Uradni list

Številka 46
Uradni list RS, št. 46/1993 z dne 6. 8. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 46/1993 z dne 6. 8. 1993

Kazalo

1819. Pravilnik o merilih in pogojih za dodeljevanje sredstev iz proračuna občine Radovljica za pospeševanje razvoja malega gospodarstva, stran 2494.

Na podlagi 3. člena Zakona o financiranju javne porabe (Uradni list RS, št. 48/90, 34/91, 30/92, 7/93) in 163. člena Statuta občine Radovljica (U.V.G., št. 20/83., 3/86, 15/86, 9/90, Uradni list RS, št. 23/91, 26/91) je Izvršni svet Skupščine občine Radovljica na 101. seji dne 20. 7. 1993 sprejel
PRAVILNIK
o merilih in pogojih za dodeljevanje sredstev iz proračuna občine Radovljica za pospeševanje razvoja malega gospodarstva
SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta pravilnik določa merila, pogoje in postopek za dodeljevanje sredstev za pospeševanje razvoja obrti in podjetništva iz proračuna občine Radovljica.
2. člen
Prosilci za sredstva za pospeševanje so lahko:
– majhne gospodarske družbe
– samostojni obrtniki in podjetniki – fizične osebe, ki opravljajo registrirano gospodarsko dejavnost
– fizične in pravne osebe, ki so pri pristojnem organu oziroma sodišču vložile predpisane dokumente za registracijo opravljanja gospodarske dejavnosti.
Pravna oziroma fizična oseba, ki izpolnjuje v prvem odstavku navedene kriterije, mora imeti sedež registriran na območju občine Radovljica.
3. člen
Sredstva za pospeševanje iz proračuna se dodeljujejo kot:
– kratkoročna posojila za ohranjanje delovnih mest
– subvencioniranje obrestne mere pri dolgoročnih posojilih bank in drugih finančnih organizacij.
4. člen
Izvršni svet imenuje komisijo za dodelitev sredstev malemu gospodarstvu (v nadaljevanju: komisija), ki jo sestavljajo predstavniki:
– izvršnega sveta
– obrtne zbornice Radovljica
– upravnega organa za gospodarstvo.
5. člen
Komisija opravlja naslednja dela:
– objavi javni razpis
– prispele vloge pregleda in predlaga dodelitev kratkoročnih posojil prosilcem v potrditev izvršnemu svetu
– obvesti prosilce o višini dodeljenega kratkoročnega posojila po sprejetem sklepu izvršnega sveta, nadaljnji postopek pa vodi Sekretariat za upravnopravne in splošne zadeve
– prouči vloge in daje soglasje k subvencioniranju obrestne mere pri dolgoročnih posojilih bank in drugih finančnih organizacij ter o tem obvešča izvršni svet.
KRATKOROČNA POSOJILA ZA OHRANJANJE DELOVNIH MEST
6. člen
Višino sredstev za ohranjanje in pridobivanje novih delovnih mest določi Izvršni svet občine Radovljica v okviru sredstev za intervencije v gospodarstvu, pri čemer upošteva potrebe malega gospodarstva po takih posojilih in tekočo likvidnostno situacijo občinskega proračuna.
7. člen
Kratkoročno posojilo lahko dobijo samo prosilci iz prvih dveh alinej navedenih v 2. členu tega pravilnika.
Najvišji znesek dodeljenega posojila je enak znesku izplačanih bruto osebnih dohodkov obratovalnice oziroma družbe za redno zaposlene delavce v mesecu pred vloženim zahtevkom, povečan za potrebna sredstva za bruto osebne dohodke po kolektivni pogodbi za novo zaposlene delavce.
8. člen
Kriteriji, ki opredeljujejo določitev višine dodeljenih sredstev posameznemu prosilcu, v primeru, da seštevek vseh zahtevkov presega razpoložljiva sredstva, so:
1. novo zaposlovanje.
2. ohranjanje zaposlovanja
3. število zaposlenih delavcev s stalnim bivališčem v občini Radovljica
4. neodpuščanje delavcev v zadnjih 6 mesecih.
Vrstni red kriterijev pomeni stopnjo prioritete.
9. člen
Posojila se odobravajo z najdaljšo dobo vračila 3 mesece na osnovi predloženega gradiva.
Prosilec lahko ponovno zaprosi za posojilo, ko posojilo vrne in izpolni ostale pogoje, vendar največ dvakrat v koledarskem letu. V primeru, da znesek vlog preseže razpoložljiva sredstva, imajo pri dodelitvi prednost prosilci, ki kratkoročnega posojila še niso prejeli.
10. člen
Višina obrestne mere za odobreno posojilo je revalorizacijska obrestna mera in realna obrestna mera v višini 1% ali skupaj (R + 1%).
Zamudne obresti se zaračunajo po zakonu o obrestni meri zamudnih obresti. Zamudne obresti se zaračunajo v enaki višini tudi prosilcem, ki ne navedejo resničnih podatkov in ki po vračilu posojila ne izpolnijo pogojev, pod katerimi so posojilo prejeli.
11. člen
Kratkoročna posojila se razpisujejo z javnim razpisom. Prosilci morajo izpolniti obrazec zahtevka za odobritev posojila, ki ga določi komisija iz 4. člena tega pravilnika glede na sprejete kriterije in pogoje.
12. člen
Posojilojemalec se zaveže, da v času do vračila kredita ne bo prekinil delovnega razmerja redno zaposlenim oziroma da bo novo zaposlene zaposlil najkasneje ob prejemu posojila.
Samostojni podjetnik oziroma obrtnik, ki šele pričenja s poslovanjem se dodatno zaveže, da ne bo prenehal s poslovanjem vsaj še tri mesece po vrnitvi posojila.
13. člen
Posojila se zavarujejo z bianco akceptnim nalogom oziroma menico. Sredstva se nakažejo na žiro račun posojilojemalca.
SUBVENCIONIRANJE OBRESTNE MERE PRI DOLGOROČNIH POSOJILIH BANK IN DRUGIH FINANČNIH ORGANIZACIJ
14. člen
Višino sredstev, namenjenih za subvencioniranje obrestne mere za dolgoročna posojila določi Skupščina občina Radovljica v občinskem proračunu.
Sklep o razpisu in pogojih za pridobitev posojil s subvencionirano obrestno mero sprejema Izvršni svet občine Radovljica.
15. člen
Posojila s subvencionirano obrestno mero se dodeljujejo prosilcem, katerih programi izpolnjujejo naslednje pogoje:
– povečanje zaposlovanja na podlagi novih programov ter samozaposlovanja
– pospeševanje in spodbujanje konkurenčnosti malega gospodarstva na mednarodnih trgih
– uvajanje sodobnih tehnologij v enotah malega gospodarstva
– ustanavljanje in razvoj enot malega gospodarstva z visoko stopnjo inovativnosti
– ustanavljanje enot in razvoj malega gospodarstva, ki so energetsko varčni in ne onesnažujejo okolja.
16. člen
Prednostno se bodo pospeševale naslednje dejavnosti po vrstnem redu:
– proizvodne dejavnosti
– obrtne dejavnosti in osebne storitve
– turistična in gostinska dejavnost
– ostale dejavnosti.
17. člen
Za naložbo lahko pridobi prosilec posojilo s subvencionirano obrestno mero največ v višini do 50% predračunske vrednosti naložbe.
Sredstva za pospeševanje se namenijo za isti projekt le enkrat.
18. člen
Posojila s subvencionirano obrestno mero se dodeljujejo z dobo vračila do 5 let.
19. člen
Iz proračuna občine Radovljica se subvencionira 7 odstotnih točk. Višina obrestne mere za končnega koristnika je odvisna od višine obrestne mere, ki velja za tovrstna posojila pri banki ali drugi finančni organizaciji, s katero sklene izvršni svet pogodbo in se določi pri vsakem natečaju.
20. člen
Posojila s subvencionirano obrestno mero se koristijo preko bančne ustanove ali druge finančne organizacije, s katero izvršni svet sklene pogodbo.
Sklepanje in izvajanje posojilnih pogodb se poveri banki ali drugi finančni organizaciji.
21. člen
Prosilec, ki mu je odobreno posojilo s subvencionirano obrestno mero, mora posojilo porabiti namensko.
V primeru, da posojilojemalec ne izpolni obveznosti iz posojilne pogodbe, mora takoj v celoti vrniti še neodplačana sredstva po sklenjeni pogodbi, za že odplačana sredstva pa plača razliko med pogodbeno obrestno mero in obrestno mero za nenamensko porabo kredita v skladu z veljavnim sklepom o obrestnih merah banke ali druge finančne organizacije. Za nenamensko porabo posojila se šteje tudi, kadar:
– posojilojemalec ne prične poslovati v roku, določenem v investicijskem programu
– posojilojemalec ne zaposli delavce za nedoločen čas, če mu je bilo posojilo dodeljeno za zagotavljanje novih delovnih mest
– ne izpolni drugih pogojev, pod katerimi mu je bilo posojilo dodeljeno razen v primeru, da se dokažejo nepredvidene objektivne okoliščine.
PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
22. člen
Z dnem, ko začne veljati ta pravilnik, preneha veljati Pravilnik o dodeljevanju posojil za ohranjanje delovnih mest v malem gospodarstvu občine Radovljica (Uradni list RS, št. 21/92 in 58/92).
23. člen
Pravilnik začne veljati z dnem objave v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 313-2/92
Radovljica, dne 20. julija 1993.
Predsednik
Izvršnega sveta
Skupščine občine Radovljica
Jože Resman l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti