Uradni list

Številka 60
Uradni list RS, št. 60/1993 z dne 29. 10. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 60/1993 z dne 29. 10. 1993

Kazalo

2165. Uredba o načinu oblikovanja cen komunalnih storitev, stran 2922.

Na podlagi 5. člena zakona o cenah (Uradni list RS, št. 1/91-I) in 26. člena zakona o Vladi Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 4/93) izdaja Vlada Republike Slovenije
UREDBO
o načinu oblikovanja cen komunalnih storitev
1. člen
Cene proizvodov in storitev v dejavnostih proizvodnje in distribucije vode, prečiščevanja in odvajanja odplak, proizvodnje, prenosa in distribucije plina, proizvodnje in distribucije toplote ter odvažanja in odlaganja odpadkov (v notranjem besedilu: cene komunalnih storitev) smejo pravne in fizične osebe (v nadaljnjem besedilu: zavezanci) oblikovati na način, določen s to uredbo.
2. člen
Cene komunalnih storitev iz prejšnjega člena, ki so bile oblikovane 31. oktobra 1993 v skladu z Uredbo o načinu oblikovanja cen komunalnih storitev (Uradni list RS, št. 36/93), se v nadaljevanju oblikujejo tako, da ne presežejo dovoljene rasti cen, določene s to uredbo:
3. člen
Cene komunalnih storitev se povečajo mesečno skladno z rastjo cen industrijskih izdelkov pri proizvajalcih v predhodnem mesecu.
4. člen
Če v več zaporednih mesecih od uveljavitve te uredbe ne pride do dovoljenega povišanja cen komunalnih storitev, lahko zavezanci ugotovijo dovoljeno rast cen komunalnih storitev z uporabo kumulativne rasti cen industrijskih izdelkov pri proizvajalcih.
5. člen
Zavezanec, ki opravlja storitve proizvodnje, prenosa in distribucije plina in proizvodnje in distribucije toplote lahko v primeru, če ugotovi, da cena, oblikovana v skladu z določbami te uredbe, ne pokriva stroškov enostavne reprodukcije, predlaga Vladi Republike Slovenije, da ta odredi višjo stopnjo povišanja cen. Predlog se vloži pri Ministrstvu za ekonomske odnose in razvoj, Trg republike 3, Ljubljana.
Predlogu iz prejšnjega odstavka morajo biti priložene predhodno opravljene analize cen, kot tudi vsi podatki, iz katerih je razvidna utemeljitev predloga, oziroma vsi podatki, ki jih zahteva Ministrstvo za ekonomske odnose in razvoj.
Če Ministrstvo za ekonomske odnose in razvoj ugotovi, da so podatki poslani z predlogom nepopolni, o tem obvesti zavezanca. V obvestilu ministrstvo navede potrebne podatke in rok, v katerem se mora predlog dopolniti.
6. člen
Zavezanci, ki oblikujejo cene komunalnih storitev v skladu s to uredbo, so dolžni pet dni pred povišanjem cen komunalnih storitev obvestiti Ministrstvo za ekonomske odnose in razvoj. Obvestilo vsebuje podatke o doseženih ravneh cen posameznih komunalnih storitev (poprečnih in za posamezne uporabnike) in odstotek povečanja.
7. člen
Ta uredba začne veljati 1. novembra 1993.
Št. 380-05/93-14/1-8
Ljubljana, dne 26. oktobra 1993.
Vlada Republike Slovenije
dr. Janez Drnovšek l. r.
Predsednik

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti