Uradni list

Številka 66
Uradni list RS, št. 66/1993 z dne 10. 12. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 66/1993 z dne 10. 12. 1993

Kazalo

2436. Odlok o pokopališkem redu in javnih pogrebnih svečanostih, stran 3239.

Na podlagi 25. člena zakona o pokopališki in pogrebni dejavnosti ter o urejanju pokopališč (Uradni list SRS, št. 34/84), zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83, 36/83, 42785, 47/87, 5/90 in Uradni list RS, št. 10/91 13/93) ter 7. člena odloka o organizaciji in delu Skupščine občine Kamnik (Uradni list SRS, št. 1/90 in Uradni list RS, št. 16/90 in 20/90) je Skupščina občine Kamnik na svoji 33. seji zborov, dne 17. 11. 1993 sprejela
ODLOK
o pokopališkem redu in javnih pogrebnih svečanostih
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se določata pokopališki red in način opravljanja pogrebnih svečanosti na pokopališčih na območju občine Kamnik.
2. člen
Pokopališka in pogrebna dejavnost ter urejanje pokopališč obsega: pogrebne svečanosti, storitve in oddajanje prostorov za grobove v najem, vzdrževanje pokopališč s pripadajočimi objekti, razdelitev na posamezne zvrsti grobov, prekop grobov in opustitev pokopališč.
3. člen
Na območju občine Kamnik so pokopališča v mestu Kamnik in naslednjih naseljih: Mekinje, Nevlje, Sela pri Kamniku, Motnik, Špitalič, Zg. Tuhinj, Šmartno v Tuhinju, Vranja Peč, Loke, Gozd, Stranje, Tunjice, Podgorje in Komenda. Na pokopališču Loke so dovoljeni samo žarni pokopi.
4. člen
Okoliši pokopališč so opredeljeni v strokovni podlagi, ki je sestavni del prostorskega plana in priloga k temu odloku. Ob ukinitvi, zgraditvi novega pokopališča ali razširitvi obstoječega pokopališča določi nove okoliše pokopališč pristojni organ za komunalne zadeve na podlagi strokovne podlage, ki jo pripravi Zavod za urbanistično načrtovanje Kamnik.
5. člen
Pokopališko dejavnost na vseh pokopališčih v občini Kamnik opravlja podjetje za kolektivne komunalne storitve oziroma oseba zasebnega prava na podlagi pridobljene koncesije (v nadaljevanju besedila: upravljalec), ki tudi gospodari s posameznimi objekti in napravami.
Krajevna skupnost, ki obdrži upravljanje nad pokopališčem je dolžna v celoti izvajati določila tega odloka in zakona o pokopališki in pogrebni dejavnosti ter o urejanju pokopališč.
II. ZVRSTI GROBOV
6. člen
Za vsako pokopališče mora upravljalec izdelati pokopališki kataster in načrt pokopališča z razdelitvijo na pokopališčna polja (oddelke) in grobove. Na pokopališčih so naslednje zvrsti grobov:
– enojni grobovi, dvojni grobovi, otroški grobovi in grobnice
– vrstni grobovi
– grobišča
– žarni grobovi
– prostor za anonimne pokope
– prostor za raztrositev pepela
Graditev novih grobnic na pokopališčih ni dovoljena.
7. člen
Enojni, dvojni in otroški grobovi.
Enojni, dvojni in otroški grobovi so globoki 1,80 m in se lahko poglobijo do 2,5 m, če to dopuščajo geološki pogoji. Širina enojnega groba je 1 m, dolžina 2 m, dolžina in širina dvojnega pa 2 m.
8. člen
Vrstni grobovi
Vrstni grobovi, v katere se umrli pokopavajo po vrstnem redu, so globine 1,80 m, širine 0,70 do 1,50 m in dolžine 2 do 2,50 m, širina poti med vrstami grobov je 0,80 do 1,50 m. Poglobitve pri vrstnih grobovih ni. Oddelek vrstnih grobov se po 25 letih od zadnjega pokopa na polju (oddelku) preuredi za ponovno uporabo, posmrtni ostanki pri prekopu vrstnih grobov se položijo v skupna grobišča.
9. člen
Skupna grobišča
Skupna grobišča so: kostnice, prostori za skupen pokop ob morebitnih množičnih naravnih in drugih nesrečah, v vojni in izrednih razmerah ter skupna grobišča.
V skupna grobišča se prenesejo posmrtni ostanki iz klasičnih in žarnih grobov za katere ni podaljšana najemna doba in iz vrstnih grobov po poteku 25 let.
10. člen
Žarni grobovi
Žare se shranjujejo v žarnih grobovih, v obstoječih grobovih in grobnicah. Globina žarnega groba je 0,70 m, širina 0,60 do 1 m, dolžina 0,60 do 1,20 m. Žarni grob se lahko poglobi za 0,30 m za nove žare. Žare ni dovoljeno shranjevati izven pokopališča z izjemo določil, ki jih dopušča zakon.
11. člen
Prostor za anonimne pokope
Anonimni pokopi se opravljajo s pokopom krste ali žare ali z raztrositvijo pepela na prostoru pokopališča, ki je za to namenjen, opremljen in urejen ter brez talnih oznak umrlih.
12. člen
Prostor za raztrositev pepela
Raztrositev pepela se opravlja s posebnim za to določenim priborom na posebno urejenem prostoru pokopališča, ki je opremljen s skupnim nagrobnikom in skupnim prostorom za polaganje cvetja in prižiganje sveč.
III. ODDAJANJE PROSTOROV ZA GROBOVE V NAJEM
13. člen
Najemnik groba je lahko samo ena fizična ali pravna oseba. Najemnik sklene z upravljalcem pisno najemno pogodbo.
14. člen
Zvrst groba se odda v najem najemniku za nedoločen čas. za vrstne grobove pa najmanj za mirovalno dobo.
15. člen
Prednostno pravico do najema novega groba ima tisti, ki je poravnal stroške pokopa in najemnino oziroma po dogovoru svojcev z upravljalcem pokopališča.
16. člen
Najemnina za vse zvrsti grobov je letna. Najemnik je dolžan upravljalcu plačati za najeti grob letno najemnino.
Pogoji najema se določijo s pogodbo med najemnikom in upravljalcem pokopališča.
17. člen
Višino najemnine določi na podlagi zakona ali drugih predpisov pristojni organ. Osnova za izračun višine najemnine je potrjen letni program vzdrževanja skupnih objektov in naprav na pokopališču.
18. člen
Letno najemnino za grob mora poravnati najemnik za tekoče leto oziroma v 15. dneh po prejemu računa.
19. člen
Šteje se, da je najemnik odstopil od pogodbe, če po preteku enega leta od dneva zapadlosti računa za najemnino te ne plača, oziroma ne javi spremembe naslova in mu je tudi po preteku enega leta od dneva zapadlosti plačila računa dokazano, da mu ga ni bilo moč izročiti.
Odstop od pogodbe, v tem primeru ugotovi s posebnim sklepom tričlanska komisija v katero imenuje enega člana pristojni organ za komunalno gospodarstvo, enega člana upravljalec pokopališča in enega člana pristojna krajevna skupnost. Sklep se objavi na oglasni deski na sedežu upravljalca, sedežu občine zadnjega stalnega bivališča najemnika in na oglasni deski na samem pokopališču. Sklep mora viseti na oglasni deski 30 dni. Sklep postane pravnomočen, če zapadle obveznosti niso poravnane v tem roku.
20. člen
Najemnik mora v primeru odstopa od najemne pogodbe v roku 15 dni odstraniti iz groba nagrobnik in druge predmete ter jih odstraniti iz območja pokopališča. V nasprotnem primeru naredi to na njegove stroške upravljalec.
21. člen
V primeru odstopa od pogodbe zaradi neplačila najemnine, kot to določa 19. Člen tega odloka, upravljalec odstrani spomenik in druge predmete z groba na svoje stroške po preteku 30 dni od dneva objave sklepa komisije na oglasni deski.
22. člen
Upravljalec izroči grobni prostor najemniku takoj po sklenitvi najemne pogodbe. Grobni prostor pripravi za pogreb upravljalec.
23. člen
Nove grobove odda upravljalec najemniku v najem po vrstnem redu, v skladu z načrtom razdelitve pokopališča na pokopališčne oddelke in grobove.
IV. NAČIN IN ČAS POKOPA
24. člen
Pokop v smislu tega odloka je
– zemeljski pokop posmrtnih ostankov umrlih v krsti
– položitev žare s pepelom v zemljo
– raztros pepela.
Vsi pokopi so lahko anonimni, skladno z voljo umrlega ali najbližjega sorodnika.
25. člen
Upravljalec pokopališča določi čas, v katerem so mrliške vežice in pokopališča odprta.
Upravljalec določi čas, v katerem so na posameznem pokopališču pogrebi.
V. VZDRŽEVANJE REDA, ČISTOČE IN MIRU NA POKOPALIŠČIH TER POSTAVLJANJE, SPREMINJANJE ALI ODSTRANITEV SPOMENIKA ALI OBNOVA GROBNIC
26. člen.
Upravljalec ima naslednje pravice in dolžnosti:
– opravlja pogrebne storitve, ki obsega prevoz, ureditev umrlega in pogrebe s pokopi, izkope in prekope umrlih.
– vodi evidenco o umrlih, ki so pokopani na pokopališčih, evidenco najemnikov grobov in drugo,
– organizira v posebnih primerih pogrebe z drugih lokacij kot iz mrliške veže, izvede pokop ali raztros pepela, skladno z določili tega odloka in zakona,
– skrbi za red in čistočo in določa mesta za odlaganje odpadkov
– po pokopu odstranjuje dotrajano cvetje, vence in drugo
– prijavlja kršitelje pokopališkega reda (sodniku za prekrške ali za komunalne zadeve pristojnemu občinskemu upravnemu organu).
27. člen
Na pokopališčih se lahko sadi ali odstranjuje drevje in grmičevje samo z dovoljenjem upravljalca.
28. člen
Najemniki grobov morajo vzdrževati grobove in vmesne prostore med grobovi in vse odpadke odlagati na pokopališko smetišče oziroma zbiralnik smeti ter skrbeti za red in čistočo.
29. člen
Vsi obiskovalci in izvajalci raznih del na pokopališčih se morajo vesti primerno kraju in namenu pokopališč s spoštovanjem do umrlih.
30. člen
V času napovedane pogrebne svečanosti ni dovoljeno opravljati prevozov, kamnoseških, vrtnarskih, kovinostrugarskih in drugih del na pokopališču.
Ustavljanje vozil za navedene dejavnosti je dovoljeno do 15 minut, za vse ostale prevoze pa dostop z vozili na pokopališču ni dovoljen.
31. člen
Pse in druge živali ni dovoljeno voditi na pokopališče.
32. člen
Na pokopališčih se ne sme uporabljati prevoznih sredstev, razen otroških, invalidskih in ročnih vozičkov ter službenih vozil upravljalca.
Upravljalec sme v upravičenih primerih dovoliti uporabo prevoznega sredstva po pokopališču tudi najemnikom in obiskovalcem grobov ter drugim.
33. člen
Upravljalec daje na podlagi načrta razdelitve soglasje k postavitvam in odstranitvam nagrobnih obeležij, robnikov in krovnih plošč ali spremembam arhitektonske zasnove grobnih prostorov. Soglasje se izdaja samo k velikosti nagrobnih obeležij in ne k arhitektonski zasnovi.
Če najemnik postavi ali odstrani nagrobnik, robnike ali krovne plošče ali spremeni arhitektonsko zasnovo groba v nasprotju s soglasjem upravljalca, mora upravljalec obvestiti najemnika, da nepravilnosti odpravi v 8 dneh.
Če najemnik teh nepravilnosti sam ne odpravi, opravi to upravljalec na stroške najemnika.
34. člen
Pokopališča v Kamniku in naseljih, ki morajo imeti mrliške vežice so: Kamnik, Komenda, Stranje, Zg. Tuhinj, Nevlje, Šmartno in Sela pri Kamniku.
V krajih, kjer na pokopališčih ni mrliških vežic se umrli lahko čuva v mrliških vežicah na glavnem pokopališču Žale ali v drugi mrliški vežici v občini Kamnik.
Umrli se lahko čuva tudi doma (in sicer le v enostanovanjski hiši) razen, če je smrt posledica nalezljive bolezni.
35. člen
Umrli, ki se pokopljejo na pokopališče Mekinje, do izgradnje mrliške vežice v Mekinjah, ležijo do dneva pokopa v mrliških vežicah na Žalah, praviloma pa tudi umrli, ki se pokopljejo na pokopališči Podgorje in Tunjice, pred pokopom pa se prepeljejo na tamkajšnja pokopališča.
VI. POGREBNE SVEČANOSTI
36. člen
Na območju pokopališč občine Kamnik se organizirajo javne pogrebne svečanosti le na način, kot ga predpisuje ta odlok.
Javne pogrebne svečanosti se udeleži kdorkoli in upošteva pravila dostojanstva in spoštovanja do umrlega.
37. člen
Pogrebno svečanost organizira upravljalec v skladu z voljo umrlega ali najbližjega sorodnika.
38. člen
Pogrebne svečanosti na pokopališčih se pričnejo na prostoru, ki je določen za ta namen. Umrli počiva do pogrebne svečanosti v mrliški vežici na pokopališču, kjer bo pogrebna svečanost.
V vaških naseljih, kjer pokopališča še nimajo mrliških vežic, se izjemoma dovoli čuvanje umrlega na domu.
Umrli stanovski predstavnik cerkve lahko leži v objektu, ki je namenjen za opravljanje verskih obredov.
39. člen
Pogrebna svečanost se odvija na krajevno običajen način. Na pokopališčih naj pogrebne svečanosti potekajo na naslednji način: od umrlega se najprej poslovijo govorniki, nato lahko sledijo pevci, recitatorji, orkestri ter verski obred, če je to skladno z voljo umrlega oziroma najbližjih sorodnikov. Po končani svečanosti se oblikuje pogrebni sprevod.
40. člen
Pogrebni sprevod se razvrsti tako, da je na čelu vodja pogreba s slovensko zastavo z žalnim trakom ali črno zastavo (če je bil umrli tuji državljan) in prapori, nato nosilci vencev, godba, častno spremstvo, pevci, nosilci javnih odlikovanj ter drugih priznanj.
Če sodelujejo pri pogrebu predstavniki verske skupnosti se s svojimi simboli zvrstijo pred krsto oziroma žaro.
Za krsto oziroma žaro sledijo sorodniki, nato pa drugi udeleženci pogreba do mesta pokopa.
41. člen
Udeleženci pogrebne svečanosti se razvrste ob grobu. Krsto oziroma žaro s posmrtnimi ostanki spustijo v grob. Po minuti molka, poklonitvi zastav in praporov ter po zaključku pogrebnih svečanosti ob grobu je pogrebni sprevod končan.
Upravljalec mora grob zasuti, z delom pa prične, ko udeleženci zapustijo grob oziroma najkasneje dve uri po končani svečanosti. Pri anonimnih pokopih se pogrebna svečanost zaključi na prostoru, ki ga upravljalec določi v ta namen.
42. člen
Za vojaške enote, organe za notranje zadeve, ki sodelujejo pri pogrebnih svečanostih, kakor tudi za organizacijo in potek le-teh pogrebov veljajo njihova pravila, vendar v skladu s poprejšnjo voljo umrlega ali svojcev.
VII. KAZENSKE DOLOČBE
43. člen
Z denarno kaznijo od 200.000 do 500.000 SIT se kaznuje za prekršek upravljalec, če ne ravna v skladu z določbami 26. člena tega odloka.
Z denarno kaznijo najmanj 50.000 SIT se kaznuje za prekršek odgovorna oseba upravljalca, ki stori prekršek iz 26. člena tega odloka.
44. člen
Z denarno kaznijo najmanj 10.000 SIT se kaznuje za prekršek:
– kdor s svojim neprimernim vedenjem grobo krši pravila dostojanstva in spoštovanja do umrlega (29. in 36. člen)
– najemniki grobov, ki le-teh ne vzdržujejo redno in ne odlagajo odpadkov na pokopališko smetišče oziroma zbiralnik smeti (28. člen)
– kdor opravlja prevoze, kamnoseška, vrtnarska, kovinostrugarska in druga dela na pokopališču brez predhodnega dovoljenja (30. člen)
– kdor uporablja na pokopališču prevozna sredstva razen otroških, invalidskih in ročnih vozičkov ter službenih vozil upravljalca (v nasprotju z 32. členom)
– kdor sadi ali odstranjuje drevje oziroma grmičevje brez dovoljenja upravljalca (27. člen)
– kdor se sprehaja po pokopališču s psmi ali drugimi živalmi (31. člen).
VIII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
45. člen
Nadzor nad izvajanjem določil tega odloka opravljajo za komunalne zadeve pristojni upravni organi, pristojni organi občinske inšpekcije in delavci upravljalca pokopališča.
46. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati odlok o pokopališkem redu in javnih pogrebnih svečanostih (Uradni list SRS, št. 22/88).
47. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 021-19/93
Kamnik, dne 17. novembra 1993.
Predsednik
Skupščine občine Kamnik
Maksimilijan Lavrinc l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti