Uradni list

Številka 71
Uradni list RS, št. 71/1993 z dne 30. 12. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 71/1993 z dne 30. 12. 1993

Kazalo

2593. Sklep o določitvi odstotkov vrednosti zdravstvenih storitev, ki se zagotavljajo v obveznem zdravstvenem zavarovanju, stran 3745.

Na podlagi 23. in 104. člena zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (Uradni list RS, št, 9/92, 13/93) in 12. člena začasnega statuta Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (Uradni list RS. št. 19/93), je Skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije na seji dne 15. 12. 1993 sprejela
SKLEP
o določitvi odstotkov vrednosti zdravstvenih storitev, ki se zagotavljajo v obveznem zdravstvenem zavarovanju
1
V obvezno zdravstveno zavarovanje štejejo poleg storitev, ki so zavarovanim osebam po 1. točki prvega odstavka 23. člena zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (v nadaljnjem besedilu: zakon) zagotovljene v celoti in brez doplačil, tudi ostale zdravstvene storitve, določene v 2. do 6, točki 23. člena zakona, in sicer do odstotka njihove vrednosti, določene s tem sklepom.
2
Storitve, opredeljene v 2. točki prvega odstavka 23. člena zakona so zagotovljene v višini 97% vrednosti in se nanašajo na: presaditve organov in druge najzahtevnejše operativne posege ne glede na razlog, na zdravljenje v tujini, na intenzivno terapijo, dializo in druge najzahtevnejše diagnostične, terapevtske in rehabilitacijske posege. Med najzahtevnejše storitve iz prejšnjega odstavka štejejo storitve, ki so kot takšne opredeljene v sklepu o planiranju, evidentiranju in obračunavanju zdravstvenih storitev.
3
Storitve iz 3. točke prvega odstavka 23. člena zakona zagotavlja obvezno zavarovanje v:
– višini 93% vrednosti, ko gre za zdravstvene storitve s področja specialistično-ambulantne in bolnišnične dejavnosti, ter storitve š področja zdraviliškega zdravljenja, ki pomeni nadaljevanje bolnišničnega zdravljenja. razen poškodb izven dela ter storitve v zvezi z ugotavljanjem in zdravljenjem zmanjšane plodnosti in umetno oploditvijo, sterilizacijo in umetno prekinitvijo nosečnosti;
– višini 90% vrednosti nemedicinskega dela oskrbe pri zdraviliškem zdravljenju ki predstavlja nadaljevanje bolnišničnega zdravljenja in v primerih, ko je nemedicinski del bolnišničnega zdravljenja opredeljen kot posebna storitev. To ne velja za poškodbe izven dela:
– višini 85% vrednosti storitev osnovne zdravstvene dejavnosti, ki niso zajete v i. točki prvega odstavka 23. člena zakona in storitev s področja zdravljenja zobnih in ustnih bolezni;
– višini 85% vrednosti ortopedskih, ortotičnih, slušnih in drugih pripomočkov, razen za primere iz 1. točke prvega odstavka 23. člena zakona in za poškodbe izven dela.
4
Storitve iz 4. točke prvega odstavka 23. člena zakona se vštevajo v obvezno zavarovanje v višini 77% za: specialistično ambulantne, bolnišnične in zdraviliške storitve kot nadaljevanje bolnišničnega zdravljenja in nemedicinski del oskrbe v bolnišnici in zdravilišču kot nadaljevanje bolnišničnega zdravljenja, ortopedske, ortotične in druge pripomočke v zvezi z zdravljenjem poškodb izven dela.
5
Zdravila, predpisana na recept, ki so na pozitivni listi, zagotavlja obvezno zdravstveno zavarovanje v višini 75% njihove vrednosti, razen za zdravljenje pri osebah in stanjih, navedenih v 1. točki prvega odstavka 23. člena zakona.
6
Storitve iz 5. točke prvega odstavka 23. člena zakona so zagotovljene v višini 55% vrednosti za zdraviliško zdravljenje, ki ni nadaljevanje bolnišničnega zdravljenja in pri prevozih z reševalnimi vozili, ki niso nujni. To velja tudi za nemedicinsko oskrbo v zdraviliškem zdravljenju, ki ni nadaljevanje bolnišničnega zdravljenja.
7
Storitve iz 6. točke prvega odstavka 23. člena, ki se nanašajo na zobno-protetično zdravljenje odraslih so zagotovljene v višini 42.% vrednosti, zdravila, predpisana na recept z vmesne liste in očesni pripomočki za odrasle pa v višini 45% njihove vrednosti.
8
Pri uporabi navedenega sklepa izvajalci zdravstvenih storitev in zavarovane osebe upoštevajo sprejete splošne akte Zavoda v zvezi z izvajanjem obveznega zdravstvenega zavarovanja, opredeljenega v 23. členu zakona.
9
Ta sklep velja od 23. 12. 1993, ko je dala k njemu soglasje Vlada Republike Slovenije, uporablja pa se od 1. 1. 1994 dalje.
Sklep se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-2/3-93/11
Ljubljana, dne 15. decembra 1993.
Predsednik skupščine zavoda
Erih Šerbec l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti