Uradni list

Številka 21
Uradni list RS, št. 21/1993 z dne 29. 4. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 21/1993 z dne 29. 4. 1993

Kazalo

1019. Odlok o obveznem čiščenju potokov in jarkov ter režimu na poplavnih zemljiščih na območju občine Ribnica, stran 1108.

Na podlagi drugega odstavka 58. člena Zakona o vodah (Uradni list SRS, št. 38/81), 3. in 8. člena Zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 12/77, 25/83 in Uradni list RS, št. 10/91) in Statuta občine Ribnica (Uradni list RS, št. 5/92) je Skupščina občine Ribnica na seji zbora združenega dela in zbora krajevnih skupnosti dne 12. 3. 1993 sprejela
ODLOK
o obveznem čiščenju potokov in jarkov ter režimu na poplavnih zemljiščih na območju občine Ribnica
1. člen
Kot potoki in jarki se štejejo vsi naravni in umetni vodotoki v vsem svojem toku na območju občine Ribnica. Kot poplavna zemljišča se smatra območje zadrževalnika Prigorica.
2. člen
Lastniki oziroma uporabniki priobrežnih zemljišč ob potokih in jarkih so dolžni redno čistiti brežine, struge in korita neprimerne rasti ter odstranjevati naplavljene predmete, ki zapirajo pretočni profil oziroma so na brežinah.
V primeru, da teče potok ali jarek med zemljišči več lastnikov oziroma uporabnikov zemljišč, je vsak od navedenih dolžan čistiti in vzdrževati svojo brežino, strugo oziroma korito pa so dolžni čistiti skupaj.
3. člen
Kot neprimerna rast na brežinah potokov in jarkov se smatra nepokošena visoka trava, ter grmovje in drevje, ki raste tako, da zapira pretočni profil in s tem onemogoča normalen pretok.
4. člen
Pri čiščenju in vzdrževanju brežin je treba upoštevati naslednje:
1. košnjo trave na brežinah. potokov in jarkov je potrebno izvršiti najmanj enkrat letno, v primeru bujne rasti, pa tudi večkrat,
2. posekano drevje in grmovje, ki ovira normalen pretok vode, se mora odstraniti iz pretočnega profila oziroma izven dosega visokih vod.
5. člen
V bazenu zadrževalnika Prigorica je prepovedano deponirati materiale vseh vrst, predvsem les. Drevesa, ki so odmrla, je potrebno posekati. Odmrla drevesa in drevesa, ki se sekajo zaradi rednih sečenj, je potrebno takoj po poseku skupaj z vsemi sečnimi ostanki odstraniti izven dosega poplavnih voda zadrževalnika Prigorica.
6. člen
Prod, pesek in mivko se sme jemati iz strug samo v primerih, če predstavljajo oviro za naravni pretok vode in z dovoljenjem pristojne vodnogospodarske organizacije.
KAZENSKE DOLOČBE
7. člen
Z denarno kaznijo od 10.000 do" 30.000 SIT se kaznuje pravno osebo:
1. ki kot lastnik oziroma uporabnik priobrežnega zemljišča ne čisti redno brežin in strug oziroma korita vodotoka (2. člen),
2. če brežine in struge potokov in jarkov ne čisti v času in na način, kot je določeno v 3. in 4. členu, ali če ne upošteva določb 5. člena tega odloka,
3. če jemlje iz struge prod, pesek in mivko v nasprotju s 6. členom tega odloka.
Z denarno kaznijo od 1.000 do 5.000 SIT se kaznuje odgovorna oseba pravne osebe, ki stori dejanje iz prvega odstavka tega člena. Z denarno kaznijo od 1.000 do 5.000 SIT se kaznuje za prekršek posameznik, ki stori dejanje iz prvega odstavka tega člena.
8. člen
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravlja vodnogospodarska inšpekcija.
9. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati Odlok o obveznem čiščenju potokov in jarkov (Skupščinski Dolenjski list, št. 29/74).
10. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 01-FM-355-2-93
Ribnica, dne 12. marca 1993.
Predsednik
Skupščine občine Ribnica
Franc Mihelič, dipl. ek. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti