Uradni list

Številka 39
Uradni list RS, št. 39/1993 z dne 15. 7. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 39/1993 z dne 15. 7. 1993

Kazalo

1633. Odlok o ravnanju s komunalnimi odpadki v občini Kamnik, stran 2019.

Na podlagi 17. člena Zakona o ravnanju z odpadki (Uradni list SRS, št. 8/87 in 29/86), 3., 25. in 241. člena Zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83, 42/85, 47/87, 5/90 in Uradni list RS, št. 10/91, 13/93) ter 7. člena Odloka o organizaciji in delu Skupščine občine Kamnik (Uradni list SRS, št. 1/90 in Uradni list RS, št. 16/90 in 20/90) je Skupščina občine Kamnik na seji zborov dne 30. junija 1993 sprejela
ODLOK
o ravnanju s komunalnimi odpadki v občini Kamnik
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se določi vrsta, zbiranje, odvažanje in nadzorovano odlaganje komunalnih odpadkov ter urejanje in vzdrževanje javnih odlagališč.
2. člen
Na celotnem območju občine Kamnik je obvezno ravnanje z odpadki iz vseh virov in na način, ki je predpisan s tem odlokom.
Določbe tega odloka so obvezne za vse povzročitelje in izvajalce, ki so vključeni v sistem ravnanja z odpadki. Vse pravne in fizične osebe, pri katerih nastajajo odpadki (v nadaljnjem tekstu povzročitelji) morajo biti vključeni v sistem ravnanja z odpadki.
Določbe tega odloka ne veljajo za povzročitelje in izvajalce v primerih, kjer je z drugim predpisom ravnanje z odpadki urejeno drugače.
3. člen
Na področju ravnanja z odpadki se vzpostavi naslednji sistem:
1. ločeno zbiranje odpadkov na izvoru nastanka, in okolju prijazno ravnanje z nevarnimi odpadki od povzročiteljev;
2. predelava odpadkov v napravah s čim višjo stopnjo izkoristka sekundarnih surovin in energije;
3. odlaganje ostalih odpadkov na urejenih odlagališčih;
4. saniranje divjih odlagališč.
4. člen
Redno zbiranje in odvažanje odpadkov opravlja javno podjetje ali drugo podjetje za opravljanje komunalnih dejavnosti, ki mu Izvršni svet SO Kamnik na podlagi javnega razpisa podeli koncesijo.
5. člen
O uvedbi rednega odvažanja komunalnih odpadkov mora izvajalec povzročitelje obvestiti z javno objavo v sredstvih javnega obveščanja.
Izvajalec je dolžan s priročno publikacijo poučiti občane o ravnanju s posameznimi vrstami odpadkov, ki se pojavljajo pri povzročiteljih.
II. VRSTE KOMUNALNIH ODPADKOV
6. člen
Med komunalne odpadke se uvrščajo odpadki, ki nastajajo v proizvodnji, prometu in porabi v naseljih.
7. člen
Glede na način zbiranja in odvoza komunalne odpadke delimo na:
a) komunalne odpadke, ki jih je izvajalec dolžan redno odvažati v tipiziranih posodah za odvoz komunalnih odpadkov;
b) komunalne odpadke, ki so jih povzročitelji sami dolžni nadzirano odlagati na ustreznem mestu.
8. člen
Komunalni odpadki, ki jih je izvajalec dolžan redno odvažati, so:
a) trdi organski in anorganski odpadki iz stanovanjskih in poslovnih prostorov (ostanki hrane, ohlajen pepel, ohlajeni ogorki, konzerve, steklo, manjši tekstilni, papirni, kovinski in plastični odpadki) ter listje in trava;
b) razni drobni, lažji proizvodni odpadki, za katere povzročitelji menijo, da kot surovine niso uporabni za nadaljnjo proizvodnjo;
c) posebni odpadki, ki se pojavljajo v gospodinjstvih (baterije, zdravila, ostanki pesticidov).
9. člen
Komunalni odpadki, ki so jih povzročitelji dolžni nadzirano odlagati na ustreznem mestu, so:
a) kosovni odpadki: pohištvo, gospodinjski stroji, kolesa, hišna oziroma stanovanjska oprema (školjke, umivalniki, kadi ipd.);
b) odpadni gradbeni material, kamenje, jalovina;
c) nenevarni odpadki iz proizvodnje, ki niso uporabni za proizvodnjo;
d) ohlajeni ogorki iz skupnih kurilnih naprav;
e) fekalije iz greznic;
f) trdne usedline cestne kanalizacije;
g) zavržena vozila in ostanki vozil na javnih površinah.
Komunalni odpadki, navedeni pod točkami a, b, c, d in g, se smejo odvažati ali na odlagališče komunalnih odpadkov ali specializiranim institucijam za zbiranje odpadkov (gospodinjski stroji, kolesa, zavržena vozila itd.).
Komunalni odpadki, navedeni pod točko f, se smejo odvažati le na odlagališče komunalnih odpadkov.
10. člen
Komunalne odpadke iz 9. člena, razen točke e, odlagajo povzročitelji sami. Lahko pa, po naročilu in plačilu povzročitelja, odpadke odpelje tudi izvajalec.
S komunalnimi odpadki iz točke f) 9. člena tega odloka, t.j. fekalijami iz greznic, je potrebno ravnati v skladu s strokovnimi navodili o urejanju gnojišč in greznic in uredbami o ugotavljanju onesnaženosti kmetijskih zemljišč, če ima povzročitelj v lasti obdelovalne površine oziroma komunalni objekt.
V primeru, da povzročitelj nima v lasti obdelovalnih površin oziroma komunalnega objekta, praznenje greznic lahko izvaja pooblaščeno podjetje oziroma oseba zasebnega prava po pooblastilu oziroma s koncesijo, ki jo dodeli IS SO Kamnik.
III. ZBIRANJE KOMUNALNIH ODPADKOV
11. člen
Zbirno mesto za odpadke je ustrezno urejen prostor, na katerem povzročitelji redno odlagajo odpadke v tipizirane posode za odpadke in plastične vrečke skladno s 13. členom tega odloka. Zbirno mesto je v objektu ali na prostem, če v objektu zanj ni prostora.
Odjemno mesto za odpadke je ustrezno urejen prostor, od koder izvajalci redno odvažajo odpadke.
12. člen
Zbirno in odjemno mesto za odpadke morata ustrezati estetskim, higiensko-tehničnim in požarno-varstvenim pogojem in ne smeta ovirati in ogrožati prometa na javnih prometnih površinah.
13. člen
Povzročitelji so dolžni zbirati komunalne odpadke, navedene v 8. členu tega odloka, v tipizirane posode, ki so lahko:
a) tipizirani zaboji na kolesih;
b) tipizirane smetiščne posode;
c) tipizirani zaboji (kesoni);
d) posebne plastične vrečke (dobavitelj izvajalec). Obliko, normativ oziroma vrsto sredstev za zbiranje in odlaganje komunalnih odpadkov določi izvajalec, v skladu s tehnologijo odvažanja oziroma strukturo ali vrsto komunalnih odpadkov in v soglasju z upravnim organom, pristojnim za komunalne zadeve.
Izvajalec je dolžan priskrbeti ustrezne tipizirane posode in zaboje, povzročitelji pa so dolžni odlagati vse odpadke v te posode, skladno z navodili izvajalca.
Povzročitelji so dolžni zbirati komunalne odpadke na določenem območju z dnem, ko izvajalec prične z odvozom komunalnih odpadkov oziroma ko povzročitelj prične uporabljati stanovanjski ali poslovni objekt. O pričetku uporabe objekta je povzročitelj dolžan obvestiti izvajalca.
14. člen
Tipizirane posode za odlaganje komunalnih odpadkov iz 13. člena tega odloka nabavi izvajalec in jih da v uporabo povzročiteljem. Vrsto in število posod za odpadke določi izvajalec v skladu s tehnologijo odvažanja oziroma strukturo ali vrsto odpadkov. Vsaka individualna stanovanjska zgradba mora imeti praviloma najmanj dve tipski posodi.
Izvajalec lahko namesti ustrezno število tipiziranih posod za več povzročiteljev skupaj, pri čemer sme znašati največja oddaljenost do zadnjega povzročitelja 200 m.
15. člen
V tipizirane zaboje in tipizirane smetiščne posode je prepovedano odlagati:
a) večje količine gradbenega materiala, kamenja in zemlje ter vejevja, ki bi oviralo izpraznitev posode;
b) odpadke v večjih kosih (večja embalaža, industrijski odpadki iz industrijske proizvodnje in obrti);
c) usedline iz kanalizacije in cestnih požiralnikov.
16. člen
V katerokoli posodo iz 13. člena tega odloka pa je prepovedano odlagati:
a) odpadke v tekočem stanju;
b) nevtraliziran odpadni material iz zdravstvenih, veterinarskih in drugih organizacij;
c) tleče, lahko vnetljive in eksplozivne snovi ter druge posebne odpadke;
d) neohlajene ogorke.
17. člen
Obvezno se sortirajo naslednji komunalni odpadki: organski odpadki, papir, steklo, plastika, tekstil, kovine in drugi uporabni odpadki.
Organske odpadke, papir in steklo obvezno sortirajo vsi povzročitelji, medtem ko se plastika, tekstil, kovine, posebni odpadki iz gospodinjstva in drugi uporabni odpadki sortirajo le pri povzročiteljih, pri katerih nastajajo kot proizvodni oziroma tehnološki odpadek.
Komunalni odpadki iz 1. odstavka tega člena se skladno z navodilom in tehnologijo izvajalca zbirajo na za to določena mesta, ki jih določi izvajalec v dogovoru s pristojnim upravnim organom.
18. člen
V posode, ki so namenjene za zbiranje in odlaganje sortiranih komunalnih odpadkov, je prepovedano odlagati druge odpadke.
19. člen
Organizatorji kulturnih, športnih in drugih prireditev in aktivnosti na prostem so dolžni v sodelovanju z izvajalcem priskrbeti, da so prireditveni prostori v času trajanja prireditve opremljeni z ustreznimi posodami za odpadke. Po končani prireditvi morajo v roku 24 ur poskrbeti, da se prireditveni prostor očisti in da odpadke odpelje na odlagališče pooblaščeni izvajalec.
20. člen
Upravljalci tržnic, sejmišč, igrišč, avtobusnih in železniških postaj in postajališč, parkov in parkirišč, ulic, pločnikov ipd., morajo na tem prostoru namestiti najmanj en tipiziran zabojnik, skrbeti za čistočo okolice ter se z izvajalcem dogovoriti za praznenje zabojnikov in odvoz odpadkov.
21. člen
Izvajalec je dolžan skrbeti za redno vzdrževanje zabojnikov in nadomestitev z novim, ko je stari zabojnik dotrajan. Okvare na zabojniku za odpadke, ki so nastale zaradi neprimernega ravnanja, je dolžan odpraviti tisti, ki jih je s svojim ravnanjem povzročil.
Izvajalec je dolžan vzdrževati zabojnike tako, da so zagotovljeni higiensko-sanitarni pogoji.
22. člen
Povzročitelji so dolžni v času odvoza zabojnike pripeljati z zbirnega mesta na odjemno mesto in jih po izpraznitvi vrniti nazaj.
Kadar izvajalci pri praznenju zabojnikov onesnažijo odjemno mesto, so ga dolžni takoj očistiti.
23. člen
Povzročitelji so dolžni vzdrževati čistočo na zbirnih in odjemnih mestih in dovoznih poteh do odjemnega mesta. Povzročitelji so tudi v zimskem času dolžni omogočiti dostop do zabojnikov.
24. člen
Zabojnik za odpadke ne sme biti napolnjen tako, da ga ni mogoče zapreti.
Večje količine odpadkov, ki se pojavijo občasno, se lahko odloži v posebej označeno plastično vrečo (dobavitelj je izvajalec), ki jo je potrebno postaviti poleg zabojnika.
IV. ODVAŽANJE ODPADKOV
25. člen
Izvajalec je dolžan v skladu s 8. členom tega odloka prazniti skladno z razporedom odvoza. Razpored odvoza pripravi izvajalec v pravilniku in ga potrdi Izvršni svet SO Kamnik. Razpored se objavi v javnih občilih in na krajevno običajen način. Razpored mora ustrezati značilnostim in količini posameznih odpadkov.
26. člen
Izvajalec je dolžan komunalne odpadke iz 8. člena tega odloka odvažati v skladu s sanitarnimi predpisi.
Izvajalec je dolžan zabojnike prazniti na določen dan odvoza in zabojnik izprazniti tudi, če zabojnik ni poln.
Izvajalec je dolžan zabojnike, v katerih so biološki odpadki, v poletnih mesecih prazniti najmanj enkrat tedensko
V primeru, da izvajalec sam ne more opraviti nalog iz tega odloka, je dolžan poskrbeti, da to v njegovem imenu in na njegov račun opravi drug usposobljen izvajalec.
27. člen
V primeru izpada odvoza zaradi višje sile ali večjih ovir na dovozu (sneg, prekop dovoza ipd.) je izvajalec dolžan opraviti delo najkasneje v naslednjih dveh delovnih dneh po prenehanju ovire oziroma praznikih.
28. člen
Izvajalec sme odvažati odpadke samo s posebej urejenimi komunalnimi vozili, ki omogočajo brezprašno higiensko nakladanje, odvažanje in praznenje.
29. člen
Kosovne odpadke iz točke c) 8. člena in odpadke iz točke a) 9. člena odvaža izvajalec po programu dvakrat letno. Odvoz kosovnih odpadkov mora biti organiziran tako, da bo možno ločeno zbiranje uporabnih odpadkov.
Čas in prostor zbiranja in odvažanja mora izvajalec objaviti v koledarju akcij in v sredstvih javnega obveščanja na krajevno običajen način.
Kosovni odpadki se smejo odložiti na odjemno mesto največ 12 ur pred predvidenim odvozom.
V. ODLAGANJE ODPADKOV
30. člen
Izvajalec in povzročitelji morajo odpadke nadzirano odlagati na za to določeno odlagališče odpadkov.
Odpadke je dovoljeno odlagati le na Prekladalno-sortirni postaji Suhadole in na odlagališču komunalnih odpadkov "Barje".
Odlagališče Prekladalno-sortirno postajo Suhadole upravlja izvajalec. Izvajalec sprejme poslovnik, ki določa upravljanje in vzdrževanje odlagališča Prekladalno-sortirne postaje Suhadole, kompostiranje organskih odpadkov, izravnavo zemljišča in njegovo rekultiviranje. Poslovnik potrdi Izvršni svet SO Kamnik.
Izvajalec s poslovnikom določi režim in način odlaganja, prekladanja, odpremljanja in zbiranja uporabnih surovin na Prekladalno-sortirni postaji Suhadole.
31. člen
Na Prekladalno-sortirni postaji Suhadole je dovoljeno odlagati samo odpadne inertne (nedejavne) gradbene materiale in jalovino.
Komunalnih odpadkov iz 8. in 9. člena tega odloka, razen točke c) 9. člena tega odloka, ni dovoljeno odlagati na Prekladalno-sortirni postaji Suhadole.
32. člen
Povzročitelji iz gospodinjstev, ki sortirane gospodinjske odpadke sami pripeljejo na Prekladalno-sortirno postajo Suhadole, ne plačajo nobenih stroškov.
Povzročitelji so dolžni odpadke pripeljati na odlagališče v obratovalnem času in jih odložiti na mestu, ki ga določi izvajalec.
33. člen
Kdor odloži odpadke, odpaden avtomobil izven urejenih odlagališč odpadkov, je dolžan poravnati pavšalne stroške sanacije, ki jih na osnovi cen prevozov in dela določi Sekretariat za prostorsko urejanje in varstvo okolja občine Kamnik. Zbrana sredstva se uporabijo namensko za sanacijo divjih odlagališč v prizadeti krajevni skupnosti.
Če storilca ni možno ugotoviti, se lokacija odlagališča registrira v katastru divjih odlagališč na Sekretariatu za prostorsko urejanje in varstvo okolja občine Kamnik in obravnava po normativih sanacije divjih odlagališč.
VI. NAČIN OBRAČUNAVANJA RAVNANJA S KOMUNALNIMI ODPADKI
34. člen
Cene ravnanja z odpadki se oblikujejo v skladu s področno zakonodajo in drugimi predpisi ter v soglasju z Izvršnim svetom SO Kamnik.
35. člen
Ceno ravnanja z odpadki so dolžni plačevati vsi povzročitelji po tem odloku, za katere je organiziran odvoz komunalnih odpadkov, ne glede na to, ali odpadke odlagajo ali ne.
36. člen
Cena ravnanja s komunalnimi" odpadki iz stanovanjskih prostorov se obračuna po številu članov gospodinjstva na mesec.
Cena ravnanja s komunalnimi odpadki iz podjetij, zavodov, ustanov, obrtnih delavnic in lokalov se obračunava po dejanski količini odpeljanih odpadkov merjenih v kg, v zabojnikih do 1100 litrov pa po prostornini dodeljenih zabojnikov.
Podjetjem, ki sami odvažajo komunalne odpadke na Prekladalno-sortirno postajo Suhadole, se zaračunava cena po teži (kg) pripeljanih odpadkov.
37. člen
Za obračunavanje cen ravnanja s komunalnimi odpadki sporočijo povzročitelji izvajalcem podatke in njihove spremembe v roku, ki ga določi izvajalec.
Če povzročitelji v roku, ki ga določi izvajalec, ne sporočijo zahtevanih podatkov, si izvajalec pridobi podatke iz razpoložljivih uradnih evidenc.
38. člen
Obveznost plačila za ravnanje s komunalnimi odpadki nastane za povzročitelje z dnem, ko začnejo izvajalci opravljati storitve na njihovem območju, ko se povzročitelji vselijo v stanovanje ali ko prično uporabljati poslovne prostore.
VII. NADZOR
39. člen
Nadzor nad izvrševanjem določb tega odloka opravljajo pristojne inšpekcijske službe ter policija v okviru pristojnosti, območja in zakonskih pooblastil.
40. člen
Pristojni inšpekcijski organ lahko pri opravljanju nadzora izda odločbe v zvezi s tem odlokom in odreja druge ukrepe, katerih namen je zagotoviti izvrševanje določb tega odloka.
41. člen
Z denarno kaznijo 200.000 SIT se kaznuje za prekršek pravna oseba ali posameznik, ki stori prekršek v zvezi s samostojnim opravljanjem dejavnosti, če:
1. ne priskrbijo ustreznih zabojnikov za uvedeno ločeno zbiranje, odpadkov (13. člen)
2. po potrebi ali na zahtevo povzročiteljev ali pristojne inšpekcije ne očistijo in vzdržujejo posod za odpadke, jih sproti ne popravljajo in dotrajanih ne nadomeščajo z novimi ali rabljenimi (21. člen)
3. ne očistijo odjemnega mesta, če so ga pri praznenju posod za odpadke onesnažili (drugi odstavek 22. člena)
4. ne praznijo posod za odpadke, skladno z razporedom odvoza (25. člen)
5. ne odvažajo odpadkov skladno s 25. in 29. členom
6. ne opravijo odvoza odpadkov najkasneje v dveh delovnih dneh po prenehanju ovire ali višje sile (27. člen)
7. odvažajo odpadke z neprimernimi vozili (28. člen)
8. odlagajo odpadke izven določenega odlagališča (30. člen)
9. ne sprejmejo poslovnika o upravljanju in vzdrževanju odlagališča odpadkov (tretji in četrti odstavek 3GV člena)
10. odlagajo na Prekladalno-sortirni postaji Suhadole ostale odpadke, ki niso inertni (31. člen)
11. ne izpolnijo določb 43. člena tega odloka.
Z denarno kaznijo najmanj 50.000 SIT se kaznuje tudi odgovorna oseba izvajalca, ki stori prekršek iz 1. odstavka tega člena.
42. člen
Z denarno kaznijo najmanj 50.000 SIT se kaznuje za prekršek pravna oseba ali posameznik, če stori prekršek v zvezi s samostojnim opravljanjem dejavnosti, če kot povzročitelj:
1. odlaga odpadke iz točke e) 9. člena v nasprotju z 10. členom
2. odlaga odpadke izven posod za odpadke ali druge odpadke izven odlagališča odpadkov (11. člen)
3. ne vzdržuje čistoče na zbirnih in odjemnih mestih (12. in 23. člen)
4. ne odlaga odpadkov v tipske posode za odpadke, določene v 13. členu
5. ne prične, zbirati komunalnih odpadkov, ko je uvedeno ločeno zbiranje odpadkov in organiziran odvoz, oziroma izvajalca ne obvesti o pričetku uporabe stanovanjskega ali poslovnega objekta (13. in 43. člen)
6. odlaga odpadke v nasprotju s 15. in 16. členom
7. odlaga v zabojnike za ločeno zbiranje odpadkov (17. člen)
8. samostojno opravlja dejavnosti kot organizator kulturne, športne ali druge prireditve in aktivnosti na prostem v nasprotju z 18. členom tega odloka
9. ne vzdržuje čistoče na zbirnih, odjemnih mestih, dovoznih poteh, v zimskem času ne omogoči dostopa do posod za odpadke (23. člen)
10. odlaga odpadke izven določenega odlagališča (30. člen)
11. odlaga na odlagališča oziroma Prekladalno-sortirno postajo Suhadole nekomunalne odpadke (31. člen).
Z denarno kaznijo najmanj 50.000 SIT se kaznuje tudi odgovorna oseba pravne osebe, ki stori prekršek iz 1. odstavka tega člena.
VIII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
43. člen
Na območjih, kjer je reden odvoz odpadkov že organiziran, je potrebno določbe tega odloka realizirati v roku 3 mesecev, na drugih območjih pa v roku 6 mesecev od uveljavitve tega odloka.
44. člen
Sedanji pogodbeni izvajalec mora v roku 15 dni po sprejetju tega odloka predložiti Izvršnemu svetu SO Kamnik v potrditev Poslovnik o upravljanju in vzdrževanju odlagališča odpadkov.
45. člen
Z dnem, ko prične veljati ta odlok, preneha veljati dosedanji Odlok o obveznem odlaganju in odvozu odpadkov v občini Kamnik (Uradni list SRS, št. 4/79).
46. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 021-14/93
Kamnik, dne 30. junija 1993.
Predsednik
SO Kamnik
Maksimiljan Lavrinc, dipl. jur. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti