Uradni list

Številka 19
Uradni list RS, št. 19/1993 z dne 16. 4. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 19/1993 z dne 16. 4. 1993

Kazalo

874. Začasni statut Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, stran 937.

Na podlagi 100. člena Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (Uradni list RS, št. 9/92) je Začasna skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije v soglasju z Vlado Republike Slovenije sprejela začasni statut na seji dne 15. 10. 1992 in spremembe in dopolnitve začasnega statuta na seji dne 8. 12. 1992 in 25. 2. 1993 ter določila naslednje prečiščeno besedilo:
ZAČASNI STATUT
Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (v nadaljnjem besedilu: Zavod) je nosilec in izvajalec obveznega zdravstvenega zavarovanja ter izvajalec prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja na območju Republike Slovenije.
Zavod ima status javnega zavoda. Dejavnost obveznega zdravstvenega zavarovanja izvaja kot javno službo v skladu z zakonom in svojimi splošnimi akti.
Ime in sedež
2. člen
Ime Zavoda je:
ZAVOD ZA ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE SLOVENIJE.
Sedež Zavoda je v Ljubljani, Miklošičeva c. 24. Skrajšano ime Zavoda je ZZZS.
Javnost dela
3. člen
Delo Zavoda je javno. Zavod zagotavlja javnost z objavo informacij o izvajanju dejavnosti zdravstvenega zavarovanja, z objavljanjem predpisov s področja zdravstvenega zavarovanja in z javnostjo dela organov Zavoda ter z informiranjem zavarovanih oseb o njihovih pravicah, obveznostih in dolžnostih.
Podrobneje se javnost dela Zavoda uredi s poslovnikom.
4. člen
Zavod pri svojem poslovanju poleg imena uporablja zaščitni znak, katerega predstavljajo stilizirane velike črke "Z Z Z S", ki izhajajo iz imena Zavoda. Črke " Z " so oblikovane iz dveh delov, in pobarvane z belo in zeleno barvo ter imajo na začetku in koncu narisane tri enakomerno razmaknjene kratke črte. Prva in tretja črka sta pobarvani zeleno v spodnjem delu, druga črka pa v zgornjem delu. Črka " S " je v celoti bela. Vse črke so na začetku in koncu enakomerno zaokrožene.
Zaščitni znak je lahko tudi v črnobelem tisku. Postavljen je lahko pred, nad ali pod napisom imena.
5. člen
Zavod uporablja pri svojem poslovanju pečate in štampiljke.
Pečat je okrogle oblike in izdelan iz gume ali iz kovine. Premer velikega pečata znaša 32 mm, manjšega pa 20 mm.
Pečat Zavoda je obrobljen z dvema koncentričnima krogoma in vsebuje na obodu besedilo: "Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije", na sredini pa navedbo sedeža, ki se glasi: "Ljubljana, Miklošičeva 24 ".
Štampiljka je pravokotne oblike in meri 60 X 25 mm ter vsebuje zaščitni znak in besedilo:" Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, 61000 Ljubljana, Milošičeva 24". Izdelana je iz gume.
Pečati in štampiljke območnih enot in njihovih izpostav vsebujejo poleg imena Zavoda tudi navedbo področne ali območne enote oziroma območne enote in izpostave, štampiljke pa tudi navedbo sedeža področne ali območne enote oziroma izpostave.
Štampiljke in pečati Zavoda, območnih in področnih enot ter izpostav imajo v spodnjem delu zaporedno številko izdelave.
Na narodnostno mešanem območju se uporabljajo pečati in štampiljke z besedilom v slovenskem jeziku in jeziku narodnosti.
Pooblastila v pravnem prometu
6. člen
Zavod je pravna oseba in ima vsa pooblastila v pravnem prometu ter odgovarja za svoje obveznosti z vsemi sredstvi za izvajanje zdravstvenega zavarovanja.
Območne in področne enote so organizacijske enote Zavoda in imajo pooblastilo za nastopanje v pravnem prometu v okviru denarnih sredstev, opredeljenih s finančnim planom Zavoda. Območne in področne enote izvršujejo pooblastila v pravnem prometu v imenu in za račun Zavoda.
II. DEJAVNOST ZAVODA
7. člen
Zavod izvaja dejavnost obveznega in prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja in opravlja druge dejavnosti v skladu z zakonom in svojimi splošnimi akti.
Dejavnost Zavoda je zlasti da:
1. sodeluje pri pripravi plana zdravstvenega varstva ter pri tem zastopa interese zavarovancev in delodajalcev;
2. določa podrobnejši obseg pravic iz zdravstvenega zavarovanja;
3. sodeluje pri dogovorih o programu storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, opredelitvi zmogljivosti in določitvi obsega sredstev za ta namen;
4. zagotavlja nadzor nad obračunavanjem in plačevanjem prispevkov ter izterjavo zapadlih prispevkov za obvezno zdravstveno zavarovanje;
5. sklepa pogodbe za opravljanje zdravstvenih storitev, plačuje račune opravljenih zdravstvenih storitev ter nadzira uresničevanje pogodb;
6. rešuje zahtevke za uveljavljanje in varstvo pravic iz obveznega in prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja;
7. izvaja obvezno zdravstveno zavarovanje po mednarodnih konvencijah;
8. vzpostavlja in vodi podatkovne baze in evidence ter zalaga in prodaja obrazce in listine za izvajanje zdravstvenega zavarovanja in opravlja drugo založniško in izdajateljsko dejavnost za informiranje javnosti;
9. nudi pravno in drugo strokovno pomoč zavarovanim osebam ter opravlja druga administrativna, tehnična in tem podobna dela.
Zavod lahko opravlja dela tudi za druge organizacije, če ima zato proste zmogljivosti, in če je narava dela v skladu z dejavnostjo Zavoda. Posamezna dela iz svoje dejavnosti pa lahko Zavod tudi prenese na druge organizacije, če jih ne more bolj racionalno opraviti sam.
8. člen
Zavod opravlja dejavnost zdravstvenega zavarovanja z denarnimi sredstvi, ki jih zagotavljajo zavezanci za prispevke za obvezno zdravstveno zavarovanje, zavarovane osebe s plačili premij za posamezne vrste prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja, s plačili odškodninskih zahtevkov, s prispevki po mednarodnih pogodbah o zagotavljanju zdravstvenega varstva, s prispevki od tujih nosilcev zavarovanja, s plačilom dela, opravljenega za druge organizacije in iz drugih virov.
9. člen
Osnovna sredstva, s katerimi opravlja Zavod svojo dejavnost, so sredstva Zavoda.
III. ORGANI ZAVODA, UPRAVLJANJE IN NAČIN ODLOČANJA
10. člen
Dejavnost Zavoda upravlja skupščina, ki jo sestavljajo predstavniki delodajalcev in predstavniki zavarovancev.
Delavci zavoda sodelujejo pri upravljanju Zavoda v skladu z zakonom.
11. člen
Organi Zavoda so:
1. Skupščina zavoda,
2. Upravni odbor,
3. Odbor za prostovoljno zavarovanje,
4. Območni sveti,
5. Generalni direktor,
6. Zdravniške komisije.
Skupščina Zavoda
12. člen
Skupščina Zavoda opravlja naslednje naloge:
1. sprejema statut Zavoda;
2. sprejema splošne akte za uresničevanje zdravstvenega zavarovanja;
3. določa finančni načrt in sprejema zaključni račun Zavoda ter odloča o razporeditvi presežkov nad odhodki;
4. predlaga stopnje prispevkov za obvezno zdravstveno zavarovanje;
5. obravnava predlog plana zdravstvenega varstva Republike Slovenije;
6. določa smernice za pripravo izhodišč za izvajanje programov ter za oblikovanje cen storitev in podlage za sklepanje pogodb z zdravstvenimi in drugimi zavodi ter organizacijami, ki opravljajo zdravstveno dejavnost in zasebnimi zdravstvenimi delavci;
7. sprejema normative in standarde pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja;
8. v soglasju z Vlado Republike Slovenije določa odstotke vrednosti cen storitev, ki štejejo v obvezno zdravstveno zavarovanje za posamezno obdobje in najvišji letni znesek doplačil, nad katerim lahko zavarovanci uveljavljajo pravice v celoti iz obveznega zdravstvenega zavarovanja;
9. voli predsednika in namestnika predsednika skupščine Zavoda, imenuje člane upravnega odbora in odbora za prostovoljno zavarovanje ter njuna predsednika in namestnika;
10. v soglasju z državnim zborom imenuje in razrešuje generalnega direktorja;
11. spremlja problematiko zdravstvenega varstva in uresničevanja pravic in obveznosti zavarovanih oseb;
12. sprejema poslovna poročila o delu Zavoda;
13. določa politiko uporabe sredstev za obvezno zdravstveno zavarovanje.
14. obravnava mnenja in stališča območnih svetov;
15. obravnava osnutke in predloge zakonov in drugih predpisov s področja zdravstvenega zavarovanja.
Volitve članov skupščine Zavoda
13. člen
Skupščino Zavoda sestavlja 45 članov, od tega 20 članov predstavnikov delodajalcev in 25 članov predstavnikov zavarovancev.
Člane skupščine Zavoda volijo:
– dvajset članov – predstavnikov delodajalcev volijo gospodarske zbornice in združenja delodajalcev, ki so organizirani za območje države,
– šestnajst članov – predstavnikov aktivnih zavarovancev volijo reprezentativni sindikati za območje države, sedem članov – predstavnikov upokojencev Voli Zveza društev, upokojencev Slovenije,
– dva predstavnika invalidov volijo invalidska društva organizirana za območje države.
člani skupščine Zavoda iz 2. alinee prejšnjega odstavka se izberejo tako, da so enakomerno zastopana vsa območja države.
14. člen
Volitve v skupščino Zavoda razpiše začasna skupščina Zavoda najkasneje dva meseca pred iztekom enoletne mandatne dobe.
15. člen
Postopek volitev natančneje določi skupščina Zavoda s pravilnikom.
16. člen
Mandat članov skupščine Zavoda traja 4 leta.
Članu skupščine Zavoda preneha mandat še pred potekom mandatne dobe ob smrti, če mu preneha lastnost zavarovane osebe, če se odpove mandatu ali zaradi drugih razlogov, določenih z zakonom.
17. člen
Skupščina Zavoda ima predsednika in njegovega namestnika, ki ju člani izvolijo na prvi seji v skladu z določbami tega statuta in poslovnika skupščine.
Če je predsednik izvoljen izmed predstavnikov zavarovancev, mora biti njegov namestnik izvoljen izmed predstavnikov delodajalcev in obratno.
Predsednik skupščine sklicuje in vodi seje skupščine, zagotavlja potek sej skupščine po poslovniku, podpisuje splošne akte in druge odločitve, ki jih sprejema skupščina, opravlja druge zadeve, ki jih določajo ta statut in drugi splošni akti zavoda, ter zadeve, ki mu jih določi skupščina.
18. člen
Namestnik predsednika skupščine nadomešča predsednika v vseh njegovih pravicah in dolžnostih, kadar je ta odsoten. Če je predsedniku predčasno prenehal mandat, opravlja namestnik predsednika njegove naloge do izvolitve novega predsednika.
19. člen
Skupščina zavoda veljavno odloča, če je na seji navzočih več kot polovica predstavnikov delodajalcev in več kot polovica predstavnikov zavarovancev.
Statut, splošne akte za uresničevanje zdravstvenega zavarovanja, predlog prispevnih stopenj, finančni načrt in zaključni račun sprejema skupščina z večino glasov vseh predstavnikov delodajalcev in vseh predstavnikov zavarovancev.
O drugih vprašanjih odloča skupščina z večino glasov navzočih članov.
20. člen
Skupščina Zavoda sprejme poslovnik za svoje delo in za delo upravnega odbora in odbora za prostovoljno zavarovanje, s katerim določi način, roke sklica in vodenje sej, vzdrževanje reda na sejah, način odločanja ter vsebino zapisnika.
Skupščina opravlja svoje delo na sejah, ki so javne.
Upravni odbor
21. člen
Upravni odbor je izvršilni organ skupščine Zavoda.
Upravni odbor opravlja naloge, določene z zakonom, in tem statutom ter zadeve, za katere ga pooblasti skupščina Zavoda.
22. člen
Upravni odbor skupščine zavoda upravlja zlasti naslednje naloge:
1. oblikuje predlog finančnega načrta Zavoda ter sprejema plan dela Zavoda;
2. odloča o razporejanju sredstev za posamezne namene in po območjih med letom, skladno s finančnim načrtom Zavoda;
3. oblikuje predlog izhodišč za oblikovanje programov zdravstvenih storitev ter njihovih cen in se o njih usklajuje v skladu z zakonom;
4. na podlagi sprejetih izhodišč opravi razpis za opravljanje storitev in izbiro izvajalcev;
5. sprejema merila za določitev zvišane prispevne stopnje ter predpisuje zvišano stopnjo prispevka za poškodbo pri delu in poklicno bolezen posameznim zavezancem, v skladu s 56. členom Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (v nadaljnjem besedilu: zakon);
6. odloča o začasni uporabi tekočih likvidnostnih sredstev zaradi ohranitve njihove realne vrednosti in o uporabi sredstev rezerv za premoščanje likvidnostnih težav;
7. sprejema merila in odloča o odlogu, zmanjšanju ali odpisu prispevkov za obvezno zdravstveno zavarovanje, posameznim zavezancem, v skladu s 60. členom zakona;
8. predlaga zaključni račun Zavoda iz obveznega zdravstvenega zavarovanja;
9. obravnava in sprejema poročila o poslovanju med letom in o tem po potrebi poroča skupščini;
10. obravnava osnutke in predloge mednarodnih pogodb s področja zdravstvenega zavarovanja;
11. sprejema pravilnik o organizaciji Zavoda in druge splošne akte Zavoda, razen aktov, ki jih sprejema skupščina Zavoda ter aktov, katerih pooblastilo za sprejem je prenesel na generalnega direktorja Zavoda;
12. določa materialne okvire in pogoje za delo Zavoda;
13. sprejema sklep o objavi razpisa za generalnega direktorja in predlaga kandidata za imenovanje;
14. določa vsebino pogodbe o zaposlitvi generalnega direktorja;
15. na predlog generalnega direktorja imenuje pomočnike generalnega direktorja in direktorje območnih in področnih enot;
16. imenuje člane zdravniških komisij prve in druge stopnje;
17. imenuje predstavnike Zavoda v arbitražo;
18. imenuje komisije in delovne skupine za opravljanje določenih nalog s svojega delovnega področja in določa njihovo delovno področje;
19. predlaga skupščini Zavoda sprejem aktov iz njene pristojnosti;
20. opravlja druge naloge določene z zakonom, s statutom Zavoda in naloge, ki niso v pristojnosti skupščine Zavoda.
23. člen
Upravni odbor ima 11 članov.
Predsednika in njegovega namestnika ter člane upravnega odbora imenuje skupščina Zavoda izmed svojih članov in delavcev Zavoda tako,-da so zastopani predstavniki delodajalcev s 4 člani, predstavniki zavarovancev s 5 člani, od katerih je po 1 izmed upokojencev in invalidov ter delavci Zavoda z 2 članoma.
Člana upravnega odbora iz vrst delavcev, predlagajo delavci Zavoda na zborih delavcev območnih in področnih enot. Vsaka območna oziroma področna enota kandidira po enega delavca iz svoje enote. Za predstavnika delavcev sta izbrana delavca s kandidatne liste, ki sta prejela največ glasov vseh delavcev Zavoda. Zbore delavcev območnih in področnih enot skliče generalni direktor Zavoda ter imenuje predsednika in dva člana komisije za izvedbo predlaganja predstavnikov delavcev Zavoda v upravni odbor skupščine Zavoda.
Vsaj 1 delavec mora biti iz območne enote Zavoda.
Mandat članov upravnega odbora traja 4 leta.
24. člen
Natančnejši postopek kandidiranja in imenovanja članov upravnega odbora ter druga vprašanja določa pravilnik o volitvah.
25. člen
Delo upravnega odbora vodi predsednik oziroma njegov namestnik.
Seje upravnega odbora sklicuje po potrebi predsednik oziroma njegov namestnik.
Upravni odbor je sklepčen, če je prisotnih večina njegovih članov, odločitev pa je sprejeta, kadar je zanjo glasovalo več kot polovica vseh članov.
O zadevah, s področja dela in pravic delavcev Zavoda lahko upravni odbor odloča, če je na seji navzoč vsaj en predstavnik delavcev. Upravni odbor je za svoje delo odgovoren skupščini Zavoda.
Način dela upravnega odbora je natančneje opredeljen v poslovniku.
26. člen
Članom upravnega odbora lahko predčasno preneha mandat ob smrti, z razrešitvijo ali na podlagi pismene odpovedi.
V primeru predčasnega prenehanja mandata predsedniku, namestniku oziroma članu odbora se na prvem naslednjem zasedanju skupščine imenujejo novi člani upravnega odbora za preostali del mandata.
Odbor za prostovoljno zavarovanje
27. člen
Odbor za prostovoljno zavarovanje opravlja naslednje naloge:
1. predlaga splošne pogoje za prostovoljno zavarovanje in druge splošne akte, ki se nanašajo na prostovoljno zdravstveno zavarovanje;
2. spremlja in nadzoruje izvajanje prostovoljnega zavarovanja;
3. predlaga finančni plan in zaključno poročilo za prostovoljno zavarovanje in razporeditev morebitnih presežkov za določene namene. Zaključno poročilo se vključi v zaključni račun zavoda;
4. ocenjuje rizike za prostovoljno zavarovanje;
5. določa premije za prostovoljno zavarovanje;
6. odloča o nalaganju denarnih sredstev iz prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja v depozite, kredite, vrednostne papirje ter druge oblike premoženja;
7. imenuje direktorja področne enote za prostovoljno zdravstveno zavarovanje, na predlog generalnega direktorja;
8. opravlja druge naloge s področja prostovoljnega zavarovanja.
28. člen
Odbor za prostovoljno zavarovanje ima 12 članov: – deset članov odbora imenuje skupščina zavoda na predlog posameznih območnih svetov izmed predstavnikov zavarovancev skleniteljev prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja;
– dva člana imenuje skupščina zavoda na predlog generalnega direktorja izmed strokovnih delavcev Zavoda.
29. člen
Natančnejši postopek kandidiranja in imenovanja članov odbora za prostovoljno zavarovanje ter druga vprašanja določa pravilnik o volitvah.
30. člen
Mandat članov odbora za prostovoljno zavarovanje traja 4 leta.
Članom lahko mandat preneha predčasno z razrešitvijo ali na podlagi pisne odpovedi.
Način dela določa poslovnik, ki ga sprejme odbor za prostovoljno zdravstveno zavarovanje.
Območni sveti
31. člen
Območni sveti se ustanovijo na območjih posameznih območnih enot Zavoda.
Območni sveti opravljajo zlasti naslednje naloge:
1. spremljajo izvajanje zdravstvenega zavarovanja na svojem območju;
2. dajejo predhodno mnenje o izbiri izvajalcev zdravstvenega varstva z njihovega območja,
3. dajejo predloge in mnenja za zmanjšanje, odpis ali odlog prispevkov;
4. dajejo predloge in pobude organom upravljanja Zavoda;
5. dajejo pobude za spremembo dela v zdravstvenih zavodih, s katerimi je Zavod sklenil pogodbe;
6. imenujejo predstavnike zavarovancev svojega območja v organe upravljanja zdravstvenih zavodov;
7. opravljajo druge naloge določene s splošnimi akti zavoda.
32. člen
Število članov v posameznih območnih svetih, razmerje med predstavniki zavarovancev in delodajalcev način predlaganja le-teh ter druga vprašanja določa sklep o ustanovitvi in razpisu volitev članov območnih svetov, ki ga sprejme skupščina zavoda.
Generalni direktor
33. člen
Poslovodni organ Zavoda je generalni direktor Zavoda.
Generalni direktor je odgovoren za zakonitost dela Zavoda.
Generalni direktor je za svoje delo in delo Zavoda odgovoren skupščini Zavoda, upravnemu odboru in odboru za prostovoljno zavarovanje ter Državnemu zboru.
34. člen
Generalni direktor Zavoda ima zlasti naslednje pristojnosti in pooblastila:
1. organizira in vodi delo ter poslovanje Zavoda;
2. predstavlja in zastopa Zavod;
3. podpisuje akte in listine v zvezi s poslovanjem Zavoda;
4. zagotavlja zakonitost poslovanja in pogoje za delo ter izvršuje sklepe organov Zavoda;
5. predlaga delovni plan Zavoda in sprejema ukrepe za njegovo izvajanje;
6. izdaja splošne in posamične akte. Zavoda s področja, delovnih razmerij,
7. izda pravilnik o sistemizaciji delovnih mest;
8. v skladu s finančnim načrtom in planom nabav osnovnih sredstev odloča o nabavi, zamenjavi in odpisu osnovnih sredstev do obsega, ki ga določi upravni odbor;
9. sklepa pogodbe po sklepu upravnega odbora;
10. poroča skupščini in upravnemu odboru o poslovanju Zavoda;
11. skladno s kolektivno pogodbo, politiko plač ter usmeritvami in stališči upravnega odbora usklajuje plače in nadomestila, odobrava materialne stroške in nadomestila v zvezi s službenimi potovanji ter druge materialne stroške;
12. upravnemu odboru oziroma odboru za prostovoljno zavarovanje predlaga kandidate za imenovanje za pomočnike generalnega direktorja, in direktorje območnih in področnih enot Zavoda;
13. sklepa pogodbe o zaposlitvi z delavci in imenuje delavce s posebnimi pooblastili na sedežu Zavoda;
14. oblikuje in. imenuje člane komisij in delovnih skupin ter jim daje haloge;
15. odloča o disciplinski odgovornosti delavcev Zavoda in izreka disciplinske ukrepe v skladu z zakonom;
16. predlaga pravilnik o notranji organizaciji Zavoda;
17. opravlja druge naloge v skladu z zakonom, kolektivno pogodbo, tem statutom in drugimi splošnimi akti Zavoda.
35. člen
Posamezna pooblastila lahko generalni direktor s splošnim ali posamičnim pooblastilom prenese na pomočnike ter direktorje območnih in področnih enot Zavoda ter druge delavce Zavoda.
36. člen
Generalnega direktorja Zavoda imenuje na podlagi javnega razpisa na predlog upravnega odbora skupščina zavoda za dobo 4 let.
K imenovanju generalnega direktorja Zavoda daje soglasje Državni zbor.
Postopek razpisa in predlog izbire kandidata vodi in opravi upravni odbor.
37. člen
Za generalnega direktorja Zavoda je lahko imenovan, kdor izpolnjuje pogoje, določene z zakonom in ima visoko strokovno izobrazbo ter najmanj 5 let ustreznih delovnih izkušenj, ki potrjujejo, da ima potrebne strokovne, organizacijske in druge poslovne sposobnosti za opravljanje tega dela.
38. člen
Razpis mora biti objavljen najmanj 6 mesecev pred potekom mandata.
Rok, v katerem se sprejemajo prijave kandidatov, ne sme biti krajši kot 8 dni in ne daljši kot 30 dni od dneva objave razpisa.
39. člen
Generalni direktor je lahko razrešen dolžnosti oziroma mu preneha delovno razmerje tudi pred potekom mandata, v skladu z zakonom.
40. člen
Če na mesto generalnega direktorja Zavoda ni bilo mogoče pravočasno imenovati novega generalnega direktorja, imenuje skupščina Zavoda s soglasjem Državnega zbora, na predlog upravnega odbora, na to mesto vršilca dolžnosti, ki ima vse pravice in dolžnosti generalnega direktorja, vendar največ za dobo enega leta.
Delavci s posebnimi pooblastili
41. člen
Generalni direktor ima enega ali več pomočnikov za posamezna področja dela, skladno z notranjo organizacijo Zavoda.
Delavci s posebnimi pooblastili so: pomočniki generalnega direktorja in direktorji območnih in področnih enot.
Poleg delavcev iz prejšnjega odstavka, so na sedežu Zavoda ter na območnih in področnih enotah tudi drugi delavci s posebnimi pooblastili, določeni s pravilnikom o notranji organizaciji Zavoda.
Pravilnik o notranji organizaciji določa delovna področja, pogoje imenovanja, pooblastila in odgovornosti delavcev s posebnimi pooblastili.
42. člen
Pomočnike generalnega direktorja, direktorje območnih enot in enote informacijskega centra Zavoda, imenuje upravni odbor na predlog generalnega direktorja.
Direktorja enote prostovoljnega zavarovanja imenuje odbor za prostovoljno zavarovanje na predlog generalnega direktorja.
Druge delavce s posebnimi pooblastili na sedežu Zavoda imenuje generalni direktor, na območnih in področnih enotah pa direktorji območnih in področnih enot.
43. člen
Pomočniki generalnega direktorja in direktorji območnih in področnih enot Zavoda odgovarjajo za pravilnost in zakonitost dela enote in za svoje delo generalnemu direktorju in upravnemu odboru oziroma odboru za prostovoljno zavarovanje.
Zdravniške komisije Zavoda – izvedenski organi
44. člen
Zdravniške komisije I. in II. stopnje so izvedenski organi Zavoda.
Predsednike in člane zdravniških komisij 1. in II. stopnje imenuje upravni odbor na predlog generalnega direktorja.
Zdravniške komisije I. stopnje imajo sedež na območnih enotah Zavoda in delujejo v senatih treh zdravnikov.
Zdravniška komisija II. stopnje ima sedež na sedežu Zavoda in deluje v senatih treh zdravnikov. Senati delujejo tudi zunaj sedeža Zavoda.
Natančnejšo organizacijo in način delovanja zdravniških komisij I. in II. stopnje, določa pravilnik.
IV. ZASTOPANJE, PREDSTAVLJANJE IN PODPISOVANJE
45. člen
Zavod predstavlja, zastopa in podpisuje generalni direktor Zavoda.
V primeru odsotnosti ga nadomešča pomočnik, ki ga določi glavni direktor s posebnim pismenim pooblastilom.
46. člen
Generalni direktor lahko za zastopanje Zavoda v posameznih zadevah pooblasti tudi druge delavce Zavoda.
Pooblaščeni delavec je upravičen v imenu Zavoda in v okviru njegove dejavnosti ter v okviru prejetega pooblastila sklepati pogodbe, opravljati druga pravna dejanja ter zastopati Zavod pred sodiščem in drugimi organi.
Generalni direktor lahko izda posameznemu delavcu generalno pooblastilo za zastopanje pred sodišči.
Generalni direktor lahko pooblasti za zastopanje Zavoda pred sodiščem in drugimi organi tudi drugo osebo, ki ni delavec zavoda s tem, da ji da pisno pooblastilo, v katerim so določene meje pooblastila.
47. člen
Pomočniki generalnega direktorja in direktorji območnih in področnih enot podpisujejo akte in listine, ki se nanašajo na njihovo delovno področje oziroma delovno področje organizacijske enote, ki jo vodijo.
48. člen
Zavod pri izvajanju dejavnosti v okviru območne oziroma področne enote zastopa direktor te enote.
Direktor območne oziroma področne enote Zavoda je pooblaščen za:
1. sklepanje pogodb za opravljanje zdravstvenih dejavnosti z zdravstvenimi zavodi in zasebnimi zdravstvenimi delavci;
2. sklepanje pogodb v okviru dejavnosti območne oziroma področne enote;
3. zagotavljanje izvajanja področne dejavnosti in strokovne povezanosti pri opravljanju dejavnosti po območnih enotah;
4. sklepanje pogodb o zaposlitvi delavcev na območni oziroma področni enoti Zavoda in za odločanje o drugih zadevah s področja delovnih razmerij delavcev območne oziroma področne enote, v skladu s kadrovskim planom Zavoda in sprejetimi usmeritvami na organih Zavoda;
5. izdajo odločbe v upravnem postopku na I. stopnji;
6. podpisovanje drugih aktov, ki se nanašajo na poslovanje območne oziroma področne enote.
Direktorja območne oziroma področne enote v primeru njegove odsotnosti nadomešča delavec s posebnimi pooblastili ali drug strokovni delavec, ki ga določi direktor s posebnim sklepom. V sklepu direktor opredeli tudi meje pooblastila.
V. ORGANIZACIJA ZAVODA
49. člen
Zavod izvaja svojo dejavnost na sedežu V Ljubljani v direkciji in po posameznih območnih enotah z izpostavami. Zavod izvaja svojo dejavnost tudi v področnih enotah, ki sta:
- Enota za prostovoljno zavarovanje;
– Informacijski center.
50. člen
Nova območna enota se lahko oblikuje za območje več občin, če na tem območju delujejo splošna bolnišnica, zdravstveni dom in lekarna z dejavnostmi, ki jih predpisuje zakon o zdravstveni dejavnosti ter, če Zavod lahko zagotovi prostorske, tehnične in kadrovske pogoje za delo območne enote.
Območne enote, razen območne enote Ljubljana, delujejo zunaj sedeža Zavoda in izvajajo svojo dejavnost na določenem območju, ki pokriva celotno ozemlje večih sosednjih občin.
Območne enote opravljajo svoje delo tudi po izpostavah.
51. člen
Območne enote so:
1. Območna enota Celje, s sedežem v Celju, Gregorčičeva 5/a za območje občin: Brežice, Celje, Laško, Sevnica, Slovenske Konjice, Šentjur pri Celju, Šmarje pri Jelšah in Žalec.
2. Območna enota Koper, s sedežem v Kopru, Martinčev trg 2 za območje občin: Ilirska Bistrica, Izola, Koper, Piran, Postojna in Sežana.
3. Območna enota Kranj, s sedežem v Kranju, Gosposvetska 12 za območje občin: Jesenice, Kranj, Radovljica, Škofja Loka in Tržič.
4. Območna enota, Krško, s sedežem v Krškem, Cesta Krških žrtev 63/a za območje občin: Brežice, Krško in Sevnica.
5. Območna enota Ljubljana, s sedežem v Ljubljani, Miklošičeva 24 za območje občin: Cerknica, Domžale, Grosuplje, Hrastnik, Idrija, Kamnik, Kočevje, Litija, Ljubljana Bežigrad, Ljubljana Center, Ljubljana Moste-Polje, Ljubljana Šiška, Ljubljana Vič-Rudnik, Logatec, Ribnica, Trbovlje, Vrhnika in Zagorje.
6. Območna enota Maribor, s sedežem v Mariboru, Sodna 15 za območje občin: Lenart, Maribor, Ormož, Pesnica, Ptuj, Ruše in Slovenska Bistrica.
7. Območna enota Murska Sobota, s sedežem v Murski Soboti, Titova 24 za območje občin: Gornja Radgona, Lendava, Ljutomer in Murska Sobota.
8. Območna enota Nova Gorica, s sedežem v Novi Gorici, Ul. Gradnikove brigade 1 za območje občin: Ajdovščina, Nova Gorica in Tolmin.
9. Območna enota Novo mesto, s sedežem v Novem mestu, Kidričev trg 3 za območje občin: Črnomelj, Krško, Metlika, Novo mesto in Trebnje.
10. Območna enota Ravne na Koroškem, s sedežem v Ravnah na Koroškem, Ob Suhi 22/b za območje občin: Dravograd, Mozirje, Radlje, Ravne na Koroškem, Slovenj Gradec in Velenje.
52. člen
Podrobnejšo notranjo organizacijo Zavoda določa Pravilnik o notranji organizaciji, ki ga sprejme upravni odbor Zavoda, na predlog generalnega direktorja.
53. člen
Za izvajanje obveznega in prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja opravlja Zavod po svojih organizacijskih enotah zlasti naslednja dela:
– pripravlja gradiva za splošne akte Zavoda;
– opravlja strokovna finančno – ekonomska, pravna in administrativna dela pri izvajanju zdravstvenega zavarovanja;
– pripravlja podlage za razpise za opravljanje zdravstvenih storitev in sklepanje pogodb z zdravstvenimi in drugimi zavodi ter organizacijami, ki opravljajo zdravstveno dejavnost in zasebnimi zdravstvenimi delavci;
– pripravlja podlage za odločanje o prispevnih stopnjah za obvezno in podlage za določanje premij za prostovoljno zdravstveno zavarovanje;
– pripravlja podlage za načrtovanje sistema zdravstvenega zavarovanja;
– opravlja naloge v zvezi z uresničevanjem in varstvom pravic iz obveznega in prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja;
– rešuje zahtevke za uveljavljanje in varstvo pravic zavarovanih oseb;
– izvaja določbe iz mednarodnih pogodb o zdravstvenem zavarovanju;
– opravlja nadzor nad izvajanjem predpisov s področja zdravstvenega zavarovanja v skladu z zakonom;
– nudi pravno in drugo strokovno pomoč zavarovanim" osebam in delodajalcem;
– vodi evidence in podatkovne baze o zavarovanih osebah in zavezancih za prispevek za zdravstveno zavarovanje, vključno z oblikovanjem obrazcev in drugih listin za uresničevanje dejavnosti;
– opravlja medicinsko izvedeniška dela v zvezi z uresničevanjem pravic iz zdravstvenega zavarovanja;
– izvaja računovodsko – knjigovodska in druga finančna opravila;
– izvaja plansko – analitična dela;
– izvaja kadrovske in splošne naloge;
– izvaja računalniške obdelave podatkov s področja zdravstvenega zavarovanja;
– izterjuje neplačane prispevke in druge neporavnane obveznosti;
– uveljavlja zahtevke za povrnitev škode;
– izvaja nadzor nad obračunavanjem in plačevanjem prispevkov s strani zavezancev, nad izvajanjem pogodb s strani zavodov in zasebnih zdravstvenih delavcev in nad uveljavljanjem drugih pravic s strani zavarovancev;
– obračunava, nadzira in izplačuje denarne dajatve zavarovanim osebam;
– izvaja druga administrativna, tehnična in tem podobna dela.
54. člen
Direkcija izvaja naslednje naloge:
– proučuje in zagotavlja razvoj zdravstvenega zavarovanja;
– zagotavlja enotnost v izvajanju predpisov, splošnih aktov, navodil in drugih aktov;
– oblikuje in zagotavlja razvoj enotnega informacijskega sistema zdravstvenega zavarovanja;
– vodi skupne baze podatkov in skupne obdelave podatkov za zdravstveno zavarovanje;
– zagotavlja strateški razvoj kadrov, upravljanje s kadri in koordinirano kadrovsko politiko;
– pripravlja obrazce listin in druge dokumentacijo za zdravstveno zavarovanje;
– pripravlja gradiva za določanje normativov in standardov za pridobitev pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja;
– proučuje ekonomiko zdravstva;
– sodeluje pri usklajevanju stališč s pristojnimi zbornicami, združenji zdravstvenih zavodov in drugih zavodov in organizacijami, ki opravljajo zdravstveno dejavnost ter ministrstvom pristojnim za zdravstvo in drugimi organi in organizacijami;
– izdaja glasilo Zavoda in objavlja splošne akte in uradne informacije;
– zagotavlja strokovno – medicinsko koordinacijo in nadzor ter organiziranje dela zdravniških komisij druge stopnje;
– vodi upravni postopek in odloča na drugi stopnji v skladu z zakonom;
– zagotavlja urejanje pravnih zadev in mednarodnega zdravstvenega zavarovanja;
– opravlja naloge organa za zvezo pri urejanju mednarodnih pogodb in urejanju drugih mednarodnih odnosov;
– načrtuje in zagotavlja enotno finančno politiko Zavoda;
– opravlja druge naloge v skladu z zakonom in tem statutom.
55. člen
Območne in področne enote opravljajo naloge iz 52. člena, ki se nanašajo na izvajanje zdravstvenega zavarovanja na določenem območju oziroma področju, na podlagi enotnih usmeritev.
56. člen
Zavod lahko pooblasti za opravljanje posameznih izvedeniških del tudi zdravstvene zavode in zasebne zdravstvene delavce.
57. člen
Izvedenski organi Zavoda lahko v okviru dejavnosti Zavoda dajejo izvedeniška mnenja in izvide na zahtevo tujih nosilcev zdravstvenega zavarovanja in drugih organov ali organizacij.
Zavod lahko opravlja za potrebe drugih uporabnikov tudi druge storitve s področja evidenc, statističnih obdelav, računalniških obdelav, ter storitve s področja organizacije in ekonomike zdravstvenega varstva.
VI. UVELJAVLJANJE IN VARSTVO PRAVIC IZ ZDRAVSTVENEGA ZAVAROVANJA
Obvezno zdravstveno zavarovanje
58. člen
Obvezno se zdravstveno zavarujejo osebe naštete v določbah 15., 17. in 18. ter 20. člena zakona.
Šteje se, da nosilec zavarovanja preživlja širšega družinskega člana, če ta nima oziroma nima dovolj lastnih sredstev za preživljanje oziroma njegovi mesečni prejemki ne dosegajo cenzusa določenega kot pogoj za pridobitev pravic po predpisih o socialnem varstvu.
Oseba iz tretjega odstavka 21. člena zakona se lahko zavaruje kot družinski član, če živi skupaj z zavarovancem najmanj dve leti in če ne obstajajo zakonski zadržki za sklenitev zakonske zveze.
59. člen
Pristojno območno enoto, pri kateri mora zavezanec za prispevke vložiti prijavo v zavarovanje, določa poseben zakon.
Rok za prijavo je osem dni od dneva začetka zavarovanja.
60. člen
Lastnost zavarovane osebe ugotavlja pristojna območna enota Zavoda na podlagi vložene prijave v zavarovanje, v skladu s posebnim zakonom in predpisi o matični evidenci o zavarovanih osebah iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.
Oseba pridobi status zavarovane osebe z dnem, ko so izpolnjeni pogoji za njeno pridobitev.
61. člen
Če območna enota ugotovi, da oseba ne izpolnjuje vseh pogojev za pridobitev lastnosti zavarovane osebe, prijavo v obvezno zdravstveno zavarovanje zavrne.
O zavrnitvi prijave odloči pristojna območna enota Zavoda z odločbo.
62. člen
V primeru, da je zavezanec vložil prijavo v obvezno zdravstveno zavarovanje po izteku roka iz drugega odstavka 59. člena, plača prispevek po prispevni stopnji, veljavni na dan plačila za celotno obdobje, in sicer od dne, ko so bili izpolnjeni pogoji za pridobitev lastnosti zavarovane osebe.
63. člen
Lastnost zavarovane osebe se dokazuje z zdravstveno izkaznico oziroma drugimi listinami, ki jih izda Zavod.
64. člen
Natančnejše pogoje za pridobitev lastnosti zavarovane osebe določa pravilnik.
65. člen
Zavarovana oseba lahko uveljavlja pravico do proste izbire zdravnika in zdravstvenega zavoda na račun Zavoda le med zdravstvenimi zavodi in zasebnimi zdravstvenimi delavci, s katerimi je Zavod sklenil pogodbo za izvajanje programov in storitev, pri drugih zdravstvenih zavodih in zasebnih zdravstvenih delavcih pa lahko zavarovane osebe uveljavljajo na račun Zavoda samo pravico do nujne medicinske pomoči.
V primeru, ko zavarovana oseba uveljavlja nujne zdravstvene storitve pri izvajalcih, ki nimajo pogodbe, Zavod zavarovani osebi povrne le stroške zdravljenja v višini povprečne cene dejavnosti pri zdravstvenih zavodih oziroma pri zasebnih zdravstvenih delavcih, s katerimi ima Zavod sklenjeno pogodbo.
Nujnost medicinske pomoči presoja zdravniška komisija Zavoda.
66. člen
Zavarovana oseba uresničuje pravice do zdravstvenih storitev pri osebnem zdravniku oziroma drugih zdravnikih, skladno s pooblastili, ki jih ima osebni zdravnik na podlagi zakona.
Osebnega zdravnika si zavarovana oseba prosto izbere izmed zdravnikov zdravstvenih zavodov ali zasebnikov, ki opravljajo osnovno zdravstveno dejavnost. Osebnega zdravnika zavarovana oseba izbere na način in pod pogoji, določenimi s pravilnikom.
Zavarovane osebe imajo pravico prosto izbirati tudi osebnega zdravnika – specialista s področja ginekologije. Osebni zdravnik za predšolske otroke je lahko tudi specialist pediater, ki dela na področju osnovne zdravstvene dejavnosti. Poleg splošnega osebnega zdravnika si zavarovana oseba prosto izbira tudi osebnega zobozdravnika.
Če si zavarovana oseba ne izbere osebnega zdravnika na območju stalnega prebivališča oziroma zaposlitve, ji Zavod ne povrne prevoznih stroškov oziroma morebitnih stroškov prehrane in nastanitve med potovanjem in bivanjem v drugem kraju.
67. člen
Na podlagi mnenja zdravniške komisije I. stopnje Zavoda uveljavljajo zavarovane osebe naslednje zdravstvene storitve:
– zdraviliško zdravljenje,
– zdravljenje v tujini,
– pravico do ortopedskih, ortotičnih in drugih pripomočkov pred iztekom trajnostne dobe ter zahtevnejših ortopedskih pripomočkov,
– ocene začasne nezmožnosti za delo do 30 dni,
– ugotavljanja začasne nezmožnosti za delo nad 30 dni,
– oprostitve plačila ortopedskih, ortotičnih in drugih pripomočkov za osebe iz 25. člena zakona.
Zahtevnejše ortopedske pripomočke določa pravilnik.
68. člen
Pravico do nadomestila, pogrebnine, posmrtnine, potnih stroškov in povračila stroškov prehrane uveljavlja zavarovana oseba pri pristojni območni enoti, s predložitvijo ustrezne listine, iz katere je razvidno, da so izpolnjeni pogoji za pridobitev posamezne pravice.
Zavod lahko s posameznimi delodajalci sklene posebno pogodbo o izplačevanju nadomestila plače in povračil iz obveznega zdravstvenega zavarovanja zaposlenim delavcem.
69. člen
Zavarovancu pripada denarno nadomestilo za čas zadržanosti od dela, ki ga ugotovi osebni zdravnik oziroma pristojna zdravniška komisija.
Osebni zdravnik je dolžan upoštevati mnenje zdravniške komisije.
Začasno zadržanost od dela lahko uveljavlja zavarovanec za nazaj le izjemoma, če iz upravičenih razlogov ni mogel obvestiti svojega osebnega zdravnika o svoji bolezni in morebitni nesposobnosti za delo.
70. člen
Obdobje predhodnega zavarovanja, ki ga v skladu z zakonom lahko določi Zavod kot pogoj za pridobitev določenih pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, določa pravilnik.
71. člen
Zdravstvene storitve pri zdravnikih specialistih, v zdravstvenih zavodih, zdraviliščih, pri zasebnih zdravstvenih delavcih, pravice do ortopedskih, ortotičnih in drugih pripomočkov uveljavljajo zavarovane osebe po postopku in načinu, določenem s pravilnikom.
72. člen
Če zavarovana oseba meni, da ji je bila kršena njena pravica iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, razen pravic iz 23. in 25. člena zakona, lahko zahteva varstvo pravic.
Zahtevo vloži pri območni enoti, kjer je prijavljena v obvezno zdravstveno zavarovanje.
73. člen
Postopek za uveljavljanje pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja se začne na zahtevo zavarovane osebe.
Postopek je uveden, ko Zavod prejme zahtevo za uveljavljanje pravice z ustrezno dokumentacijo, s katero zavarovana oseba dokazuje, da izpolnjuje vse pogoje za pridobitev posamezne pravice.
Zahteva za uvedbo postopka ali varstvo pravic se poda s pisno vlogo ali ustno na zapisnik pri pristojni območni enoti.
Krajevna pristojnost vse določa po kraju zadnjega zavarovanja na območju Zavoda.
74. člen
O pravicah iz obveznega zdravstvenega zavarovanja odloča:
– na prvi stopnji območna enota, pri kateri je bila zavarovana oseba nazadnje zavarovana,
– na drugi stopnji direkcija na sedežu Zavoda. Organ druge stopnje odloča o pritožbah zoper odločbe organa prve stopnje.
Odločbe prve stopnje izdajajo direktorji območnih enot, odločbe druge stopnje pa generalni direktor Zavoda.
Pravice zavarovanih oseb po mednarodnih pogodbah
75. člen
Zavarovane osebe so upravičene do zdravstvenih storitev v tujini po postopku in na način, kot ga določa pravilnik.
76. člen
Zavod zagotavlja pravice iz zdravstvenega zavarovanja tudi tujim osebam, ki so zavarovane pri tujem nosilcu zdravstvenega zavarovanja, v skladu z mednarodno pogodbo.
Prostovoljno zdravstveno zavarovanje
77. člen
Prostovoljno zdravstveno zavarovanje lahko sklenejo zavarovane osebe in druge osebe.
Zavarovana oseba sklene prostovoljno zdravstveno zavarovanje v območni enoti, kjer je obvezno zdravstveno zavarovana. Druge osebe sklenejo prostovoljno zdravstveno zavarovanje v območni enoti, na območju katere imajo stalno ali začasno bivališče.
Oblike prostovoljnega zavarovanja, vrste paketov, način in postopek sklepanja ter uveljavljanja pravic skleniteljev in zavarovancev uredi Zavod s splošnimi pogoji.
VII. FINANCIRANJE ZDRAVSTVENEGA ZAVAROVANJA
78. člen
Skupščina Zavoda oblikuje na podlagi usmeritev iz Plana zdravstvenega varstva Slovenije in glede na potrebe po zdravstvenih storitvah iz obveznega zdravstvenega zavarovanja osnutek finančnega načrta ter na tej podlagi predlog prispevnih stopenj in drugih obveznosti zavezancev prispevkov ter ga posreduje v sprejem Državnemu zboru. Po določitvi prispevnih stopenj sprejme skupščina Zavoda letni delovni in finančni načrt Zavoda.
79. člen
Finančni načrt Zavoda prikazuje ločeno prihodke in odhodke iz obveznega zavarovanja od prihodkov in odhodkov iz prostovoljnega zavarovanja.
Finančni načrt opredeljuje sredstva za posamezne naloge oziroma dejavnosti v okviru posamezne vrste zavarovanja pri čemer posebej predvidi:
– sredstva za financiranje programov zdravstvenih storitev;
– sredstva za denarne dajatve zavarovanim osebam (nadomestila, potni stroški, pogrebnina, posmrtnina);
– sredstva za obvezno rezervo;
– sredstva za delovanje Zavoda in njegovih organov. Finančni načrt Zavoda predvidi razporeditev sredstev za posamezne namene po območjih.
80. člen
Zavod ovrednoti programe zdravstvenih -storitev skladno z izhodišči, ki jih sprejme skupaj z drugimi partnerji oziroma temeljijo na določilih 63. člena zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.
Na podlagi teh izhodišč objavi Zavod razpis programov, v katerem določi:
– obseg, vrste in strukturo zdravstvenih storitev, za katere je zainteresiran in ki jih glede na razpoložljiva sredstva lahko financira;
– krajevno in časovno dostopnost storitev po območjih in dejavnostih;
– način vrednotenja storitev;
– način in roke za izbiro med ponudbami;
– druge pogoje za vzpostavitev medsebojnih pravic in obveznosti z zdravstvenimi in drugimi zavodi ter organizacijami, ki opravljajo zdravstveno dejavnost in zasebnimi zdravstvenimi delavci, ki bodo opravljali javno zdravstveno službo.
81. člen
Odločitev o izbiri med ponudniki za opravljanje zdravstvenih storitev na podlagi razpisa opravi upravni odbor Zavoda. Po njegovi odločitvi sklene Zavod z izvajalci pogodbo, v kateri bodo opredeljene vse medsebojne pravice in obveznosti med pogodbenimi strankami.
Pri izbiri najprimernejših ponudb in določanju pogojev za sklenitev pogodb med Zavodom in izvajalci programov storitev sodelujejo tudi območni sveti.
82. člen
Zavod lahko sklene pogodbe z izvajalci zdravstvenih storitev le v okviru razpoložljivih sredstev, zbranih s prispevki iz obveznega in prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja ter drugimi prihodki in letnimi izhodišči za izvajanje programov.
Če Zavod med letom ugotovi, da z zbranimi sredstvi ne more uresničiti že sprejetih obveznosti do izvajalcev, s katerimi je sklenil pogodbe, predlaga spremembe le-teh oziroma odstopi od pogodbe in predlaga partnerjem določenim v 63. členu zakona nova pogajanja o izhodiščih za oblikovanje programov storitev in njihovo vrednotenje.
Če se pri prostovoljnem zdravstvenem zavarovanju izkažejo večji odhodki od prihodkov, Zavod za ustrezni delež zviša višino premij za zavarovanje v naslednjem letu.
83. člen
Če Zavod med letom ugotovi, da dotok sredstev presega vrednosti programov, je dolžan predlagati Državnemu zboru ustrezno znižanje prispevnih stopenj za obvezno zdravstveno zavarovanje oziroma znižati zavarovalne premije pri prostovoljnem zdravstvenem zavarovanju.
84. člen
Zaključni račun Zavoda ločeno prikazuje finančno poslovanje obveznega in prostovoljnega zavarovanja.
Če Zavod ugotovi ob zaključnem računu presežek iz naslova obveznega zdravstvenega zavarovanja, ga prenese v naslednje leto za financiranje obveznega zdravstvenega zavarovanja ali pa razporedi:
– za izvajanje programov za krepitev zdravja, ki prispevajo k znižanju stroškov zdravstvenega zavarovanja,
– v poslovni sklad za kreditiranje izvajalcev zdravstvene dejavnosti.
Če Zavod ugotovi ob zaključnem računu presežek iz naslova prostovoljnega zavarovanja, ga prenese v naslednje leto in na predlog odbora za prostovoljno zavarovanje zniža premije ali ga razporedi v poslovni sklad.
85. člen
Zavod posluje preko enotnega žiro računa za zdravstveno zavarovanje. Sredstva iz vplačanih računov prispevkov za obvezno zdravstveno zavarovanje se preusmerjajo na žiro račun Zavoda. Premije za prostovoljno zdravstveno zavarovanje se plačujejo na poseben račun Zavoda. Zavod ima tudi poseben račun stanovanjskih sredstev in rezervnih sredstev.
Območne in področne enote poslujejo preko računov enot, ki so sestavni del žiro računa Zavoda in na teh računih ločeno vodijo sredstva obveznega in prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja. Evidenco o sredstvih prostovoljnega zavarovanja območne enote zagotavljajo v glavni knjigi v knjigovodstvu. Na račune območnih in področnih enot se razporejajo sredstva iz žiro računa Zavoda v skladu s finančnim načrtom Zavoda. Območne in področne enote iz teh računov plačujejo račune za opravljene zdravstvene storitve in druge izdatke ter za potrebe dela in poslovanja enote v skladu s finančnim načrtom.
86. člen
Za zagotavljanje plačila zdravstvenih storitev, opravljenih v skladu z mednarodnimi pogodbami ima Zavod devizni račun.
87. člen
Odredbodajalec za vse račune Zavoda je generalni direktor oziroma delavci, ki jih pooblasti s pismenim pooblastilom.
Na območnih in področnih enotah je odredbodajalec direktor enote oziroma delavci, ki jih pooblasti s pismenim pooblastilom.
88. člen
Zavod ima poslovni sklad, sklad rezervnih sredstev za obvezno zdravstveno zavarovanje in rezervni sklad za prostovoljno zavarovanje in sklad stanovanjskih sredstev.
Poslovni sklad Zavoda tvorijo osnovna in obratna sredstva za delovanje Zavoda.
89. člen
Sklad rezervnih sredstev za obvezno zdravstveno zavarovanje oblikuje Zavod v roku enega leta iz prihodkov za financiranje obveznega zdravstvenega zavarovanja, v višini polovice povprečnih mesečnih prilivov iz naslova prispevkov v zadnjih dvanajstih mesecih.
Sredstva rezervnega sklada ostanejo začasno nerazporejena. Uporabijo se za pokrivanje nepredvidenih in povečanih izdatkov, ki so posledica epidemij, elementarnih nesreč ali drugih rizikov.
90. člen
Sklad rezervnih sredstev za prostovoljno zdravstveno zavarovanje oblikuje Zavod v roku enega leta iz prihodkov premij, največ v višini povprečnih enomesečnih stroškov.
91. člen
Sklad stanovanjskih sredstev tvorijo osnovna in obratna sredstva za skupne namene (počitniške kapacitete in stanovanja).
92. člen
Zavod uredi svoje finančno poslovanje ter organiziranost in način vodenja računovodstva v pravilniku.
VIII. IZVAJANJE NADZORA
93. člen
Zavod v skladu z zakonom izvaja:
– nadzor nad obračunavanjem in plačevanjem prispevkov;
– kontrolo nad pravilnostjo obračunavanja denarnih dajatev iz obveznega in prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja;
– strokovno kontrolo nad izvajanjem in obračunavanjem zdravstvenih storitev opravljenih zavarovanim osebam;
– nadzor nad uresničevanjem pogodb;
– interni nadzor nad (finančnim) poslovanjem Zavoda.
94. člen
Nadzor izvajajo pristojne službe Zavoda oziroma območnih enot in pooblaščeni delavci Zavoda.
Zavod lahko za izvajanje nadzora pritegne tudi zunanje strokovne delavce. O vključitvi zunanjih strokovnih delavcev odloča generalni direktor.
Nadzor se izvaja po programu dela, ki ga izda generalni direktor Zavoda.
95. člen
O svojih ugotovitvah služba in zunanji strokovni delavci pismeno poročajo generalnemu direktorju ter predlagajo neposredne ukrepe za odpravo ugotovljenih nepravilnosti.
96. člen
Zavod lahko izvajanje nadzora nad obračunavanjem, plačevanjem ter izterjavo prispevkov prenese na pristojno službo v skladu s posebnim zakonom.
Pooblaščena služba je dolžna Zavod sproti obveščati ter tekoče posredovati zahtevane podatke.
IX. SPLOŠNI AKTI ZAVODA
97. člen
Zavod ima statut in druge splošne akte.
Statut Zavoda je temeljni splošni akt in ga sprejme skupščina Zavoda.
K statutu Zavoda daje soglasje Vlada Republike Slovenije.
98. člen
Zavod ima še naslednje splošne akte:
– pravilnik o pravicah iz obveznega zdravstvenega zavarovanja in postopkih;
– pravilnik o listinah in drugih obrazcih, za zdravstveno zavarovanje;
– poslovnik o delu organov zavoda;
– pravilnik o pravicah do ortopedskih, ortotičnih, očesnih, slušnih, zobnoprotetičnih in drugih pripomočkov;
– pravilnik o standardih in normativih;
– pravilnik o predpisovanju zdravil v breme Zavoda;
– pravilnik o delovanju zdravniških komisij I. in II. stopnje;
– pravilnik o notranji organizaciji;
– pravilnik o finančnem poslovanju;
– pravilnik o računovodstvu;
– akt o sistemizaciji delovnih mest;
– druge splošne akte.
Delovna razmerja in plače delavcev Zavoda se lahko uredijo tudi s kolektivno pogodbo na nivoju Zavoda.
99. člen
Skupščina Zavoda sprejema splošne akte iz 1., 2., 3., 4., 5. in 6. alinee prejšnjega člena in akt, ki določa pogoje za prostovoljno zdravstveno zavarovanje.
Upravni odbor Zavoda sprejema splošne akte iz 7., 8. in 9. alinee prejšnjega člena.
Splošni akt iz 10. in 11. alinee prejšnjega člena izda generalni direktor Zavoda. Generalni direktor Zavoda izda tudi druge akte, s katerimi se uredijo razmerja v zvezi z izvajanjem stanovanjske pomoči delavcem, koriščenjem počitniških zmogljivosti, izobraževanjem delavcev in druga vprašanja, vezana za poslovanje in organizacijo dela zavoda.
100. člen
Statut Zavoda sprejema skupščina po dvofaznem postopku.
Osnutek statuta zavoda oblikuje upravni odbor in ga predloži v obravnavo skupščini.
Po končani razpravi v skupščini upravni odbor na podlagi podanih pripomb, mnenj in predlogov, oblikuje dokončno besedilo predloga statuta in ga predloži v sprejem skupščini.
K dokončnemu predlogu statuta lahko člani skupščine podajo amandmaje.
O sprejemu predloga statuta in posameznih amandmajev k statutu odloča skupščina z večino glasov vseh predstavnikov delodajalcev in večino glasov vseh predstavnikov zavarovancev.
Statut zavoda pošlje skupščina v soglasje Vladi Republike Slovenije.
Po danem soglasju, se statut zavoda objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
101. člen
Splošni akti iz 1.-7. alinee prvega odstavka 98. člena tega statuta se objavijo v Uradnem listu Republike Slovenije.
X. PRAVICE, OBVEZNOSTI IN ODGOVORNOSTI DELAVCEV ZAVODA
102. člen
Delavci Zavoda uresničujejo svoje pravice, obveznosti in odgovornosti iz delovnega razmerja skladno z zakonom, kolektivno pogodbo za negospodarske dejavnosti, statutom in drugimi splošnimi akti Zavoda.
103. člen
Kadar upravni odbor, generalni direktor oziroma direktorji območnih in področnih enot Zavoda odločajo o pravicah, obveznostih in odgovornostih delavcev, si morajo predhodno pridobiti mnenje delavcev o vprašanjih, ki jih določa kolektivna pogodba oziroma zakon.
104. člen
O ugovorih in zahtevah za varstvo pravic delavcev Zavoda odloča Komisija za varstvo pravic. Komisija ima pristojnosti opredeljene v zakonu, kolektivni pogodbi oziroma splošnih aktih Zavoda.
Komisija iz prejšnjega odstavka šteje 13 članov, ki jih delavci Zavoda izvolijo na zborih delavcev območnih in področnih enot ter direkcije. Za člana komisije za varstvo pravic je izvoljen kandidat, ki je prejel največ glasov izmed predlaganih kandidatov enote. Območna enota Ljubljana voli dva kandidata. Če je predlagan samo en kandidat, je ta izvoljen, če prejme več kot polovico glasov delavcev enote, ki jih predstavlja.
Mandat članov odbora traja dve leti.
105. člen
Organi Zavoda, generalni direktor, direktorji območnih in področnih enot so dolžni obveščati delavce Zavoda o vseh zadevah, ki se nanašajo na poslovanje Zavoda, zlasti o zadevah, ki jih določa kolektivna pogodba.
Vsi zakoni, kolektivna pogodba, splošni akti in sklepi morajo biti delavcem Zavoda dostopni na vpogled na sedežu Zavoda, oziroma na sedežih območnih enot.
106. člen
O disciplinski odgovornosti delavcev Zavoda za storjeno kršitev delovne obveznosti odločajo generalni direktor Zavoda oziroma direktorji območnih in področnih enot in disciplinska komisija v skladu z zakonom, kolektivno pogodbo in splošnim aktom Zavoda.
107. člen
Disciplinska komisija šteje 12 članov in njihovih namestnikov. Predsednika, člane disciplinske komisije in namestnike volijo delavci Zavoda neposredno na zborih delavcev, ki jih skliče generalni direktor po območnih in področnih enotah ter direkcije Zavoda. Za člana in namestnika disciplinske komisije je izvoljen kandidat, ki je prejel največ glasov izmed predlaganih kandidatov posamezne enote. Če enota predlaga samo enega kandidata, je ta izvoljen, če prejme več kot polovico glasov vseh delavcev enote.
O ugovorih zoper odločbo disciplinskega organa prve stopnje odloča Komisija za varstvo pravic iz 104. člena tega statuta.
108. člen
Disciplinska komisija dela v senatu 3 članov. Člane senata imenuje predsednik disciplinske komisije, ki ob imenovanju določi tudi člana, ki bo vodil delo senata.
109. člen
Kršitve delovnih obveznosti, postopek ugotavljanja disciplinske in materialne odgovornosti delavcev Zavoda ureja akt s področja delovnih razmerij.
110. člen
Delavci Zavoda imajo pravico organizirati sindikat, ki varuje pravice in interese članstva v skladu z zakonom, kolektivno pogodbo in tem statutom.
Pristojni organi Zavoda so dolžni pred sprejemom odločitev o gmotnih in socialnih pravicah delavcev, delovnih pogojih in delovnih razmerah obravnavati mnenje in predloge sindikata in se o njih opredeliti pred sprejemom dokončne odločitve.
XI. VAROVANJE PODATKOV O ZAVAROVANIH OSEBAH IN DOKUMENTACIJE
111. člen
Zavod zagotavlja varstvo osebnih podatkov, vsebovanih v zbirkah podatkov in njihovo zavarovanje, pravice posameznikov, njihovo varstvo in omejitve ter nadzor nad izvajanjem postopkov in ukrepov za zavarovanje osebnih podatkov s tem, da sprejme svoj pravilnik o postopkih in ukrepih za zavarovanje osebnih podatkov.
Zavod vzpostavi in vodi katalog zbirk podatkov v skladu z obstoječimi predpisi o varstvu osebnih podatkov za evidence, določene s tem statutom.
Podatki v katalogu vsebujejo naziv zbirke osebnih podatkov, podatke o upravljalcu, kategorije zavarovanih oseb, na katere se nanašajo osebni podatki v zbirki in imajo obliko zapisov z vsebino in obliko, ki sta določeni s predpisi o vodenju, vsebini in objavi kataloga zbirk podatkov.
112. člen
Organi in delavci Zavoda so dolžni varovati vse podatke o zavarovani osebi kot poklicno skrivnost, zlasti pa še podatke o zdravstvenem stanju posameznika in vzrokih, okoliščinah in posledicah tega stanja, kolikor so jim ti podatki dosegljivi zaradi narave njihovega dela.
Podatki iz prejšnjega odstavka se ne smejo dajati drugim osebam oziroma javnosti in tudi ne objavljati na način, ki bi omogočal razkriti posameznika, na katerega se nanašajo, razen v primerih, ko prizadeta oseba sama ali sodišče to dovoli, za mladoletne osebe in za osebe pod skrbništvom pa starši oziroma skrbniki.
XII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
113. člen
Dokler ne bodo sprejeti splošni akti določeni v tem statutu, se primerno uporabljajo, če niso v nasprotju z zakonom, obstoječi akti, navedeni v 106. členu zakona.
114. člen
Začasni statut Zavoda sprejme začasna skupščina Zavoda po enofaznem postopku.
Besedilo predloga začasnega statuta, predloži v obravnavo skupščini v. d. generalnega direktorja Zavoda. K predlogu začasnega statuta je možno podati amandmaje.
Začasni statut zavoda je sprejet, če je zanj glasovala večina članov – predstavnikov delodajalcev in večina članov – predstavnikov zavarovancev.
Začasni statut Zavoda pošlje začasna skupščina v soglasje Vladi Republike Slovenije.
Po danem soglasju, se začasni statut objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
115. člen
Začasna skupščina zavoda na prvi seji imenuje 9 začasnih območnih svetov za posamezno območje območnih enot. Svet sestavlja enajst članov od tega 5 predstavnikov delodajalcev in 6 predstavnikov zavarovancev, ki jih predlaga Zavod.
Mandat začasnih območnih svetov traja najdalj eno leto.
116. člen
Do izvolitve odbora za prostovoljno zavarovanje opravlja, naloge iz njegove pristojnosti upravni odbor.
117. člen
Ta statut začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-2/4-92
Ljubljana, dne 25. februarja 1993.
Predsednik
Začasne Skupščine
Zavoda za zdravstveno
zavarovanje Slovenije
dr. Rudi Turk l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti