Uradni list

Številka 14
Uradni list RS, št. 14/1993 z dne 19. 3. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 14/1993 z dne 19. 3. 1993

Kazalo

661. Odredba o izvajanju ukrepov zaradi odkrivanja in preprečevanja živalskih bolezni v letu 1993 v občini Škofja Loka, stran 668.

Na podlagi drugega odst. 40. člena zakona o zdravstvenem varstvu živali (Uradni list SRS, št. 37/85) in 2. člena odredbe o izvajanju preventivnih ukrepov zaradi odkrivanja in preprečevanja živalskih kužnih bolezni v letu 1993 (Uradni list RS, št. 63/92) ter v skladu s 115. členom statuta občine Škofja Loka (Uradni vestnik Gorenjske, št. 10/88) je Izvršni svet Skupščine občine Škofja Loka dne 23. 2. 1993 ha 110. seji sprejel
ODREDBO
o izvajanju preventivnih ukrepov zaradi odkrivanja in preprečevanja živalskih kužnih bolezni v letu 1993 v občini Škofja Loka
1. člen
S to odredbo se urejajo ukrepi za zatiranje in preprečevanje kužnih bolezni v občini Škofja Loka.
2. člen
Proti šumečemu prisadu se morajo preventivno vakcinirati goveda in ovce, ki se bodo v letu 1993 pasle na planini Kališnik. Cepljenje se mora opraviti vsaj 20 dni pred odgonom na pašnik.
3. člen
Splošno preventivno cepljenje psov proti steklini mora biti opravljeno do 15. 4. 1993.
Mladi psi morajo biti vakcinirani proti steklini takoj, ko dopolnijo 4 mesece starosti.
Na okuženem in ogroženem območju je treba vakcinirati proti steklini živali, ki se pasejo, na stroške imetnika živali.
4. člen
Proti atipični kokošji kugi je treba vakcinirati kokoši, piščance, brojlerje in purane:
– v perutninskih obratih, organizacij in podjetij ali kooperantov
– v obratih individualnih proizvajalcev, kjer pomeni reja perutnine pomembnejšo gospodarsko dejavnost
Vakcinacija se opravi na način, ki ga za posamezno vakcino določi proizvajalec.
5. člen
Proti prašičji kugi je treba preventivno cepiti prašiče v gospodarstvih, ki imajo 10 ali več plemenskih svinj oziroma najmanj 50 pitancev.
Proti prašičji kugi je treba preventivno cepiti prašiče, ki se hranijo s pomijami iz obratov družbene prehrane, gostinskih obratov in drugih javnih lokalov na stroške imetnikov živali.
Cepljenje se opravi s sevom K-lapiniziranega virusa.
6. člen
Tuberkulinizirati je treba 50% vseh krav in brejih telic v občini, osnovno govejo čredo podjetij in njihovih kooperantov in vse plemenske merjasce.
7. člen
Na brucelozo je treba preiskati enkrat letno krave v hlevih individualnih proizvajalcev z mlečno prstanastim preizkusom in 20% plemenskih živali osnovne goveje črede pri kooperantih podjetij s serološkim pregledom krvi.
Na brucelozo je treba dvakrat letno klinično in serološko pregledati vse ovne na infekcijo z Brucella ovis.
8. člen
V večjih aglomeracijah je treba opraviti vakcinacijo govedi proti bovini trihofitiji na stroške imetnika živali.
9. člen
Na govejo levkozo je treba pregledati 20% plemenskih živali v osnovnih čredah pri kooperantih.
10. člen
Na kužno malokrvnost kopitarjev je treba preiskati vse plemenske žrebce v občini.
11. člen
Na vrtoglavost postrvi je treba v ribogojnicah pregledati enkrat letno postrvi, ki se vlagajo, prodajajo ali prevažajo. Vzorci mladic morajo biti poslani na preiskavo od junija do 31. decembra 1993.
12. člen
V ogroženem in okuženem območju je treba na stroške imetnika živali vakcinirati proti hemoragični bolezni kuncev vse plemenske živali – kunce.
13. člen
Ukrepe iz 2. do 8. člena Odredbe opravi Živinorejsko veterinarski zavod Gorenjske Kranj kot pooblaščena in verificirana veterinarska organizacija za Gorenjsko. Vzorce iz 8. do 10. člena Odredbe odvzame ŽVZG Kranj, preiskave pa opravi Veterinarska fakulteta v Ljubljani.
14. člen
V skladu s 3. členom republiške odredbe je Veterinarski zavod dolžan pred vsakim začetkom izvajanja ukrepov iz te odredbe o tem obvestiti medobčinski organ veterinarske inšpekcije. O opravljenem delu mora poročati na predpisanih obrazcih.
15. člen
Preventivna cepljenja je treba opraviti tolikokrat, kolikorkrat je potrebno, da so živali stalno zaščitene.
Kontrolo imunosti opravi Veterinarska fakulteta v Ljubljani po programu, ki ga določi Republiška veterinarska uprava.
16. člen
V skladu s 5. členom republiške odredbe mora veterinarski zavod voditi evidenco o datumu cepljenja oziroma preiskave, imenu in bivališču imetnika živali, o opisu živali, o proizvajalcu, serijski številki in kontrolni številki cepiva ter o rezultatih cepljenja in preiskave.
Veterinarski zavod mora spremljati zdravstveno stanje živali o uporabi biološkega preparata in o tem obveščati medobčinski organ veterinarske inšpekcije.
17. člen
Stroški odrejenih ukrepov v smislu 40. člena zakona o zdravstvenem varstvu živali (Uradni list SRS, št. 37/85) se v skladu s 25. členom navedenega zakona v celoti krijejo iz sredstev posebnega računa za zdravstveno varstvo živali občine Škofja Loka, kolikor ni drugače določeno.
Stroški odrejenih ukrepov na kooperacijskih živalih, katerih lastnik je organizacija ali podjetje s sedežem izven območja občine Škofja Loka se krijejo iz sredstev posebnega računa za zdravstveno varstvo živali tiste občine, kjer je sedež te organizacije oziroma podjetja.
18. člen
Ta odredba začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 323-03/90
Škofja Loka, dne 23. februarja 1993.
Predsednik
Izvršnega sveta
Skupščine občine Škofja Loka
Vincencij Demšar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti