Uradni list

Številka 31
Uradni list RS, št. 31/1993 z dne 11. 6. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 31/1993 z dne 11. 6. 1993

Kazalo

1330. Odlok o graditvi in vzdrževanju zaklonišč, stran 1717.

Po 3. točki 25. člena Zakona o obrambi in zaščiti (Uradni list RS, št. 15/91) 12. členu Uredbe o graditvi in vzdrževanju zaklonišč (Uradni list RS, št. 33/92) ter 2. člena Odloka o spremembah in dopolnitvah odloka o pristojnostih in načinu dela zborov ŠO Ljutomer (Uradni list RS, št. 18/90, 17/91 in 9/93) je Skupščina občine Ljutomer na skupni seji zbora združenega dela, zbora krajevnih skupnosti in družbenopolitičnega zbora dne 25. 5. 1993 sprejela
ODLOK
o graditvi in vzdrževanju zaklonišč
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se ureja vzdrževanje, upravljanje in uporaba zaklonišč v miru, financiranje graditve zaklonišč in nadzor nad izvajanjem odloka.
2. člen
Na območju občine Ljutomer gradnja zaklonišč osnovne zaščite ni obvezna. V neposredni vojni nevarnosti se v zaklonišča dopolnilne zaščite prilagodijo obstoječi objekti oziroma prostori.
Zaklonišča morajo biti grajena tako, da vzdrži zaklonišče osnovne zaščite 100 kPa nadtlaka, zaklonišče dopolnilne zaščite pa 50 kPa nadtlaka zračnega udarnega vala.
II. UPRAVLJANJE IN VZDRŽEVANJE
3. člen
Javna zaklonišča upravlja in vzdržuje občina.
Zaklonišča v stanovanjskih, poslovnih in drugih stavbah upravljajo in vzdržujejo lastniki, imetniki pravice uporabe oziroma upravljalci stavb.
4. člen
Zaklonišča je treba redno vzdrževati v brezhibnem stanju. Vsako zaklonišče mora imeti knjigo vzdrževanja, v katero se vpisujejo podatki o izvršenih pregledih in tehničnih pregledih ter ukrepih in načinu odprave ugotovljenih pomanjkljivosti. Skupaj s knjigo vzdrževanja zaklonišč se hranijo navodila za vzdrževanje zaklonišč, uporabno dovoljenje zaklonišča, atesti, garancijski listi in seznam pooblaščenih servisov, proizvajalcev opreme in naprav.
Za zagotovitev varnosti in funkcionalnosti zaklonišča se enkrat letno opravi tehnična kontrola zaklonišča. Tehnični pregled obsega pregled konstrukcije, sredstev za zapiranje odprtin, opreme za bivalne prostore, sistema zračenja in elektroenergetskih instalacij. Pomanjkljivosti, ugotovljene pri tehnični kontroli, se morajo odpraviti v 30 dneh.
III. UPORABA ZAKLONIŠČ V MIRU
5. člen
Zaklonišča se lahko v miru uporabljajo za druge namene pod pogoji:
– da se v zakloniščih ne opravljajo adaptacije, ki bi poslabšale odpornost, higienske in tehnične razmere ter osnovni namen zaklonišč;
– da jih je mogoče ob neposredni vojni nevarnosti ali v vojni izprazniti in usposobiti najpozneje v 12 urah;
– da se v zakloniščih ne skladišči vnetljive, hitrohlapljive in druge eksplozivne snovi ter razsuti material in
– da se v mirnodobni uporabi redno vzdržujejo.
6. člen
Zaklonišča se v miru lahko oddajo v najem le pod pogoji iz 5. člena tega odloka. Ob neposredni vojni nevarnosti ali vojni prenehajo veljati vse najemne pogodbe za zaklonišča.
7. člen
Pogodba o oddaji zaklonišča v najem za druge namene mora vsebovati predvsem:
– namen in čas uporabe zaklonišča,
– obseg in vrsto preureditve,
– način vzdrževanja,
– prenehanje pogodbene obveznosti.
– ureditev po prenehanju najemne pogodbe,
– čas za izpraznitev prostorov.
Stanje po oddaji zaklonišča v najem se ugotovi z zapisnikom.
Dohodke, pridobljene z oddajo zaklonišča v najem, lahko upravljalec uporablja samo za vzdrževanje in opremljanje zaklonišč.
IV. FINANCIRANJE GRADITVE ZAKLONIŠČ
8. člen
Graditev, vzdrževanje in opremljanje zaklonišč in drugih zaščitnih objektov financirajo investitorji lastniki, imetniki pravice uporabe in upravljalci objektov oziroma posameznih prostorov.
V. NADZOR NAD IZVAJANJEM ODLOKA
9. člen
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravljajo organi, določeni s splošnimi predpisi za opravljanje inšpekcije, ter upravni organ za obrambo.
10. člen
Do sprejetja tehničnih normativov za zaklonišča, zaklonilnike in druge zaščitne objekte se smiselno uporablja Pravilnik o tehničnih normativih za zaklonišča (Uradni list SFRJ, št. 55/83) in Pravilnik o tehničnih normativih za graditev zaklonov (Uradni list SFRJ, št. 31/74), ki se uporablja v Republiki Sloveniji na podlagi 4. – člena Ustavnega zakona za izvedbo Temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 1/91-I).
VI. KAZENSKE DOLOČBE
11. člen
Za neizpolnjevanje in kršitev obveznosti in dolžnosti se uporabljajo kazenske določbe 142. člena Zakona o obrambi in zaščiti (Uradni list RS, št. 15/91).
VII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
12. člen
Z dnem, ko začne veljati ta odlok, preneha veljati Odlok o zakloniščih in drugih zaščitnih objektih (Uradne objave Skupščin občin Pomurja, št. 6/85) in Odlok o spremembah odloka o zakloniščih in drugih zaščitnih objektih (Uradni list RS, št. 29/90)
13. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 853-1/93
Ljutomer, dne 25. maja 1993.
Predsednik
Skupščine občine Ljutomer
Mirko Prelog l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti