Uradni list

Številka 65
Uradni list RS, št. 65/1993 z dne 3. 12. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 65/1993 z dne 3. 12. 1993

Kazalo

2382. Odlok o ureditvi cestnega prometa v občini Cerknica, stran 3197.

Na podlagi 8., 9. in 163. člena Zakona o varnosti cestnega prometa (Uradni list SRS, št. 5/82, 40/84, 29/86 in 1/91), 10. in 12. člena Zakona o cestah (Uradni list SRS, št. 38/81, 7/86 in 37/87), 3. člena Pravilnika o neprometnih znakih (Uradni list SRS, št. 17/82 in 22/84) in 4. člena Statutarnega odloka o volitvah v zbore občinske skupščine in njihove pristojnosti (Uradni list SRS, št. 1/90 in Uradni list RS, št. 9/90) je Skupščina občine Cerknica na seji zbora združenega dela, zbora krajevnih skupnosti in družbenopolitičnega zbora, dne 18. 11. 1993 sprejela
ODLOK
o ureditvi cestnega prometa v občini Cerknica
I. UVODNE DOLOČBE
1. člen
Ta odlok urejuje cestni promet na območju občine Cerknica.
2. člen
S tem odlokom se za naselja na območju občine Cerknica urejajo:
– omejitve in prepovedi prometa
– ustavljanje in parkiranje
– cestno prometna signalizacija
– neprometni znaki
– posebne storitve na prometnih površinah
– imenovanje in delovno področje sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu – šolsko prometna služba
– organe za nadzor nad izvajanjem odloka.
3. člen
"Javne prometne površine" so po tem odloku vse kategorizirane in nekategorizirane ceste, ulice in trgi, pločniki, kolesarske steze, javni parkirni prostori izven cest ter dovozne ceste k javnim in poslovnim zgradbam ter stanovanjskim zgradbam in drugim objektom, kakor tudi prometne površine ob teh objektih, ki so v. upravljanju organizacije za vzdrževanje cest in krajevne skupnosti oziroma hišnega sveta.
II. OMEJITVE IN PREPOVEDI PROMETA
4. člen
Izvršni svet Skupščine občine Cerknica (v nadaljevanju: izvršni svet) z odredbo določi v naseljih na območju občine Cerknica posebne prometne površine, namenjene pešcem in kolesarjem. To so posebej označene ceste, ulice in trgi v naseljih, na katerih, je promet z vozili omejen oziroma prepovedan v celoti ali deloma.
5. člen
Promet z vozili na posebnih prometnih površinah za pešce je dovoljen samo za stanovalce, ki imajo stalno bivališče na tem območju in za lastnike garaž na tem območju.
6. člen
Na posebnih prometnih površinah za pešce in kolesarje ni omejen promet za vozila organov za notranje zadeve, reševalne in zdravstvene službe, vozila komunalnih služb, gasilskih služb in vozil civilne zaščite na intervencijski vožnji, invalidske vozičke in za vozila invalidnih oseb, ki imajo pravico uporabljati poseben znak.
Oddelek za urejanje prostora in varstvo okolja občine Cerknica (v nadaljnjem besedilu: pristojen upravni organ) lahko v upravičenih primerih in pod posebnimi pogoji posebej z odločbo uredi in dovoli promet z vozili na posebnih prometnih površinah za pešce tudi drugim uporabnikom.
7. člen
V vsakem primeru morajo vsa vozila na motorni pogon, ki uporabljajo posebne prometne površine za pešce in kolesarje, upoštevati prednost pešcev in kolesarjev.
III. USTAVLJANJE IN PARKIRANJE
8. člen
Na območju občine Cerknica so za parkiranje vozil namenjene naslednje vrste parkirnih površin:
– javne parkirne površine
– rezervirane parkirne površine.
9. člen
Javne parkirne površine so:
– vozišča cest v skladu z zakonskimi predpisi, če parkiranje ni s prometnimi znaki prepovedano,
– površine določene s prometnimi znaki.
Za javne parkirne površine je parkiranje časovno omejeno in je uvedeno plačevanje parkirnine.
Javne parkirne površine iz druge alinee prvega odstavka tega člena določi Izvršni svet Skupščine občine Cerknica s posebno odredbo, s katero določi tudi pogoje parkiranja.
10. člen
Rezervirane parkirne površine so:
– površine za potrebe podjetij, drugih organizacij, civilno pravnih oseb. skupnosti in fizičnih oseb, s katerimi upravljajo, za potrebe svoje dejavnosti,
– površine za parkiranje in ustavljanje vozil invalidnih oseb, ki imajo pravico uporabljati poseben znak.
Rezervirane parkirne površine iz prve alinee prvega odstavka tega člena se določijo samo za službena osebna in druga vozila podjetij in drugih v tej alineji navedenih pravnih in fizičnih oseb.
Pravne in fizične osebe iz prve alinee prvega odstavka tega člena so zadolžene, da v skladu s predpisi s tega področja in v skladu s tem odlokom, uredijo način parkiranja na teh površinah s posebnim pravilnikom.
Površine iz prvega odstavka tega člena določi oddelek za urejanje prostora in varstvo okolja z odločbo, in sicer na predlog upravljalca. Predlog upravljalca mora vsebovati dokazila o upravljanju zemljišč, načrt ureditve rezerviranih parkirnih površin ter pravilnik iz tretjega odstavka tega člena.
11. člen
Parkiranje osebnih motornih vozil v naseljih Cerknica, Grahovo, Stari trg, Nova vas in Rakek, je dovoljeno na s prometno signalizacijo označenih parkirnih površinah in tam, kjer to ni izrecno prepovedano.
12. člen
Parkiranje tovornih vozil in avtobusov je na javnih prometnih površinah dovoljeno le na parkirnih površinah, določenih za ta vozila.
Površine iz prvega odstavka tega člena in iz 11. člena tega odloka določi pristojni upravni organ z odločbo.
Pristojni organ lahko dovoli ter določi pogoje za parkiranje osebnih motornih vozil, tovornjakov in avtobusov tudi na drugih javnih prometnih površinah, če to zahtevajo razmere in so zato podani pogoji v skladu s predpisi in tem odlokom.
13. člen
Voznik motornega vozila mora pri parkiranju vozila na javnih parkirnih površinah upoštevati talne označbe, s katerimi je označeno parkiranje.
14. člen
Voznik mora plačati parkirnino, kadar parkira vozilo na površinah, kjer je uvedeno plačevanje parkirnine.
Čas obveznega plačevanja in višine parkirnine mora biti označen ob vstopu na to površino.
15. člen
Višino parkirnine na javnem parkirišču oblikuje v skladu s predpisi o določanju cen, izvršni svet na predlog javnega podjetja, ki se mu parkiranje plačuje.
16. člen
Organizacije, ki se jim plačuje parkirnina, določi izvršni svet.
Sredstva, zbrana od parkirnin, so namenjena vzdrževanju obstoječih in izgradnji novih parkirnih mest v posameznih naseljih občine Cerknica, kjer se parkirnina pobira.
17. člen
Kadar to narekujejo potrebe, se lahko uvede začasna parkirnina tudi na rezerviranih parkirnih površinah za vozila, ki se uporabljajo v okviru dejavnosti pravnih in fizičnih oseb iz prve alinee 10. člena tega odloka. Pobrana parkirnina je dohodek upravljalca tega parkirišča.
Pogoji in višina uporabnine za rezervirane parkirne površine, se oblikujejo na predlog upravljalca rezerviranih parkirnih površin in ob pogojih iz 14. člena tega odloka. Dokončno višino parkirnine določi izvršni svet.
18. člen
Kolesa z motorjem, motorna kolesa in kolesa je dovoljeno na javnih prometnih površinah puščati na zato urejenih površinah, ki jih določi pristojen upravni organ.
19. člen
Parkiranje motornih vozil ni dovoljeno na zelenicah in varovanih območjih, zlasti pa na tistih površinah, ki se nahajajo izven bližnjih naselij in kjer parkiranje ni urejeno.
20. člen
Zaradi škodljivih vplivov parkiranja motornih vozil na naravno okolje se nedovoljeno parkiranje na območjih iz 19. člena tega odloka posebej zaračunava.
Območja iz 19. člena tega odloka določi Izvršni svet Skupščine občine Cerknica s posebno odredbo, v naravi pa morajo biti označena s posebnimi opozorilnimi tablami.
21. člen
Način zaračunavanja sankcije za nedovoljeno parkiranje motornih vozil na območjih iz 19. in 20. člena tega odloka, namen, višino in pogoje ter način koriščenja sredstev iz tega naslova, določi Izvršni svet Skupščine občine Cerknica s posebno odredbo.
Izvršni svet tudi določi izvajalca za izvajanje sankcij iz prejšnjega odstavka tega člena.
22. člen
Parkirne površine iz 9. člena in iz druge alinee 10. člena tega odloka vzdržuje za to registrirana in usposobljena organizacija, ob soglasju Izvršnega sveta Skupščine občine Cerknica.
Rezervirane parkirne površine iz prve alinee 10. člena tega odloka vzdržujejo upravljalci teh površin sami.
IV. CESTNO PROMETNA SIGNALIZACIJA
23. člen
Izvršni svet Skupščine občine Cerknica izda za zagotavljanje nemotenega in varnega poteka prometa, v skladu z zakonom o varnosti cestnega prometa odredbo, s katero:
1. določi prednostne in stranske ceste v naseljih,
2. določi enosmerne ceste,
3. omeji hitrost vožnje skozi naselja, ter
4. ureja druge zadeve lokalnega prometa v občini. Postavitev, spremembe, nadomestitev in vzdrževanje prometne signalizacije ter opremo cest in ulic z drugimi napravami, ki zagotavljajo varnost prometa v naseljih, opravi pooblaščeno podjetje za vzdrževanje lokalnih cest.
Predlog za postavitev nove prometne signalizacije lahko poda občan, krajevna skupnost, svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, policijska postaja ali druga strokovna institucija. O predlogu odloči oddelek za urejanje prostora in varstvo okolja občine Cerknica z odločbo.
24. člen
O postavljeni prometni signalizaciji vodi pooblaščeno podjetje register prometnih znakov, ki obsega podatke o tekoči številki prometnega znaka, naziv prometnega znaka ter kraj in cesto, kjer prometni znak stoji.
Pooblaščeno podjetje je dolžno tekoče vzdrževati in obnavljati prometno signalizacijo in talne obeležbe na lokalnih cestah in javnih prometnih površinah.
V. NEPROMETNI ZNAKI
25. člen
V naseljih na območju občine Cerknica je dovoljena postavitev, neprometnih znakov le izven cestnega sveta, in sicer tako, da ne ovirajo ali ogrožajo prometa, da ne poškodujejo ceste in da ne kvarijo naravnega okolja.
Dovoljenje za postavitev neprometnega znaka izda upravljalec prometne površine, ki opravlja dejavnost vzdrževanja in varstva ceste, kjer se namerava neprometni znak postaviti.
VI. POSEBNE STORITVE NA PROMETNIH POVRŠINAH
1. Nakladanje in razkladanje blaga
26. člen
Nakladanje in razkladanje blaga je potrebno praviloma opravljati izven javnih prometnih površin. Izjemoma se lahko opravlja tudi na javnih prometnih površinah, če s tem ni oviran promet.
27. člen
Odvoz komunalnih odpadkov morajo izvajalci in uporabniki organizirati tako, da čimmanj ovirajo oziroma, da ne ogrožajo prometa vozil, kolesarjev in pešcev, prav tako pa morajo vozniki čimmanj ovirati izvajalce komunalne službe pri opravljanju njihove dejavnosti.
2. Posebna uporaba javne prometne površine
28. člen
Za začasno postavitev prodajnih stojnic in mizic, urejanje gostinskih vrtov in podobnega na javnih prometnih površinah, je potrebno pridobiti dovoljenje pristojnega upravnega organa, po predhodnem soglasju upravljalca prometne površine.
3. Odstranjevanje nepravilno parkiranih vozil
29. člen
Za vozila, parkirana na način, ki predstavljajo neposredno nevarnost ali oviro za promet, ter zapuščena vozila odredi komunalni inšpektor ali predstavnik policije odstranitev le-teh, in sicer na stroške lastnika oziroma imetnika vozila.
30. člen
Odstranitev iz 29. člena tega odloka opravi s strani izvršnega sveta pooblaščeno podjetje, ki je registrirano za tako dejavnost, ter zagotavlja strokovnost dela, primeren prostor za parkiranje ter hrambo odstranjenih vozil.
31. člen
Višino stroškov za odstranjevanje nepravilno parkiranih vozil določi Izvršni svet, na predlog pooblaščene organizacije iz prejšnjega člena, v skladu s predpisi o določanju cen;
32. člen
Če lastnik ali voznik odpeljanega vozila ne poravna stroškov v treh dneh po izstavitvi računa, jih pooblaščenemu podjetju, ki opravlja odvoz, povrne proračun občine Cerknica. Občina Cerknica pa od. povzročitelja izterja stroške; vključno z zamudnimi obrestmi in stroški izterjave.
33. člen
Če lastnik ali voznik vozila, odstrani vozilo potem, ko je pooblaščena uradna oseba že pozvala pooblaščeno podjetje, da odstrani vozilo, pa Se še ni pričelo odstranjevati, mora voznik ali lastnik vozila plačati nastale stroške.
Če se je vozilo že začelo odstranjevati, vendar še ni naloženo na vlečno vozilo, mora voznik ali lastnik vozila plačati nastale stroške, vendar najmanj 50 odstotkov določene tarife.
VII. SVET ZA PREVENTIVO IN VZGOJO V CESTNEM PROMETU
34. člen
Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu je strokovno svetovalni organ občinske skupščine na področju preventive in vzgoje v cestnem prometu.
35. člen
Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu šteje devet članov, ki jih imenuje izvršni svet za dobo 4 let iz predstavnikov organizacij, katerih dejavnost je pomembna za varnost v prometu ter strokovnjakov s področja prometa.
Svet ima predsednika, podpredsednika, tajnika in člane. Tajnik opravlja strokovna in upravno-tehnična opravila za svet.
Člani sveta so po poteku mandata lahko ponovno imenovani.
36. člen
Naloge sveta za preventivo in vzgojo v prometu so zlasti:
– proučevanje in obravnavanje problematike s področja varnosti prometa,
– dajanje mnenj in pripomb ter predlogov in pobud za izboljšanje varnosti v prometu,
– pospeševanje prometne vzgoje in etike udeležencev v prometu,
– sodelovanje pri delu organov in organizacij, ki se ukvarjajo z načrtovanjem, urejanjem, vzgojo in preventivo v smislu uveljavljanja prometne varnosti,
– izdaja in razširja prometno vzgojno literaturo ter razvija in pospešuje varnost v prometu s pomočjo sredstev javnega obveščanja,
– razvija in pospešuje organizacijo in aktivnosti šolske prometne službe,
– nudi strokovno pomoč organom, organizacijam in zavodom, ki se ukvarjajo z varnostjo v prometu ter koordinira njihove aktivnosti,
– opravlja druge naloge s področja preventive in vzgoje v prometu,
– obravnava in daje pripombe in predloge na osnutke prostorskih izvedbenih načrtov, ki vsebujejo prometno infrastrukturo.
37. člen
Organizacijo in delovanje sveta se predpiše s poslovnikom o delu in organizaciji sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, ki ga sprejme izvršni svet.
38. člen
Gradiva za sejo sveta ter administrativno tehnična opravila opravlja strokovna služba oddelka za notranje zadeve občine Cerknica.
39. člen
Sredstva za izvajanje nalog sveta določi Skupščina občine Cerknica v vsakoletnem proračunu, na podlagi programa za delo sveta.
VIII. ŠOLSKA PROMETNA SLUŽBA
40. člen
Za večjo prometno varnost otrok, lahko šole organizirajo v sodelovanju z občinskim svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, šolsko prometno službo.
Šolsko prometno službo izvajajo učenci prometniki, ki nadzorujejo ravnanje šolarjev – pešcev in kolesarjev v prometu ob šoli in v njeni bližini, jim po potrebi pomagajo ter jih seznanjajo s pravilnim ravnanjem v prometu.
Mladi prometnik mora opraviti poseben izpit in se ravnati v skladu s posebnim Pravilnikom o šolski prometni službi.
Mladi prometniki morajo pri opravljanju službe mladih prometnikov nositi:
– kapo, rumene ali oranžne barve,
– rumen ali oranžen telovnik poleti in rumeno ali oranžno ogrinjalo pozimi oziroma v slabem vremenu,
– rumene oziroma oranžne narokavnike,
– značko šolske prometne službe na telovniku oziroma ogrinjalu.
Ob slabi vidljivosti oziroma ponoči mora imeti učenec prometnik na obeh bokih pripeti kresnički.
IX. ORGANI ZA NADZOR NAD PARKIRANIMI VOZILI
41. člen
Nadzor nad ustavljenimi in parkiranimi vozili v naseljih na javnih prometnih površinah, drugih prometnih površinah, na površinah iz 19. in 20. člena tega odloka ter drugih turistično obiskovanih površinah, izvajajo nadzorniki, določeni za nadzor nad parkiranimi vozili (v nadaljevanju: nadzorniki) in delavci Policijske postaje Cerknica.
42. člen
Nadzorniki imajo za opravljanje službenih nalog posebne pravice in dolžnosti. Pravila za opravljanje službenih nalog predpiše in odredi Izvršni svet Skupščine občine Cerknica.
Nadzornik ima posebno službeno izkaznico. Obrazec uradne izkaznice, obliko uniforme in oprema komunalnega nadzornika se ureja s posebnim pravilnikom, ki ga sprejme Izvršni svet Skupščine občine Cerknica, na predlog oddelka za urejanje prostora in varstvo okolja.
43. člen
Za nadzor nad ustavljenimi in parkiranimi vozili na rezerviranih parkirnih površinah iz prve alinee 10. člena tega odloka lahko fizična ali pravna oseba pooblasti delavca vratarske službe ali pa določi v skladu s svojim pravilnikom tudi druge osebe.
44. člen
Nadzorniki imajo naslednje dolžnosti in pravice:
– pobirajo parkirnino na javnih, drugih in rezerviranih parkirnih površinah, kjer je predpisana parkirnina,
– ugotavljajo spoštovanje določil tega odloka,
– izrekajo mandatne kazni in jih izterjajo takoj na kraju samem,
– nameščajo obvestila v prekršku za plačilo mandatne kazni na vozila,
– predlagajo uvedbo postopka zaradi prekrška,
– se legitimirajo v primeru zahteve osebe, ki jo želijo legitimirati in
– legitimirajo osebe v zvezi z opravljanjem dolžnosti. Oseba, ki jo določi za nadzor parkiranih površin fizična ali pravna oseba iz 43. člena tega odloka, ima pri opravljanju svojih nalog enake dolžnosti in pravice kot nadzorniki iz prvega odstavka tega člena.
X. NADZOR NAD IZVAJANJEM ODLOKA
45. člen
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravlja komunalni inšpektor in organi za notranje zadeve v skladu s svojimi pooblastili.
Komunalni inšpektor lahko pri opravljanju nadzora izdaja odločbe ter odreja druge ukrepe, katerih namen je zagotoviti izvrševanje določb tega odloka.
Na javnih in drugih prometnih površinah, na površinah iz 19., 20. in 43. člena tega odloka ter drugih turistično obiskovanih površinah pa tudi nadzorniki.
XI. KAZENSKE DOLOČBE
46. člen
Z denarno kaznijo 10.000 SIT se kaznuje za prekršek posameznik:
1. ki postavi neprometni znak tako, da ovira preglednost in vidnost prometnih znakov oziroma ga postavi brez dovoljenja pristojnega upravnega organa (25; člen),
2. ki postavi prodajno stojnico ali mizico, uredi gostinski vrt in podobno na javnih prometnih površinah brez dovoljenja pristojnega upravnega organa (28. člen).
Z denarno kaznijo 50.000 SIT se kaznuje tudi pravna oseba in nosilec obrti, ki stori prekršek iz 1. in 2. točke prvega odstavka tega člena.
47. člen
Z denarno kaznijo 2.000 SIT se takoj na mestu kaznuje za prekršek posameznik:
1. ki krši določbe o prometu na posebnih prometnih površinah za pešce in kolesarje v nasprotju s 4. in 5. členom;
2. ki na posebnih prometnih površinah za pešce in kolesarje ne upošteva prednosti pešcev in kolesarjev (7. člen);
3. ki parkira vozilo v nasprotju z 11. členom;
4. ki parkira tovorno vozilo oziroma avtobus v nasprotju s prvim odstavkom 12. člena;
5. kdor na označenih parkirnih površinah ne parkira znotraj teh površin ter talnih označb (13. člen);
6. kdor ne plača parkirnine v skladu s prvim odstavkom 14. člena;
7. kdor pušča kolo z motorjem ali motorno kolo na javnih prometnih površinah v nasprotju z 18. členom;
8. voznik vozila, ki ravna v nasprotju z 19. in 20. členom;
9. kdor pri nakladanju in razkladanju blaga ravna v nasprotju s 26. členom.
48. člen
Denarne kazni za prekrške iz 47. člena tega odloka izterjajo takoj na mestu prekrška uradne osebe organov za notranje zadeve.
Denarne kazni iz 4., 5., 7. in 8. točke prejšnjega člena izterjajo takoj na mestu tudi nadzorniki.
XII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
49. člen
Izvršni svet imenuje predsednika in člane sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu občine Cerknica ter sprejme poslovnik o delu in organizaciji sveta v 60 dneh po uveljavitvi tega odloka.
50. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 343-007/93
Cerknica, dne 18. novembra 1993.
Predsednik
Skupščine občine Cerknica
Janez Okoliš l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti