Uradni list

Številka 26
Uradni list RS, št. 26/1993 z dne 28. 5. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 26/1993 z dne 28. 5. 1993

Kazalo

1213. Odlok o komunalnih taksah v občini Slovenj Gradec, stran 1454.

Na podlagi 1. in 4. člena Zakona o komunalnih taksah (Uradni list SRS, št. 29/65, 12/69, 7/70 in 7/72) ter 171. in 241. člena Statuta občine Slovenj Gradec (MUV 8/78 in 8/82 in Uradni list SRS, št. 47/87 in 34/89) je Skupščina občine Slovenj Gradec na skupnem zasedanju vseh zborov dne 22. aprila 1993 sprejela
ODLOK
o komunalnih taksah v občini Slovenj Gradec
I. TEMELJNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se določijo komunalne takse v občini Slovenj Gradec, taksni zavezanci in postopek odmere in plačila takse. Višina komunalnih taks je določena v tarifi komunalnih taks, ki je sestavni del tega odloka.
2. člen
V občini Slovenj Gradec so predpisane komunalne takse za uporabo naslednjih taksnih predmetov:
1. za igralna sredstva v javnih lokalih in javnih površinah
2. za reklamne napise, objave in oglase, ki so postavljeni, pritrjeni ali drugače označeni na dovoljenih mestih in za
3. začasno ali trajno uporabo javnih površin za opravljanje gostinsko-turistične in trgovske dejavnosti, za prirejanje zabavnih prireditev, razstav in sejmov, parkiranje po odločbi ter uporabo javnih površin za gradbišča in prekope.
3. člen
Za IGRALNA SREDSTVA v javnih lokalih se po tem odloku štejejo biljardi, elektronska in video igralna sredstva, namizni nogomet, košarka in druga igralna sredstva ne glede na vrsto lokala in način plačevanja uporabe teh naprav.
Javni lokali so poslovni prostori (hoteli, moteli, kampi, gostilne, restavracije, kavarne, bifeji in menze) in tudi k tem prostorom pripadajoči vrtovi, terase in drugi prostori, v katerih se zadržujejo gosti. Javni lokali so tudi društveni prostori, ki so namenjeni za sestajanje društvenih članov zaradi zabave in razvedrila.
Za reklamne napise, objave in oglase, ki so postavljeni, pritrjeni ali drugače označeni na dovoljenih mestih, se po tem odloku štejejo:
– reklamni napisi, objave in oglasi, ki so trajnega značaja,
– plakati in reklame,
– panoji in transparenti.
Za javne površine se po tem odloku štejejo: trgi, tržnica, pločniki, ceste, ulične površine, parkirišča, funkcionalna zemljišča in druge površine v lasti lokalne skupnosti ali države.
4. člen
V občini Slovenj Gradec se komunalne takse odmerjajo za:
– OBMOČJE I, ki obsega območje starega mestnega jedra Slovenj Gradca z naslednjimi ulicami oziroma trgi: Glavni trg, Trg svobode, Vorančev trg, Meškova ulica, Poštna ulica, Cankarjeva ulica, Ozka ulica in Šolska ulica.
– OBMOČJE II, ki obsega ostale dele mesta Slovenj Gradec in ostala večja strnjena naselja, in sicer: Dolič, Mislinja, Šmartno, Stari trg, Podgorje, Sele in Pameče.
– OBMOČJE III, ki obsega ostala območja v občini Slovenj Gradec.
II. TAKSNI ZAVEZANCI
5. člen
Taksni zavezanci so fizične osebe, pravne osebe in civilno pravne osebe, ki uporabljajo taksne predmete iz 2. člena tega odloka.
6. člen
Taksna obveznost nastane z dnem namestitve taksnega predmeta oziroma z dnem pričetka uporabe javne površine.
Taksna obveznost preneha s potekom meseca, v katerem je zavezanec obvestil Oddelek za družbenoekonomski razvoj občine Slovenj Gradec ali od izvršnega sveta pooblaščeno pravno osebo o odstranitvi oziroma o prenehanju uporabe taksnega predmeta.
Začasna neuporaba taksnega predmeta ne vpliva na plačilo taksne obveznosti.
III. ODMERA KOMUNALNIH TAKS
7. člen
Taksne obveznosti so določene v točkah. Vrednost točke z dnem uveljavitve odloka je 1 SIT. Izvršni svet Skupščine občine Slovenj Gradec pa nadalje usklajuje vrednost točke za obračun komunalnih taks, in sicer vsake tri mesece v skladu s porastom drobnoprodajnih cen.
Pri odmeri takse se vzame kot osnova za izračun takse vrednost točke na dan nastanka taksne obveznosti oziroma pri taksah, ki so določene z letno tarifo, vrednost točke na dan zapadlosti plačila takse.
Ne glede na določbo prejšnjega odstavka se pri izračunu komunalnih taks, ki jih zavezanec ni plačal vnaprej, uporabi vrednost točke, ki velja v času izdaje odmerne odločbe.
8. člen
Zavezanci iz 5. člena tega odloka so dolžni prijaviti nastanek taksne obveznosti Oddelku za družbenoekonomski razvoj občine Slovenj Gradec ali od Izvršnega sveta pooblaščeni pravni osebi v 15 dneh od dneva, ko so pričeli uporabljati taksni predmet.
9. člen
Komunalne takse odmerja Oddelek za družbenoekonomski razvoj občine Slovenj Gradec ali od izvršnega sveta pooblaščena pravna oseba.
Taksni zavezanci so dolžni v prijavi taksne obveznosti navesti podatke, ki so potrebni za obračun takse, in sicer: – ime, in naslov oziroma firmo in sedež taksnega zavezanca
– podatke o taksnem predmetu iz 2. in 3. člena tega odloka (vrsta, površina, namen uporabe, kraj ter čas uporabe)
– datum pričetka uporabe taksnega predmeta in
– dovoljenje za postavitev taksnega predmeta.
10. člen
Komunalne takse so prihodek proračuna občine in se uporabijo za urejanje javnih površin.
11. člen
Funkcionalna javna površina, ki je osnova za plačilo komunalne takse, se izračuna tako, da se za kioske in za posamezne stojnice dejanska dolžina in širina taksnega predmeta poveča za najmanj 1 m; nato se izračuna skupen tloris, ki predstavlja funkcionalno zasedeno javno površino.
Za vse ostale zasedene javne površine (zabavne prireditve, razstave, sejme, gostinske vrtove, prekope in gradbišča) se določi funkcionalna zasedena javna površina z zaokrožitvijo vse zasedene in uporabljene javne površine.
12. člen
Oddelek za družbenoekonomski razvoj oziroma od izvršnega sveta pooblaščena pravna oseba lahko v primeru neprijave taksnega predmeta ali neplačevanja komunalne takse odredi na stroške zavezanca prisilno odstranitev taksnega predmeta, oziroma prepoved uporabe javnih površin.
IV. NAČIN PLAČILA KOMUNALNIH TAKS
13. člen
Komunalne takse plačujejo zavezanci na podlagi odločbe o odmeri komunalne takse, ki jo izda Oddelek za družbenoekonomski razvoj občine Slovenj Gradec ali od Izvršnega sveta pooblaščena pravna oseba na podlagi predhodne prijave.
Takse, za katere je v taksni tarifi določena letna tarifa, plačujejo zavezanci na podlagi odmerne odločbe polletno vnaprej na podlagi veljavne vrednosti točke na dan 1. januarja in 1. julija tekočega leta in zapadejo v plačilo 15. januarja in 15. julija tekočega leta.
14. člen
Taksne obveznosti se ne plačujejo za:
– uporabo igralnih sredstev; šah, domino in igralne karte
– za uporabo z zakonom ali z odlokom predpisanih označb taksnih zavezancev. V primeru, da taksni zavezanec uporablja več označb, se taksa ne plača od ene označbe
– za uporabo parkirnih površin za invalide.
15. člen
Taksne obveznosti iz 2. in 3. točke drugega člena ne plačujejo: občina, krajevne skupnosti in humanitarne organizacije. Plačila taksne obveznosti za plakatiranje in reklamne napise so oproščena tudi društva, politične stranke pa v času predvolilne kampanje.
Plačila takse so oproščeni taksni zavezanci za reklamne napise, objave in oglase v zaprtih prostorih, s katerimi označujejo svoje blago.
Za uporabo igralnih sredstev v društvenih prostorih brez pridobitne dejavnosti plačujejo taksni zavezanci polovico predpisane takse.
16. člen
Če taksni zavezanci ne poravnajo plačila taks v rokih, ki so določeni v 13. členu tega odloka, se takse prisilno izterjajo.
V primeru nepravočasnega plačila komunalnih taks se zavezancem, za čas zamude, obračunajo obresti, ki veljajo za nepravočasno plačilo davkov in prispevkov.
Prisilna izterjava komunalnih taks se opravi po določbah Zakona o davkih občanov, če je taksni zavezanec fizična oseba ali po predpisih, ki veljajo za prisilno izterjavo neporavnanih obveznosti pravnih oseb, če je taksni zavezanec pravna ali civilno pravna oseba.
V. POSTAVITEV REKLAMNIH OBJEKTOV IN DOLOČITEV JAVNIH POVRŠIN
17. člen
Postavitev, vzdrževanje ter nameščanje reklam, plakatov in transparentov ureja Odlok o plakatiranju v občini Slovenj Gradec.
18. člen
Lokacije za uporabo javnih površin, dimenzije in oblikovne pogoje za njihovo uporabo določi Upravna organizacija za urbanistično načrtovanje občine Slovenj Gradec.
Taksni zavezanec si je dolžan pridobiti za namestitev reklamnih objektov ter postavitev začasnih objektov na javnih površinah odločbo o priglasitvi del na Oddelku za družbenoekonomski razvoj občine Slovenj Gradec v skladu z veljavnimi predpisi.
Objekti in naprave, ki se postavljajo na javnih površinah morajo biti skladni s pogoji Upravne organizacije za urbanistično načrtovanje občine Slovenj Gradec.
VI. KAZENSKE DOLOČBE
19. člen
Z denarno kaznijo od 10.000 do 30.000 SIT se kaznuje za prekršek pravna oseba, če v določenem roku ne prijavi taksnega predmeta ali storitve, za katerega je predpisano plačilo komunalne takse.
Z denarno kaznijo od 5.000 do 10.000 SIT se kaznuje za prekršek fizična oseba, če v določenem roku ne prijavi taksnega predmeta ali storitve, za katerega je predpisano plačilo komunalne takse.
Z denarno kaznijo 2.000 do 5.000 SIT se kaznuje tudi odgovorna oseba pravne osebe in posameznik, ki stori prekršek iz 1. odstavka tega člena.
VII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
20. člen
Za odmero in pobiranje komunalnih taks lahko izvršni svet pooblasti fizično ali pravno osebo.
21. člen
Nadzor nad izvajanjem določb tega odloka opravlja občinski komunalni inšpektor.
22. člen
Z dnem, ko začne veljati ta odlok, preneha veljati Odlok o komunalnih taksah v občini Slovenj Gradec (MUV, št. 15/70, 11/81 in 18/81).
23. člen
Ta odlok začne veljati 15. dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporablja pa se od 1. junija dalje.
Št. 417-108/92-3/1
Slovenj Gradec, dne 22. aprila 1993.
Predsednik
Skupščine občine
Slovenj Gradec
Ivan Uršič, dipl. inž. agr. l. r.
                              TARIFA KOMUNALNIH TAKS
 
                                Tarifna številka 1
    Za uporabo igralnih sredstev v javnih lokalih ali na javnih površinah se
letno odmeri 10.000 točk po kosu.
 
                                Tarifna številka 2
    Za reklamne napise, objave in oglase, ki so postavljeni, pritrjeni ali
drugače označeni na dovoljenih mestih se letno odmeri:
    1. Če so trajnega značaja, glede na velikost, tehnološko zasnovo in
lokacijo v točkah:
    Vrsta reklame
                                       -------------------------
                                       svetleči       nesvetleči
                                       -------------------------
    - do 2 m2         območje I.       3.000               2.000
                      območje II.      2.000               1.000
                      območje III.     1.500                 500
 
    – od 2 do 5 m2    območje I.       4.000               3.000
                      območje II.      3.000               2.000
                      območje III.     2.000               1.000
 
    - nad 5 m2        območje I.       6.000               4.000
                      območje II.      5.000               3.000
                      območje III.     4.000               2.000
    2. Za plakate in reklame od vsakega izobešenega izvoda 10 točk.
 
    3. Za panoje in transparente glede na lokacijo v točkah:
                      območje I.       6.000
                      območje II.      5.000
                      območje III.     4.500
 
    4. Za jumbo panoje ne glede na lokacijo za vsak pano 20.000 točk.
 
                                Tarifna številka 3
    1. Za uporabo javnih površin pred poslovnimi prostori za upravljanje
gostinsko turistične dejavnosti se za vsak zasedeni m2, glede na območje,
odmeri dnevno:
                      območje I.       10 točk
                      območje II.       5 točk
 
    2. Za uporabo javnih površin pred poslovnimi prostori za opravljanje
gostinsko turistične dejavnosti v samostojnih gostinskih vrtovih se za vsak
zasedeni m2 glede na območje odmeri dnevno:
                      območje I.       20 točk
                      območje II.      10 točk
 
    3. Za uporabo javnih površin za prirejanje zabavnih prireditev, razstav
in sejmov se za vsak zasedeni m2 javne površine, glede na območje, odmeri
dnevno:
                      območje I.       15 točk
                      območje II.       5 točk
 
    4. Za uporabo javnih površin za začasne namene za dejavnosti in območja
se odmeri za vsak m2 zasedene javne površine skupno s funkcionalnim
zemljiščem dnevno:
 
    KIOSKI
    a) prodaja pijač, hrane,
sadja in zelenjave                     območje I.     50 točk
                                       območje II.    35 točk
                                       območje III.   20 točk
 
    b) prodaja cvetja, časopisov,
spominkov in knjig                     območje I.     25 točk
                                       območje II.    10 točk
                                       območje III.    5 točk
 
    c) prodaja obrtnih izdelkov        območje I.     30 točk
                                       območje II.    20 točk
                                       območje III.   10 točk
    STOJNICE
    a) prodaja pijač, hrane,
sadja in zelenjave                     območje I.     25 točk
                                       območje II.    15 točk
                                       območje III.   10 točk
 
    b) prodaja cvetja, časopisov,
spominkov in knjig                     območje I.     15 točk
                                       območje II.    10 točk
                                       območje III.    5 točk
 
    c) prodaja obrtnih izdelkov        območje I.     20 točk
                                       območje II.    15 točk
                                       območje III.   10 točk
    PARKIRNINA
    a) parkirnine (splošno za
osebne avtomobile)                     območje I.     30 točk/uro
 
    b) rezervirana parkirna
mesta za osebne avtomobile             območje I.  50 točk/dnevno
 
    c) rezervirana parkirna mesta
za tovorna vozila in avtobuse          območje II.     10 točk/m2
 
    GRADBIŠČA IN PREKOPI
    Za vsak zasedeni m2 zaščitene javne površine se dnevno odmeri 10 točk.


AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti