Uradni list

Številka 65
Uradni list RS, št. 65/1993 z dne 3. 12. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 65/1993 z dne 3. 12. 1993

Kazalo

2385. Odlok o graditvi in vzdrževanju zaklonišč v občini Cerknica, stran 3203.

Na podlagi. 97. in 98. člena Zakona o obrambi in zaščiti (Uradni list RS. št. 15/91), 12. člena Uredbe o graditvi in vzdrževanju zaklonišč (Uradni list RS, št. 33/92), je Skupščina občine Cerknica na seji vseh zborov skupščine dne 18. 11. 1993 sprejela
ODLOK
o graditvi in vzdrževanju zaklonišč v občini Cerknica
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta odlok ureja graditev zaklonišč v miru, upravljanju, vzdrževanju, uporabo, oddajanje v najem in nadzor nad zaklonišči.
2. člen
Zaklonišče je zaprt prostor, ki mora po svoji funkcionalni rešitvi, konstrukciji, obliki in opremi izpolnjevati pogoje, ki so predpisani s tehničnimi normativi za zaščito pred učinki sodobnih bojnih sredstev in drugih nevarnosti.
3. člen
Po namenu uporabe delimo zaklonišča na:
– javna zaklonišča in
– skupna zaklonišča v stanovanjskih, poslovnih in drugih zgradbah.
Javna zaklonišča so namenjena vsem tistim, ki so v času nevarnosti nahajajo v bližini javnega zaklonišča.
Zaklonišča v stanovanjskih, poslovnih in drugih zgradbah so namenjena za zaklanjanje stanovalcev, delavcev in drugih članov, ki v teh objektih stanujejo, delajo ali se v njih zadržujejo.
4. člen
Upravni organ za obrambo vodi evidenco o zakloniščih, kapaciteti, stanju in njih uporabi.
II. IZGRADNJA ZAKLONIŠČ
5. člen
Glede velikosti strnjenih naselij, ter števila prebivalstva in koncentracije zaposlenih v le-teh na območju občine Cerknica, izgradnja zaklonišč v miru ni obvezna.
V neposredni vojni nevarnosti se v zaklonišča dopolnilne zaščite preuredijo obstoječi kletni in drugi prostori, ki po konstrukcijskih elementih odgovarjajo namenu.
6. člen
Če investitor želi zgraditi, zaklonišče v svojem objektu kot dvonamenski prostor s svojimi sredstvi, mora pri tem upoštevati predpisane tehnične normative za gradnjo zaklonišč.
III. UPRAVLJANJE, UPORABA IN VZDRŽEVANJE ZAKLONIŠČ V MIRU
7. člen
Obstoječa zaklonišča je potrebno redno vzdrževati. Vsako zaklonišče mora imeti knjigo vzdrževanja, v katero se vpisujejo, podatki o izvršenih pregledih in tehničnih pregledih ter ukrepih in načinu odprave ugotovljenih pomanjkljivosti. Skupaj s knjigo vzdrževanja se hranijo navodila za vzdrževanje zaklonišča, uporabno dovoljenje zaklonišča, atesti, garancijski listi, ter seznam pooblaščenih servisov proizvajalcev opreme in naprav.
Za zagotovitev varnosti in funkcionalnosti zaklonišča se enkrat na leto pravi tehnična kontrola zaklonišča. Tehnični pregled obsega pregled konstrukcije, sredstev za zapiranje odprtin, opreme za bivalne prostore, sistema za zračenje in elektroenergetskih instalacij. Pomanjkljivosti, ugotovljene pri tehnični kontroli, se morajo odpraviti v 30 dneh.
8. člen
Lastniki stavb, v katerih so zaklonišča, so dolžni skrbeti za redno vzdrževanje zaklonišč v skladu s prejšnjim členom in skrbeti za njihovo smotrno uporabo v miru.
9. člen
Zaklonišča se v miru lahko uporabljajo za druge namene pod naslednjimi pogoji:
– da se v zakloniščih ne opravljajo adaptacije, ki bi negativno vplivale na zaščitno funkcijo zaklonišča,
– da se za druge namene ne uporabljajo prostori, ki so namenjeni za skladiščenje opreme zaklonišča in prostori s filtroventilacijskimi napravami,
– da se v zaklonišču ne skladiščijo snovi, ki bi lahko poslabšale higienske razmere,
– da se zaklonišča redno vzdržujejo tako, da jih je mogoče v primeru potrebe izprazniti in usposobiti za zaščito ljudi najpozneje v 24 urah.
10. člen
Sredstva za vzdrževanje javnega zaklonišča se zagotavljajo v proračunu skupščine občine.
11. člen
Izvršni svet občinske skupščine s posebnim pravilnikom določi:
– pogoje in način oddaje javnega zaklonišča v mirnodobno uporabo,
– temeljne elemente pogodbe za oddajo javnega zaklonišča v najem za mirnodobno uporabo,
– uporaba sredstev pridobljenih z oddajo javnega zaklonišča v najem za mirnodobno uporabo.
12. člen
Izvršni svet občinske skupščine z lastniki stavb lahko s posebno pogodbo organizira redno vzdrževanje skupnih zaklonišč.
13. člen
Nadzor nad izvajanjem tega odloka izvaja oddelek za obrambo občine Cerknica.
14. člen
Z nastankom izrednih razmer, neposredne vojne nevarnosti ali vojne, preneha veljavnost vseh najemnih pogodb za uporabo zakloniščnih prostorov v miru.
IV. KAZENSKE DOLOČBE
15. člen
Z denarno kaznijo najmanj 20.000 SIT se kaznuje za prekršek pravna oseba, če kot investitor ne poskrbi za gradnjo v skladu s 6. in 8. členom tega odloka ali če kot upravljalec, lastnik ali uporabnik stavbe, v kateri je zaklonišče ali za katero je zaklonišče zgrajeno izven objekta, le-tega ne vzdržuje redno v skladu z 11. in 12. členom in če se pri dvonamenski uporabi zaklonišča oziroma zakloniščnih prostorov ne upoštevajo pogoji iz 16. člena tega odloka.
Z denarno kaznijo najmanj 2.000 SIT se kaznuje za prekršek posameznik in odgovorna oseba pravne osebe, če kot upravljalec, lastnik ali uporabnik stavbe, v kateri je zaklonišče ali za katero je zaklonišče zgrajeno izven stavbe, tega ne vzdržuje v skladu z 11. in 12. členom tega odloka.
V. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
16. člen
S sprejemom tega odloka preneha veljati Odlok o zakloniščih in drugih zaščitnih objektih (Uradni list RS, št. 9/90).
17. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu.
Št. 853/1
Cerknica, dne 18. novembra 1993.
Predsednik
Skupščine občine Cerknica
Janez Okoliš l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti