Uradni list

Številka 12
Uradni list RS, št. 12/1993 z dne 5. 3. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 12/1993 z dne 5. 3. 1993

Kazalo

565. Odlok o ustanovitvi javnega zdravstvenega zavoda Zdravstveni dom Lendava, stran 543.

Na podlagi tretjega odstavka 3. člena ter 8. in 51. člena Zakona o zavodih (Uradni list RS, št. 12/91) in drugega odstavka 2. člena ter 5. in 25. člena Zakona o zdravstveni dejavnosti (Uradni list RS, št. 9/92) ter na podlagi 265. člena Statuta občine Lendava (Uradni objave Pomurja, št. 37/81, 29/83 in 9/86) in 7. člena Odloka o pristojnostih zborov SO Lendava (Uradne objave Pomurja, št. 10/90) je Skupščina občine Lendava na seji Zbora združenega dela, Zbora krajevnih skupnosti in družbenopolitičnega zbora dne 19. 2. 1993 sprejela
ODLOK
o ustanovitvi javnega zdravstvenega zavoda Zdravstveni dom Lendava
I. USTANOVITELJSTVO
1. člen
Skupščina občine Lendava (v nadaljnjem besedilu: ustanovitelj) s tem odlokom v skladu s preoblikovanjem Pomurskega zdravstvenega zavoda M. Sobota ustanovi javni zdravstveni zavod Zdravstveni dom Lendava (v nadaljnjem besedilu: zavod), ki je pooblaščen v skladu z zakonom za izvajanje osnovne zdravstvene dejavnosti za območje občine Lendava.
2. člen
Zavod je pravna oseba s statusom javnega zdravstvenega zavoda.
II. IME IN SEDEŽ ZAVODA
3. člen
Ime zavoda je Zdravstveni dom Lendava – Egeszseghaz Lendva.
Skrajšano ime je ZD Lendava – EH Lendva.
Sedež zavoda je v Lendavi, Kidričeva 34.
III. DEJAVNOST ZAVODA
4. člen
Osnovna zdravstvena dejavnost se opravlja v ZD Lendava, OE na terenu in na domu bolnika v skladu z Zakonom o zdravstveni dejavnosti in mrežo zdravstvene službe na primarni rabi.
Zavod lahko krči oziroma širi obstoječo zdravstveno dejavnost zavoda le na osnovi veljavne zakonodaje in plana zdravstvenega varstva R Slovenije ter s soglasjem ustanovitelja.
IV. ORGANI ZAVODA
5. člen
Organi zavoda so:
– svet zavoda
– direktor zavoda
– strokovni svet zavoda
1. Svet zavoda
6. člen
Zavod upravlja svet zavoda, ki ima 7 članov. Svet zavoda sestavljajo:
– 3 predstavniki delavcev zavoda, ki opravljajo dejavnost zaradi katere je zavod ustanovljen,
– 3 predstavniki ustanovitelja,
– 1 predstavnik zavarovancev.
Predstavnike delavcev zavoda izvolijo delavci neposredno na tajnih volitvah. Volitve se opravijo na podlagi poslovnika, ki. ga sprejme direktor zavoda, ki opravi vse priprave za izvedbo volitev.
Predstavnike ustanovitelja imenuje Skupščina občine Lendava. Predstavnika zavarovancev imenuje Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.
Predsednika sveta zavoda volijo člani sveta zavoda izmed članov sveta.
7. člen
Člani sveta zavoda se izvolijo oziroma imenujejo za 4 leta in so lahko ponovno imenovani oziroma izvoljeni za to funkcijo, vendar največ še za en mandat.
Naloge in pristojnosti sveta zavoda se določijo s statutom zavoda, v skladu z zakonskimi predpisi.
8. člen
Svet zavoda lahko veljavno odloča, če je na seji navzočih več kot polovica članov sveta zavoda.
Svet zavoda sprejme sklepe z večino glasov vseh članov.
2. Direktor zavoda
9. člen
Direktor organizira in vodi delo ter poslovanje zavoda, predstavlja in zastopa zavod, ter je odgovoren za zakonitost dela zavoda.
Direktorja imenuje in razrešuje svet zavoda s soglasjem ustanovitelja.
Mandat direktorja traja 4 leta in je po poteku te dobe lahko ponovno imenovan.
10. člen
Za direktorja zavoda je lahko imenovan kandidat na podlagi javnega razpisa, če izpolnjuje pogoje določene s statutom v skladu z zakonom.
3. Strokovni svet zavoda
11. člen
Strokovni svet zavoda je kolegijski strokovni organ zavoda.
Naloge, sestavo in način oblikovanja strokovnega sveta zavoda se določi s statutom zavoda v skladu z zakonom.
V. PRAVICE, OBVEZNOSTI IN ODGOVORNOSTI ZAVODA V PRAVNEM PROMETU
12. člen
Zavod je pravna oseba, ki nastopa v pravnem prometu v okviru svoje dejavnosti samostojno, z vsemi pravicami in obveznostmi, v svojem imenu in za svoj račun. Za svoje obveznosti odgovarja z vsemi sredstvi, s katerimi razpolaga.
13. člen
Zavod gospodari z vsemi osnovnimi in drugimi materialnimi sredstvi, s katerimi je gospodaril do uveljavitve tega zakona.
14. člen
Premoženje zavoda je last ustanovitelja oziroma njegovih pravnih naslednikov. Z vsem premoženjem upravlja zavod. Zavod samostojno razpolaga s premičnim premoženjem manjših vrednosti, za razpolaganje s sredstvi večjih vrednosti ter z nepremičnim premoženjem pa samo s soglasjem ustanovitelja.
Podrobnejša določila glede izvajanja tega člena se opredelijo s Statutom zavoda.
15. člen
Sredstva za izvajanje dejavnosti pridobiva zavod:
– od Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije,
– iz proračuna Republike Slovenije, oziroma Ministrstva za zdravstvo Slovenije za storitve, in namene, za katere je z zakonom določeno ali posebej dogovorjeno, da se financira iz republiškega proračuna;
– od ustanovitelja
– s prodajo storitev drugim,
– z dotacijami, darili in iz drugih virov, na način in pogoji, določenimi z zakonom in statutom zavoda.
16. člen
Presežek prihodkov nad odhodki zavod uporablja za izvajanje in razvoj svoje dejavnosti.
O načinu razpolaganja s presežkom prihodkov nad odhodki odloča na predlog direktorja svet zavoda v soglasju z ustanoviteljem.
17. člen
O načinu ter višini pokrivanja primanjkljaja, ki ga ni moč pokriti iz drugih razpoložljivih sredstev zavoda, odloči ustanovitelj na predlog sveta zavoda.
18. člen
Zavod je dolžan uporabljati in upravljati premoženje ustanovitelja s skrbjo dobrega gospodarja.
VI. ODGOVORNOST USTANOVITELJA ZA OBVEZNOSTI ZAVODA TER MEDSEBOJNE PRAVICE IN OBVEZNOSTI USTANOVITELJA IN ZAVODA
19. člen
Ustanovitelj prevzema odgovornost za obveznosti zavoda do višine vrednosti premoženja, s katerim razpolaga zavod.
Ustanovitelj usklajuje program zdravstvenega varstva za območje, ki ga zavod s svojo dejavnostjo pokriva ter za območje širše lokalne uprave ter spremlja izvajanje programov, usklajuje investicije zavoda in skrbi za njihovo financiranje ter sprejema sklepe za sanacijo in kritje izgub.
Zavod sprejema in izvaja program zdravstvenega varstva, poroča o poslovanju in predlaga sanacijo izgub.
20. člen
Zavod je dolžan ustanovitelju nuditi občasno, zlasti pa na njegovo zahtevo, podatke o poslovanju zavoda in poslovnih rezultatih ter druge podatke, ki so potrebni za izvajanje ustanoviteljskih pravic.
21. člen
Ustanovitelj je dolžan zagotavljati zavodu sredstva za njegov razvoj oziroma razširjeno reprodukcijo v okviru mreže javnega zdravstva:
VIII. ORGANIZIRANJE SKUPNIH DEJAVNOSTI
22. člen
Zavod se pri izvajanju programov povezuje in usklajuje z drugimi javnimi zdravstvenimi zavodi na območju občin G. Radgona, Ljutomer in M. Sobota in v ta namen organizira za posamezna področja dejavnosti ustrezne službe medsebojnega povezovanja, kot so strokovni medicinski sveti.
23. člen
Zavod ustanovi skupnost zavodov za opravljanje finančnih, pravnih in administrativnih del, skupaj z drugimi javnimi zdravstvenimi zavodi na območju občin G. Radgona, Ljutomer in M. Sobota. Zavod lahko odstopi od soustanoviteljstva skupnosti zavodov, s tem da je odpovedni rok 6 mesecev.
V okviru skupnosti zavodov zavod lahko načrtuje, izvaja in opravlja tudi druge strokovne in svetovalne zadeve, če se tako dogovori z drugimi zavodi na osnovi skupnih interesov.
IX. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
24. člen
Zavod, kot pravni naslednik OE Zdravstveni dom Lendava nadaljuje delo z obstoječim premoženjem OE po bilanci stanja zadnjega zaključnega računa.
25. člen
V. d. direktorja OE in delavci s posebnimi pooblastili, imenovan pred sprejetjem tega odloka, nadaljujejo z delom na teh funkcijah do imenovanja direktorja in delavcev s posebnimi pooblastili po novem statutu, kot vršilci dolžnosti teh funkcij vendar najdalj 6 mesecev od sprejetja tega odloka.
26. člen
Ustanovitev in konstituiranje sveta zavoda se izvede v roku 30 dni po sprejemu tega odloka.
Zavod mora sprejeti svoj statut v roku 90 dni po uveljavitvi tega odloka.
Imenovanje direktorja in izvolitev drugih organov razen sveta zavoda; se po postopku in na način, kot ga določa zakon, ta odlok in novi statut, izvede takoj po sprejetju statuta zavoda.
27. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporablja pa se od 1. 1. 1993.
Št. 013-2/92-1
Lendava, dne 19. februarja 1993.
Predsednik
Skupščine občine Lendava
Ciril Pucko, dipl. ek. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti