Uradni list

Številka 21
Uradni list RS, št. 21/1993 z dne 29. 4. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 21/1993 z dne 29. 4. 1993

Kazalo

1018. Odlok o graditvi in vzdrževanju zaklonišč na območju občine Ribnica, stran 1107.

Na podlagi 97. člena Zakona o obrambi in zaščiti (Uradni list RS, št. 15/91) in 12. člena Uredbe o graditvi in vzdrževanju zaklonišč (Uradni list RS, št. 33/92) je Skupščina občine Ribnica na skupnem zasedanju družbenopolitičnega zbora, zbora združenega dela in zbora krajevnih skupnosti na seji dne 31. marca 1993 sprejela
ODLOK
o graditvi in vzdrževanju zaklonišč na območju občine Ribnica
1. člen
S tem odlokom se ureja graditev zaklonišč in drugih zaščitnih objektov ter upravljanje, vzdrževanje, uporaba, oddajanje v najem in nadzor nad zaklonišči.
2. člen
V občini Ribnica ni območij, kjer bi bila obvezna gradnja zaklonišč osnovne zaščite v miru.
Investitorji lahko po lastni presoji v novih objektih tudi v miru gradijo zaklonišča osnovne zaščite.
3. člen
Zaklonilniki in drugi zaščitni objekti so kletni in drugi prostori v obstoječih objektih, komunalni in naravni objekti ter jarkovni zaklonilniki-rovi, ki se preuredijo oziroma gradijo po posebnem odloku občinske skupščine ob neposredni vojni nevarnosti in v vojni.
4. člen
Obstoječa zaklonišča se morajo redno vzdrževati. Vsako zaklonišče mora imeti knjigo vzdrževanja, v katero se vpisujejo podatki o izvršenih pregledih in tehničnih pregledih ter ukrepih in načinu odprave ugotovljenih pomanjkljivosti.
Skupaj s knjigo vzdrževanja posameznega zaklonišča se hrani tudi:
– navodila za vzdrževanje zaklonišča, uporabno dovoljenje zaklonišča,
– ateste,
– garancijske liste,
– seznam pooblaščenih servisov proizvajalcev opreme in naprav.
5. člen
Za zagotovitev varnosti in funkcionalnosti zaklonišča se enkrat na leto opravi tehnična kontrola zaklonišča. Tehnični pregled obsega pregled konstrukcije, sredstev za zapiranje odprtin, opreme za bivalne prostore, sistema za zračenje in elektroenergetskih instalacij.
Ugotovljene pomanjkljivosti pri tehnični kontroli morajo biti odpravljene v 30 dneh.
6. člen
Tehnično kontrolo zaklonišč in preizkuse o delovanju varnostnih ter zaščitnih naprav v zakloniščih opravljajo zavodi in organizacije, ki jih pooblasti minister, pristojen za obrambo.
7. člen
Lastniki, uporabniki oziroma upravljalci stavb, v katerih so zaklonišča, so dolžni skrbeti za redno vzdrževanje zaklonišč v skladu s 4. členom tega odloka in skrbeti za njihovo smotrno uporabo v miru.
8. člen
Zaklonišča se lahko v miru uporabljajo v druge namene pod naslednjimi pogoji:
– da se v zaklonišču ne opravljajo adaptacije, ki bi poslabšale odpornost, higienske in tehnične razmere ter osnovni namen zaklonišča,
- da se redno vzdržujejo in jih je mogoče ob neposredni vojni nevarnosti ali v vojni izprazniti in usposobiti za zaščito najpozneje v dvanajstih urah,
– da se v njih ne skladiščijo vnetljive in strupene snovi ter razni razsuti materiali.
9. člen
Najemne pogodbe o uporabi zaklonišč v miru sklepajo lastniki stavb, v katerih so zaklonišča, upoštevajoč 8. člen tega odloka.
Dohodki, dobljeni z oddajo zaklonišč v najem, se lahko uporabljajo samo za vzdrževanje in upravljanje zaklonišč.
11. člen
V primeru neposredne vojne nevarnosti ali vojne, preneha veljavnost vseh najemnih pogodb za zaklonišča.
12. člen
Nadzor nad vzdrževanjem in uporabo zaklonišč izvajajo pristojne inšpekcijske službe občine Ribnica in Republiški inšpektorat za obrambo.
13. člen
Za neizpolnjevanje dolžnosti in obveznosti, predpisanih s tem odlokom, veljajo kazenske določbe Zakona o obrambi in zaščiti (Uradni list RS, št. 15/91).
14. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
15. člen
Z dnem veljavnosti tega odloka preneha veljati Odlok o zakloniščih v občini Ribnica (Skupščinski Dolenjski list, št. 7/77).
Št. 0l-FM-853-1-93
Ribnica, dne 31. marca 1993.
Predsednik
Skupščine občine Ribnica
Franc Mihelič, dipl. ek. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti