Uradni list

Številka 1
Uradni list RS, št. 1/1994 z dne 8. 1. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 1/1994 z dne 8. 1. 1994

Kazalo

19. Uredba o določitvi carinske stopnje "prosto" pri uvozu blaga za izgradnjo avtocest v Republiki Sloveniji, stran 9.

Na podlagi 4. člena Ustavnega zakona za izvedbo temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 1/91-I), prvega odstavka 49. člena Carinskega zakona (Uradni list SFRJ, št. 34/90) ter 26. člena Zakona o Vladi Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 4/93) izdaja Vlada Republike Slovenije
UREDBO
o določitvi carinske stopnje "prosto" pri uvozu blaga za izgradnjo avtocest v Republiki Sloveniji
1. člen
Ta uredba določa pogoje za uporabo carinske stopnje "prosto" pri uvozu opreme in reprodukcijskega materiala za izgradnjo avtocest v Republiki Sloveniji ter način uveljavljanja teh ugodnosti.
2. člen
Pravne osebe in podjetniki - posamezniki (v nadaljnjem besedilu: upravičenci) lahko uvozijo opremo za izgradnjo avtocest po carinski stopnji "prosto", ne glede na carinsko stopnjo, predpisano s carinsko tarifo pod naslednjimi pogoji:
1. oprema, ki se uvaža, se ne proizvaja v Republiki Sloveniji;
2. oprema, ki se uvaža se rabi neposredno za izgradnjo avtocest v skladu s sprejetim programom izgradnje avtocest v Republiki Sloveniji in se na gradbiščih tudi dejansko uporablja;
3. oprema, ki se uvaža, je uvrščena na seznam, ki je v prilogi 1 k tej uredbi in je njen sestavni del;
4. oprema, ki se uvaža se uporablja izključno na gradbišču odseka avtoceste, ki je navedeno v soglasju iz 4. člena te uredbe oziroma na drugem gradbišču odseka avtoceste s soglasjem pristojnega carinskega organa.
V skladu s prvim odstavkom se lahko uvažajo tudi rezervni deli za opremo za izgradnjo avtocest.
3. člen
Pravne osebe in podjetniki - posamezniki (v nadaljnem besedilu: upravičenci) lahko uvozijo reprodukcijski material za izgradnjo avtocest po carinski stopnji "prosto", ne glede na carinsko stopnjo, predpisano s carinsko tarifo pod naslednjimi pogoji:
1. reprodukcijski material, ki se uvaža, se ne proizvaja v Republiki Sloveniji;
2. reprodukcijski material, ki se uvaža, se rabi pri gradnji avtocest, tako da se bodisi vgradi v avtocesto bodisi v celoti porabi pri njeni gradnji;
3. reprodukcijski material ki se uvaža, je uvrščen na, seznam, ki je v prilogi 2 k tej uredbi in je njen sestavni del;
4. reprodukcijski material, ki se uvaža se uporablja izključno na gradbišču odseka avtoceste, ki je navedeno v soglasju iz 4. člena te uredbe oziroma na drugem gradbišču odseka avtoceste s soglasjem pristojnega carinskega organa.
4. člen
Upravičenci iz 2. in 3. člena lahko uvažajo opremo in reprodukcijski material po carinski stopnji "prosto", če pristojnemu carinskemu organu predložijo poleg rednih carinskih uvoznih dokumentov še naslednja dokazila:
1. potrdilo Gospodarske zbornice Slovenije, da se določena oprema ali reprodukcijski material ne proizvaja v Sloveniji;
2. potrdilo Ministrstva za promet in zveze, da je določena pravna oseba ali podjetnik - posameznik izvajalec oziroma podizvajalec del na posameznem gradbišču odseka avtoceste;
3. izjavo upravičenca, da bo blago uporabljeno oziroma se bo rabilo pri gradnji določenega odseka avtoceste.
Republiška carinska uprava vodi evidenco o količini, vrstah in vrednosti opreme in reprodukcijskega materiala uvoženega v skladu s to uredbo in o tem trimesečno poroča Ministrstvu za finance.
5. člen
Ministrstvo za promet in zveze izda potrdilo iz druge točke prejšnjega člena na predlog Družbe za izgradnjo avtocest v Republiki Sloveniji.
Potrdilo iz prejšnjega odstavka mora vsebovati:
1. točno firmo in sedež oziroma ime in priimek ter naslov upravičenca;
2. podatke o tem, ali gre za izvajalca del ali za podizvajalca z navedbo številke pogodbe z investitorjem oziroma njegovega soglasja k pogodbi med izvajalcem in podizvajalcem;
3. točno firmo in sedež uvoznika;
4. navedbo gradbišča odseka avtoceste, za katerega se oprema oziroma reprodukcijski material uvaža s točnim naslovom gradbišča po pogodbi med investitorjem in izvajalcem oziroma izvajalcem in podizvajalcem;
5. specifikacija opreme ali reprodukcijskega materiala, ki se uvaža (navedba tarifnih številk, naziva blaga, ki se uvaža,količine in vrednosti);
6. navedbo, ali bo oprema oziroma reprodukcijski material uvožen naenkrat ali postopoma v več pošiljkah.
Ministrstvo za promet in zveze izdaja potrdila iz prvega odstavka tega člena v treh izvodih: en izvod zadrži, drug izvod izroči upravičencu, tretji izvod pa pošlje pristojni carinarnici iz prvega odstavka 6. člena te uredbe.
Ministrstvo za promet in zveze trimesečno obvešča Ministrstvo za finance o številu in vrednostnem obsegu izdanih potrdil iz prvega odstavka tega člena.
6. člen
Direktor Republiške carinske uprave v soglasju z investitorjem določi carinarnico, preko katere lahko upravičenci uvažajo opremo in reprodukcijski material za posamezno gradbišče odseka avtoceste.
Direktor Republiške carinske uprave v soglasju z investitorjem določi način vodenja evidenc in podatkov, predpisanih s to uredbo.
7. člen
Opremo in reprodukcijski material iz 2. in 3. člena te uredbe je mogoče premeščati iz enega gradbišča odseka avtoceste na drugega šele potem, ko se o tem obvesti pristojne carinarnice iz prvega odstavka 6. člena te uredbe.
8. člen
Upravičenci so dolžni voditi evidenco o uporabi opreme in reprodukcijskega materiala pri gradnji na posameznem gradbišču odseka avtoceste in carinskim organom na njihovo zahtevo omogočiti pregled opreme in reprodukcijskega materiala, uvoženega v skladu s to uredbo, in vpogled v dokumentacijo o uporabi te opreme in reprodukcijskega materiala.
Investitor je dolžan spremljati uporabo opreme in reprodukcijskega materiala na posameznem gradbišču odseka avtoceste in obveščati carinarnico iz 6. člena te uredbe o vseh spremembah v zvezi z opremo in reprodukcijskim materialom, zaradi katerih bi lahko nastopila obveznost plačila carine v skladu z 10. členom te uredbe.
9. člen
Investitor je dolžan na podlagi gradbenih knjig in normativov za porabo reprodukcijskega materiala predložiti pristojni carinarnici pismen izračun, koliko reprodukcijskega materiala, skupaj s predpisanim kalom, je dejansko vgrajenega v avtocesto in kolikšen je preostanek reprodukcijskega materiala, uvoženega v skladu s 3. členom te uredbe.
Za preostanek reprodukcijskega materiala iz prejšnjega odstavka se plača carina v skladu z 10. členom te uredbe.
Carinarnica preveri izračun iz prvega odstavka in ga potrdi. Potrjen izračun je podlaga za končni obračun med investitorjem in izvajalcem del oziroma podizvajalcem.
10. člen
Ne glede na 2. in 3. člen. te uredbe je upravičenec dolžan plačati carino po stopnji, predpisani z zakonom o carinski tarifi, če:
1. brez predhodnega obvestila carinarnice prenese opremo in reprodukcijski material iz enega gradbišča odseka avtoceste na drugega;
2. umakne opremo in reprodukcijski material z gradbišča odseka avtoceste;
3. odtuji, da v uporabo drugemu ali kako drugače uporabi opremo ali reprodukcijski material za druge namene, ne pa za gradnjo avtocest v Republiki Sloveniji preden je obračunana carina, razen če to opremo oziroma reprodukcijski material proda, da v uporabo ali drugačno razpolaganje drugemu upravičencu;
4. je obveznost plačila carine nastala v skladu z drugim odstavkom 9. člena te uredbe;
5. ne omogoči carinskim organom pregleda opreme in reprodukcijskega materiala ali vpogleda v listine o uporabi blaga.
Carina iz l., 3. in 5. točke prejšnjega odstavka se obračuna od carinske osnove, ugotovljene ob carinjenju, po stopnjah iz carinske tarife, in zamudne obresti, računajoč od dneva carinjenja do izdaje odločbe o poznejšem, plačilu carine.
Carina iz 2. in 4. točke prvega odstavka se obračuna od carinske osnove, ugotovljene na dan naknadnega obračuna carine po stopnjah, ki so veljale na dan, ko je bila vložena uvozna carinska deklaracija.
Obveznost plačila carine iz tretjega odstavka tega člena ugasne pet let po vložitvi uvozne carinske deklaracije.
11. člen
Z denarno kaznijo najmanj 500.000 tolarjev se kaznuje za prekršek pravna oseba, ki:
1. ne vodi evidence v skladu z drugim odstavkom 8. člena te uredbe;
2. ne omogoči carinskim organom pregled opreme ali reprodukcijskega materiala ali vpogleda v listine o uporabi opreme in reprodukcijskega materiala (drugi odstavek 8. člena);
3. umakne opremo oziroma reprodukcijski material z gradbišča odseka avtoceste, ne da bi prej plačal carino v skladu z 10. členom te uredbe;
4. odtuji, da v uporabo drugemu ali kako drugače uporabi opremo ali reprodukcijski material za druge namene, ne pa za gradnjo avtocest v Republiki,Sloveniji, ne da bi prej plačal carino v skladu z 10. členom te uredbe.
Z denarno kaznijo najmanj 50.000 tolarjev se kaznuje za prekršek tudi odgovorna oseba v pravni osebi, ki stori dejanje iz prvega odstavka tega člena.
12. člen
Z denarno kaznijo najmanj, 500.000 tolarjev se kaznuje podjetnik - posameznik, ki stori prekršek v zvezi s samostojnim opravljanjem dejavnosti, če:
1. ne vodi evidence v skladu z drugim odstavkom 8. člena te uredbe;
2. ne omogoči carinskim organom pregled opreme ali reprodukcijskega materiala ali vpogleda v listine o uporabi opreme in reprodukcijskega materiala (drugi odstavek 8. člena);
3. umakne opremo oziroma reprodukcijski material z gradbišča odseka avtoceste, ne da bi prej plačal carino v skladu z. 10. členom te uredbe;
4. odtuji, da v uporabo drugemu ali kako drugače uporabi opremo ali reprodukcijski material za druge namene, ne pa za gradnjo avtocest v Republiki Sloveniji, ne da bi prej plačal carino v skladu z 10. členom te uredbe.
13. člen
Z denarno kaznijo najmanj 500.000 tolarjev se kaznuje pravna oseba - investitor gradnje avtocest, če:
1. ne obvesti carinarnice b vseh spremembah v zvezi z opremo in reprodukcijskim materialom, zaradi katerih bi lahko nastopila obveznost plačila carine v skladu z 10. členom te uredbe (tretji odstavek 8. člena);
Z denarno kaznijo najmanj 50.000 tolarjev se kaznuje za prekršek tudi odgovorna oseba v pravni osebi, ki stori dejanje iz prvega odstavka tega člena.
14. člen
Minister za finance je pooblaščen, da v soglasju z ministrom za promet in zveze izda predpis o spremembi in dopolnitvi prilog l in 2 iz 2. oziroma 3. člena te uredbe.
15. člen
Ta uredba začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 424-03/93-10/1-8
Ljubljana, dne 29. decembra 1993.
Vlada Republike Slovenije
dr. Janez Drnovšek l. r.
Predsednik

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti