Uradni list

Številka 39
Uradni list RS, št. 39/1993 z dne 15. 7. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 39/1993 z dne 15. 7. 1993

Kazalo

1649. Odlok o zazidalnem načrtu obrtna cona - spremembe in dopolnitve ZN Industrijska cona Slovenske Konjice - območje Konusa, stran 2037.

Na podlagi 12. člena Odloka o volitvah v zbore skupščine občine ter o pristojnosti in delu Skupščine občine Slovenske Konjice (Uradni list SRS, št. 1/90) so zbor združenega dela. zbor krajevnih skupnosti in družbenopolitični zbor na skupnem zasedanju 3dne 22. junija 1993 sprejeli
ODLOK
o zazidalnem načrtu obrtna cona – spremembe in dopolnitve ZN Industrijska cona Slovenske Konjice - območje Konusa
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom občinska skupščina sprejme zazidalni načrt obrtna cona – spremembe in dopolnitve ZN Industrijska cona Slovenske Konjice – območje Konusa, ki ga je izdelal Razvojni center Celje, Inštitut za urejanje prostora pod št. projekta 006/92.
Zaradi obravnavanega ZN je potrebno spremeniti odlok o Spremembah in dopolnitvah ZN Industrijska cona Slovenske Konjice – območje Konusa, ki ga je izdelal RC Planiranje št. proj. 084/88 (Uradni list SRS, št. 31/88) in Spremembe in dopolnitve ZN Industrijska cona Slovenske Konjice, ki ga je izdelal RC Planiranje pod št. proj. 23/86 (Uradni list SRS, št. 41/86).
2. člen
Zazidalni načrt iz 1. člena vsebuje
A. Tekstualni del – obrazložitev
B. Grafične priloge
1. Izrez iz ZN Spremembe in dopolnitve ZN Industrijska
cona Slovenske Konjice (RC št. proj. 23/86)                    M 1: 1000
2. Izrez iz ZN Spremembe in dopolnitve ZN Industrijska
cona Slovenske Konjice - območje Konusa (RC Planiranje
084/8)                                                         M 1: 1000
3. Situacija obstoječega stanja z mejo ZN po obodni
parcelaciji                                                    M 1: 1000
4. Urbanistično arhitektonska situacija, ozelenitev            M 1: 1000
5. Situacija cestnega omrežja                                  M 1: 1000
6. Situacija komunalnih naprav in napeljav                     M 1: 1000
II. MEJA OBMOČJA UREJANJA
3. člen
1. Opis meje topografsko
na severu: po južnem robu parcelne meje Delavske ceste
na vzhodu: po vzhodnem robu parcelne meje nove Vezne ceste
na jugu: po severnem robu parcelne meje Industrijske ceste
na zahodu: po novo oblikovani parcelni meji št. 479/1 do južnega roba hiš ob Poljski cesti in nato po vzhodnih parcelnih mejah hiš ob Poljski in Delavski cesti.
2. Opis meje po obodni parcelaciji na severu: po južnem robu parcele št. 1454/1 na vzhodu: po zahodnem robu parcele št. 1610/1 na jugu: po severnem robu parcele št. 919/197 na zahodu: po zahodnem robu parcel 479/1, 479/8, 1364/4, po južnem robu parcel 462/4, 462/5, 462/1, po vzhodnem robu parcele 462/1, seka parcelo št. 1468. po robu parcele 459/6, seka 156/8, in se priključi na parcelo Delavske ceste.
Območje v teh mejah meri 8.797 ha.
OPOMBA: Iz območja ZN obrtna cona – Spremembe in dopolnitve ZN Industrijska cona Slovenske Konjice – Območje Konusa je izvzeto območje, ki ga določajo naslednje parcele vse k.o. Slovenske Konjice: 464/3, 464/4, 466/5, 466/2, 170.
III. FUNKCIJE OBMOČJA UREJANJA S POGOJI ZA IZRABO IN KVALITETO GRADITVE
4. člen
Še proste površine na skrajnem vzhodnem delu industrijske cone Konus ob Zvezni cesti je s tem zazidalnim načrtom predvideno nameniti razvoju obrti in drobnega gospodarstva v Slovenskih Konjicah. Na severnem delu obravnavanega območja se nahaja:
– zahodno: območje Dravinjskega doma in
– vzhodno: območje Ingrada.
Dostopi – uvozi v območje so omogočeni le. prek že izgrajenih odcepov z odcepa Delavske ceste. V južnem delu obravnavanega območja je ohranjen osrednji del -dve cesti, ki smo jo poimenovali Južna cesta z vmesnim koridorjem (zelenico) za komunalno energetski koridor. Južna cesta in koridor se nadaljujeta v območju Konusa, definiranega s Spremembami in dopolnitvami ZN Industrijska cona Slovenske Konjice – območje Konusa – RC Planiranje 084/88. Po namembnosti je na zahodnem delu območja možno razvijati le tiste dejavnosti, ki ne povzročajo prekomernega hrupa v skladu z Odlokom o maksimalno dovoljenih ravneh hrupa za posamezna območja naravnega in bivalnega okolja ter za bivalne pogoje (Uradni list SRS, št. 29/80).
Dejavnosti, ki se bodo razvijale v južnem in vzhodnem delu obravnavanega območja ravno tako ne smejo s svojo dejavnostjo negativno vplivati v okolje.
V območju ni obstoječih objektov.
IV. URBANISTIČNO IN ARHITEKTONSKO OBLIKOVANJE
5. člen
Zasnova urbanistične ureditve upošteva že načrtovani komunikacijski – cestni koridor na južnem delu obravnavanega območja z odcepom Vezne ceste, ki se nadaljuje v območju Konusa (Južna cesta). S severne strani z Delavske ceste je predvideno že začeto komunikacijo - Obrtno cesto povezati proti jugu na prej opisano cesto Južno cesto. Ti dve cesti predstavljata notranjo cestno povezavo med posameznimi objekti.
V vogalu Vezne in Industrijske ceste je predviden prostor za energetske objekte. Prostor je bil definiran že z ZN Industrijska cona Slovenske Konjice – območje Konusa, ki ga je izdelal RC Planiranje pod št. proj. 084/88 (Uradni list SRS, št. 31/88).
Območje za energetske objekte je namenjeno skupnim potrebam obrtne cone (plin, ogrevanje). Trafo postaja je predvidena v območju obrtne cone in je dostopna z Vezne ceste.
V primeru, da ni potreben tak velik prostor za energetske objekte je prostor možno nameniti potrebam razvoja obrtne dejavnosti pod pogoji, ki veljajo za ostale parcele: gradbena linija, smer slemena, oblikovanje vogala.
Parcela v vogalu Vezne in Industrijske ceste (nasproti prostora za energetske objekte) je kot variantna namembnost lahko predvidena za parkiranje tovornih vozil.
6. člen
Pogoji za urejanje javnih zelenih površin Javne zelene površine so med mejo obravnavane obrtne cone in med posameznimi mejami funkcionalnih zemljišč objektov. Te površine so ob cestah sanitarni zeleni tamponi – obvezne zelenice, ki imajo funkcijo protihrupne in vizualne zapore. Zelenice, ki se nahajajo ob notranjih komunikacijah so namenjene komunalnim koridorjem in drevoredom.
7. člen
Pogoji za definiranje velikosti funkcionalnih zemljišč
Velikosti funkcionalnih zemljišč variirajo od 4170 m2 do 1645 m2 velikosti. Glede na konkretne potrebe je velikost zemljišč možno spreminjati: v večje parcele z združevanjem dveh parcel ali dela parcel in v manjše parcele z delitvijo parcel.
8. člen
Pogoji za urejanje funkcionalnih zemljišč
Vsako funkcionalno zemljišče je v obravnavanem ZN definirano s površino, ki jo je možno pozidati in s površino, ki je namenjena parkiranju, napajanju in manipuliranju. Potrebe parkiranja zaposlenih in obiskovalcev mora vsak lastnik zagotoviti na lastni parceli.
Zazidalna površina predstavlja maksimalni tlorisni gabarit na funkcionalnem zemljišču, v primeru višine objektov 4,09 m; v primeru višine objektov 4 m; v primeru višine 8m je zazidljiva površina le 70% te površine, obvezni odmiki od sosednjih parcelnih mej so 5m v notranjosti območja, 3 m od parcelne meje na jugu obravnavanega območja.
Obvezna smer gradbene linije je določena le na južnem delu ob Industrijski cesti in na vzhodnem, delu obravnavanega območja ob Vezni cesti.
Smer slemena je definirana tako, da je vedno pravokotna na smer glavnih cest.
Objekti, ki mejijo ob zahodnem robu zazidalnega načrta na stanovanjsko sosesko individualnih hiš, ne smejo imeti na zahodni (delno severni) strani odprtin, skozi katera bi povzročali negativne vplive na okolje.
9. člen
Pogoji za dimenzioniranje in oblikovanje objektov
Kot osnovo za dimenzioniranje objektov smo upoštevali možnosti uporabe industrijskih montažnih hal:
tlorisni gabariti, dolžina objekta: modul 2,5, 3 ali 3,5 metra širina objekta 15, 17,5, 20m
višinski gabarit: maks. do 9m naklon kritine min. 15 stopinj do 35 stopinj
kritina: valoviti salonit, pločevina
fasade: oblikovanje fasad vzdolž Industrijske in Vezne ceste mora upoštevati dejstvo, da je to zaključek mesta in da morajo fasade biti ustrezno oblikovane: ometi, opeka, okna v ustreznem razmerju.
Možno je tudi drugačno dimenzioniranje, konstrukcija in oblikovanje objektov, vendar le v okviru maksimalno določenih tlorisnih in višinskih gabaritov, obveznih smeri slemen in gradbene linije vzdolž Vezne in Industrijske ceste.
Pri dimenzioniranju tlorisnega gabarita objektov se je potrebno izogniti struge Mlinščice oziroma pridobiti ustrezne geološke pogoje gradnje.
V. REŠITVE INFRASTRUKTURNEGA OMREŽJA
10. člen
Pogoji glede prometnega urejanja so:
– izgradnja obrtne ceste s priključkom na Delavsko cesto in Južno cesto,
– izgradnja Južne ceste s priključkom na Vezno cesto.
– v zelenem pasu južne ceste je možno urediti parkirne prostore.
11. člen
Pogoji glede komunalnega urejanja so naslednji:
– izgradnja ločenega kanalizacijskega sistema z odvodom meteornih vod v Dravinjo,
– izgradnja vodovodnega sistema za območje ZN s predhodno prestavitvijo obstoječega primarnega vodovoda;
– izgradnja tehnološkega vodovoda,
– izgradnja električnega omrežja z napravami in napeljavami, prestavitvami, izgradnjo TP in javno razsvetljavo ob prometnicah,
– izgradnja PTT kanalizacije,
– izgradnja plinovodnega omrežja z izgradnjo plinske postaje,
– izgradnja komunalnih naprav in napeljav v komunalnih koridorjih ob Obrtni in Južni cesti z upoštevanjem zahtevanih minimalnih vertikalnih odmikov,
– izgradnja komunalnih in energetskih priključkov za posamezne objekte na primarno omrežje skladno z lokacijsko dokumentacijo in tehničnimi projekti,
– zajem in odvod zalednih vod s predhodno izdelavo hidrološkega poročila.
VI. REŠITVE VAROVANJA OKOLJA
12. člen
– kvaliteta vode, ki se spušča iz območja ZN v vodotoke mora ustrezati določenim strokovnim navodilom o tem, katere snovi se štejejo za nevarne in škodljive snovi in o dopustnih temperaturah vode (Uradni list SRS, št. 18/85),
– tehnološke odplake se morajo očistiti na samem izvoru pred priključkom na kanalizacijo, vsa manipulacijska dvorišča morajo biti izvedena z neprepustnim zgornjim ustrojem in lovilci olj in maščob,
– na zahodni meji območja ZN je možno razvijati le tiste dejavnosti, ki zadoščajo zahtevam odloka o maksimalno dovoljenih ravneh hrupa za posamezna območja naravnega in bivalnega okolja ter za bivalne pogoje (Uradni list SRS, št. 29/80),
– na območju ZN je možno razvijati le tiste dejavnosti, katerih imisijske koncentracije škodljivih snovi v zraku ne smejo presegati dopustnih mej po Zakonu o varstvu zraka in po odloku o normativih za količine in koncentracije škodljivih snovi, ki se smejo izpuščati v zrak iz posameznih virov onesnaževanja (emisija) (Uradni list SRS, št. 12/76),
– obvezen je odvoz odpadnega materiala in komunalnih odpadkov za centralno odlagališče odpadkov oziroma ustrezno odlagališče potrebnih odpadkov.
VII. KONČNE DOLOČBE
13. člen
Za izgradnjo posameznih objektov v obrtni coni je potrebno izdelati lokacijsko dokumentacijo.
14. člen
Zazidalni načrt je stalno na vpogled vsem zainteresiranim pri pristojnem občinskem upravnem organu.
15. člen
Nadzorstvo nad izvajanjem tega odloka opravlja pristojna občinska urbanistična inšpekcija.
16. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 351-4/92-8
Slovenske Konjice, dne 22. junija 1993.
Predsednik
Skupščine občine
Slovenske Konjice
Jože Baraga l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti