Uradni list

Številka 67
Uradni list RS, št. 67/1993 z dne 17. 12. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 67/1993 z dne 17. 12. 1993

Kazalo

2492. Odlok o spremembah in dopolnitvah dela zazidalnega načrta KS 2 Debro, stran 3334.

Skupščina občine Laško je na podlagi 39. člena Zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS. št. 18/84. 37/85, 29/86 in Uradni list RS, št. 26/90, 18/93, 47/93) ter 7. člena Odloka o sestavi, pristojnostih in načinu odločanja Skupščine občine Laško (Uradni list RS, št. 13/90) na seji zbora združenega dela, zbora krajevnih skupnosti ter družbenopolitičnega zbora, dne 4. decembra 1993 sprejela
ODLOK
o spremembah, in dopolnitvah dela zazidalnega načrta KS 2 Debro
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta odlok določa območje urejanja z zazidalnim načrtom Spremembe in dopolnitve dela zazidalnega načrta KS 2 Debro, v nadaljnjem besedilu ZN, ki ga je izdelal Razvojni center – Planiranje, d.o.o. Celje pod št. 217/93 v novembru 1993.
2. člen
Zazidalni načrt vsebuje:
A. Tekstualni del
B. Grafične priloge:
1. Izrez ZN Debro M1:1000
2. Situacija obstoječega stanja z mejo obravnavanega območja M1:1000
3. Katastrska situacija z mejo obravnavanega območja M1:2880
4. Arhitektonska zazidalna situacija M1:1000
5. Situacija komunalnih naprav in napeljav M1:1000
6. Kotirana situacija M1:1000
7. Idejna zasnova športne večnamenske dvorane
C. Soglasja
II. MEJE OBRAVNAVANEGA OBMOČJA
3. člen
Opis meje po obodni parcelaciji Meja poteka po naslednjih parcelah vse k.o. Debro:
sever: preko parcele 73/4
vzhod: po vzhodnem robu iste parcele do parcele 113
jug: po severnem robu parcel:
113, 902/8, 62/1, seka cesto 884/6,
po južnem robu ceste 151/2 zahod: po zahodnem robu parcele 102/4, seka parcele 99/8, 97/2, 96/10, 93/12 do pričetka opisa obodne parcelacije
Območje v mejah obravnave meri 1,385 ha.
4. člen
Izpis parcel, ki so predmet spremembe:
73/4(del), 73/1, 72/1, 71/3, 68/1, 68/4, 68/3, 64/1, 64/3, 908, 102/4, 884/6(del). 99/8(del), 97/2(del), 96/10(del), 93/12(del), 102/7, 151/2 vse k.o. Debro.
III. FUNKCIJA OBMOČJA UREJANJA
5. člen
Obravnavano območje je namenjeno izgradnji športne večnamenske dvorane in pripadajoči ureditvi funkcionalnih površin za potrebe parkiranja, napajanja.
6. člen
Za izvedbo načrtovanih posegov zunanje ureditve je potrebno rušenje stanovanjskih objektov:
Poženelova ul. št. 49, parc. št. 102/7 k.o. Debro Poženelova ul. št. 48, parc. št. 64/1 k.o. Debro Poženelova ul. št. 47, parc. št. 68/1 k.o. Debro – pomožni objekt na parceli št. 908.
IV. POGOJI ZA URBANISTIČNO, KRAJINSKO IN ARHITEKTONSKO OBLIKOVANJE
7. člen
Obravnavani prostor je namenjen izgradnji večnamenske športne dvorane in parkirnim površinam.
Dovoz do območja bo s ceste južno od blokovne zazidave, ki se odcepi s ceste Rečica-Debro. Peš dostop bo možen tudi s Poženelove ulice. Parkirne površine se nahajajo v južnem delu obravnavanega območja. Napajajo se z obodne krožne ceste, promet je enosmeren. Parkiranje avtobusov je predvideno na vzhodnem delu parkirišča ob železniški progi. Preko parkirišča poteka peš pot, ki povezuje Poženelovo ulico z glavnim vhodom v dvorano.
Večnamenska dvorana se nahaja v severnem delu obravnavanega območja. Glavni vhod je z južne strani, stranski vhodi so na vzhodni in zahodni fasadi objekta. Objekt je prometno dostopen z vzhodne, južne in zahodne strani.
Pred glavnim vhodom na južni strani se nahaja manjša ploščad. Zahodni rob obravnavanega območja, ki meji na stanovanjsko sosesko, je potrebno posebno skrbno oblikovati, da v času večjih prireditev ne bo motena intimnost stanovalcev. Rob cestišča in zelenice je potrebno višinsko urediti tako, da bo preprečeno parkiranje: parapetni zid, živa meja. Pas zelenice, v širini 3 metrov je potrebno zazeleniti gosto z nizko in visoko rastočimi grmovnicami in drevesi.
Ker so prireditve občasnega značaja, bi bilo nesmiselno vse potrebne parkirne površine izgraditi ob sami dvorani, saj oddaljenost do parkirnih površin ob robu historičnega jedra ne predstavlja ovire (10 minut peš hoje). Med te parkirne površine sodijo tudi zelene površine pri obeh bencinskih servisih.
8. člen
Športna večnamenska dvorana
Dvorana je dvoetažen objekt pokrit z dvokapno streho. V pritličju so vsi servisni prostori in lokali za prodajo, v etaži pa je večnamenski prireditveni prostor. Dimenzije večnamenskega prireditvenega prostora omogočajo ureditev treh teniških igrišč ali pa igrišča vseh športnih iger, ki se igrajo v dvoranah do 1200 gledalcih.
V objektu bo mogoče prirediti tudi zabavne in sejemske prireditve.
Oblikovno je velika gradbena masa v drobno strukturiranem prostoru Debra po svoje moteča, zato so ob velikih stenah pomožna stopnišča v samostojnih "stolpih", ki vizualno delijo velike bočne stenske plohe. Južno steno obvladuje vhodno stopnišče pokrito, s prozorno streho:
Streha je krita z bitumensko skodlo rdeče barve in svetlobnimi trakovi (osvetlitev od zgoraj). Fasade so pozidane z gladko stičeno opeko.
9. člen
Parkovna ureditev:
Parkirišče je urejeno tako, da so med posameznimi pasovi parkirnih mest zelenice min. širine 2 metra. Te zelenice je potrebno ozeleniti z intenzivno ozelenitvijo dreves in grmovnic.
Zelenico, ki meji na stanovanjski blok, je potrebno ozeleniti z nizko in visoko vegetacijo grmovnic in dreves z vmesno fizično zaporo.
10. člen
Priprava zemljišča za sajenje:
Ob izgradnji objekta in zunanjih površin je potrebno skrbno ravnati s humusom in ga ustrezno shraniti. Vse zelenice, ki bodo zasajene, morajo imeti ustrezno drenažno podlago in ustrezno debelino humusa. V zelenicah med parkingi priporočamo izvedbo drenažnih cevi, za občasno zalivanje, gnojenje in zračenje korenin.
V. POGOJI PROMETNIH, KOMUNALNIH, ENERGETSKIH IN VODNOGOSPODARSKIH UREDITEV
11. člen
Prometna ureditev:
Obravnavano območje je prometno dostopno z odcepa s ceste Rečica-Debro. Odcep poteka na južni strani obstoječih blokov. Peš dostop je možen po obstoječih in predvidenih cestah in po Poženelovi ulici, ki mora biti zaključena kot slepa ulica.
12. člen
Vodovod, kanalizacija:
Objekt bo možno priključiti na obstoječe vodovodno omrežje.
Odpadne vode je potrebno odvesti v obstoječo že izgrajeno kanalizacijsko omrežje soseske.
Meteorne vode, zaledne in drenažne vode se odvajajo po meteornem kanalu v Savinjo.
13. člen
Električno in PTT omrežje:
Obravnavano območje oziroma objekt je možno priključiti na obstoječe elektro omrežje pod pogoji upravljalca.
Predvideni objekt je možno priključiti na telefonsko omrežje pod pogoji upravljalca.
14. člen
Vodnogospodarski pogoji:
Pogoji za vodnogospodarske ureditve:
Tla najnižjih prostorov morajo biti locirana vsaj 20 cm višje, kot je bila gladina poplavne vode 1. 11. 1990.
Odvajanje odplak iz območja športne hale ne sme odstopati od osnovnega koncepta odvajanja odplak. Na desnoobrežni kolektor se lahko priključijo le dvakrat razredčeni sušni odtoki.
Vse čiste meteorne vode s parkirišč, streh in drenažne vode je treba odvajati ločeno od ostalih vod v meteorno kanalizacijo. Depresije ob železniški progi je treba zasuti po navodilih, ki jih bo podal upravljalec železniškega telesa.
VI. DRUGI POGOJI ZA IZVEDBO
15. člen
Pogoji glede bližine železniške proge:
Pravna služba Slovenskih železnic, Ljubljana je posredovala s svojim soglasjem št. 1630/1-07/93-MD z dne 20. 7. 1993 pogoje, ki jih je potrebno upoštevati v zazidalnem načrtu in pri podrobnejši tehnični dokumentaciji.
Bistvenega pomena pri lokaciji objekta je odmik objekta od železniške proge glede na višino objekta. Pri predvideni višini objekta 16 m mora biti objekt oddaljen od osi skrajnega tira 12,5 metra.
Med železniško progo in objektom mora potekati 3 metre široka javna cesta za vzdrževanje proge. Prav tako morajo biti upoštevani vsi pogoji za ureditev meteornih voda.
VII. POGOJI ZA VARSTVO OKOLJA
16. člen
Pogoji za varstvo pred hrupom:
Objekt večnamenske dvorane sam po sebi predstavlja protihrupen tampon med železniško progo in stanovanjskim objektom. Zahodna fasada objekta mora biti izgrajena tako, da hrup iz dvorane ne bo vplival v okolje.
Parkirne površine, ki bodo popolnoma zasedene ob prireditvah, je potrebno ozeleniti s takšno vrsto vegetacije, ki bo tudi v zimskem času delovala kot protihrupni tampon.
17. člen
Ogrevanje:
Ogrevanje objekta bo urejeno s priključkom (toplovod, podpostaja) na obstoječo kotlovnico.
Ko bo izgrajeno plinovodno omrežje, je obvezna, priključitev objekta na plin.
18. člen
Odpadki:
Ravnanje z odpadki mora biti skladno z občinskim odlokom.
V načrtu zunanje ureditve je potrebno določiti lokacije za kontejnerje in koše za smeti.
VIII. TOLERANCE
19. člen
Obravnavani zazidalni načrt obravnava le športno večnamensko dvorano in njej pripadajoče zunanje površine, zato je možno ob izdelavi strokovnih osnov, PGD za objekt in zunanjo ureditev upoštevati tolerance. Tolerance so pogojene z nespremenjenimi vplivi na okolje in z upoštevanjem pogojev tangiranih soglasodajalcev. Možne tolerance so:
– sprememba dimenzij objekta v okviru širine območja tako, da bo omogočeno napajanje, urgentni in servisni dovoz;
– spremembe v dimenzijah ploščadi pred glavnim vhodom v dvorano,
– spremembe prometa na parkirnih površinah in sprememba lokacije parkirnih mest za avtobuse.
IX. KONČNE DOLOČBE
20. člen
V tem delu se veljavni ZN KS-2 Debro (URVL, št. 6/75, URL SRS, št. 6/82) nadomesti s spremembami in dopolnitvami dela ZN.
21. člen
Nadzorstvo nad izvajanjem tega odloka opravljajo pristojne občinske inšpekcije.
22. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 352-13/93
Laško, dne 4. decembra 1993.
Predsednik
Skupščine občine Laško
Miloš Veršec l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti