Uradni list

Številka 31
Uradni list RS, št. 31/1993 z dne 11. 6. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 31/1993 z dne 11. 6. 1993

Kazalo

1342. Odlok o ravnanju s komunalnimi odpadki, stran 1726.

Na podlagi 3. in 17. člena Zakona o ravnanju z odpadki (Uradni list SRS, št. 8/78, 29/86), 3. in 8. člena Odloka o komunalnih dejavnostih v občini Radovljica (Uradni vestnik Gorenjske, št. 19/83), 25. člena Zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83, 42/85, 47/87, 5/90, Uradni list RS, št. 10/91, 13/93) ter 5. člena Odloka o organizaciji in delu občinske skupščine (Uradni vestnik Gorenjske, št. 15/89, Uradni list RS, št. 23/91) je Skupščina občine Radovljica na 21. skupnem zasedanju zbora združenega dela, zbora krajevnih skupnosti in družbenopolitičnega zbora dne 26. 5. 1993 sprejela
ODLOK
o ravnanju s komunalnimi odpadki
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se določijo vrste komunalnih odpadkov in način ravnanja z njimi na območju občine Radovljica.
2. člen
Cilji ravnanja z odpadki so:
1. preprečevanje nastajanja in zmanjševanje odpadkov,
2. zajetje in ločeno zbiranje odpadnih materialov na izvoru nastanka,
3. vračanje odpadnih materialov v ponovno uporabo,
4. sprejemljivost ukrepov za okolje,
5. uveljavitev načela "stroške nosi povzročitelj".
3. člen
Subjekti ravnanja s komunalnimi odpadki so:
1. občina Radovljica,
2. izvajalci javnih služb ravnanja s komunalnimi odpadki (v nadaljevanju izvajalci),
3. povzročitelji obremenitev (v nadaljevanju povzročitelji) so pravne in fizične osebe, pri katerih nastajajo komunalni odpadki.
4. člen
Na področju ravnanja s komunalnimi odpadki je potrebno vzpostaviti sistem:
1. ločenega zbiranja komunalnih odpadkov na izvoru nastanka in okolju prijazno ravnanje z nevarnimi odpadki iz gospodinjstev,
2. odlaganje preostalih odpadkov na urejenih odlagališčih,
3. saniranje divjih odlagališč.
5. člen
Na celotnem območju občine Radovljica je obvezno ravnanje s komunalnimi odpadki iz vseh virov in na način, ki je predpisan s tem odlokom.
6. člen
Določbe tega odloka so obvezne za vse povzročitelje in izvajalce, ki so vključeni v sistem ravnanja s komunalnimi odpadki.
Za naselja v občini Radovljica, kjer še ni organiziran reden odvoz odpadkov, lahko predlaga uvedbo rednega odvoza izvajalcu pristojna krajevna skupnost ali sanitarna inšpekcija.
II. VRSTE KOMUNALNIH ODPADKOV
7. člen
Komunalni odpadki so:
1. trdni organski in anorganski odpadki (bioodpadki – ostanki hrane, ohlajen pepel, ohlajeni ogorki, konzerve, steklo, manjši kovinski, tekstilni, papirni in plastični odpadki ter listje in trava,
2. kosovni odpadki: pohištvo, gospodinjski stroji, ostanki vozil in koles, hišna oziroma stanovanjska oprema,
3. odpadni material iz zdravstvenih in veterinarskih zavodov ob upoštevanju Zakona o ravnanju z odpadki (Uradni list SRS, št. 8/78 in 29/86),
4. odpadni gradbeni material, kamenje, jalovina iz manjših gradbenih posegov,
5. ohlajen pepel in ogorki iz peči in kotlarn iz skupnih kurilnih naprav,
6. fekalije v greznicah,
7. trdne usedline cestne kanalizacije v požiralnikih in čistilnih napravah ob upoštevanju predpisov.
III. ZBIRNA IN ODJEMNA MESTA KOMUNALNIH ODPADKOV
8. člen
(1) Zbirno mesto za komunalne odpadke je ustrezno urejen prostor, na katerem povzročitelji redno odlagajo komunalne odpadke v tipizirane posode za odpadke in plastične vrečke skladno z 9. členom tega. odloka.
(2) Odjemno mesto za komunalne odpadke je ustrezno urejen prostor, od koder izvajalci redno odvažajo komunalne odpadke.
(3) Povsod, kjer je primerno, naj bosta zbirno in odjemno mesto na istem prostoru. Odjemna mesta morajo biti dostopna smetarskim vozilom in oddaljena največ l0 m od mesta, do koder je možen dostop s smetarskim vozilom.
(4) Zbirna in odjemna mesta določajo izvajalci v soglasju s povzročitelji, vzdržujejo pa jih povzročitelji. Ti se lahko dogovorijo za skupno zbirno mesto z uporabo skupne posode za odpadke.
(5) Ob določevanju lokacij zbirnega in odjemnega mesta je potrebno upoštevati funkcionalne, higienske, estetske zahteve ter seveda požarno – varstvene pogoje.
(6) Določbe tega odloka so dolžni upoštevati načrtovalci in projektanti v skladu z obstoječo tehnologijo izvajalcev pri oblikovanju novih stanovanjskih in poslovnih objektov, sosesk in naselij ter pri prenovi zgradb in delov naselij.
9. člen
(1) Povzročitelji morajo odlagati komunalne odpadke v:
1. tipizirane zaboje na kolesih (120,2401),
2. tipizirane posode (za ločeno zbiranje odpadkov: posode, ki se med seboj razlikujejo po barvi za posamezne vrste odpadkov),
3. tipizirane velike zaboje (kesone),
4. tipizirane zabojnike za steklo.
5. posebne plastične vrečke.
(v nadaljevanju posode za odpadke).
(2) Vrsto in število posod za odpadke določijo izvajalci v skladu s tehnologijo oziroma strukturo ali vrsto komunalnih odpadkov.
10. člen
(1) Izven posod za odpadke na zbirnih in odjemnih mestih in izven odlagališča komunalnih odpadkov je prepovedano odlagati komunalne odpadke.
11. člen
(1) V posode za odpadke je prepovedano odlagati.
1. večje količine gradbenega materiala, kamenja in zemlje,
2. odpadke v večjih kosih (večja embalaža, komunalnim odpadkom podobni odpadki iz drugih virov),
3. usedline iz kanalizacije in cestnih požiralnikov.
(2) V katerokoli posodo za odpadke iz 9. člena tega odloka pa je prepovedano odlagati:
1. odpadke v tekočem stanju,
2. kužen material iz zdravstvenih in veterinarskih zavodov,
3. tleče, lahko vnetljive, gorljive, eksplozivne, reaktivne, jedke, dražljive, strupene in radioaktivne odpadke, ki se morajo odlagati v skladu s Pravilnikom o ravnanju s posebnimi odpadki, ki vsebujejo nevarne snovi (Uradni list SRS, št. 20/86).
(3) V tipizirane velike zaboje (kesone), ki so po programu zbiranja in odvoza komunalnih odpadkov namenjeni za zbiranje kosovnih odpadkov, je prepovedano odlagati katerekoli druge odpadke.
12. člen
(1) Povzročitelji so dolžni v času odvoza posode za odpadke, razen tipizirane velike zabojnike pripeljati z zbirnega mesta na odjemno mesto in jih po izpraznitvi vrniti nazaj.
(2) Izvajalec je dolžan izprazniti tipizirane posode tako, da ne ovirajo prometa, onesnaži prostora ter ne poškoduje posode in okolice, kjer se opravlja delo. V primeru, da izvajalec onesnaži odjemno mesto, ga je dolžan tudi pospraviti.
(3) Povzročitelji so dolžni vzdrževati čistočo na zbirnih in odjemnih mestih ter dovoznih poteh do odjemnega mesta. Tudi v zimskem času so dolžni omogočiti dostop do posod za odpadke.
(4) Izvajalci so dolžni posode za odpadke po potrebi ali na zahtevo povzročiteljev, komunalnega ali sanitarnega inšpektorata čistiti in vzdrževati, jih sproti popravljati ter dotrajane nadomeščati z novimi ali rabljenimi, na stroške povzročiteljev, v kolikor poškodb in potrebne zamenjave niso povzročili izvajalci sami.
13. člen
(1) Posode za odpadke lahko nabavijo izvajalci na svoje stroške. V tem primeru zaračunavajo izvajalci poleg cene za odvoz tudi obrabnino za uporabo posode.
(2) V primeru, da je povzročitelj tudi lastnik posode za odpadke, izvajalec obrabnine ne sme zaračunavati.
IV. ODVAŽANJE KOMUNALNIH ODPADKOV
14. člen
(1) Reden odvoz in deponiranje hišnih smeti vrši izvajalec skladno z letnim razporedom odvoza. Razpored mora ustrezati značilnostim in količini posameznih odpadkov.
Pristojne inšpekcijske službe imajo pravico zahtevati večjo pogostost odvoza.
(2) V primeru izpada odvoza zaradi višje sile ali večjih ovir na dovozu (sneg, prekopi...) so izvajalci dolžni opraviti odvoz najkasneje v naslednjih dveh dneh po prenehanju ovire oziroma po praznikih.
(3) Izvajalci odvažajo komunalne odpadke samo s posebej urejenimi komunalnimi vozili.
15. člen
(1) Za odvažanje komunalnih odpadkov iz 2. točke 7. člena tega odloka postavijo izvajalci kesone na primerna odjemna mesta in jih odvažajo po letnem načrtu, oziroma na zahtevo komunalnega ali sanitarnega inšpektorata. Odvoz komunalnih odpadkov iz 2. točke 7. člena se objavi na krajevno običajen način.
16. člen
(1) Komunalne odpadke iz 3., 6. in 7. točke 7. člena tega odloka odvažajo izvajalci po potrebi s posebej za to urejenimi vozili in na posebna, za to določena mesta.
(2) Komunalne odpadke iz 4. točke 7. člena tega odloka odvažajo izvajalci po posebnem naročilu in jih odložijo na za to določena mesta.
(3) Komunalne odpadke iz 2. in 4. točke 7. člena lahko odvažajo tudi povzročitelji sami v dogovoru z izvajalci.
V. ODLAGANJE KOMUNALNIH ODPADKOV
17. člen
(1) Komunalne odpadke je dovoljeno odlagati na določeno odlagališče, za katerega skrbi izvajalec in upravljalec.
(2) Na odlagališču komunalnih odpadkov je dovoljeno odlagati samo komunalne odpadke iz 7. člena, razen odpadkov iz 6. točke 7. člena.
(3) Drugih odpadkov ni dovoljeno odlagati na odlagališčih komunalnih odpadkov razen odpadkov, ki se lahko odlagajo pod posebnimi pogoji, za katere si izvajalec pridobi mnenje pooblaščene strokovne institucije in inšpekcijskih organov.
18. člen
(1) Odpadne inertne gradbene materiale in jalovino je v skladu s sanacijskimi programi dopustno odlagati v opuščenih gramoznicah ali jih uporabiti za izravnave pri urejanju okolij ter za nasipe.
19. člen
(1) Odlagališče komunalnih odpadkov upravlja upravljalec, ki sprejme na podlagi načrta za odlagališče komunalnih odpadkov poslovnik o upravljanju in vzdrževanju odlagališča komunalnih odpadkov pred pričetkom odlaganja.
(2) Upravljalec deponije s poslovnikom določi režim odlaganja komunalnih odpadkov na odlagališču.
(3) Obratovalni čas na odlagališču določi upravljalec. Povzročitelji so dolžni komunalne odpadke pripeljati na odlagališče v obratovalnem času in jih odložiti na mestu, ki ga določi upravljalec.
(4) Kdor odloži komunalne odpadke izven odlagališča komunalnih odpadkov, jih je dolžan na svoje stroške odstraniti in prepeljati na odlagališče. Če tega ne stori, jih odstranijo na njegove stroške upravljalci odlagališča takoj, ko dobijo zahtevo pristojnega inšpektorja.
VI. NAČIN OBRAČUNAVANJA ODVOZA IN ODLAGANJA KOMUNALNIH ODPADKOV
20. člen
(1) Cene za odvoz komunalnih odpadkov se določajo na osnovi koncesijske pogodbe med občino Radovljica in izvajalci skladno z veljavnimi predpisi za določanje cen:
– deponija
– smetarina.
21. člen
(1) Stroške odvoza in odlaganja komunalnih odpadkov so dolžni plačevati vsi povzročitelji s stalnim prebivališčem v občini Radovljica, za katere je organiziran odvoz komunalnih odpadkov po osnovni tarifi.
(2) Povzročitelji, ki nimajo stalnega prebivališča v občini Radovljica in so lastniki objektov na območju občine, plačujejo odvoz smeti po pavšalu za povprečno občinsko stanovanjsko enoto.
(3) Stroški odvoza komunalnih odpadkov iz stanovanjskih prostorov se obračunavajo:
– po številu oseb, ki prebivajo v stanovanju. Uprava za notranje zadeve in uprava za gospodarstvo občine Radovljica sta dolžni posredovati Komunali Radovljica ažurne podatke iz registra prebivalstva in registra gospodarskih dejavnosti v občini Radovljica vsake tri mesece. Komunala Radovljica se zaveže, da bo pridobljene podatke in vso uporabo podatkov čuvala v skladu z zakonom o varovanju osebnih podatkov.
(4) Stroški odvoza komunalnih odpadkov iz poslovnih površin se obračunavajo po enoti uporabne, površine, razen iz industrijskih obratov. Za poslovne površine se štejejo vsi prostori, ki služijo za izvajanje poslovne dejavnosti.
(5) Stroški odvoza komunalnim odpadkom podobnih odpadkov iz drugih virov se obračunavajo po m3 efektivno odpeljanih odpadkov.
(6) Povzročiteljem, ki sami pripeljejo odpadke na deponijo, se zaračunajo stroški vgrajevanja in deponiranja po m3 za pripeljano količino po redni ceni. ki je določena v veljavnem ceniku.
22. člen
(1) Za obračunavanje odvoza odpadkov sporočijo povzročitelji izvajalcem podatke in njihove spremembe v roku 30 dni.
(2) Če povzročitelji v roku ne sporočijo zahtevanih podatkov, si izvajalci pridobijo podatke iz razpoložljivih uradnih evidenc.
(3) Obveznost plačila za odvažanje in odlaganje komunalnih odpadkov nastane za povzročitelja z dnem, ko začnejo izvajalci opravljati storitve na njihovem območju ali ko se povzročitelji vselijo v stanovanje ali prično uporabljati poslovne prostore.
VII. LOČENO ZBIRANJE KOMUNALNIH ODPADKOV
23. člen
(1) Območja, kjer se uvede ločeno zbiranje in sortiranje odpadkov, določi Izvršni svet občine Radovljica na predlog izvajalcev.
(2) Na izbranih in določenih območjih je ločeno zbiranje komunalnih odpadkov obvezno za vse povzročitelje in se izvaja po potrjenem programu izvajalcev.
24. člen
(1) Na območjih, kjer je obvezno ločeno zbiranje komunalnih odpadkov, priskrbijo izvajalci ustrezne tipizirane posode po predloženem planu. Stroški za nabavo posod in njihovo amortizacijo so zaračunani v ceni odvoza teh odpadkov.
(2) Povzročitelji so dolžni odlagati vse odpadke v te posebne posode, skladno z navodili izvajalcev.
Kjer je uvedeno ločeno zbiranje odpadkov na izvoru, mora imeti vsak povzročitelj najmanj eno posodo za ostale odpadke, posode za papir, steklo in bio odpadke so lahko skupne za več gospodinjstev.
(3) V posode, namenjene za ločeno zbiranje odpadkov, je prepovedano odlagati katerekoli druge odpadke.
25. člen
(1) Stroški odvoza in odlaganja komunalnih odpadkov na območjih, kjer je uvedeno ločeno zbiranje komunalnih odpadkov, se obračunavajo na osnovi prostornine posode za ostale odpadke.
(2) Če povzročitelji odpadkov ne zbirajo ločeno, so izvajalci upravičeni zaračunati stroške tudi za tiste posode, kjer so odpadki nesortirani.
VIII. NADZOR
26. člen
(1) Nadzor nad izvajanjem določb tega odloka opravljajo komunalni redar občine Radovljica, inšpekcijske službe Uprave inšpekcijskih služb za Gorenjsko – enota Radovljica v okviru svojega delovnega področja, območja in zakonskih pooblastil ter policija.
(2) Organi, navedeni v prvem odstavku tega člena, lahko pri opravljanju nadzora izdajajo odločbe ter odrejajo druge ukrepe, katerih namen je zagotoviti izvrševanje določb tega odloka.
(3) Izvajalci so dolžni ugotavljati nepravilno ravnanje z odpadki v skladu s tem odlokom. V primeru neupoštevanja določil odloka so dolžni povzročitelje prijaviti pristojni inšpekciji.
IX. KAZENSKE DOLOČBE
27. člen
(1) Z denarno kaznijo najmanj 25.000 tolarjev se kaznujejo za prekršek izvajalci, če:
1. po potrebi ali na zahtevo povzročiteljev, komunalnega ali sanitarnega inšpektorata ne čistijo in vzdržujejo posod za odpadke, jih sproti ne popravljajo in dotrajanih ne nadomeščajo z novimi ali rabljenimi (12. člen, četrti odstavek);
2. ne praznijo posod za odpadke, skladno z razporedom odvoza, na zahtevo sanitarnega inšpektorata pa pogosteje (14/1);
3. ne opravijo odvoza komunalnih odpadkov najkasneje v dveh delovnih dneh po prenehanju ovire ali višje sile (14/2);
4. odvažajo komunalne odpadke z neprimernimi vozili v nasprotju s 14. členom;
5. ne postavijo kesonov na primerna odjemna mesta ali jih ne odvažajo po letnem načrtu (15. člen);
6. ne odvažajo komunalnih odpadkov skladno s 16. členom;
7. odlagajo odpadke izven določenega odlagališča, odlagajo na odlagališče komunalnih odpadkov nekomunalne odpadke in odpadke, za katere si niso pridobili strokovnega mnenja (17. člen);
8. ne priskrbijo ustreznih tipiziranih posod na območjih, kjer je uvedeno ločeno zbiranje komunalnih odpadkov (24. člen);
(2) Z denarno kaznijo najmanj 4.500 tolarjev se kaznuje odgovorna oseba izvajalcev, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
28. člen
(1) Z denarno kaznijo najmanj 25.000 tolarjev se kaznuje za prekršek pravna oseba ali posameznik, ki opravlja samostojno gospodarsko dejavnost, če kot povzročitelji;
1. ne vzdržuje zbirnega ali odjemnega mesta, skladno z navodili izvajalcev (8. člen. četrti odstavek);
2. ne odlagajo komunalnih odpadkov v posode za odpadke, odlagajo komunalne odpadke izven posod za odpadke ali izven odlagališča komunalnih odpadkov (10. člen);
3. odlagajo odpadke v nasprotju s 11. členom;
4. v času odvoza ne pripeljejo posod za odpadke na odjemno mesto ali jih po izpraznitvi ne vrnejo na zbirno mesto (12. člen, prvi odstavek);
5. odlagajo na odlagališče komunalnih odpadkov nekomunalne odpadke (17. člen)
6. odlagajo komunalne odpadke na odlagališču komunalnih odpadkov izven obratovalnega časa ali izven mesta, ki ga določijo izvajalci (19. člen);
7. ne odlagajo ločeno odpadkov v ustrezne tipizirane posode skladno z navodili izvajalcev (24. člen).
(2) Z denarno kaznijo najmanj 4.500 tolarjev se kaznuje odgovorna oseba pravne osebe, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
29. člen
Z denarno kaznijo 2.500 tolarjev se na kraju samem kaznuje posameznik, če stori prekršek, naveden v 1., 2., 3., 4., 5., 6. ali 7. točki prvega odstavka 28. člena.
30. člen
Z denarno kaznijo 2.500 tolarjev se kaznuje na kraju samem delavec izvajalca, ki takoj ne očisti odjemnega mesta, ki ga je pri praznjenju posod za odpadke onesnažil (12. člen, drugi in tretji odstavek).
31. člen
Denarno kazen izterjajo na kraju samem pooblaščene osebe, navedene v prvem odstavku 26. člena tega odloka, od tistih, ki jih zalotijo pri storitvi prekrška.
X. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
32. člen
Vsa strokovna vprašanja v zvezi z ravnanjem s komunalnimi odpadki opravlja Javno podjetje Komunala Radovljica, odvoz odpadkov pa lahko vrši vsako podjetje, ki je za to dejavnost ustrezno registrirano in ima koncesijo občine Radovljica.
33. člen
(1) Po uspešnem poskusnem projektu ločenega zbiranja komunalnih odpadkov izdela Javno podjetje Komunala Radovljica celovit program uvajanja ločenega zbiranja komunalnih odpadkov na izvoru nastanka. Program potrdi Izvršni svet občine Radovljica.
(2) Določbe 7. poglavja tega odloka veljajo le za območja, kjer je organizirano in poskusno uvedeno ločeno zbiranje komunalnih odpadkov.
Stroški odvoza in odlaganja komunalnih odpadkov na. območjih, kjer je uvedeno poskusno ločeno zbiranje komunalnih odpadkov, se obračunavajo skladno z drugim in tretjim odstavkom 21. člena tega odloka. V času trajanja poskusa je cena enaka ceni na drugih območjih, ki niso zajeta v sistem ločenega zbiranja komunalnih odpadkov.
34. člen
V stare okrogle tipizirane posode (80 1) je dovoljeno odlaganje še nadaljnjih pet let od sprejetja tega odloka.
35. člen
Z uveljavitvijo tega odloka preneha veljati Odlok o komunalnih odpadkih na območju občine Radovljica (Uradni vestnik Gorenjske, št. 33/82, Uradni list SRS, št. 15/86, 7/88).
36. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 353-1/93
Radovljica, dne 26. maja 1993.
Predsednik SO
Vladimir Černe, dipl. inž. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti