Uradni list

Številka 12
Uradni list RS, št. 12/1993 z dne 5. 3. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 12/1993 z dne 5. 3. 1993

Kazalo

579. Uredba o načinu oblikovanja cen komunalnih storitev in stanovanjskih najemnin za neprofitna stanovanja, stran 553.

Na podlagi 5. člena Zakona o cenah (Uradni list RS, št. 1/91-I) in 26. člena Zakona o Vladi Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 4/93) izdaja Vlada Republike Slovenije
UREDBO
o načinu oblikovanja cen komunalnih storitev in stanovanjskih najemnin za neprofitna stanovanja
1. člen
Cene proizvodov in storitev v dejavnostih proizvodnje in distribucije vode, prečiščevanja in odvajanja odplak, proizvodnje, prenosa in distribucije plina, proizvodnje in distribucije toplote ter odvažanja in odlaganja odpadkov (v nadaljnjem besedilu: cene komunalnih storitev) ter stanovanjske najemnine za neprofitna stanovanja (v nadaljnjem besedilu: najemnine) smejo podjetja in zasebniki ter lastniki stanovanj (v nadaljnjem besedilu: zavezanci) oblikovati na način, določen s to uredbo.
2. člen
Cene komunalnih storitev in najemnin iz prejšnjega člena, ki so se v skladu s predpisi oblikovale in uporabljale na tržišču na dan 6. marca 1993, se v nadaljevanju oblikujejo tako, da ne presežejo dovoljene rasti cen, določene s to uredbo.
3. člen
Dovoljeno mesečno rast cen komunalnih storitev ugotavljajo zavezanci na podlagi podatkov Zavoda Republike Slovenije za statistiko, ki jih ta objavi v Uradnem listu Republike Slovenije o rasti cen življenjskih potrebščin (ŽP) v predhodnem mesecu na naslednji način:
1. V primeru rasti cen ŽP do 3,0% se cene komunalnih storitev ne spremenijo;
2. V primeru rasti cen ŽP nad 3,0% se cene komunalnih storitev lahko povečajo za 80% rasti cen ŽP.
4. člen
Če v več zaporednih mesecih od uveljavitve te uredbe ne pride do dovoljenega povišanja cen komunalnih storitev, lahko zavezanci ugotovijo dovoljeno rast cen komunalnih storitev z uporabo kumulativne rasti cen življenjskih potrebščin in povečajo cene komunalnih storitev v skladu z določili 2. točke 3. člena te uredbe.
5. člen
V primeru, da zavezanec ugotovi, da cena komunalnih storitev, oblikovana v skladu z določbami te uredbe, ne pokriva stroškov enostavne reprodukcije, lahko Vladi Republike Slovenije predlaga, da odredi višjo stopnjo povišanja cen.
Zahtevek iz prejšnjega odstavka se poda na podlagi predhodne analize cen komunalnih storitev iz te uredbe in to samo v primeru, če so cene komunalnih storitev dosegle stopnjo rasti, ki jo omogočajo določbe te uredbe.
Zahtevek se vloži pri Ministrstvu za ekonomske odnose in razvoj, Trg republike 3, Ljubljana.
Zavezanec je dolžan skupaj z zahtevkom posredovati tudi predhodno mnenje izvršnega sveta skupščine občine in vse podatke, iz katerih je razvidna utemeljitev zahtevka, oziroma vse podatke, ki jih zahteva Ministrstvo za ekonomske odnose in razvoj.
Če Ministrstvo za ekonomske odnose in razvoj ugotovi, da so podatki iz zahtevka nepopolni, jih mora zavezanec dopolniti na način in v roku, ki ga ta določi.
V primeru, če Vlada Republike Slovenije v tridesetih dneh ne odloči o zahtevku, se šteje, da višje stopnje povečanja cen komunalnih storitev ni odredila.
6. člen
Zavezanci lahko oblikujejo najemnine na naslednji način:
mesečna najemnina = vrednost stanovanja na dan 18. 12. 1992 x 2,9 : 1200.
Vrednost stanovanja se ugotovi na podlagi 12. člena metodologije za oblikovanje najemnin v neprofitnih stanovanjih (Uradni list RS, št. 32/92).
7. člen
Če dejanska mesečna najemnina dosega ali presega raven, ugotovljeno na način iz 6. člena te uredbe, se najemnina ne spremeni in ohrani doseženo nominalno višino.
Ne glede na določbe 6. člena te uredbe mesečna rast najemnin ne sme presegati 4 odstotke.
8. člen
Zavezanci, ki oblikujejo cene komunalnih storitev v skladu s to uredbo, so dolžni osem dni pred povišanjem cen komunalnih storitev obvestiti Ministrstvo za ekonomske odnose in razvoj. Obvestilo vsebuje podatke o doseženih ravneh cen posameznih komunalnih storitev (poprečnih in za posamezne uporabnike) in odstotek povečanja.
9. člen
Zavezanci, ki oblikujejo najemnine v skladu s to uredbo, so dolžni osem dni pred povišanjem najemnin obvestiti upravni organ, pristojen za stanovanjske zadeve v občini, ta pa Ministrstvo za ekonomske odnose in razvoj o vseh zbranih podatkih enkrat mesečno, in sicer zadnji dan v tekočem mesecu. Obvestilo zavezancev vsebuje podatke o vrednosti stanovanj v mesecu decembru 1992, povečanju najemnin, raven dosežene najemnine in o doseženem deležu najemnine v vrednosti stanovanja, ugotovljene v mesecu decembru 1992.
10. člen
Ta uredba začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 380-05/93-4/l-4
Ljubljana, dne 4. marca 1993.
Vlada Republike Slovenije
Predsednik
dr. Janez Drnovšek l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti