Uradni list

Številka 43
Uradni list RS, št. 43/1993 z dne 24. 7. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 43/1993 z dne 24. 7. 1993

Kazalo

1739. Odločba o razveljavitvi 34. člena odloka o prostorskih ureditvenih pogojih v občini Tržič za območja izven ureditvenih območij naselij, stran 2404.

ODLOČBA
Ustavno sodišče je na predlog Ministrstva za okolje in prostor v postopku za oceno zakonitosti na seji dne 15. 7. 1993
odločilo:
34. člen odloka Skupščine občine Tržič o prostorskih ureditvenih pogojih v občini Tržič za območja izven ureditvenih območij naselij (Uradni vestnik Gorenjske, št. 12/86) se razveljavi.
Razveljavitev začne učinkovati dne 1. 1. 1994.
Obrazložitev:
Ministrstvo za okolje in prostor je s predlogom začelo postopek za oceno zakonitosti 34. člena odloka Skupščine občine Tržič o prostorskih ureditvenih pogojih v občini Tržič za območje izven ureditvenih območij naselij, po katerem se do sprejetja prostorskih izvedbenih načrtov in prostorskih ureditvenih pogojev za ureditvena območja naselij za ta območja smiselno uporabljajo določbe tega odloka.
Predlagatelj meni, da tako široko pooblastilo omogoča vse vrste posegov in graditev v ureditvenih območjih in odločanje upravnih organov po prostem preudarku pri izdajanju lokacijskih in gradbenih dovoljenj v nasprotju s 25. členom in prvim odstavkom 40. člena zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni l. SRS, št. 18/84, 37/85, 29/86 in Uradni l. RS, št. 26/90, 18/93). Zato predlaga razveljavitev izpodbijane določbe občinskega odloka.
Iz pojasnil Oddelka za prostor in okolje občine Tržič je razvidno, da se nasprotni udeleženec strinja z navedbami predlagatelja.
Zakon o urejanju naselij in drugih posegov v prostor določa v 25. členu, da se s prostorskimi ureditvenimi pogoji urejajo območja občine, za katera ni predvidena izdelava prostorskih izvedbenih načrtov, ter območja, za katera je predvidena izdelava prostorskih izvedbenih načrtov, pa ti. načrti še ne bodo sprejeti v tekočem planskem obdobju.
Prostorski ureditveni pogoji se pripravijo za posamezno prostorsko in funkcionalno zaokroženo območje izven ureditvenih območij naselij, za ureditveno območje naselja ali za posamezno funkcionalno zaokroženo območje v naselju.
Na ureditvenih območjih naselij ali posameznih funkcionalno zaokroženih območjih v naseljih, ki se urejajo s prostorskimi ureditvenimi pogoji, so dopustne le komunalne ureditve in adaptacije, dozidave ali nadzidave ter dopolnilne gradnje objektov oziroma naprav, ki so nujno potrebne za vzdrževanje obstoječe gradbene strukture ali za bivanje in delo prebivalcev na teh območjih.
Obravnavani občinski odlok določa pogoje za posege v prostor vključno z novogradnjami (stanovanja, turistični objekti, rekreacijski objekti, objekti komunalne infrastrukture) izven ureditvenih območij. Z izpodbijano določbo, ki dovoljuje smiselno uporabo navedenih določb tudi za ureditvena območja naselij, sta neposredno kršeni določbi prvega in tretjega odstavka citiranega 25. člena zakona, po katerih se za ureditveno območje naselij sprejmejo začasni ureditveni pogoji (do sprejetja prostorskega izvedbenega načrta), s katerimi se lahko dovoljujejo le omejeni posegi v prostor varovalnega značaja, kot so komunalne ureditve in adaptacije, dozidave ali nadzidave ter dopolnilne gradnje objektov oziroma naprav, ki so nujno potrebne za vzdrževanje obstoječe gradbene strukture ali za bivanje in delo prebivalcev na teh območjih. Odlok o takšnih začasnih prostorskih ureditvenih pogojih pa mora tudi za navedene omejene posege v prostor vsebovati sestavine iz prvega odstavka 40. člena zakona, kot so meje obravnavanega območja, funkcijo območja s pogoji za izrabo in kvaliteto graditve ali drugega posega, pogoje za urbanistično oblikovanje obravnavanega območja ter za arhitektonsko oblikovanje objektov oziroma posegov v prostor in druge pogoje, ki so pomembni za izvedbo predvidenih posegov.
Ker izpodbijana določba ni skladna s citiranimi določbami zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor, jo je ustavno sodišče razveljavilo.
Ustavno sodišče je sprejelo to odločbo na podlagi prvega odstavka 161. člena ustave, 7. člena ustavnega zakona za izvedbo ustave Republike Slovenije in 2. alinee tretjega odstavka 25. člena zakona o postopku pred Ustavnim sodiščem SR Slovenije (Uradni l. SRS, št. 39/74 in 28/76) na seji v naslednji sestavi: predsednik dr. Peter Jambrek in sodniki dr. Anton Jerovšek, mag. Matevž Krivic, mag. Janez Snoj, dr. Janez Šinkovec, dr. Lovro Šturm, Franc Testen, dr. Lojze Ude in dr. Boštjan M. Zupančič. Odločbo je sprejelo soglasno.
Št. U-I-118/93-5
Ljubljana, dne 15. julija 1993.
Predsednik
dr. Peter Jambrek l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti