Uradni list

Številka 8
Uradni list RS, št. 8/1994 z dne 18. 2. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 8/1994 z dne 18. 2. 1994

Kazalo

344. Odredba o izvajanju preventivnih ukrepov zaradi odkrivanja in preprečevanja živalskih kužnih bolezni v letu 1994 v občini Litija, stran 487.

Na podlagi 40. člena zakona o zdravstvenem varstvu živali (Uradni list SRS, št. 37/85), 2. člena odredbe o izvajanju preventivnih ukrepov zaradi odkrivanja in preprečevanja živalskih kužnih bolezni v letu 1994 (Uradni list RS, št. 72/93) in 65. člena statuta občine Litija (Uradni list RS, št. 5/93) je IS SO Litija na 96. seji dne 27. 1. 1994 sprejel
ODREDBO
o izvajanju preventivnih ukrepov zaradi odkrivanja in preprečevanja živalskih kužnih bolezni v letu 1994 v občini Litija
1. člen
Da se odkrijejo in preprečijo v tej odredbi navedene živalske kužne bolezni, morajo pooblaščene veterinarske organizacije: Veterinarski zavod ljubljanske regije P.O. Grosuplje, Taborska 32, Grosuplje (v nadaljnjem besedilu: veterinarski zavod), Obratna veterinarska ambulanta DO Jata – Meso; Zalog p.o., Hladilniška pot 37, Polje pri Ljubljani (v nadaljnjem besedilu: obratna veterinarska ambulanta) opraviti v letu 1994 ukrepe zaradi odkrivanja, preprečevanja in zatiranja kužnih bolezni. Imetniki živali so dolžni izvajati ukrepe iz te odredbe.
2. člen
Veterinarski zavod in obratna veterinarska ambulanta mora pred vsakim začetkom izvajanja ukrepov iz te odredbe o tem pismeno obvestiti občinski upravni organ pristojen za veterinarsko inšpekcijo in o opravljenem delu poročati na predpisanih obrazcih. O vakcinacijah se morata medsebojno obveščati tudi veterinarski zavod in obratna veterinarska ambulanta.
3. člen
Preventivna cepljenja se morajo opraviti tolikokrat, kot je potrebno, da so živali stalno zaščitene.
4. člen
Veterinarski zavod in obratna veterinarska ambulanta, ki opravljajo preventivna cepljenja ali diagnostične preiskave morajo voditi evidenco o datumu cepljenja oziroma preiskave, imenu in bivališču imetnika živali, opisu živali, proizvajalcu, serijski in kontrolni številki cepiva ter o rezultatu cepljenja in preiskave.
5. člen
Veterinarski zavod in obratna veterinarska ambulanta morajo spremljati zdravstveno stanje živali po uporabi biološkega preparata in o tem obveščati občinski upravni organ pristojen za veterinarsko inšpekcijo.
6. člen
Splošna vakcinacija psov proti steklini in dehelmintizacija psov mora biti opravljena do 15. aprila 1994.
Zaščitno cepljenje mladih psov proti steklini se mora opraviti takoj, ko dopolnijo štiri mesece starosti.
Cepljenje psov opravi veterinarski zavod z inaktivno (mrtvo) vakcino.
Na okuženem in ogroženem območju je treba vakcinirati proti steklini živali, ki gredo na pašo in se pasejo brez nadzorstva.
Vakcinacijo opravi na stroške imetnika živali veterinarski zavod. Stroške dehelmintizacije psov plačajo imetniki psov sami.
7. člen
Preventivno cepljenje kokoši, piščancev, brojlerjev in puranov proti atipični kokošji kugi se mora opraviti v:
– perutniskih obratih organizacij in podjetij;
– neposredni bližini naselja Hude Ravne in Zavrstnik.
Preventivno cepljenje iz prejšnjega odstavka se opravi z živo ali mrtvo vakcino po programu imunoprofilakse oziroma po programu imunoprofilakse prilagojenim epizootiološki situaciji atipične kokošje kuge v letu 1994. Vakcinacijo po tem členu opravi veterinarski zavod; v perutninskih obratih organizacij in podjetij, ki imajo organizirano lastno veterinarsko službo, pa obratna veterinarska ambulanta.
8. člen
Proti Marekovi bolezni, infekcioznemu bronhitisu in Gumboro bolezni je treba vakcinirati proizvodno jato. Vakcinacijo opravi obratna veterinarska ambulanta.
Pri Marekovi bolezni se morajo prvi primeri bolezni potrditi s histološko preiskavo. Preiskave opravi Veterinarska fakulteta.
Vzorce krvi za kontrolo imunosti po določenih vakcinacijah iz 7. in 8. člena te odredbe odvzame obratna veterinarska ambulanta po programu Republiške veterinarske uprave.
9. člen
Proti prašičji kugi je treba preventivno vakcinirati prašiče v gospodarstvih, ki imajo deset ali več plemenskih svinj oziroma najmanj 50 ali več pitancev.
Proti prašičji kugi je treba vakcinirati prašiče imetnikov živali v naselju Ponoviče.
Cepljenje s sevom K lapiniziranega virusa opravi veterinarski zavod.
10. člen
Veterinarski zavod mora v letu 1994 enakomerno po trimesečjih tuberkulinizirati 50% vseh krav in brejih telic v občini po programu X. splošne tuberkulinizacije in vse živali osnovne goveje črede KZ Litija, obrat Grmače.
Tuberkulinizirati je treba vse plemenske merjasce v naravnem pripustu pri rejcih: Smrkolj Franc, Ribče 31, Škrabanja Justin, Potok 12.
Tuberkulinizacijo plemenskih merjascev opravi veterinarski zavod. Veterinarski zavod mora tudi tuberkulinizirati vse kokoši v gospodarstvih, kjer se ugotovi kokošja tuberkuloza in na dvoriščih, ki neposredno mejijo na okuženo dvorišče.
11. člen
Na brucelozo je treba enkrat letno preiskati:
– 10% rej krav in brejih telic v hlevih individualnih proizvajalcev z 10 ali več krav in/ali brejih telic s serološkim pregledom krvi. Program določi občinska veterinarska inšpekcija.
– 20% plemenskih živali v osnovni goveji čredi KZ Litija, obrat Grmače s serološkim pregledom krvi. Program določi občinska veterinarska inšpekcija.
Vzorce krvi odvzame veterinarski zavod. Laboratorijsko preiskavo krvi opravi Veterinarska fakulteta Ljubljana.
12. člen
Na mehurčasti izpuščaj pri govedu (IBR/IPV) je treba enkrat letno preiskati 50% rej bikovskih mater svetlo lisaste in sivorjave pasme.
Vzorce odvzame veterinarski zavod. Preiskavo opravi Veterinarska fakulteta v Ljubljani
13. člen
Na govejo levkozo je treba pregledati 5% vseh plemenskih živali KZ Litija, obrat Grmače. Vzorce krvi odvzame veterinarski zavod. Preiskave seruma s preizkusom (precipitacije) v agarskem gelu opravi Veterinarska fakulteta Ljubljana.
14. člen
Na kužno malokrvnost kopitarjev in theilerozo je treba preiskati plemenskega žrebca pri rejcu Zavrl Metodu, Velika Goba 2.
Vzorce krvi žrebca odvzame Veterinarski zavod. Serološki pregled vzorcev krvi z gelprecipitinskim testom (Cogginstest) opravi Veterinarska fakulteta.
15. člen
Na leptospirozo je treba enkrat letno pregledati 20% vseh še ne pregledanih plemenskih živali v osnovni goveji čredi KZ Litija, obrat Grmače. Program določi občinska veterinarska inšpekcija. Vzorce krvi odvzame veterinarski zavod, serološke preiskave krvi opravi Veterinarska fakulteta v Ljubljani.
16. člen
Na hudo gnilobo čebelje zalege, povzročitelja Noseme apis in pršičavost je treba pregledati in preiskati čebelje družine Vozelj Ladislava, Dragovšek 18 in Dremelj Ivana, Dragovšek 13. Navedene družine je treba tretirati proti varoozi z registriranimi zdravili po navodilu proizvajalca.
Vzorce mrtvic odvzame veterinarski zavod do 31. marca 1994 in jih pošlje Veterinarski fakulteti v Ljubljani, ki opravi preiskave do 30. aprila 1994.
Preglede čebeljih družin na hudo gnilobo čebelje zalege opravi Veterinarska fakulteta spomladi ali jeseni (jesenski pregled velja do naslednjega pregleda).
17. člen
Stroški cepljenja in diagnostičnih preiskav po tej odredbi se plačajo iz posebnega računa za zdravstveno varstvo živali občine Litija, razen stroškov cepljenja pašne govedi proti steklini, cepljenja v proizvodni jati proti Marekovi bolezni, infekcioznemu bronhitisu, Gumboro bolezni, ki jih plačajo imetniki živali sami.
18. člen
Če veterinarski zavod ali obratna veterinarska ambulanta ne opravita, storitev iz te odredbe v predpisanem roku, lahko Izvršni svet skupščine občine Litija da opraviti te storitve drugi veterinarski organizaciji. Veterinarski zavod ali obratna veterinarska ambulanata pa je dolžna poravnati razliko v stroških, če le-ti nastanejo.
19. člen
Kršitev ali neizpolnjevanje določb odredbe se kaznuje v skladu s kazenskim določbami zakona o zdravstvenem varstvu živali.
20. člen
Odredba začne veljati z dnem objave v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 323-18/94
Litija, dne 27. januarja 1994.
Predsednik
Izvršnega sveta
Skupščine občine Litija
Slavko Rokavec l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti