Uradni list

Številka 67
Uradni list RS, št. 67/1993 z dne 17. 12. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 67/1993 z dne 17. 12. 1993

Kazalo

2504. Programske zasnove za bencinski servis Trebnje - Petrol, stran 3346.

Na podlagi prvega odstavka 2. člena Zakona o planiranju in urejanju prostora v prehodnem obdobju (Uradni list RS, št. 48/90) in 43. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list SRS, št. 18/84, 15/89) in 38. člena Navodila o vsebini in metodologiji izdelave strokovnih podlag in prostorskih sestavin planskih aktov občin (Uradni list SRS, št. 20/85) ter 6. člena Odloka o pristojnostih zborov Skupščine občine Trebnje (Skupščinski Dolenjski list, št. 21/89, 11/90 in 10/91) so zbori Skupščine občine Trebnje na 23. skupnem zasedanju vseh zborov dne 29. 11. 1993 sprejeli
PROGRAMSKE ZASNOVE
za bencinski servis Trebnje – Petrol
I. LEGA IN VELIKOST OBMOČJA
Območje urejanja "Bencinski servis" leži severozahodno od mesta Trebnje med regionalno cesto Trebnje-Mokronog in predvideno rekonstruirano železniško progo Trebnje-Sevnica. Na nasprotni strani, to je levo od ceste Trebnje-Mokronog je v izgradnji oziroma se načrtuje izgradnja obrtne cone. Območje je na jugovzhodu omejeno z osjo oziroma varovalnim pasom rekonstrukcije železnice, na severozahodu z regionalno cesto in leži na naslednjih parcelah: št. 542/2, 815/2 k.o. Trebnje in 1173/1 k.o. Medvedje selo.
Bruto velikost območja urejanja je 3995 m2.
II. ORGANIZACIJA DEJAVNOSTI V OBMOČJU
Sedanja raba je kmetijska – travnik, delno pot do odkupne postaje in manjši vodotok. S predvidenim posegom se celotno območje namenja izgradnji bencinskega servisa z nekaterimi spremljajočimi dejavnostmi.
III. NAMENSKA RABA POVRŠIN
Glede na enovit poseg na celotnem območju je namenska raba površin podrejena funkciji bodoče dejavnosti, kot sledi:
– predvideni objekti                          150 m2
– dovozna in izvozna cesta                    600 m2
– manipulacijske in parkirne površine        1645 m2
– zelene površine                            1600 m2
Skupaj                                       3995 m2
IV. ZASNOVA INFRASTRUKTURNIH OMREŽIJ. OBJEKTOV IN NAPRAV NA OBMOČJU IN V POVEZAVI S SOSEDNJIMI OBMOČJI
a) Organizacija prometa
Navezava celotnega območja je predvidena na regionalno cesto Trebnje-Mokronog. Uvoz vozil iz smeri Mokronog in Trebnje je predviden v novoformiranem križišču, ki ga tvori uvoz na servis z uvozno cesto v obrtno cono, pa na nasprotni strani bencinskega servisa, to je ca. 130m v smeri proti Mokronogu. Za nemoten in varen promet pri uvozu na servis predvidevamo na regionalni cesti dodatne pasove za leve zavijalce, zaradi preglednosti pa odstranitev zarasti in delno tudi brežine na desni strani ceste pred uvozom. Promet na bencinskem servisu bo enosmeren. Parkiranje osebnih vozil se uredi ob izvozni cesti. Peš promet v območju servisa je predviden po dvignjenem hodniku.
Uvozna cesta na servis služi tudi za odvoz in dostop do obstoječe odkupne postaje, ohrani se tudi obstoječa pot, ki vodi prek železnice.
b) Zasnova komunalnega omrežja Območje je komunalno delno opremljeno. Preko obravnavane površine je položen vodovod, ob območju je izvedena kanalizacija, električni vod nizke napetosti je prostozračen na sosednji parceli. Vodovod
Oskrba z vodo je predvidena iz obstoječega voda na parceli, ki se prestavi izven območja objektov. Izvedba in odmiki od ostalih vodov komunalne opreme morajo biti v predpisanih razdaljah.
Kanalizacija
Vse odpadne vode iz bencinskega, servisa se kanalizirajo v kanal obrtne cone na drugi strani regionalne ceste: Meteorne vode iz utrjenih površin, kjer se manipulira z gorivi in mazivi se vodijo preko lovilca olj in maščob v kanal.
c) Zasnova energetskega omrežja
Ob območju servisa poteka prostozračni vod nizke napetosti, od koder je v skladu s pogoji upravljalca možna oskrba bencinskega servisa z električno energijo. Priključek bo izveden s podzemnim kablom, prav tako tudi razvod do predvidenih svetilk javne razsvetljave.
Ogrevanje servisa predvidevamo iz lastne kurilnice na kurilno olje. Rezervoar kurilnega olja bo vkopan v zelenici ob objektu.
V. USMERITVE ZA URBANISTIČNO, ARHITEKTONSKO IN KRAJINSKO OBLIKOVANJE
Urbanistično pa tudi arhitektonsko oblikovanje je podrejeno funkciji servisa in omejitvam, ki jih narekuje okolica območja.
Prodajni objekt vključuje tudi okrepčevalnico z manjšim zunanjim gostinskim vrtom in avtopralnico, objekt za prodajo plina pa je dislociran.
Objekt za prodajo plina v jeklenkah je zasnovan kot kovinski kontejner dimenzij 2,60m x 2,30 m. Objekt bencinskega servisa je zasnovan kot pritličen objekt dimenzij 20 m x 17 m z ravno streho.
Dopustna so manjša dimenzijska odstopanja.
Izdajanje goriva se opravlja na štirih črpalkah oziroma 15. izdajnih mestih. Nad sredinskim otokom, je predvidena nadstrešnica dimenzij ca. 19,4m x 11,5m, svetle višine 4,6 m.
Rezervoarji za goriva bodo vkopani v zelenico ob cesti naslednjih dimenzij:
1 x 30 m3, in sicer EL (10 m3 in D2 (20 m3)
1 x 30m3 – MB 98
1 x 40 m3, in sicer NMB 91. (20 m3) in NMB 95 (20m3)
Vse vozne površine bodo asfaltirane, površine, kjer se manipulira z gorivi pa nepropustne betonske.
Parterna ureditev, zelenice in ureditev gozdnega roba se izvede po posebnem načrtu zunanje ureditve.
Preko obravnavanega območja teče manjši potok. Soglasno z upravljalcem vodotoka predlagamo prestavitev izven območja servisa.
VI. USMERITVE ZA VAROVANJE IN IZBOLJŠANJE BIVALNEGA IN DELOVNEGA OKOLJA
Prostorsko je servis lociran v bližini obrtne, cone in dokaj oddaljen od bivalnih površin, zato ni pričakovati negativnih vplivov na okolje v obsegu, ki ni dopustno. Kljub temu pa je treba zagotoviti, da ne pride do onesnaževanja podtalnice s primernim izborom rezervoarjev, oljatesnimi površinami; kjer se pretaka gorivo, vodotesno kanalizacijo ipd. Za preprečevanje škodljivih emisij v ozračje predlagamo zaprt sistem pretakanja goriv. Prekomernega hrupa ne pričakujemo in ne predlagamo tovrstnih zaščitnih ukrepov.
VII. USMERITVE Z VIDIKA OBRAMBE IN ZAŠČITE
Pri načrtovanju objekta in ureditvi območja je treba upoštevati veljavne predpišeš področja obrambe in zaščite.
VIII. POGOJI IN USMERITVE GLEDE ZAPOREDNOSTI GRADNJE
Realizacija posega se predvideva v eni etapi. Te programske zasnove začnejo veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 352-105/93-10
Trebnje, dne 29. novembra 1993.
Predsednik
Skupščine občine Trebnje
Ciril Pungartnik l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti