Uradni list

Številka 14
Uradni list RS, št. 14/1993 z dne 19. 3. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 14/1993 z dne 19. 3. 1993

Kazalo

662. Sklep o razpisu referenduma za uvedbo samoprispevka v Krajevni skupnosti Sladka gora, stran 669.

Na podlagi 3. in 7. člena Zakona o samoprispevku (Uradni list RS, št. 35/85) in 8. člena zakona o referendumu in drugih oblikah osebnega izjavljanja (Uradni list RS, št. 23/77) ter 37. člena Statuta Krajevne skupnosti Sladka gora je Svet KS Sladka gora sprejel
SKLEP
o razpisu referenduma za uvedbo samoprispevka v Krajevni skupnosti Sladka gora
1. člen
Razpiše se referendum za uvedbo samoprispevka v denarju za območje KS Sladka gora.
2. člen
Referendum bo izveden na običajnih glasovalnih mestih oziroma na glasovalnih mestih, ki jih bo določil volilni odbor v Krajevni skupnosti Sladka gora.
3. člen
Sredstva, zbrana s samoprispevkom, se bodo uporabljala za financiranje programa krajevne skupnosti v celoti. Program krajevne skupnosti obsega:
– asfaltiranje 5000 m cest (Pečica 2000 m
– Polžanska vas-Polžanska gorca 1700 m
– Sladka gora 800 m – odcepi
– Nova vas 500 m – odcepi
in novogradnja cest do hiš, ki do sedaj le teh še niso imele
– sofinanciranje telefonskega omrežja po celi KS
– ureditev problemov v zvezi z vodo
– razširitev pokopališča in obnova dotrajanega obzidja
– vzdrževanje že obstoječih cest, utrjevanje bankin in ureditev jarkov
– sofinanciranje pri nabavi gasilske cisterne in delovanju društev ter organizacij.
4. člen
Vrednost programa krajevne skupnosti, ki se bo financiral iz sredstev samoprispevka, znaša (ocena) 9,200.000 SIT. Višina sredstev, zbranih s samoprispevkom v 5 letih, pa znaša 2,300.000 ali 25% vrednosti celotnega programa krajevne skupnosti.
5. člen
Z referendumom se bodo krajani izrekli o uvedbi samoprispevka za obdobje petih let in sicer od 1. 5. 1993 do 30. 4. 1998.
6. člen
Pravico glasovanja na referendumu imajo krajani, ki so vpisani v splošni volilni imenik za KS in zaposleni krajani, ki še nimajo splošne volilne pravice in niso vpisani v splošni volilni imenik.
7. člen
Krajevni samoprispevek bodo plačevali krajani, ki imajo stalno bivališče na območju Krajevne skupnosti Sladka gora v naslednji višini:
1. vsi zaposleni krajani po stopnji 1,8% od bruto osebnih dohodkov, nadomestil ter plačil po pogodbah o delu, zmanjšanih za davke in prispevke iz naslova teh prejemkov;
2. upokojenci po stopnji 2% od vseh pokojnin, ki so osnova za davek od osebnih prejemkov, zmanjšanih za davke in prispevke;
3. zavezanci, ki samostojno opravljajo gospodarsko ali poklicno dejavnost po stopnji 2% od bruto osnove za obračun prispevkov za socialno varnost;
4. zavezanci, katerim se davek odmerja od popoldanske obrti po stopnji 2% od davčne osnove – dobička, zmanjšanje za odmerjene davke;
5. zavezanci, ki dosegajo dohodke za priložnostno opravljanje storitev po stopnji 8% od davčne osnove, zmanjšanje za odmerjene davke;
6. lastniki zemljišč po stopnji 6% od katastrskega dohodka gozdnih in negozdnih površin;
7. krajani, ki so na začasnem delu v tujini in imajo stalno bivališče na območju krajevne skupnosti v pavšalnem znesku tolarske protivrednosti 2% letno.
Krajani, ki imajo dohodek iz dveh ali več virov, navedenih v prejšnjem odstavku, plačujejo samoprispevek iz vsakega dohodka posebej.
8. člen
Samoprispevek se ne plačuje od prejemkov iz socialnovarstvene pomoči, od priznavalnin, od invalidnin in od drugih prejemkov po predpisih o vojaških invalidih in civilnih invalidih vojne, od denarnega nadomestila za telesno okvaro, od dodatka za pomoč in postrežbo, od pokojnine, ki ne presega zneska najnižje pokojnine za polno pokojninsko dobo, od starostne pokojnine, priznane po starostnem zavarovanju kmetov, od štipendij učencev in študentov ter od nagrad, ki jih prejemajo študenti in učenci na proizvodnem delu oziroma na delovni praksi.
Samoprispevek se ne plačuje od osebnega dohodka delavcev in drugih občanov, ki ne presega zneska osebnega dohodka, ki zagotavlja materialno in socialno varnost delavca, določenega z zakonom. Znesek obračunanega osebnega dohodka delavcev in drugih delovnih ljudi ne sme biti večji od razlike med priznano pokojnino in pokojnino, ki ne presega najnižje pokojnine za polno pokojninsko dobo, oziroma med akontacijo osebnega dohodka, ki zagotavlja materialno in socialno varnost delavca, določenega z zakonom.
9. člen
Na referendumu se glasuje neposredno in tajno z glasovnico, na kateri je naslednje besedilo:
    Krajevna skupnost Sladka gora
    Na referendumu dne 4. 4. 1993 za uvedbo samoprispevka v denarju za obdobje
od 1. 5. 1993 do 30. 4. 1998 za sofinanciranje programa krajevne skupnosti, ki
vsebuje:
 
                                      GLASUJEM
    »ZA«                                                              »PROTI«
                                       (Žig)
 
    Glasuje se tako, da se obkroži beseda ZA, če se glasovalec samoprispevka
strinja, oziroma obkroži besedo PROTI, če se z uvedbo samoprispevka ne
strinja.
10. člen
Sklep o uvedbi samoprispevka sprejme svet KS, če se bo večina vseh glasovalcev izjavila zanj na referendumu.
11. člen
Izid referenduma in sklep o uvedbi samoprispevka se objavita v Uradnem listu RS.
12. člen
Za zbiranje sredstev in izvajanje programa samoprispevka je odgovoren svet KS, ki bo o zbranih in porabljenih sredstvih letno poročal skupščini KS in po potrebi zboru občanov.
13. člen
Pravilnost obračunavanja in odvajanja samoprispevka kontrolirata SDK.
14. člen
Ta sklep se objavi na krajevno običajen način.
Sladka gora, dne 8. marca 1993.
Predsednik
sveta KS Sladka gora
Vili Novak l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti