Uradni list

Številka 20
Uradni list RS, št. 20/1993 z dne 23. 4. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 20/1993 z dne 23. 4. 1993

Kazalo

976. Odlok o uvedbi agromelioracijskega postopka za nižinske kraške agromelioracije, stran 1056.

Na podlagi 105. člena Zakona o kmetijskih zemljiščih (prečiščeno besedilo – Uradni list SRS, št. 17/86 in 6. člena Odloka o pristojnosti zborov Skupščine občine Trebnje (Uradni list SRS, št. 21/89, 11/90 in 10/91) in 54. člena Poslovnika SO Trebnje je Skupščina občine Trebnje na skupnem zasedanju vseh zborov dne 7. 4. 1993, sprejela
ODLOK
o uvedbi agromelioracijskega postopka za nižinske kraške agromelioracije
1. člen
S tem odlokom se na predlog Kmetijske zadruge Trebnje uvede agromelioracijski postopek za izvajanje agromelioracijskih del na kmetijskih zemljiščih v delih naslednjih k.o.:
1. Agromelioracija skupne površine 142,59 ha
k.o. Sela Šumberk, skupne površine 75,99 ha
k.o. Knežja vas, skupne površine 66,6 ha
2. člen
Meje območij so vrisane v katastrskih preglednih kartah v merilu 1:5000, ki so na vpogled pri Kmetijski zadrugi Trebnje in so sestavni del tehnične dokumentacije, ki bo predložena Ministrstvu za kmetijstvo, prehrano in gozdarstvo Republike Slovenije.
3. člen
Zemljišča na agromelioracijskih območjih so z družbenim planom občine Trebnje trajno namenjena za kmetijsko proizvodnjo. Agromelioracija zemljišč je v skladu z družbenim planom za obdobje 1986 – 1990 in 1991 do 1995.
4. člen
Agromelioracija obsega odstranjevanje kamenja, grmovja, izravnava terena, urejanje poti, založno gnojenje ter uvajanje donosnejših kultur.
5. člen
Investitor del za izvedbo agromelioracije je M -Kmetijska zadruga Trebnje.
Način financiranja je naslednji: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije 75% od predračunske vrednosti, 25% udeleženci oziroma lastniki oziroma uporabniki in upravljalci kmetijskih zemljišč.
V primeru, da investitorju ne bo uspelo zagotoviti 75% udeležbe iz sredstev Ministrstva za kmetijstvo in gozdarstvo Slovenije, se udeležba lastnikov oziroma imetnikov za ustrezen delež poveča.
6. člen
Lastniki in uporabniki zemljišč na agromelioracijskem območju so dolžni posekati in odstraniti grmovje, pospraviti izruvano kamenje, zasuti nastale jame ter uporabljati zemljišče v skladu z investicijskim programom izvedbe agromelioracij.
V primeru, da lastnik oziroma uporabnik ne izvrši del v roku, določenim s programom, odredi občinski upravni organ pristojen za kmetijstvo, v skladu s 113. členom zakona o kmetijskih zemljiščih, izvedbo potrebnih ukrepov na stroške lastnika oziroma uporabnika zemljišč.
7. člen
Vzdrževalna dela se izvajajo na podlagi letnega programa vzdrževalnih del, ki ga sprejmejo melioracijski odbori za posamezna območja, skupaj z investitorjem izvedbe agromelioracije.
Izvajajo jih lastniki in uporabniki kmetijskih zemljišč sami, pri tem pa so dolžni upoštevati določila odloka o prispevku za kritje stroškov za vzdrževalna dela na objektih in napravah v melioracijskem območju.
8. člen
Kultura in način rabe melioriranih zemljišč mora ustrezati kvaliteti zemljišč po izvedbi agromelioracijskih del.
Dolgoročne in letne proizvodne programe sprejema investitor ob sodelovanju melioracijske skupnosti in melioracijskih odborov.
Za racionalno opravljanje agromelioracijskih del in organizacijo kmetijske proizvodnje na agromelioracijskem območju ustanovijo lastniki in uporabniki zemljišč melioracijsko skupnost.
Lastniki in uporabniki kmetijskih zemljišč so pri rabi teh zemljišč vezani na določbe sprejetega proizvodnega programa, ne glede na to, ali so sklenili pogodbe o proizvodnem sodelovanju.
9. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 321-206/93-10
Trebnje, dne 7. aprila 1993.
Predsednik
Skupščine občine Trebnje
Ciril Pungartnik l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti