Uradni list

Številka 20
Uradni list RS, št. 20/1993 z dne 23. 4. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 20/1993 z dne 23. 4. 1993

Kazalo

975. Odlok o zavarovanju neurejenih grobišč in grobov vojnih in povojnih žrtev, stran 1056.

Na podlagi 6. člena Odloka o pristojnosti zborov Skupščine občine Trebnje (Skupščinski Dolenjski list, št. 21/89, 11/90 in 10/91) je Skupščina občine Trebnje na skupnem zasedanju družbenopolitičnega zbora, zbora združenega dela in zbora krajevnih skupnosti dne 7. 4. 1993 sprejela
ODLOK
o zavarovanju neurejenih grobišč in grobov vojnih in povojnih žrtev
1. člen
Doslej neznana vojna in povojna grobišča so v varstvu občine Trebnje in so nedotakljiva.
2. člen
Posmrtni ostanki žrtev ostanejo kjer so, zato niso dovoljeni nikakršni posegi v grobišča. Prepovedano pa je tudi vsako poseganje v grobove, ki ne bi bilo s tem odlokom dovoljeno.
3. člen
Dovoljeni so le posegi, katerih namen je nadaljnja raziskava in potrditev obstoja grobišč, in sicer pod vodstvom strokovne organizacije, ki jo pooblasti pristojni upravni organ, s sodelovanjem Komisije Skupščine občine Trebnje za denacionalizacijo in ugotavljanje povojnih množičnih pobojev, pravno dvomljivih procesov in drugih nepravilnosti v občini Trebnje.
4. člen
Do sprejetja novega zakona o pogrebni in pokopališki dejavnosti ter urejanju pokopališč krajinsko, komunalno in estetsko ureditev grobišč ter njihovo zaznamovanje ureja občina. Začasna ureditvena dela smejo opravljati samo od občine pooblaščene organizacije in društva.
5. člen
Združenja in posamezniki, ki so se ali se amatersko ukvarjajo z iskanjem in zaznamovanjem grobišč, morajo svojo dejavnost uskladiti z delom komisije iz 3. člena tega odloka.
6. člen
Posameznik, ki ravna v nasprotju s tem odlokom se kaznuje z denarno kaznijo do 15.000 tolarjev, pravno osebo in posameznika, ki stori prekršek v zvezi s samostojnim opravljanjem dejavnosti z denarno kaznijo do 90.000 tolarjev in odgovorno osebo pravne osebe z denarno kaznijo do 15.000 tolarjev.
7. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 595-1/93-10
Trebnje, dne 7. aprila 1993.
Predsednik
Skupščine občine Trebnje
Ciril Pungartnik l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti