Uradni list

Številka 31
Uradni list RS, št. 31/1993 z dne 11. 6. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 31/1993 z dne 11. 6. 1993

Kazalo

1320. Odlok o postavljanju in upravljanju objektov za nameščanje reklam in plakatov ter o nameščanju in ravnanju z reklamami in plakati, stran 1709.

Skupščina občine Celje je na podlagi 3. in 25. člena Zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83, 36/83, 42/85, 21/86, 17/87, 5/90, 10/91 in 13/93) ter v skladu s 4. členom Odloka o sestavi in pristojnosti zborov Skupščine občine Celje in izvolitvi funkcionarjev občinske skupščine (Uradni list RS, št. 16/93 – prečiščeno besedilo) na skupni seji zborov občinske skupščine dne 27. 5. 1993 sprejela
ODLOK
o postavljanju in upravljanju objektov za nameščanje reklam in plakatov ter o nameščanju in ravnanju z reklamami in plakati
1. člen
S tem odlokom se ureja postavljanje in upravljanje objektov za nameščanje reklam in plakatov (v nadaljnjem besedilu: reklamni objekti) in nameščanje ter ravnanje z reklamami in plakati na javnih mestih na območju občine Celje.
2. člen
Plakati in transparenti se lahko nameščajo samo na reklamne objekte, reklame pa tudi na druge objekte v skladu z določbami tega odloka.
3. člen
Reklamni objekti so stalni in prenosni.
Stalni reklamni objekti so reklamni kioski, reklamni stebri in table, na stene pritrjene vitrine, fasade in avtobusna postajališča.
Prenosni reklamni objekti so panoji in transparenti.
4. člen
Stalne reklamne objekte je dovoljeno postaviti, vgraditi oziroma pritrditi:
– na območjih, ki se urejajo s prostorskimi izvedbenimi načrti, samo na lokacijah in pod pogoji, ki jih določajo ti načrti,
– na območjih, ki se urejajo s prostorskimi ureditvenimi pogoji, pa v skladu z izdanim lokacijskim dovoljenjem.
5. člen
Vrste in obliko reklamnih objektov določi občinski upravni organ, pristojen za urejanje prostora v skladu s posebnim projektom kataloga mestne opreme.
6. člen
Reklamne objekte lahko postavljajo in nanje nameščajo reklame, plakate in transparente samo pravne in fizične osebe, katerim je izvršni svet občine na podlagi javnega razpisa oddal v izvajanje to javno službo.
7. člen
Pooblaščene pravne in fizične osebe upravljajo z reklamnimi objekti in so dolžne te objekte redno vzdrževati in objavljati.
Na reklamnih objektih ter na plakatih, reklamah in transparentih, ki so nameščeni na teh objektih, mora biti na vidnem mestu označena firma oziroma ime pooblaščene pravne ali fizične osebe, ki upravlja z reklamnim objektom.
8. člen
Stalni in prenosni reklamni objekti ter reklame na drugih objektih se postavljajo tako, da ne ovirajo prometa, namembnosti prostora in da ne kazijo videza okolja.
9. člen
Za postavitev, vgraditev oziroma pritrditev reklamnih objektov je potrebno ustrezno dovoljenje občinskega upravnega organa, pristojnega za urejanje prostora.
Nameščanje reklam na druge objekte je možno le v skladu z ustreznim dovoljenjem pristojnega občinskega upravnega organa ter Odloka o javni snagi in videzu naselij v občini Celje (Uradni list SRS, št. 28/80, 46/86 in 25/88).
10. člen
Pravne in fizične osebe, ki upravljajo z reklamnimi objekti in lastniki drugih objektov, na katerih so nameščene reklame, so dolžni plakate, transparente in reklame, ki niso primerne za nadaljnjo uporabo, nemudoma odstraniti. Prav tako so jih dolžni odstraniti takoj, ko preneha razlog, zaradi katerega so bili nameščeni.
Na osnovi odločbe občinske straže so upravljalci reklamnih objektov in lastniki drugih objektov dolžni odstraniti plakate, transparente in reklame, ki niso nameščene v skladu z določbami tega odloka.
11. člen
Nenamenska uporaba in poškodovanje reklamnih objektov, reklam, plakatov in transparentov je prepovedana.
12. člen
Višina ter način plačila takse za objavo na reklamnih objektih se ureja skladno z Odlokom o komunalnih taksah.
13. člen
Nadzor nad izvajanjem odloka opravlja občinska straža.
14. člen
Z denarno kaznijo od 20.000 do 90.000 SIT se kaznuje za prekršek pravna oseba ali posameznik, ki stori prekršek v zvezi s samostojnim opravljanjem te dejavnosti:
– če plakatira in postavlja transparente na objektih in na mestih, ki niso za to določena (2. člen),
– če ne postavlja reklamnih objektov v skladu s tem odlokom (4. člen),
– če plakatira in nima pooblastila za izvajanje te dejavnosti(6. člen),
– če redno ne vzdržuje reklamnih objektov (prvi odstavek 7. člena),
– če ni na vidnem mestu na reklamnih objektih ter na plakatih, reklamah in transparentih označena firma, ki upravlja z reklamnim objektom (drugi odstavek 7. člena),
- če postavi reklamne objekte ali namesti plakate, transparente in reklame brez ustrezne odločbe pristojnega občinskega upravnega organa (9. člen),
– če ne odstrani plakatov, transparentov in reklam, ki niso primerne za nadaljnjo uporabo (prvi odstavek 10. člena),
– če ne odstrani plakatov in reklam, ki niso nameščeni na reklamnih objektih ali ki so jih namestile fizične ali pravne osebe, ki niso pooblaščene za to dejavnost (drugi odstavek 10. člena) in
– če namensko uporablja ali poškoduje reklamne objekte in naprave ali plakate, reklame in transparente (11. člen).
Z denarno kaznijo od 5.000 do 15.000 SIT se kaznuje tudi odgovorna oseba pravne osebe in posameznik, ki stori prekršek iz tega člena.
15. člen
Z dnevom uveljavitve tega odloka se preneha uporabljati Odlok o plakatiranju v občini Celje (Uradni vestnik Celje, št. 15/68), določbe 42. in 43. člena ter 16. in 16/a točke 50. člena Odloka o javni snagi in videzu naselij v občini Celje (Uradni list SRS. št. 28/80, 30/80, 46/86 in 25/88), v 44. členu tega odloka pa se črta besedilo "in družbenopolitične organizacije".
16. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 01200/004/92
Celje, dne 27. maja 1993.
Predsednik
Skupščine občine Celje
Anton Rojec, dipl. jur. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti