanju o dodelitvi občinskih stanovanj v najem po tem pravilniku se upoštevajo še naslednja merila:
– zakonsko določeni stanovanjski standardi glede na število družinskih članov v okviru možnosti glede na razpoložljiva stanovanja,
– sedanje stanovanjske razmere.
Prednost imajo mlade družine in prosilci, ki že dalj časa nimajo rešenega stanovanjskega vprašanja.
IV. POSTOPEK ODDAJE OBČINSKIH STANOVANJ V NAJEM
7. člen
Sekretariat za urejanje prostora občine Ljubljana Center enkrat letno evidentira potrebe po stanovanjih za vse kategorije upravičencev, navedene v 3. členu tega pravilnika. Evidentiranje potreb se opravi na podlagi objave v javnih glasilih ali na podlagi nerešenih vlog za dodelitev stanovanj naslovljenih na občino Ljubljana Center.
8. člen
Stanovanjska komisija pripravi, na osnovi evidentiranih potreb in ocene o razpoložljivih stanovanjih, predlog izvršnemu svetu, ki določi, za katere kategorije upravičencev iz 3. člena se opravi v posameznem letu javni razpis. Izvršni svet lahko tudi odloči, da se opravi javni razpis samo za določeno področje znotraj posameznih kategorij upravičencev.
9. člen
Javni razpis za upravičence iz 1. točke 3. člena se objavi na oglasni deski Skupščine občine Ljubljana Center in na oglasnih deskah javnih zavodov s področja družbenih dejavnosti, katerih ustanovitelj je občina Ljubljana Center.
Javni razpis za ostale upravičence iz 3. člena se objavi v dnevnem časopisju.
10. člen
Javni razpis za oddajo občinskih stanovanj v najem, ki se bodo izpraznila v tekočem letu, mora vsebovati:
– kategorijo upravičencev do najema občinskih stanovanj,
– rok, do katerega je potrebno vložiti prijavo,
– navedbo dokumentacije, ki jo je potrebno priložiti k prijavi,
– naslov, na katerega se pošlje prijavo,
– način obvestila o odločitvi oddaje posameznega izpraznjenega stanovanja.
11. člen
Obrazloženi prijavi za najem občinskega stanovanja je potrebno priložiti dokumentacijo, navedeno v javnem razpisu, sicer stanovanjska komisija vlogo zavrne kot nepopolno in o tem prosilca pisno obvesti. Stanovanjska komisija zavrne tudi vloge vseh prosilcev, ki ne sodijo med upravičence iz kategorije oziroma področja znotraj kategorije, za katero je bil objavljen razpis.
12. člen
Sklep o oddaji posameznega občinskega stanovanja v najem sprejme stanovanjska komisija in o tem pisno obvesti vse upravičence, ki izpolnjujejo razpisne pogoje.
13. člen
Na sklep stanovanjske komisije je možen ugovor v roku 8 dni od dneva vročitve. O ugovoru odloča Izvršni svet Skupščine občine Ljubljana Center.
14. člen
Po izteku leta, za katerega je bil objavljen razpis, še vse upravičence, ki so izpolnjevali razpisne pogoje in jih zaradi premajhnega števila sproščenih stanovanj ni bilo možno rešiti, o tem pisno obvesti.
15. člen
Izvršni svet lahko izjemoma odda v najem občinsko stanovanje brez razpisa v primeru kadrovskih težav pri upravičencih iz 1. točke 3. člena lega pravilnika, kadar je zato ogroženo izvajanje nalog in dejavnosti državnih organov in javnih zavodov, katerih ustanovitelj je občina Ljubljana Center.
16. člen
Kategorijo stanovanj in višino najemnine določi izvršni svet, upoštevaje podzakonski akt iz 11. člena Stanovanjskega zakona.
17. člen
Najemno pogodbo se sklene za nedoločen čas.
V. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
18. člen
Pravice in obveznosti iz najemnega razmerja, ki niso opredeljene v tem pravilniku, se urejajo na osnovi določil Stanovanjskega zakona.
19. člen
Ta pravilnik prične veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 362-29/94
Ljubljana, dne 25. januarja 1994.
Predsednik
Izvršnega sveta
Skupščine občine
Ljubljana Center
Janko Štajnbaher l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti