Uradni list

Številka 26
Uradni list RS, št. 26/1993 z dne 28. 5. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 26/1993 z dne 28. 5. 1993

Kazalo

1201. Odlok o tržnem redu trga Koseze, stran 1444.

Na podlagi 140. in 146. člena Ustave Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 33/91), 35. člena Zakona o blagovnem prometu (Uradni list SRS, št. 21/77, 29/86), 7., 9., 17., 18. in 19. člena Pravilnika o minimalnih tehničnih pogojih, ki jih morajo izpolnjevati poslovni prostori, oprema in naprave za opravljanje blagovnega prometa in storitev v blagovnem prometu (Uradni list RS, št. 35/92), 3. in 25. člena Zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83, 36/83, 42/85, 21/86, 47/87 in RS, št. 5/90 in 10/91) ter 40. in 82. člena Statuta občine Ljubljana – Šiška (Uradni list SRS, št. 13/86, RS, št. 2/92) je Skupščina občine Ljubljana Šiška na 22. skupni seji zbora združenega dela, zbora krajevnih skupnosti in družbenopolitičnega zbora dne 4. 5. 1993 sprejela
ODLOK
o tržnem redu trga Koseze
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Odlok o tržnem redu trga Koseze (v nadaljnjem besedilu: tržni red) ureja promet s kmetijskimi pridelki, živili rastlinskega in živalskega izvora, cvetjem, gozdnimi sadeži, zdravilnimi zelišči in izdelki domače obrti, določa pravice in dolžnosti upravljalca trga, lokacijo trga in skladišča, način določitve poslovnega časa, prodajne prostore, prodajo blaga, kontrolo nad prodajo in kvaliteto blaga, skladiščenje blaga, vzdrževanje reda in čistoče ter posebne storitve in pripomočke na odprtem delu trga Koseze s pripadajočimi skladišči v občini Ljubljana Šiška ob Vodnikovi cesti.
2. člen
Promet s kmetijskimi pridelki, živili rastlinskega in živalskega izvora, cvetjem, gozdnimi sadeži, zdravilnimi zelišči in izdelki domače obrti je na trgu prost, opravlja pa se po določilih tržnega reda.
3. člen
Občina Ljubljana Šiška je lastnik javnih površin odprtega dela trga Koseze s pripadajočimi skladišči ob Vodnikovi cesti v Ljubljani. Upravljanje tega dela trga je v pristojnosti Občine Ljubljana Šiška (v nadaljnjem besedilu: upravljalec).
II. PRAVICE IN DOLŽNOSTI UPRAVLJALCA
4. člen
Upravljalec zagotavlja na odprtem delu trga pogoje za prodajo kmetijskih pridelkov, živil rastlinskega in živalskega izvora, cvetja, gozdnih sadežev, zdravilnih zelišč in izdelkov domače obrti.
Upravljalec trga ima naslednje pristojnosti:
– organizira in vodi poslovanje na odprtem delu trga,
– razporeja in oddaja tržne površine v uporabo prodajalcem ter pobira pristojbino,
– s pravilnim oddajanjem prodajnih površin skrbi za kakovostno in zadostno založenost trga,
– ureja in redno vzdržuje komunalne in druge delovne naprave in pripomočke, ki jih ima v upravljanju,
– skrbi za lep videz, red in čistočo na odprtem delu trga, ter za odstranjevanje odpadkov in snega na trgu,
– organizira priročno skladiščenje blaga na trgu,
– posoja tržne pripomočke in opremo,
– sodeluje s pristojnimi inšpekcijskimi službami in obvešča pristojne organe o razmerah na tržnih površinah.
III. LOKACIJA TRGA IN SKLADIŠČA
5. člen
Odprti del trga Koseze ob Vodnikovi cesti je prostor, kjer se prodajajo kmetijskimi pridelki, živila rastlinskega in živalskega izvora, cvetje, gozdni sadeži, zdravilna zelišča in izdelki domače obrti.
6. člen
Skladišče odprtega dela trga Koseze se nahaja v kleti objekta A ob Vodnikovi cesti.
IV. POSLOVNI ČAS
7. člen
Poslovni čas na odprtem delu trga določi upravljalec.
8. člen
Upravljalec trga lahko dovoli prodajo na odprtem delu trga izven poslovnega časa trga vsem prodajalcem določenega blaga pod enakimi pogoji.
9. člen
Dostava blaga na trg je dovoljena eno uro pred pričetkom poslovnega časa, odvoz blaga pa eno uro po koncu poslovnega časa samo z osebnimi vozili, kombiji in kamioni do 3,5 ton nosilnosti.
10. člen
Na trgu mora biti na vidnem mestu izobešen urnik poslovnega časa.
V. PRODAJNI PROSTORI
11. člen
Prodajni prostori so:
1. prodajni prostori z nadstreškom (stojnice)
2. odkriti prodajni prostori (prodajne klopi)
3. zaprti prodajni prostori (kioski)
4. dovoljena prodaja mesa, rib in kruha samo iz posebej prirejenih vozil (ambulantna prodaja).
Če se blagovni promet na trgu opravlja v kioskih in v posebej prirejenih vozilih, morajo biti izpolnjeni minimalni tehnični pogoji, ki so predpisani za te prostore.
Prodaja živil s tal ni dovoljena, prav tako ni dovoljeno blaga, namenjenega za prodajo, zlagati na tla.
S posebnim dovoljenjem upravljalca je dovoljena prodaja s tal za posebno vrsto blaga (smrečice, suha roba).
12. člen
Prodajni prostori iz prejšnjega člena se oddajajo uporabnikom na podlagi Pravilnika o oddaji tržnih površinski ga sprejme Izvršni svet Skupščine občine Ljubljana Šiška. Pravilnik ureja zlasti: sestavo in naloge komisije, oddajanje prodajnih prostorov in skladiščnih površin v najem, način in pogoje oddaje ter prenehanje najemne pogodbe.
O oddaji prodajnih prostorov odloča Komisija Izvršnega sveta Skupščine občine Ljubljana Šiška.
VI. PRODAJA BLAGA
Splošni pogoji prodaje blaga
13. člen
Prodajni pogoji za promet s kmetijskimi pridelki, živili rastlinskega in živalskega izvora, cvetjem, gozdnimi sadeži, zdravilnimi zelišči in izdelki domače obrti na trgu so enaki za vse prodajalce.
14. člen
Na trgu lahko prodajajo:
– kmetijska proizvodna podjetja in kmetijske zadruge svoje pridelke in izdelke ter pridelke in izdelke kooperantov,
– trgovska podjetja kmetijske pridelke in druge prehrambene artikle v okviru registriranega predmeta poslovanja,
– zasebni pridelovalci kmetijskih pridelkov lastne pridelke osebno ali z ožjimi družinskimi člani oziroma prek njih zaposlenimi delavci,
– zasebni proizvajalci izdelke domače obrti osebno ali preko družinskih članov in delavcev, ki so pri njih v rednem delovnem razmerju,
– samostojni prodajalci blaga in izdelkov v skladu z določili obrtnega zakona,
– nabiralci zdravilnih zelišč in gozdnih sadežev.
15. člen
Zasebni prodajalci kmetijskih pridelkov, cvetja in izdelkov domače obrti morajo za prodajo blaga na trgu imeti potrdilo o lastni proizvodnji.
16. člen
Na trgu je dovoljeno prodajati samo blago, ki izpolnjuje vse pogoje kakovosti, sanitarne, veterinarske in druge pogoje, ki jih določajo ustrezni predpisi.
Prednost prodaje imajo kmetijski pridelki in izdelki ter izdelki domače obrti, drugo blago se lahko prodaja le, če prodajni prostori niso zasedeni s tistimi, ki imajo prednost.
17. člen
Prodajalci so dolžni meriti in tehtati blago v enotah in z merili, ki so predpisana ali običajna za merjenje določene vrste blaga. Merila morajo ustrezati predpisanim tehničnim pogojem in morajo biti pregledana in po predpisih žigosana.
Posebni pogoji prodaje
18. člen
Živila živalskega izvora, kruha, pekarskih in slaščičarskih izdelkov ter živila, ki jih je treba hraniti pri določenih temperaturah, se smejo prodajati samo v zaprtem tržnem prostoru, oziroma v pokritem tržnem prostoru, če so živila primerno pakirana in hlajena ter ločena od drugih živil v skladu z veljavnimi predpisi.
Zdravilna zelišča, gozdni sadeži in užitne gobe se smejo prodajati na posebej določenih prodajnih prostorih, ločeno od drugih živil, zavite v čist papir, papirnate vrečke, vrečke iz blaga oziroma ustrezne PVC vrečke.
Gobe morajo biti označene z domačim nazivom; zdravilna zelišča pa poleg tega tudi z botaničnim poimenovanjem.
19. člen
Prodajalci živil živalskega izvora, mlevskih izdelkov ter kislega zelja, repe in podobnih živil morajo poleg belih halj, predpasnikov in pokrival nositi še bele narokavnike. Iz higienskih in sanitarnih razlogov prodajalci na istem prodajnem mestu lahko prodajajo istočasno le istovrstno blago.
Označevanje blaga in prodajnega prostora
20. člen
Prodajni prostori zasebnih prodajalcev morajo biti vidno označeni s prodajalčevim polnim imenom in naslovom, prodajni prostori podjetij pa še s firmo podjetja in sedežem.
Postavljanje reklam, nadstrešnikov, senčnikov in drugih premičnih predmetov je dovoljeno na podlagi soglasja upravljalca.
Določila prvega odstavka tega člena ne veljajo za občasne prodajalce, ki prodajajo kot neposredni individualni kmetijski proizvajalci.
21. člen
Razstavljeno prodajno blago mora biti vidno označeno s prodajno ceno ali mora biti prodajna cena razvidna iz izobešenega cenika na prodajnem mestu.
Prepovedi na trgu
22. člen
Na trgu je prepovedano prodajati:
– vse vrste alkoholnih pijač,
– nepakirane in nedeklarirane testenine in druge predelane kmetijske pridelke razen kisane zelenjave in sušenega sadja ter medu,
– živali,
– nepasterizirano in nepakirano mleko,
– razbita, natrta ali umazana jajca,
– zelenjavo, ki ni sveža, je preveč mokra, ima neprijeten vonj, je zmrznjena, uvela ali drugače neprimerna za prehrano,
– sadje, ki ni zrelo, ni sveže, je umazano ali nagnito, namrznjeno ali napadeno od škodljivcev in bolezni.
Prekupčevanje z blagom je prepovedano.
Nekakovostno blago rastlinskega porekla se lahko prodaja le na za to določenih mestih z oznako "pridelek ali izdelek slabše kakovosti" z navedbo okvare oziroma pomanjkljivosti in mora biti ločeno od prodaje ostalega blaga. Blago ne sme biti higiensko oporečno.
23. člen
Prepovedano je:
– zavijanje prodanega blaga, ki služi za prehrano v surovem stanju, v tiskan ali nečist papir,
– pranje blaga na trgu,
– otipavanje in prebiranje blaga s strani kupcev,
– vodenje psov po trgu,
– kajenje in pljuvanje na trgu, kjer se prodajajo živila,
– zadrževanje prodajalcev na trgu po končanem poslovnem času,
– samovoljno zavzemanje prodajnih prostorov,
– izmikanje plačilu uporabnine in oviranje delavcev upravljalca pri delu,
– parkiranje na trgu.
VII. KONTROLA PRODAJE IN KVALITETA BLAGA
24. člen
Na trgu kontrolirajo poslovanje in kvaliteto blaga pooblaščene osebe upravljalca trga (t.j. nadzorniki, inkasanti), komisija za nadzor in obseg blaga ter pristojni organi Mestne uprave za inšpekcijske službe.
25. člen
Pooblaščene osebe upravljalca so dolžne sodelovati z delavci Mestne uprave za inšpekcijske službe in Upravo za notranje zadeve Ljubljana – mesto ter jih o kršitvah in ugotovitvah na trgu obveščati.
26. člen
Kupci lahko preverijo težo kupljenega blaga na kontrolnih tehtnicah. V primeru spora med potrošniki in prodajalci, se potrošniki lahko obrnejo za pomoč na pooblaščene osebe upravljalca. Pristojni delavci upravljalca, ki sprejemajo pritožbe potrošnikov in dajejo vsa potrebna pojasnila v zvezi s tržnim redom, so nadzorniki t.j. inkasanti.
Pritožbe in opažanja v primeru večjih kršitev določil tržnega reda lahko kupci – potrošniki sporočijo upravljalcu ali vpišejo v knjigo pritožb in pripomb. Knjiga pritožb in pripomb se nahaja v prostorih nadzornika.
VIII. SKLADIŠČENJE BLAGA
27. člen
Skladiščenje blaga na trgu po preteku poslovnega časa ni dovoljeno. Po končanem poslovnem času lahko prodajalci neprodano blago shranijo v skladiščnih prostorih upravljalca, razen hitro pokvarljivih živil.
28. člen
Blago, ki je namenjeno za skladiščenje, mora biti sortirano, čisto, ne sme biti v razsutem stanju, temveč embalirano v primernih posodah ali zabojih.
IX. VZDRŽEVANJE REDA IN ČISTOČE
29. člen
Prodajalci so dolžni vzdrževati red in čistočo na svojih prodajnih prostorih.
Po preteku poslovnega časa ali ko je blago prodano, so prodajalci dolžni zapustiti trg in iz prodajnega prostora odstraniti embalažo, odpadke in neprodano blago.
Drobne odpadke morajo odlagati v smetnjake, papirno oziroma kartonsko embalažo odložijo v za to namenjen kontejner, večje odpadke oziroma embalažo pa so dolžni odvažati s trga.
30. člen
Prodajalci so dolžni zaradi varstva živil pred onesnaženjem primerno čistiti prodajne površine.
31. člen
Prodajalci morajo skrbeti za osebno higieno in izgled tako, da so čisti, primerno negovani in oblečeni, da niso vinjeni, preglasni in nedostojnega vedenja.
32. člen
Pooblaščene osebe upravljalca nadzirajo izvajanje določil 30., 31. in 32. člena tega odloka, dolžne pa so tudi takoj obvestiti pristojne organe policijske postaje ali inšpekcije, če na trgu opazijo osebe z neprimernim vedenjem.
X. STORITVE IN PRIPOMOČKI
33. člen
Upravljalec nudi uporabnikom po veljavnem ceniku naslednje storitve in inventar:
– balančne tehtnice, uteži, senčnike, stojala, prodajne mize, stojnice, stole, cenike, vozičke itd.,
– skladiščenje, tehtanje, prekladanje blaga ter čiščenje prodajnih prostorov.
XI. KAZENSKE DOLOČBE
34. člen
Z denarno kaznijo najmanj 10.000 SIT se za prekršek kaznuje pravna oseba ter posameznik, ki stori prekršek v zvezi s samostojnim opravljanjem dejavnosti:
1. če ravna v nasprotju z določili 9. in 10. člena ter drugega in tretjega odstavka 11. člena tega odloka,
2. če prodaje blaga ne opravlja skladno z določili 15., 16., 17., 18., 19., in 20. člena tega odloka,
3. če nima prodajnega mesta in blaga označenega v skladu z določili 21. in 22. člena tega odloka,
4. če opravlja promet blaga v nasprotju s 23. in 24. členom tega odloka,
5. če skladišči blago v nasprotju z 28. in 29. členom tega odloka,
6. če ne skrbi za red in čistočo na prodajnem mestu in ravna v nasprotju z določili 30., 31., in 32. člena tega odloka.
Z denarno kaznijo najmanj 2.000 SIT pa se za prekršek iz 1. do 6. točke prvega odstavka tega člena kaznuje tudi odgovorna oseba podjetja ali druge v tem odloku navedene pravne osebe in posamezniki.
35. člen
Pristojni inšpektor je pooblaščen, da lahko od oseb iz drugega odstavka 35. člena tega odloka, ki storijo prekršek od 1. do 6. točke prvega odstavka 35. člena tega odloka, izterja denarno kazen takoj na mestu v višini 1.500 SIT.
XII. KONČNE DOLOČBE
36. člen
Za izvajanje in nadzor tržnega reda na trgu je odgovoren upravljalec trga s svojimi pooblaščenimi osebami. Pristojni inšpekcijski organi nadzorujejo poslovanje in promet blaga na trgu po določilih tržnega reda in posebnih predpisih.
37. člen
Upravljalec lahko odpove uporabo prodajnega prostora tistim uporabnikom trga, ki kršijo določila tržnega reda.
Morebitne ugovore rešuje Komisija za izbor in obseg blaga Izvršnega sveta Skupščine občine Ljubljana Šiška.
38. člen
Tržni red mora upravljalec izobesiti na vidnem mestu na trgu.
39. člen
Tržni red začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 01-00300-3/92
Ljubljana, dne 4. maja 1993.
Predsednik
Skupščine občine
Ljubljana Šiška
Stane Žagar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti