Uradni list

Številka 48
Uradni list RS, št. 48/1993 z dne 14. 8. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 48/1993 z dne 14. 8. 1993

Kazalo

1848. Pravilnik o "kmetiji odprtih vrat" v občini Šentjur pri Celju, stran 2597.

Na podlagi 115. člena Obrtnega zakona (Uradni list SRS, št. 35/88 in 24/89) ter 47. člena Statuta občine Šentjur pri Celju (Uradni list RS, št. 27/91) je Izvršni svet Skupščine občine Šentjur pri Celju na 47. seji dne 25. 5. 1993 sprejel
PRAVILNIK
o »kmetiji odprtih vrat« v občini Šentjur pri Celju
UVODNE DOLOČBE
1. člen
»Kmetija odprtih vrat« je v skladu s tem pravilnikom opredeljena kot kmetija, ki je usposobljena sama prodajati svoje proizvode gostom in ima za to ustrezne pogoje ter pravno določen status.
2. člen
S tem pravilnikom opredeljujemo:
– pogoje, ki so potrebni za pridobitev statusa »kmetije odprtih vrat«
– postopek pridobitve statusa »kmetije odprtih vrat«
– izvajanje turističnih dejavnosti na kmetiji odprtih vrat
– odvzem statusa kmetije odprtih vrat.
II. POGOJI ZA »KMETIJO ODPRTIH VRAT«
3. člen
Kmetija odprtih vrat mora izpolnjevati naslednje pogoje za pridobitev statusa:
1. kmetija mora omogočati preživetje najmanj enemu nosilcu kmetijske dejavnosti in mora biti sposobna nuditi lastno neoporečno hrano in pijačo,
2. domačija mora po svoji notranji in zunanji ureditvi ustrezati pristnemu kmečkemu okolju. Urejen mora biti poseben prostor v hiši ali izven nje za goste,
3. na kmetiji mora biti poskrbljeno za varnost gostov s takšno ureditvijo kmetije, ki onemogoča nesrečo s kmetijskimi stroji ali po domačih živalih,
4. nosilec dejavnosti »kmetije odprtih vrat« mora imeti opravljen tečaj iz higienskega minimuma ter opraviti živilski pregled.
III. POSTOPEK ZA PRIDOBITEV STATUSA »KMETIJE ODPRTIH VRAT«
4. člen
Lastnik kmetije, ki želi pridobiti status »kmetije odprtih vrat«, vloži pri upravnem organu za obrt občine Šentjur pri Celju splošno vlogo, v kateri opredeli:
– lastne prostorske možnosti za opravljanje dejavnosti »kmetije odprtih vrat«
– opredelitev lastne ponudbe.
5. člen
Upravni organ za obrt občine Šentjur pri Celju določi komisijo, ki jo obvezno sestavljajo poleg predstavnika omenjenega upravnega organa, še: kmetijski, tržni, sanitarni in veterinarski inšpektor.
Pridobitev naziva »kmetija odprtih vrat« se vodi po postopku, kot je predpisan v Obrtnem zakonu (Uradni list SRS, št. 35/88, člen 114 in 115).
6. člen
Komisija iz predhodnega člena na kraju samem ugotovi ali kmetija izpolnjuje pogoje za pridobitev statusa »kmetije odprtih vrat«. V primeru, da ugotovi določene pomanjkljivosti, naloži lastniku nalog za odpravo le-teh ter določi rok, v katerem je dolžan to izvršiti.
7. člen
Upravni organ za obrt na podlagi pozitivnega mnenja komisije in skladno z zakonom izda dovoljenje za opravljanje dejavnosti na »kmetiji odprtih vrat«.
O izdanem dovoljenju obvesti tudi Republiško upravo za javne prihodke Enoto v Šentjurju.
IV. IZVAJANJE TURISTIČNE DEJAVNOSTI NA »KMETIJI ODPRTIH VRAT«
8. člen
Na hiši »kmetije odprtih vrat« ali v njeni bližini mora biti nameščena tabla z ustreznim znakom in napisom o »kmetiji odprtih vrat« in imenom domačije.
9. člen
»Kmetija odprtih vrat« določi delovni čas sama skladno z možnostmi in po načelu gostoljubnosti.
10. člen
Svoje pridelke (hrano in pijačo) sme kmetija nuditi po cenah, primernih za kmečki turizem.
11. člen
Točenje pijač se ne sme izvajati na gostilniški način. Prodaja se lahko le pijače, ki so pridelane na kmetiji ter mineralno vodo in kavo.
12. člen
Kdor želi prodajati živila živalskega izvora, je dolžan zagotoviti veterinarsko sanitarni nadzor; to pomeni, da prijavi rejo in zakol vseh živali občinskemu organu, pristojnemu za veterinarstvo.
Za prodajo živil mesnega in mlečnega izvora ter izdelkov iz žit, izda ta organ posebno dovoljenje. Vsa živila živalskega izvora morajo biti pred prodajo mikrobiološko pregledana.
V. ODVZEM STATUSA »KMETIJE ODPRTIH VRAT«
13. člen
V primeru, da se lastnik kmetije v času izvajanja svoje dejavnosti ne drži navodil tega pravilnika oziroma pristojnih inšpekcijskih služb, ki opravljajo pregled te dejavnosti ali kako drugače krši zakone na tem področju, se vzame status »kmetije odprtih vrat«.
Sklep o tem izda pristojen organ za obrt.
VI. KONČNA DOLOČBA
14. člen
Ta pravilnik sprejme Izvršni svet Skupščine občine Šentjur pri Celju in prične veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 012-1/93-2
Šentjur pri Celju, dne 25. maja 1993.
Predsednik
Izvršnega sveta
Skupščine občine
Šentjur pri Celju
Ladislav Grdina, dipl. inž. str. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti