Uradni list

Številka 39
Uradni list RS, št. 39/1993 z dne 15. 7. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 39/1993 z dne 15. 7. 1993

Kazalo

1657. Sklep o pogojih nakupa deviz od bank s pravico povratnega odkupa, stran 2046.

Na podlagi 1. točke 25. člena, 26. člena in drugega odstavka 20. člena Zakona o Banki Slovenije (Uradni list RS, št. 1/91-I) in 3. točke Sklepa o pogojih in načinu nakupa, prodaje in deponiranja tujih plačilnih sredstev pri Banki Slovenije (Uradni list RS, št. 1/92) izdaja guverner Banke Slovenije
SKLEP
o pogojih nakupa deviz od bank s pravico povratnega odkupa
1. Banka Slovenije v skladu z denarnimi gibanji kupuje od pooblaščenih bank devize s pravico povratnega odkupa.
Pogoji za nakup in prodajo se posredujejo pooblaščenim bankam z neposrednimi ponudbami, v katerih je določeno: obseg nakupa, valute, roki in drugi pogoji za sklenitev in izvršitev posla.
2. Banka Slovenije kupuje od pooblaščenih bank devize v okviru določene kvote, po tečaju, ki je nižji ali enak veljavnemu nakupnemu tečaju Banke Slovenije.
3. Banka Slovenije potrdi pravico do povratnega odkupa deviz pooblaščeni banki, od katere kupi devize v skladu s tem sklepom, z izdajo prenosne listine – pravice do nakupa deviz, ki se glasi na ime in je med pooblaščenimi bankami prenosljiva s cesijo te pravice. Prenosnik in novi zakoniti imetnik pravice do nakupa deviz v cesijski pogodbi določita, da en izvod cesijske pogodbe prejme Banka Slovenije.
4. Banka Slovenije na poziv proda devize zakonitemu imetniku pravice do nakupa deviz kadarkoli v roku enega leta od izdaje pravice do nakupa deviz, v znesku in v valuti, na katero se glasi, ter po veljavnem prodajnem tečaju Banke Slovenije na dan sklenitve povratnega odkupa.
5. Pravico do nakupa deviz lahko banka, na katero se ta glasi, zamenja pri Banki Slovenije za drugo, enako prenosno listino pred možnim rokom izvršitve, če je od njene izdaje preteklo vsaj tri mesece. Banka z zamenjavo listine podaljša veljavnost pravice do nakupa deviz ponovno na rok do enega leta.
6. V primeru prenehanja veljavnosti tega sklepa, zamenjuje Banka Slovenije prenosne listine v smislu 5. točke tega sklepa še tri mesece od dneva prenehanja veljavnosti, bankam, imetnicam pravic do nakupa deviz.
7. Posel kupoprodaje deviz po tem sklepu je sklenjen, ko Banka Slovenije obvesti banko, da je njena ponudba sprejeta, in ko prejme od banke potrjeno zaključnico o kupoprodaji deviz. Izvršitev transakcije predstavlja nakazilo deviz z računa banke na račun Banke Slovenije v tujini, nakazilo tolarjev na žiro račun banke in izročitev prenosne listine – pravice do nakupa deviz.
8. Zakoniti imetnik prenosne listine uveljavi pravico do nakupa deviz s predložitvijo zahteve in prenosne listine Banki Slovenije.
9. Pooblaščeni banki, zakoniti imetnici prenosne listine se pravica do nakupa deviz upošteva v izpolnjevanje predpisanega najmanjšega zneska deviz, ki ga mora imeti na določenih računih, v višini pravice do nakupa deviz in od dneva njene pridobitve, skladno z veljavnim sklepom o najmanjšem znesku deviz, ki ga morajo imeti pooblaščene banke.
10. Ta sklep začne veljati z dnem, ko je podpisan.
Ljubljana, dne 13. julija 1993.
Guverner
dr. France Arhar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti