Uradni list

Številka 8
Uradni list RS, št. 8/1994 z dne 18. 2. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 8/1994 z dne 18. 2. 1994

Kazalo

343. Odredba o izvajanju preventivnih ukrepov zaradi odkrivanja in preprečevanja živalskih kužnih bolezni v letu 1994 na območju občine Lendava, stran 485.

Na podlagi 3. točke 40. člena Zakona o zdravstvenem varstvu živali (Uradni list RS, št. 37/85) in 2. člena Odredbe o izvajanju preventivnih ukrepov zaradi odkrivanja in preprečevanja živalskih kužnih bolezni v letu 1994 (Uradni list RS, št. 72/93) ter 316. člena Statuta občine Lendava (Uradne objave, št. 37/81) je Izvršni svet Skupščine občine Lendava na seji dne 1. 2. 1994 sprejel
ODREDBO
o izvajanju preventivnih ukrepov zaradi odkrivanja in preprečevanja živalskih kužnih bolezni v letu 1994 na območju občine Lendava
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Da se odkrijejo in preprečijo v tej odredbi navedene živalske kužne bolezni, morajo pooblaščene veterinarske organizacije sprejeti v letu 1994 s to odredbo predpisane ukrepe.
Imetniki živali morajo izvajati ukrepe iz te odredbe.
2. člen
Preventivne ukrepe iz te odredbe bo v letu 1994 opravljal Oddelek za preprečevanje in zatiranje kužnih bolezni (Oddelek za epizootiologijo) Veterinarskega zavoda Murska Sobota, enota Lendava, razen v kooperacijskih rejah brojlerjev ABC POMURKA "Agromerkur", kjer bo iste opravljala obratna veterinarska ambulanta.
Začetek izvajanja ukrepov iz te odredbe mora Veterinarski zavod M. Sobota, enota Lendava in Obratna ambulanta Agromerkur javiti organu veterinarske inšpekcije pri Upravi za inšpekcijske službe občin G. Radgona, Lendava, Ljutomer in Murska Sobota, enota Lendava, o opravljenem delu pa morata poročati na predpisanih obrazcih.
3. člen
Preventivna cepljenja se morajo opraviti tolikokrat, kot je potrebno, da so živali stalno zaščitene. Kontrolo imunosti opravi Veterinarska fakulteta v Ljubljani po programu, ki ga določi Republiška veterinarska uprava.
4. člen
Veterinarski zavod M. Sobota, enota Lendava in Obratna veterinarska ambulanta, ki opravljata preventivna cepljenja ali diagnostične preiskave, morata voditi evidenco o datumu cepljenja oziroma preiskave, o imenu in bivališču imetnika živali, o opisu živali, o proizvajalcu, o serijski in kontrolni številki cepiva ter rezultatih cepljenja in preiskave.
Veterinarski zavod Murska Sobota, enota Lendava in obratna ambulanta iz prejšnjega odstavka morata spremljati zdravstveno stanje živali po uporabi biološkega preparata in o tem obvestiti občinski upravni organ, pristojen za veterinarsko inšpekcijo, o vseh nezaželenih stranskih pojavih in o pojavih, ki kažejo na morebitno nezanesljivo imunost.
II. PREVENTIVNI UKREPI
5. člen
Splošno preventivno cepljenje psov proti steklini se mora opraviti od 1. 2. do 15. 4. 1994.
Ob cepljenju psov proti steklini se mora opraviti zdravljenje psov proti trakuljavosti (dehelmintizaciji), stroški zdravljenja bremenijo lastnike psov.
Peroralno vakcinacijo lisic je treba opraviti po programu, ki ga odredi Republiška veterinarska uprava. Vakcinacijo lisic opravi Veterinarski zavod M. Sobota, enota Lendava in lovske organizacije v roku, ki ga določi Republiška veterinarska uprava, z vakcino, ki jo odobri minister za kmetijstvo in gozdarstvo.
6. člen
Preventivno cepljenje kokoši, piščancev, brojlerjev in japonskih prepelic proti atipični kokošji kugi se mora opraviti:
– v perutninski farmi Dobrovnik, last ABC POMURKA, Agromerkur,
– v obratih individualnih proizvajalcev, ki proizvajajo v kooperaciji za Agromerkur Murska Sobota v naslednjih naseljih: Pince Marof, Benica, Petišovci, Trnje, Dol. Bistrica, Dobrovnik, Kobilje, Radmožanci in Žitkovci,
– v obratih zasebnih neorganiziranih rejcev, kjer je reja perutnine pomembnejša gospodarska dejavnost (kokoši nesnice).
Cepljenje iz prejšnjega odstavka se opravi z živo ali mrtvo vakcino po programu imunoprofilakse (obvezno navodilo Republiške veterinarske uprave, št. 322/A-026 z dne 11. 3. 1982).
Cepljenje določeno s tem členom opravi: Veterinarski zavod Murska Sobota, enota Lendava v zgoraj navedenih naseljih.
Cepljenje se opravi na način, ki ga za posamezno vakcino določi proizvajalec.
7. člen
Proti prašičji kugi je treba preventivno cepiti prašiče v gospodarstvih, ki imajo deset in več plemenskih svinj oziroma najmanj petdeset ali več pitancev.
Proti tej bolezni je treba preventivno cepiti tudi prašiče, ki se hranijo s pomijami ali odpadki živalskega izvora, ne glede na njihovo število v gospodarstvu. To cepljenje se opravi na stroške lastnika. Cepljenje iz prejšnjega odstavka se opravi s serom K – lapiniziranega virusa.
8. člen
Veterinarski zavod Murska Sobota, enota Lendava mora tuberkulinizirati 50% (10. tuberkulinizacija) vseh krav in brejih telic v naslednjih naseljih občine Lendava: Banuta, Brezovica, Čentiba, Črenšovci, Dol. Lakoš, Gaberje, Genterovci, Gomilica, G. Bistrica, Kamovci, Kapca, Kot, Mala Polana, Mostje, Nedelica, Petišovci, Radmožanci, Strehovci, Velika Polana, Žitkovci.
Tuberkulinizacija se mora programirati tako, da bo vsako trimesečje opravljeno vsaj 25 predvidene akcije za leto 1994.
Tuberkulinizirati je treba vse plemenske merjasce in plemenice v reji na kmetijah za selekcijo prašičev.
9. člen
Na brucelozo je treba preiskati enkrat letno:
– krave v zasebni reji z mlečno prstenastim preizkusom; v primeru sumljive ali pozitivne reakcije je potrebno odvzeti kri živali in poslati na preiskavo,
– 20 plemenskih živali na kmetijah za selekcijo prašičev.
Vzorec krvi odvzame Veterinarski zavod M. Sobota, enota Lendava, laboratorijske preiskave krvi pa opravi Veterinarska fakulteta v Ljubljani.
10. člen
Na bolezen AUJESZKEGA in TGE virus je treba preiskati 10 vzorcev krvi plemenskim prašičem na kmetijah za selekcijo prašičev.
11. člen
Čebelje družine, ki se bodo prevažale na pašo je treba preiskati na hudo gnilobo čebelje zalege, pršičavost in varoozo.
Vzorce zimskih mrtvic je treba poslati do 31. marca 1994, preiskave pa morajo biti opravljene do 30. aprila 1994.
Vzorce zimskih mrtvic za preiskavo vzame Veterinarski zavod Murska Sobota, enota Lendava in jih pošlje na Veterinarsko fakulteto v Ljubljani.
Pregled na hudo gnilobo čebelje zalege še opravi spomladi, ali jeseni (jesenski pregled velja do naslednjega pregleda).
Pregled opravi Veterinarski zavod M. Sobota, enota Lendava, njen oddelek za epizootiologijo.
12. člen
Proti miksomatozi in hemoragični bolezni je treba vakcinirati vse plemenske kunce, ki se odpremljajo na razstave, ocenjevanja in podobno.
13. člen
Stroški cepljenja in diagnostičnih preiskav po tej odredbi se plačajo iz posebnega računa za zdravstveno varstvo živali občine Lendava. Stroške zdravljenja proti trakuljavosti (5. člen), cepljenja proti miksomatozi in hemoragični bolezni (člen 12.), cepljenje prašičev, ki so krmljeni s pomijami, oziroma odpadki živalskih tkiv (člen 7.), cepljenje jat kokoši nesnic, se opravijo na stroške imetnikov živali.
14. člen
Kršenje določil te odredbe se kaznuje po kazenskih določilih Zakona o zdravstvenem varstvu živali (Uradni list SRS, št. 37/85).
15. člen
Ta odredba začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 326-3/94-9-V/KB
Lendava, dne 10. januarja 1994.
Predsednik
Izvršnega sveta
Skupščine občine
Lendava
Alojz Jerebic, dipl. ek. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti