Uradni list

Številka 3
Uradni list RS, št. 3/1994 z dne 21. 1. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 3/1994 z dne 21. 1. 1994

Kazalo

140. Odredba o izvajanju kontumaca psov in mačk ter drugih preventivnih ukrepov zaradi zatiranja in preprečevanja širjenja stekline na območju občine Lenart, stran 158.

Na podlagi 367. člena statuta občine Lenart (Uradni list SRS, št. 4-258/81, 13-801/82, 1-53/83 in 9-524/86), tretje točke 34. in 67. člena Zakona o zdravstvenem varstvu živali (Uradni list SRS, št. 37/85), 6. člena Pravilnika o ukrepih za zatiranje in izkoreninjenje stekline pri živalih (Uradni list SFRJ, št. 39/88) v zvezi s 4. členom Ustavnega zakona za izvedbo temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 1/91-I), Pravilnika o spremembi pravilnika o ukrepih za zatiranje ih izkoreninjenje stekline pri živalih (Uradni list RS, št. 37/92) je Izvršni svet Skupščine občine Lenart na seji dne. 23. decembra 1993 sprejel
ODREDBO
o izvajanju kontumaca psov in mačk ter drugih
preventivnih ukrepov zaradi zatiranja in preprečevanja
širjenja stekline na območju občine Lenart
1. člen
Zaradi zavarovanja ljudi in živali pred okužbo s steklino, preprečevanja širjenja stekline, ki je bila ugotovljena pri lisicah z območja občine Lenart, so občani oziroma lastniki ali posestniki psov in mačk ter drugih živali dolžni ukrepati po določbah te odredbe.
2. člen
Lastniki oziroma posestniki psov so dolžni zagotoviti cepljenje proti steklini takoj, ko ti dopolnijo starost štirih mesecev. Do starosti štirih mesecev morajo biti psi zaprti v ograjenih prostorih.
3. člen
Psi in mačke morajo biti na zapornem območju, ki. obsega območje občine Lenart, zaprti ali pripeti in se ne smejo gibati prosto, pri vodenju izven ograjenih prostorov pa morajo biti na jermenu ali povodcu in morajo biti markirani z znamko – registrsko številko, ki jo prejmejo ob cepljenju.
4. člen
Veterinarsko higienska služba Veterinarskega zavoda Maribor je dolžna pokončavati necepljene pse, potepuške pse in mačke. Lovci lovskih družin so dolžni izvajati odstrel psov, ki se prosto gibljejo v lovišču brez zaščite, kot je navedeno v 3. členu. Odstreljene potepuške pse in mačke ter druge odstreljene. živali morajo neškodljivo odstraniti.
5. člen
Lovci so dolžni izvajati intenzivni odlov lisic. Na celotnem območju je prepovedano odiranje trupel lisic, druge mesojede dlakaste divjadi ter. psov in mačk.
6. člen
Veterinarska služba Veterinarskega zavoda Maribor je dolžna organizirati ubijanje in neškodljivo odstranjevanje živali, obolelih za steklino, živali, ki so bile poškodovane, ki jih je ugriznila za steklino obolela druga žival in živali, ki se vedejo – obnašajo drugače, kot je značilno za njihovo vrsto in fiziološko stanje.
7. člen
Prostor, naprave in orodja, ki so bila v stiku s steklo živaljo, se mora razkužiti. Prepovedano je odnašanje živalskih proizvodov in živalskih surovin ter predmetov s katerimi se. lahko prenaša steklina iz okuženega dvorišča ali objekta.
8. člen
Na zapornem območju ni dovoljeno prirejati razstave psov in mačk vzrejnih pregledov in ocenjevanj brez posebnih dovoljenj, ki jih izda pristojni inšpekcijski organ. Promet s psi in mačkami izven zapornega območja za čas zapore ni dovoljen.
9. člen
Kršitve odrejenih prepovedi po tej odredbi se kaznujejo po kazenskih določbah 117. do 124. člena v uvodu citiranega zakona.
10. člen
Ta odredba velja do preklica oziroma do prenehanja bolezni stekline, za katero se šteje, da je prenehala po končni razkužbi in če je od tedaj minilo tri mesece in v tem času ni bilo novega primera okužbe s steklino pri živalih.
11. člen
Veljavnost te odredbe prične osmi dan od objave, preventivni ukrepi se izvajajo že od ugotovitve bolezni dalje.
Ta odredba se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 326-5/92
Lenart, dne 27. decembra 1993.
Predsednik
Izvršnega sveta
Skupščine občine Lenart
Avgust Zavernik, dipl. inž. I. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti