Uradni list

Številka 63
Uradni list RS, št. 63/1993 z dne 19. 11. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 63/1993 z dne 19. 11. 1993

Kazalo

2309. Odlok o zazidalnem načrtu Polšca - vzhod, stran 3076.

Na podlagi 39. člena Zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85, 29/86, 43/89 in RS, št. 26/90) in 30. člena Odloka o pristojnosti in sestavi zborov občinske skupščine (Uradni list SRS, št. 3/90) je Skupščina občine Krško na seji zbora združenega dela, zbora krajevnih skupnosti in družbenopolitičnega zbora dne 20. 10. 1993 sprejela
ODLOK
o zazidalnem načrtu Polšca – vzhod
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se ob upoštevanju usmeritev planskih aktov občine Krško sprejme zazidalni načrtu Polšca -vzhod, ki ga je izdelal Razvojni center-Planiranje d.o.o., Celje pod štev. proj. 150/92 v juliju 1993.
2. člen
Zazidalni načrt iz prejšnjega člena vsebuje tekstualne opise in grafične priloge, ki se nanašajo na mejo območja ter lego, zmogljivost, organizacijo, velikost in oblikovanje objektov, naprav in ureditev.
II. OBSEG UREDITVENEGA OBMOČJA
3. člen
Ureditveno območje obsega vzhodni del predvidenega stanovanjskega območja Polšca, ki ga na severu omejuje Pot na Polšco, na vzhodu podaljšana Strma pot proti severu, na. jugu obstoječi stanovanjski objekti ob Strmi poti, na zahodu pa kmetijska zemljišča.
Območje se nahaja v k.o. Videm in meri 4891 m2. Meja poteka od jugozahodnega vogala parcele 590/4 proti vzhodu in severu preko parcele 782/2 (Strma pot), po južnih mejah parcel 339 in 633, se lomi po zahodnem robu parcele 633 proti severu ter vključi parceli 634/2 in 634/3, prečka parcelo 634/1 in po razdalji ca. 30 m zavije proti zahodu, se ujame z južnim robom parcele 632/2, pravokotno prečka Pot na Polšco – parc. 779/1, nadaljuje po njenem severnem robu proti vzhodu do jugovzhodnega vogala parcele 119, kjer ponovno prečka cestišče Poti na Polšco – parcela 779/1 in v loku priključnega radija korigirane Strme poti še cestišče sedanje Strme poti -parcela 782/2 ter poteka po njenem vzhodnem robu proti jugu do izhodiščne točke opisa.
III. FUNKCIJA OBMOČJA S POGOJI ZA IZRABO OBMOČJA IN ZA OBLIKOVANJE POSEGOV V PROSTOR
4. člen
Ureditveno območje je namenjeno za izgradnjo šestih stanovanjskih objektov, vključuje dve obstoječi enodružinski hiši ter infrastrukturne ureditve. K obstoječi enostanovanjski hiši ob Strmi poti je predvidena dozidava stanovanjske enote (dvojček), stanovanjsko hišo ob Poti na Polšco je možno dozidati in nadzidati do gabarita K+P+1P.
Osnovni pogoj za izrabo območja je skladna urbanistično – arhitektonska in prostorsko – funkcionalna navezava na obstoječe stanovanjsko- območje v okolico z možnostjo vključitve v celovito zasnovo proti zahodu razširjene stanovanjske cone na Polšci.
Osnovna dovozna prometnica območja je podaljšana Strma pot s priključkom na rekonstruirano Pot na Polšco, ki bo nudila tudi povezavo med primarnimi cestami širšega območja naselja.
Stanovanjske parcele so orientirane skupno z lego objektov, ki sledijo terenu in obodnim cestam.
IV. POGOJI ZA URBANISTIČNO OBLIKOVANJE OBMOČJA IN ARHITEKTONSKO OBLIKOVANJE OBJEKTOV
5. člen
Pri lokaciji objekta je obvezno upoštevati določeno gradbeno črto, položaj objekta na parceli, poudarjeno os objekta in smer slemena vzhod – zahod ter določeno smer dovoza.
Najmanjši odmiki stanovanjskih objektov od cest znašajo 6.00 m, od parcelne meje pa 4.00 m.
Maksimalni višinski gabarit objektov je določen z etažnostjo: klet (pod terenom) + pritličje + izkoriščeno podstrešje (mansarda).
Obvezna je dvokapna streha s strešino v naklonu 30-35 stopinj in kritino temne barve.
Fasade morajo biti svetle s kombinacijo, lesa (stavbno pohištvo, opaži, ograje).
Samostojne garaže niso dovoljenje, le v sestavi stanovanjskega objekta:
Razmejitev parcel je dovoljena z zasaditvijo žive meje ali z leseno ograjo do višine 0,70 m izven varovalnega pasu ceste.
V. POGOJI ZA PROMETNO IN KOMUNALNO UREJANJE OBMOČJA
6. člen
– Za prometno ureditev širšega območja Polšce in za dovoz k novim objektom je potrebna izgradnja podaljška ceste Strma pot (cesta B) s priključkom na rekonstruirano cesto Pot na Polšco (cesta A). Cesta bo imela vozišče širine 5,0 m z enestranskim pločnikom širine 1,20 m in bankino širine 1,0 m.
– Cesto Pot na Polšco (cesta A), ki poteka po severnem robu ureditvenega območja, je potrebno rekonstruirati. Cesta bo imela vozišče širine 5,0 m z enostranskim pločnikom 1,20 m in bankino širine 1,0. m.
– Z izgradnjo priključnega dela ceste C na podaljšano Strmo pot bo zagotovljen dovoz na razširjeno stanovanjsko območje proti zahodu.
– Višinske kote zunanjih površin (dvorišča, parkingi, vhodi) na funkcionalnih zemljiščih posameznih objektov se morajo prilagoditi določenim kotam pritličnih objektov in niveleti cest.
– Za ceste je potrebno izdelati izvedbene načrte na osnovi poprejšnje zakoličbe skladno z zazidalnim načrtom.
– Odpadne in fekalne vode predvidenih objketov se morajo voditi preko ustrezno dimenzioniranih pretočnih greznic (2.000 litrov prostornine na osebo, vendar ne manj kot 6.000 litrov skupaj) in tako predhodno očiščene v obstoječ kanalizacijski vod fi 40 ob Strmi poti, ki obratuje v mešanem sistemu. Meteorne vode je potrebno speljati mimo greznic v obstoječ kanalizacijski odvodnik.
– Za oskrbo s pitno vodo in za zagotovitev zadostne količine požarne vode (hidrantno omrežje) je potrebno zgraditi nov cevovod fi 110 mm ob Strmi poti (obstoječi vodovod fi 40, ki poteka preko parcel novih objektov ne ustreza požarnovarstvenim zahtevam).
– Oskrba predvidenih objektov z električno energijo bo zagotovljena s priključki na obstoječe elektro omrežje na območju Polšca – vzhod, skladno s predhodno izdelanim načrtom elektrifikacije in soglasij.
– Predvideni objekti se bodo priključili na obstoječe TK omrežje skladno s predhodno projektno obdelavo TK omrežja in soglasij.
– Predvideni objekti se bodo ogrevali preko individualnih kurišč. Za potrebe ogrevanja je potrebno uporabljati kuriva, ki vsebujejo do 1% žvepla.
VI. POGOJI ZA VAROVANJE OKOLJA
7. člen
– Območje je namenjeno izključno za individualno stanovanjsko gradnjo. Nestanovanjska namembnost objektov ni dovoljena. To zagotavlja, da hrup na obravnavanem območju ne bo presegal maksimalno dovoljene ekvivalentne ravni za čisto stanovanjsko območje, to je 55 dB (A) na dan in 45 dB (A) na noč (Uradni list SRS, št. 1444-29/80).
– Z zazidalnim načrtom opredeljenih maksimalnih tlorisnih gabaritov ni dopustno povečati, saj bi spremembe poslabšale bivalne pogoje.
– Obvezno je upoštevati pogoje o priključitvi objektov na javno kanalizacijo, zagotovitvi priključka na vodovodno in energetsko omrežje ter pogoje za zagotavljanje požarne varnosti (predpisani odmiki med objekti, dostopi za potrebe gasilske intervencije, hidrantno omrežje).
– Komunalne odpadke je potrebno zbirati v tipskih posodah, ki morajo biti nameščene pri uvozih na stavbno zemljišče. Zagotovljen mora biti organiziran odvoz komunalnih odpadkov na centralno komunalno odlagališče po pooblaščeni organizaciji.
– Ozelenitev nezazidanega stavbnega zemljišča se naj izvede z avtohtonimi vrstami drevja in grmovnic.
VII. ETAPNOST IZVEDBE
8. člen
Izvedba zazidalnega načrta bo neetapna, razen za prometno in komunalno ureditev območja, ki se mora izvesti v prvi fazi.
Začasne namembnosti zemljišč, ki niso predvidena za izgradnjo oziroma spremembo namembnosti v prvi etapi, ostane do začetka ustrezne etape nespremenjena s tem, da se na teh zemljiščih dovoljujejo posegi, ki so nujni za nemoteno realizacijo predhodne etape.
VIII. KONČNE DOLOČBE
9. člen
Nadzor nad izvajanjem tega zazidalnega načrta opravlja Medobčinski inšpektorat občin Brežice, Krško in Sevnica.
10. člen
Zazidalni načrt je stalno na vpogled vsem zainteresiranim pri pristojnem občinskem organu za urejanje prostora občine Krško.
11. člen
S sprejetjem tega odloka prenehajo veljati določila Odloka o določitvi pomožnih objektov za potrebe občanov in njihovih družin (Uradni list SRS, št. 9/87) na tem območju.
12. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 5-352-4/93
Krško, dne 20. oktobra 1993.
Predsednik
Skupščine občine Krško
Danilo Siter l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti