Uradni list

Številka 7
Uradni list RS, št. 7/1994 z dne 16. 2. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 7/1994 z dne 16. 2. 1994

Kazalo

324. Odredba o preventivnih cepljenjih in diagnostičnih ter drugih preiskavah za preprečevanje in zatiranje živalskih kužnih bolezni v letu 1994 na območju občine Šentjur pri Celju, stran 459.

Na podlagi tretjega odstavka 40. člena Zakona o zdravstvenem varstvu živali (Uradni list SRS, št. 37/85) in drugega odstavka 2. člena Odredbe o izvajanju preventivnih ukrepov zaradi odkrivanja in preprečevanja živalskih kužnih bolezni v letu 1994 (Uradni list RS, št. 72/93) ter 47. člena Statuta občine Šentjur pri Celju Uradni list RS, št. 27/91) je Izvršni svet Skupščine občine Šentjur pri Celju na seji dne 18. 1. 1993 sprejel
ODREDBO
o preventivnih cepljenjih in diagnostičnih ter drugih
preiskavah za preprečevanje in zatiranje živalskih kužnih
bolezni v letu 1994 na območju občine Šentjur pri Celju
1. člen
Da se preprečijo oziroma ugotovijo v tej odredbi navedene živalske kužne bolezni, morata registrirani veterinarski organizaciji, Zavod za živinorejo in veterinarstvo (ZŽV) – Celje – PE Šentjur in obratna veterinarska ambulanta Perutnina Ptuj, opraviti s to odredbo v letu 1994 določene ukrepe.
Imetniki živali so dolžni izvajati ukrepe iz te odredbe.
2. člen
Veterinarski organizaciji morate pred vsakim začetkom izvajanja ukrepov iz odredbe o tem obvestiti upravni organ pristojen za veterinarsko inšpekcijo. O opravljenem delu je potrebno poročati na predpisanih obrazcih.
3. člen
Preventivne vakcinacije se morajo opraviti tolikokrat, kot je potrebno, da so živali stalno zaščitene. Kontrolo imunosti opravi Veterinarska fakulteta v Ljubljani po programu, ki ga določi Republiška veterinarska uprava.
4. člen
Izvajalci preventivne vakcinacije ali diagnostične preiskave, morajo voditi evidenco o datumu vakcinacije oziroma preiskave, imenu in bivališču imetnika živali, opisu živali, proizvajalcu, serijski in kontrolni številki. vakcine ter rezultatu vakcinacije in preiskave.
Veterinarski zavodi in obratne veterinarske ambulante iz prejšnjega odstavka morajo spremljati zdravstveno stanje živali po uporabi biološkega preparata in obveščati občinski upravni organ, pristojen za veterinarsko inšpekcijo, o vseh nezaželenih stranskih pojavih in morebitni nezanesljivi imunosti.
5. člen
Splošna vakcinacija psov proti steklini mora biti opravljena od 1. 2. do 15. 4. 1994.
Mladi psi morajo biti vakcinirani proti stekleni takoj, ko dopolnijo štiri mesece starosti.
Na okuženem in ogroženem območju je treba vakcinirati proti stekleni tudi domače živali, ki se pasejo brez nadzorstva.
Vakcinacijo iz prvega in drugega odstavka tega člena opravijo veterinarski zavodi z inaktivirano (mrtvo) vakcino.
Za pravočasno cepljenje mladih psov morajo poskrbeti lastniki sami.
Ob cepljenju se opravi obvezna dehelmintizacija psov. Stroški vakcinacije in dehelmintizacije bremenijo lastnike psov.
6. člen
Proti atipični kokošji kugi in infekcioznem bronhitisu je potrebno vakcinirati kokoši, piščance pitance, purane in japonske prepelice v
– perutninskih obratih podjetij in individualnih proizvajalcev, kjer je reja perutnine gospodarska dejavnost
– neposredni okolici le-teh. Vzorce krvi za kontrolo imunosti po zgoraj določenih vakcinacijah tega člena odvzamejo delavci registriranih veterinarskih ambulant po programu Republiške veterinarske uprave.
7. člen
Proti prašičji kugi je treba preventivno vakcinirati prašiče v gospodarstvih, ki imajo deset ali več plemenskih svinj oziroma 50 ali več pitancev..
Vakcinacija iz prejšnjega odstavka se opravi s sevom K-lapiniziranega virusa. Vakcinacijo opravijo veterinarski zavodi. Proti prašičji kugi je treba vakcinirati prašiče imetnikov živali v neposredni okolici prašičerejskih farm.
8. člen
Tuberkulinizirati je treba:
– 50% vseh krav in brejih telic v Sloveniji (X. tuberkulinizacija),
– vse plemenske merjasce,
– vse plemenske svinje, če je v reji do 300 svinj,
– kokoši v naseljih kjer je ugotovljena kokošja TBC, na dvoriščih, ki neposredno mejijo na okuženo dvorišče. Tuberkulinizacijo opravijo delavci ZŽV Celje – PE Šentjur. Prav tako morajo le-ti opraviti pregled mezenterialnih in partalnih bezgavk na TBC pri vseh veterinarsko-sanitarnih pregledih prašičev pri klanju.
9. člen
Na brucelozo je treba preiskati enkrat letno:
– 10% rej krav in brejih telic v hlevih individualnih proizvajalcev z 10 ali več krav in/ali brejih telic s serološkim pregledom krvi po programu, ki ga določi občinska veterinarska inšpekcija;
– 20% plemenskih živali v osnovnih govejih čredah organizacij in podjetij s serološkim pregledom krvi po programu, ki ga določi občinska veterinarska inšpekcija.
Vzorce mleka in krvi odvzamejo veterinarski zavodi. Laboratorijske preiskave krvi opravi Veterinarska fakulteta v Ljubljani.
10. člen
Na mehurčasti izpuščaj pri govedu (IBR/IPV) je potrebno enkrat letno preiskati bike v naravnem pripustu, prav tako je potrebno na IBR/IPV preiskati enkrat letno
50% rej bikovskih mater svetlolisasti in sivorjave pasme. Na vibriozo, kompilobakteriozo, leptospirozo, trihomoniazo in levkozo je potrebno bakteriološko pregledati vse bike v naravnem pripustu.
Vzorce odvzemajo veterinarski zavodi. Preiskavo vodi veterinarska fakulteta.
11. člen
Na govejo levkozo je treba pregledati 5% vseh plemenskih živali v osnovnih čredah na govedorejskih obratih organizacij in podjetij.
Vzorce krvi odvzamejo veterinarski zavodi. Preiskave seruma s poizkusom (precipitacije) v agarskem gelu opravi Veterinarska fakulteta v Ljubljani.
12. člen
Na leptospirozo je potrebno pregledati žrebce in merjasce v naravnem pripustu.
Vzorce krvi odvzamejo delavci ZŽV Celje – PE Šentjur. Serološke preiskave krvi opravi Veterinarska fakulteta v Ljubljani.
13. člen
Na kužno malokrvnost kopitarjev je prav tako potrebno preiskati vse registrirane žrebce v občini. Vzorce krvi odvzamejo delavci ZŽV Celje – PE Šentjur, analizo (Cogginsov test) opravijo na Veterinarski fakulteti.
Na kužno malokrvnost je potrebno preiskati vse kopitarje v okuženih hlevih.
14. člen
Na vrtoglavost postrvi je treba v ribogojnicah pregledati enkrat letno postrvi, ki se vlagajo, prodajajo ali prevažajo. Vzorci mladic morajo biti poslani v preiskavo. od 1. junija do 31. decembra 1994, vzorci tržnih rib pa ko to odredi občinski upravni organ, pristojen za veterinarsko inšpekcijo.
Na virusno hemoragično septikemijo postrvi je treba preiskati plemenske jate postrvi do 15. februarja 1994.
Na spomladansko viremijo eritrodermatitis in vnetje ribjega mehurja pri krapih je treba do 15. maja 1994 preiskati krape iz registriranih rej, ki se vlagajo, prodajajo ali prevažajo, mladice krapov pa je treba preiskati do konca leta 1994..
Vzorce rib za preiskavo po tem členu vzamajo veterinarski zavodi in jih pošljejo Veterinarski fakulteti v Ljubljani.
15. člen
Ta odredba začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 323-8/94-2
Šentjur, dne 18. januarja 1994.
Predsednik
Izvršnega sveta
Skupščine občine
Šentjur pri Celju
Ladislav Grdina, dipl. inž. str. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti