Uradni list

Številka 20
Uradni list RS, št. 20/1993 z dne 23. 4. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 20/1993 z dne 23. 4. 1993

Kazalo

965. Pravilnik o pogojih in merilih ter postopku za uveljavljanje pravice do dodelitve socialnega stanovanja v najem v občini Radovljica, stran 1044.

Na podlagi 98. člena Stanovanjskega zakona (Uradni list RS, št. 18/91) in Pravilnika o normativih in standardih ter postopku za uveljavljanje pravic do socialnega stanovanja v najem ter Pravilnika o merilih za dodeljevanje socialnih stanovanj v najem (Uradni list RS, št. 18/92) ter 163. člena Statuta Občine Radovljica (Uradni vestnik Gorenjske, št. 20/83, 3/86, 15/86 in Uradni list RS, št. 23/91) je Izvršni svet Skupščine občine Radovljica na 92. seji, dne 29. 3. 1993 sprejel
PRAVILNIK
o pogojih in merilih ter postopku za uveljavljanje pravice do dodelitve socialnega stanovanja v najem v občini Radovljica
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem pravilnikom so določeni pogoji in merila ter postopek za uveljavljanje pravice do dodelitve socialnega stanovanja v najem v občini Radovljica.
II. SPLOŠNI POGOJI ZA PRIDOBITEV SOCIALNEGA STANOVANJA V NAJEM
2. člen
Upravičenci za pridobitev socialnih stanovanj so občani in družine z nižjimi dohodki, ki nimajo stanovanja ali nimajo ustreznega stanovanja in izpolnjujejo splošne in posebne pogoje tega pravilnika, občani in družine oziroma mlade družine, ki nimajo pogojev, da bi rešili svoje stanovanjsko vprašanje v podjetju in si ne morejo rešiti stanovanjskega problema pri starših, če so le-ti lastniki stanovanjske hiše.
Upravičenci do pridobitve občinskega socialnega stanovanja v najem niso občani, ki so stanovanje odkupili po stanovanjskem zakonu in ga na trgu prodali.
3. člen
Splošni pogoji, ki jih morajo izpolnjevati prosilci, da so upravičenci do dodelitve socialnega stanovanja v najem, so:
– da je prosilec državljan Republike Slovenije,
– da prosilec ali kdo izmed njegovih ožjih družinskih članov, ki z njim stalno prebivajo, ni najemnik, oziroma lastnik stanovanja, oziroma je najemnik ali lastnik neprimernega stanovanja,
– da prosilec ali kdo izmed njegovih ožjih družinskih članov doslej še ni imel ustrezno rešenega stanovanjskega vprašanja oziroma vrnil izpraznjeno ali zamenjal primerno stanovanje in zato prejel 30% od vrednosti stanovanja,
– da ima prosilec stalno prebivališče v občini, v kateri je zaprosil za dodelitev socialnega stanovanja v najem,
– da prosilec ali kdo izmed njegovih ožjih družinskih članov, ki z njim stalno prebivajo, ni lastnik počitniške hiše ali počitniškega stanovanja oziroma druge nepremičnine,
– da prosilec ali kdo izmed njegovih ožjih družinskih članov ni lastnik premičnine, ki presega 25% vrednosti primernega stanovanja.
4. člen
Za ožje družinske člane se štejejo: zakonec prosilca ali oseba, s katero živi prosilec v dalj časa trajajoči življenjski skupnosti (nepretrgoma najmanj 1 leto pred objavo razpisa), njuni otroci oziroma posvojenci, starši in posvojitelji ter osebe, ki sta jih po zakonu dolžna preživljati.
III. POSEBNI POGOJI
5. člen
Prosilci so upravičeni do dodelitve socialnega stanovanja v najem pod pogoji določenimi z Zakonom o socialnem varstvu (Uradni list RS, št. 54/92) in si zaradi razlogov, na katere nima vpliva (da ni nezaposlen po lastni krivdi) ne more zagotoviti mesečnega dohodka na družinskega člana do višine, ki znaša:
1: za otroke do dopolnjenega 6. leta starosti 29% povprečne plače,
2. za otroke od 7. leta starosti do dopolnjenega 14. leta 34% povprečne plače,
3. za otroke od 15. leta starosti do zaključka rednega šolanja 42% povprečne plače,
4. za odrasle osebe 52% povprečne plače. Odstotki iz prejšnjega odstavka se računajo od vsakokratne povprečne plače v državi.
6. člen
Prosilci – upravičenci dokazujejo upravičenost do socialnega stanovanja v najem z naslednjimi dokumenti:
– s potrdilom o državljanstvu RS,
– s potrdilom o številu družinskih članov oziroma članov gospodinjstva in od kdaj stalno prebivajo na območju občine Radovljica,
– v primeru, da ima prosilec stalno prebivališče v občini Radovljica, pa trenutno stanuje na drugem -začasnem prebivališču, tudi potrdilo o začasnem bivanju,
– s potrdilom o dohodku vseh članov gospodinjstva za tekoče razdobje zadnjega trimesečja ali pa tudi za krajše obdobje.
V dohodek občana ali njegove družine štejejo vsi dohodki družine ali posameznika, dohodki od dela iz delovnega razmerja, honorarnega, popoldanskega, pogodbenega dela, vse oblike nadomestil osebnega dohodka, dohodki od opravljanja kmetijske ali samostojne poklicne ali gospodarske dejavnosti, prejemki iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja kmetov, dohodki po predpisih o varstvu borcev in invalidov ter civilnih invalidov vojne, dohodki od premoženja in preživnine ter drugi dohodki.
– s potrdilom o premoženjskem stanju oziroma dohodku od tega premoženja,
– s podatki o dosedanjih stanovanjskih razmerah,
– z odločbo o stopnji invalidnosti (invalidi oziroma delovno nesposobni občani),
– z izvidom zdravniške komisije 1. stopnje ali Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije o morebitnih trajnih obolenjih, če je prosilec ali ožji družinski član bolan,
– mlade družine, s poročnim listom oziroma potrdilom pristojnega organa o izvenzakonski skupnosti.
IV. STANOVANJSKI STANDARDI ZA SOCIALNA STANOVANJA
7. člen
Kot normativi in standardi za potrebe socialnih stanovanj se štejejo normativi in standardi, predpisani na podlagi prvih sedmih alinej 11. člena Stanovanjskega zakona, in sicer v tistem delu. ki se nanaša na minimalne standarde, kadar pa ti niso posebej določeni pa na srednje standarde oziroma na splošne standarde, kadar standardi niso razčlenjeni.
V. ZAMENJAVA STANOVANJ
8. člen
Zamenjava najemnih stanovanj se lahko odobri:
– ostarelim in bolnim občanom oziroma njihovim družinam iz zdravstvenih razlogov (predvsem zaradi neustreznega nadstropja, stopnic, ogrevanja ipd.),
– občanu in njegovi družini, ki živi v izredno težkih gmotnih razmerah, z namenom, da se jim omogoči pridobitev starejšega stanovanja z nižjo najemnino,
– občanom, ki imajo nadstandardno stanovanje, za manjše stanovanje.
9. člen
Zamenjava stanovanj je praviloma vezana na zamenjave socialnih stanovanj, lahko pa se odobri tudi zamenjava z drugimi najemnimi stanovanji, katerih lastnik je podjetje, ustanova, ali druga pravna oseba, če je to v interesu občine Radovljica zaradi ustreznega reševanja prosilcev – upravičencev iz prednostne liste ali drugih občanov, ki v stanovanjih že stanujejo.
Soglasje k zamenjavi stanovanj izdaja upravni organ na podlagi predhodnega sporazuma najemnikov o zamenjavi stanovanj in soglasja lastnika.
Dejanska zamenjava in podpis najemnih pogodb mora biti opravljena najkasneje v 60 dneh po izdaji soglasja lastnikov.
VI. OBLIKOVANJE OBČINSKE LISTE ZA DODELITEV SOCIALNIH STANOVANJ V NAJEM
10. člen
Občina praviloma enkrat letno, glede na razpoložljiva stanovanja in občinski stanovanjski program, objavi v časopisu Gorenjski glas javni razpis za dodelitev socialnih stanovanj v najem.
11. člen
Razpis, ki ga oblikuje upravni organ, mora določati zlasti:
– pogoje, ki jih morajo izpolnjevati upravičenci do dodelitve socialnega stanovanja v najem,
– podatke, ki jih morajo udeleženci navesti v vlogi,
– dokumentacijo, ki jo morajo udeleženci razpisa priložiti vlogi,
– število razpoložljivih socialnih stanovanj v občini,
– razpisni rok.
12. člen
Vlogi za pridobitev socialnega stanovanja v najem morajo udeleženci razpisa priložiti naslednje listine:
– potrdilo o državljanstvu,
– potrdilo o stalnem bivališču, skupni delovni dobi in številu družinskih članov,
– podatke o denarnih prejemkih, kakor tudi izjavo o premoženjskem stanju, skladno s predpisi s področja socialnega varstva,
– najemno pogodbo oziroma podnajemno pogodbo,
– drugo, z razpisom zahtevano dokumentacijo, s katero se izkazuje gmotne in socialne zdravstvene razmere.
13. člen
Po preteku roka, v katerem morajo interesenti vložiti vloge, upravni organ prouči utemeljenost vlog ter jih razvrsti po kategorijah upravičencev. Pri tem delu sodeluje s pristojnim CSD, invalidskimi organizacijami, društvi, zavodi in drugimi institucijami.
Upravni organ obenem tudi obvesti udeležence razpisa o morebitni potrebi za dopolnitev nepopolnih vlog in jim določi rok za dopolnitev vloge.
Vloge, ki jih udeleženci razpisa ne dopolnijo v predpisanem roku, oziroma vloge za katere upravni organ ugotovi, da je udeleženec v prošnji za stanovanje navedel neresnične podatke oziroma predložil neresnične dokumente, se zavržejo.
14. člen
Upravni organ imenuje tričlanske komisije za ogled stanovanjskih razmer in proučitev drugih okoliščin, pomembnih za razvrstitev udeleženca razpisa na občinsko listo za dodelitev socialnih stanovanj v najem. Komisijo sestavljajo:
– en član, ki ga v komisijo imenuje občinski upravni organ, pristojen za stanovanjske zadeve in je obenem tudi poročevalec komisije,
– dva člana, ki ju v komisijo imenuje center za socialno delo v občini.
15. člen
Na podlagi tega pravilnika komisije ob ogledu stanovanjskih razmer in ostalih okoliščin izpolni točkovalni zapisnik. Zapisnik podpišejo vsi člani komisije, en izvod zapisnika pa se po opravljenem ogledu vroči udeležencu razpisa.
16. člen
Upravni organ na podlagi točkovalnih zapisnikov najkasneje v roku 60 dni po preteku razpisa določi občinsko listo za dodelitev socialnih stanovanj v najem in jo objavi na oglasni deski občine Radovljica.
17. člen
Zoper svojo uvrstitev na občinsko listo ima udeleženec razpisa pravico ugovora na izvršni svet skupščine občine v roku 15 dni po vročitvi sklepa o uvrstitvi na občinsko listo za dodelitev socialnih stanovanj v najem.
Sklep o uvrstitvi na občinsko listo udeležencem izda upravni organ, pristojen za stanovanjske zadeve.
18. člen
Vloge udeležencev, ki niso izpolnjevali razpisnih pogojev ali so vloge oddali po končanem razpisu se zavržejo.
19. člen
Občinska lista za dodelitev socialnega stanovanja v najem velja do novega razpisa in se v času njene veljavnosti ne more spreminjati. Na vsak nov razpis je potrebno vložiti novo vlogo z novo zahtevano dokumentacijo.
VII. DODELITEV SOCIALNEGA STANOVANJA V NAJEM
20. člen
Sklep o dodelitvi socialnega stanovanja v najem izda predstojnik upravnega organa.
Upravni organ pred izdajo sklepa o dodelitvi socialnega stanovanja v najem preveri, če udeleženec razpisa še izpolnjuje merila za upravičenost do dodelitve socialnega stanovanja v najem.
21. člen
Pravica do uporabe socialnega stanovanja v najem je časovno vezana na izpolnjevanje meril za upravičenost do dodelitve socialnega stanovanja v najem, ki zadevajo premoženjsko stanje upravičenca, kar se posebej opredeli tudi v najemni pogodbi.
Rok za izselitev, opredeljen v najemni pogodbi, ne sme biti krajši od 90 dni.
Upravni organ preverja upravičenost do najema socialnega stanovanja enkrat letno na enak način, kot je to določeno za dodelitev socialnega stanovanja v najem.
22. člen
Socialna stanovanja se smejo tudi po izpraznitvi dodeliti v najem le upravičencem do pridobitve socialnega stanovanja, razen v primeru, da v občini začasno ni potreb po socialnih stanovanjih.
VIII. IZJEMNO REŠEVANJE STANOVANJSKIH VPRAŠANJ
23. člen
V primeru izredno nujnega reševanja stanovanjskega problema (požar, elementarna nesreča, rušitev ali prenova dosedanjega stanovanja, postpenalna pomoč ali prisotna izredno težka socialna in zdravstvena problematika) lahko upravni organ ob izpraznitvi socialnega stanovanja le-tega dodeli praviloma za določen čas mimo občinske liste za dodelitev socialnih stanovanj v najem.
Upravni organ ob izpraznitvi socialnega stanovanja lahko dodeli izven prednostne liste tudi najemnikom, ki ne morejo zaradi socialne stiske plačevati najemnine v neprofitnih in profitnih stanovanjih.
IX. MERILA ZA DODELJEVANJE SOCIALNIH STANOVANJ V NAJEM
24. člen
Pri ugotavljanju upravičenosti za pridobitev stanovanj se poleg zahtev splošnih in posebnih pogojev uporablja osnove in merila določena po tem pravilniku.
Merila služijo za ugotovitev obsega potreb po stanovanjih in sestavo prednostnih list za posamezne kategorije upravičencev.
Seštevek vrednosti meril služi za razporeditev upravičencev v okviru posamezne kategorije upravičencev na posamezno prednostno listo.
25. člen
Merila, ki se točkujejo so:
– stanovanjske razmere,
– število ožjih družinskih članov, ki živijo s prosilcem,
– socialne razmere,
– zdravstveno stanje,
– posebne okoliščine, glede na razmere v občini.
Pri enakem številu točk na podlagi meril ima prednost pri dodelitvi socialnega stanovanja v najem po sledečem vrstnem redu prosilec:
– ki ima daljši čas stalnega bivanja v občini Radovljica,
– ki ima večje število otrok,
– ki ima nižji dohodek na družinskega člana.
26. člen
Stanovanjske razmere, v katerih živijo prosilec in njegovi družinski člani, se ocenjujejo glede na:
                                                                       Točk
    1. Stanovanjski status:
    – prosilec je najemnik v neprimernem stanovanju                     100
    – prosilec stanuje Z družino pri starših ali sorodnikih v skupnem
gospodinjstvu v neprimernem stanovanju                                  150
    – prosilec stanuje v samskem domu ali je podnajemnik                150
    2. Kvaliteto bivanja:
    – bivanje v podstrešnem, mračnem stanovanju                          60
    – bivanje v kletnem vlažnem in mračnem stanovanju                    80
    – bivanje v vlažnem in mračnem stanovanju                            20
    3. Stanovanjsko površino:
    – do 4 m2 na družinskega člana                                      120
    – od 5 m2 do 8 m2 na družinskega člana                               80
    – od 9 m2 do 12 m2 na družinskega člana                              60
    – od 13 m2 do 16 m2 na družinskega člana                             20
    4. Neprimernost stanovanja – stanovanje brez posameznih delov
oziroma souporaba posameznih delov stanovanja:
    – stanovanje brez kuhinje                                            40
    – stanovanje brez sanitarnih prostorov                               40
    – stanovanje s souporabo kuhinje                                     20
    – stanovanje s souporabo sanitarnih prostorov ali s sanitarnimi
prostori izven stanovanja                                                20
    5. Funkcionalnost stanovanja:
    – stanovanje z arhitektonskimi ovirami, (če gre za invalida, ki
je gibalno oviran)                                                       50
    – stanovanje z vhodom neposredno v bivalne prostore                  20
    – stanovanje z nestandardno visokimi stropovi                        10
    II. Družinsko stanje
    – družina, v kateri roditelja nista starejša od 30 let
(mlada družina)                                                          60
    – družina z dvema ali več mladoletnimi otroci                        60
    – družina z družinskim članom iz 6. člena SZ, starim nad 65 let      30
    III. Socialno stanje
    Naslednje socialne razmere prosilca za dodelitev socialnega stanovanja v
najem se vrednotijo samo, če so nastale najmanj 1 leto pred objavo razpisa:
    – ločeno življenje roditeljev in mladoletnih otrok (rejništvo, oskrba v
tuji družini, zavodu)
    – status roditelja, ki živi sam z mladoletnim otrokom in tudi skrbi za
njegovo vzgojo in varstvo (samohranilec)                                 40
    – ločeno življenje roditeljev, zaradi neprimernih stanovanjskih
razmer                                                                   40
    – status prosilca z družinskim članom, za katerega je po predpisih
o zaposlovanju ocenjeno, da je nezaposljiv (odločba)                     30
    IV. Zdravstveno stanje
    Pri ocenjevanju zdravstvenih razmer prosilca oziroma njegovega družinskega
člana se upošteva:
    – trajna obolenja mladoletnih otrok, pogojena s slabimi stanovanjskimi
razmerami                                                                80
    – trajna obolenja, pogojena s slabimi stanovanjskimi razmerami       60
    Trajno obolenje iz prejšnjega odstavka se dokazuje z izvidom zdravniške
komisije I. stopnje pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije.
    – družino, ki živi z otrokom, ki ima zmerno težjo ali težko duševno ali
težko telesno motnjo, ugotovljeno po pristojni komisiji (odločba)        60
    – invalidnost, zaradi katere je prosilec ali odrasli družinski član
nesposoben za samostojno življenje in delo in je ugotovljena z izvidom in
mnenjem pristojne komisije (odločba)                                     50
    V. Posebne okoliščine glede na razmere v občini, čas stalnega bivanja v
občini Radovljica, ki se upošteva do objave razpisa:
    Za vsako leto stalnega bivanja nad 5 let v občini se točkuje po 5 točk,
vendar največ do 100 točk.
X. KONČNI DOLOČBI
27. člen
Ta pravilnik začne veljati v 15 dneh po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
28. člen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o pogojih in merilih za dodeljevanje solidarnostnih stanovanj v občini Radovljica (Uradni vestnik Gorenjske, št. 4/82) ter Kriteriji za izjemno reševanje stanovanjskih problemov občanov občine Radovljica sprejetih s sklepom 16. seje Izvršnega sveta SO Radovljica 26.-3. 1991.
Št. 7-362-1/93
Radovljica, dne 6. aprila 1993.
Predsednik
Izvršnega sveta
Skupščine občine Radovljica
Jože Resman l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti