Uradni list

Številka 1
Uradni list RS, št. 1/1994 z dne 8. 1. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 1/1994 z dne 8. 1. 1994

Kazalo

50. Odlok o obratovalnem času v občini Lendava, stran 33.

Na podlagi 44. člena Zakona o delovnih razmerjih (Uradni list RS, št. 14/90, 5/91), 25. člena Zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83, 4/85, 47/87, 5/90 in RS, št. 10/91, 13/93, 66/93), 5. člena Zakona o prekrških zoper javni red in mir (Uradni list SRS, št. 16/74 in 42/86), 265. člena Statuta občine Lendava (Uradne objave občin Pomurja, št. 37/81, 9/83 in 9/86) in 7. člena Odloka o pristojnostih zborov Skupščine občine Lendava (Uradne objave občin Pomurja, št. 10/90) je Skupščina občine Lendava na skupni seji družbenopolitičnega zbora, zbora združenega dela in zbora krajevnih skupnosti, dne 27. 12. 1993, sprejela
ODLOK
o obratovalnem času v občini Lendava
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se določa razporeditev, začetek in konec obratovalnega časa za podjetja in samostojne podjetnike, ki opravljajo obrtne in gostinske storitve na območju občine Lendava. Podjetja in samostojni podjetniki morajo pri določitvi obratovalnega časa v okviru določil tega odloka upoštevati potrebe občanov in potrošnikov po načelih dobrega gospodarjenja ter poslovati v skladu s predpisi o javnem redu in miru.
2. člen
Podjetje in samostojni podjetniki morajo spremembo obratovalnega časa ali začasno prekinitev poslovanja priglasiti pristojnemu občinskemu upravnemu organu najmanj 3 dni pred predvidenimi spremembami, razen v primerih višje sile.
Začasna prekinitev obratovanja oziroma poslovanja ne sme biti daljša kot 30 dni. Občinski upravni organ lahko v soglasju z izvršnim svetom v upravičenih primerih dovoli ali zahteva, da se posamezna poslovalnica in gostinski obrat začasno zapre, posluje s krajšim obratovalnim časom ali podaljšanim obratovalnim časom.
3. člen
Podjetja in samostojni podjetniki, ki poslujejo tudi ob sobotah popoldne, nedeljah in praznikih imajo z dovoljenjem pristojnega upravnega organa lahko med tednom skrajšan obratovalni čas, ali dela prost dan.
4. člen
Podjetja in samostojni podjetniki, ki poslujejo s strankami, so dolžni na vidnem mestu od vhodu v poslovni prostor objaviti:
- razporeditev obratovalnega časa,
- začasne prekinitve poslovanja,
- zaprtje poslovalnice zaradi popisa blaga (inventure). Primere iz 2. in 3. alinee prvega odstavka tega člena je potrebno objaviti najmanj 3 dni pred nastopom posameznega primera, razen v primeru višje sile.
II. OBRATOVALNI ČAS
1. Gostinstvo
5. člen
Gostinski obrati določijo začetek in konec obratovalnega časa glede na vrsto obrata, ki predstavlja predmet poslovanja in sicer:
- nastanitveni gostinski objekti (hoteli, moteli, penzioni, prenočišča, šotorišča in turistična naselja) od 00. do 24. ure,
- restavracije, kavarne, gostilne med 6. in 23. uro,
- okrepčevalnice, specializirane okrepčevalnice in slaščičarne med 6. in 23. uro,
- disco klubi med 17. in 2. uro,
- nočni bari med 20. in 4. uro,
- gostinski lokali v okviru trgovin imajo lahko enak obratovalni čas kot trgovina.
6. člen
Gostilne, kavarne in restavracije lahko obratujejo tudi izven obratovalnega časa, določenega v prejšnjem členu (plesne, kulturne in turistične prireditve, dan pred državnim praznikom in na dan državnega praznika, na pustno soboto in pustni torek ter za martinovanje, obletnice) na podlagi predhodne priglasitve pristojnemu upravnemu organu. Upravni organ lahko v teh primerih dovoli podaljšanje obratovalnega časa vendar največ do 4. ure.
Gostinski obrati lahko poslujejo časovno neomejeno za gostije, obletnice in druge oblike nudenja gostinskih storitev zaprtim družbam po dobrih poslovnih običajih, zagotoviti pa morajo izpolnitev določil odloka o javnem redu in miru..
S posebnim dovoljenjem upravnega organa se lahko obratovalni čas določi tudi pred 6. uro, vendar ne pred 5.30.
V upravičenih primerih lahko, gostinski obrati poslujejo v krajšem obratovalnem času, kot je določeno v 5. členu tega odloka.
7. člen
Obratovalni čas za opravljanje gostinskih storitev izven poslovnih prostorov ob raznih prireditvah, se določi ob priglasitvi prireditve.
2. Podjetja in obratovalnice samostojnih podjetnikov
8. člen
Podjetja in obratovalnice samostojnih podjetnikov, ki poslujejo neposredno s strankami in nudijo storitve občanom določijo obratovalni čas med tednom od ponedeljka do petka med 7. in 20. uro, v soboto med 7. in 13. uro.
9. člen
Podjetja in obratovalnice samostojnih podjetnikov lahko obratujejo tudi izven obratovalnega časa, določenega s prejšnjim členom (ponoči, v soboto popoldan, v nedeljo in ob dela prostih dnevih) in sicer kot dežurna podjetja ali obratovalnice.
Če podjetja in obratovalnice v okviru prijavljenega urnika obratovalnega časa ne določijo dovolj dežurstev, lahko pristojni upravni organ zahteva, da se izdela nov urnik, v katerem bodo upoštevane značilnosti, želje in potrebe občanov po določenih storitvah.
III. SKUPNE DOLOČBE
10. člen
Na podlagi popolne prijave urnika obratovalnega časa izda pristojni upravni organ odločbo o obratovalnem času.
Odločba mora biti dostopna pristojnim inšpekcijskim organom in organom nadzora javnega reda in mira.
11. člen
Prijava mora vsebovati naslednje podatke:
1. Tedensko število ur obratovalnega časa,
2. Urnik obratovalnega časa.
12. člen
Podjetja in samostojni podjetniki, ki pričnejo opravljati dejavnost med letom, morajo urnik obratovalnega časa v skladu s prejšnjim členom prijaviti v 15 dneh pred pričetkom obratovanja.
13. člen
Podjetja in samostojni obrtniki se morajo držati dovoljenega poslovnega časa.
IV. KAZENSKE DOLOČBE
14. člen
1. Z denarno kaznijo od 40.000 SIT do 360.000 SIT se kaznuje za prekršek podjetje in druga pravna oseba ali samostojni podjetnik, ki se ne ravna po tem odloku.
2. Z denarno kaznijo od 40.000 SIT do 60.000 SIT se kaznuje za prekršek odgovorna oseba pravne osebe ali samostojnega podjetnika.
3. Z denarno kaznijo 40.000 SIT se kaznuje samostojni podjetnik - posameznik takoj na kraju storitve prekrška, če ne upošteva objavljenega poslovnega časa. Denarno kazen izterja tržni inšpektor.
V. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE.
15. člen
Podjetja in samostojni podjetniki so dolžni uskladiti svoj poslovni čas skladno z določili tega odloka najkasneje v treh mesecih od njegove uveljavitve.
16. člen
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravlja, v primeru, ko so zaradi kršitve določil Odloka oškodovani gosti tržna inšpekcija, v primeru, ko je kršen javni red in mir pa organi policije.
17. člen
Ko začne veljati ta odlok, preneha veljati odlok o poslovnem času v občini Lendava (Uradne objave Pomurja, št. 10/85 in 21/89).
18. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 012-1/93
Lendava, dne 27. decembra 1993.
Predsednik
Skupščine občine Lendava
Štefan Cigut l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti