Uradni list

Številka 12
Uradni list RS, št. 12/1993 z dne 5. 3. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 12/1993 z dne 5. 3. 1993

Kazalo

562. Odredba o preventivnih cepljenjih in diagnostičnih ter drugih preiskavah živalskih kužnih bolezni v letu 1993 na območju občine Krško, stran 538.

Na podlagi 1. točke 24. člena Zakona o zdravstvenem varstvu živali (Uradni list SRS, št. 37/85), 2. člena republiške odredbe o izvajanju preventivnih ukrepov zaradi odkrivanja in preprečevanja živalskih kužnih bolezni v letu 1993 (Uradni list RS, št. 63/92) ter 72. člena odloka o pristojnosti in sestavi zborov občinske skupščine (Uradni list SRS, št. 3/90) je Izvršni svet Skupščine občine Krško na seji dne 22. 2. 1993 sprejel
ODREDBO
o preventivnih cepljenjih in diagnostičnih ter drugih preiskavah živalskih kužnih bolezni v letu 1993 na območju občine Krško
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Da se ugotovijo, oziroma preprečijo v tej odredbi navedene živalske kužne bolezni, mora veterinarska organizacija, ki je po predpisih verificirana za preprečevanje in zatiranje kužnih bolezni – Dolenjsko posavski veterinarski zavod opraviti v letu 1993 po programu ukrepe zaradi ugotavljanja, odkrivanja, preprečevanja in zatiranja kužnih bolezni.
Posestniki živali so dolžni izvajati ukrepe iz te odredbe.
2. člen
Dolenjsko posavski veterinarski zavod Novo mesto je dolžan pred vsakim začetkom izvajanja ukrepov iz te odredbe o tem obvestiti medobčinski upravni organ, pristojen za veterinarsko inšpekcijo.
3. člen
Preventivna cepljenja se morajo opraviti tolikokrat, kolikorkrat je potrebno, da so živali stalno zaščitene. Kontrolo imunosti opravi Veterinarska fakulteta v Ljubljani, po programu, ki ga določi Republiška veterinarska uprava Ljubljana.
4. člen
Dolenjsko posavski veterinarski zavod Novo mesto mora voditi evidenco o datumu cepljenja oziroma preiskave, imenu in bivališču posestnika živali, o proizvajalcu, o serijski in kontrolni številki cepiva ter o rezultatu cepljenja in preiskave.
5. člen
Dolenjsko posavski veterinarski zavod Novo mesto mora spremljati zdravstveno stanje živali po uporabi biološkega preparata in o tem obveščati medobčinski upravni organ, pristojen za veterinarsko inšpekcijo.
II. PREVENTIVNI UKREPI
6. člen
Preventivno cepljenje psov, starih več kot štiri mesece proti steklini, mora biti opravljeno od 1. 2. do 15. 4. 1993.
Zaščitno cepljenje mladih psov proti steklini se mora opraviti takoj, ko dopolnijo štiri mesece starosti.
Proti steklini je treba vakcinirati tudi domače živali, ki se pasejo brez nadzorstva – to je brez pastirja na naravno ali umetno zgrajenih površinah, ki so oddaljene od naselij. V letu 1993 je treba opraviti dehelmentizacijo psov, ki se opravi ob preventivnem cepljenju psov proti steklini. Dehelmentizacijo opravi Dolenjsko posavski veterinarski zavod ob cepljenju psov proti steklini.
7. člen
Proti prašičji kugi je treba preventivno cepiti prašiče v gospodarstvih, ki imajo 10 ali več plemenskih svinj oziroma 50 pitancev. Proti tej bolezni je treba zaščititi prašiče, ki se hranijo s pomijami ali odpadki živalskega izvora, ne glede na njihovo število v gospodarstvu.
Obrati družbene prehrane, gostinski obrati in menze so dolžni dati veterinarski službi vse podatke o odjemalcih pomij in kuhinjskih odpadkov. Preventivno cepljenje se opravi s sevom K lapiziranega virusa, tolikokrat, kolikorkrat je potrebno, da so živali stalno zaščitene.
8. člen
Preventivno cepljenje kopitarjev, goved in ovac proti vraničnemu prisadu se mora opraviti do 30. 4. 1993 v naseljih Ardro in Sela pri Raki, Apnenik, Ardro pri Vel. Trnu, Črešnjice, Jelševec, Nova gora, Mali Trn, Dulce, Lomno, Smečice in Veliki Trn, Gornji Leskovec gospodarstvo Franc Bavec, Jože Ribič in Franc Požeg (KS Senovo), cepljenje opravi Dolenjsko posavski veterinarski zavod Novo mesto.
9. člen
Tuberkulinizirati je potrebno 50% vseh krav in brejih telic na območju cele občine (9. splošna tuberkulinizacija) sukcesivno po četrtletjih in vse plemenske merjasce.
Tuberkulinizirati je treba 400 plemenic na farmi prašičev Pristava.
Tuberkulinizacijo opravi veterinarska obratna ambulanta, tuberkulinizacija v vzrejališču plemenskih merjascev opravi Veterinarska fakulteta v Ljubljani. Opravi se tuberkulinizacija kokoši na dvoriščih, kjer je ugotovljena ptičja tuberkuloza ter kokoši na dvoriščih, ki neposredno mejijo na okužena dvorišča.
Prašičerejski farmi Pristava Mercator Agrokombinat Krško se mora plemenski material pregledovati na tuberkulozo v klavnicah s pregledom mezenterialnih, portalnih in drugih bezgavk zaklanih živali. Pregled opravlja Dolenjsko posavski veterinarski zavod Novo mesto.
10. člen
Na brucelozo je treba preiskati enkrat na leto z mlečno obročkasto preizkušnjo krave v hlevih individualnih proizvajalcev. Preiskati je potrebno patoanatomsko odstreljene poljske zajce. Preglede zajcev opravi Dolenjsko posavski veterinarski zavod, laboratorijske preiskave patoanatomsko sumljivih zajcev opravi Veterinarska fakulteta v Ljubljani.
Na brucelozo je treba preiskati enkrat letno 20% plemenskih živali v osnovni plemenski čredi farme prašičev Pristava Mercator Agrokombinat Krško. Vzorce krvi odvzame Dolenjsko posavski zavod Novo mesto s sodelovanjem tehnične ekipe veterinarske obratne ambulante.
11. člen
Za preiskavo na kužno malokrvnost kopitarjev je treba vsem plemenskim žrebcem odvzeti vzorce krvi. Jemanje vzorcev krvi opravi Veterinarska fakulteta v Ljubljani ob rednih pregledih žrebcev.
12. člen
Na hudo gnilobo čebelje zalege je treba preiskati čebelnjake, ki so bili v letu 1992 okuženi s to boleznijo in čebelnjake v radiusu 3 km od žarišča okužbe.
13. člen
Preventivno cepljenje kokoši in brojlerjev ter puranov proti atipični kokošji kugi se mora opraviti pri Miju Gunjilac, Senovo. Vakcinacijo opravi Dolenjsko posavski veterinarski zavod Novo mesto z živo ali mrtvo vakcino po programu imunoprofilakse (obvezno strokovno navodilo Republiške veterinarske uprave, št. 322-A-026-82) z dne 11. 3. 1982. Proti infekcioznemu bronhitisu, Gumboro bolezni in Marekovi bolezni je treba cepiti proizvodno jato pri Gunjilac Miju, Senovo.
14. člen
Na bolezen Aujeszkega in TGE je potrebno preiskati 10% vzorcev krvi plemenskih prašičev na prašičerejski farmi Pristava Mercator Agrokombinat Krško. Odvzem opravi Dolenjsko posavski veterinarski zavod Novo mesto s sodelovanjem tehnične ekipe obratne veterinarske ambulante.
Na leptospirozo je potrebno preiskati 20% vzorcev krvi plemenskih prašičev na prašičerejski farmi Pristava Mercator Agrokombinat Krško. Odvzem opravi Posavski veterinarski zavod Novo mesto s sodelovanjem tehnične ekipe obratne veterinarske ambulante.
15. člen
V ribogojnici last Mirka Goričarja, Slivje št. 2, Podbočje in Hribar Alojza iz Podbočja 36 je potrebno preiskati postrvi na vrtoglavost postrvi in virusno hemoragično septikemijo postrvi. Vzorci mladic morajo biti poslani na preiskavo od 1. junija do 31. 12. 1993. Na virusno hemoragično septikemijo postrvi je treba poslati plemenske postrvi do 15. 2. 1993.
16. člen
Bike v prirodnem pripustu je treba preiskati enkrat letno na mehurčasti izpuščaj (IBR-IPV), vibriozo, leptospirozo, trihomoniazo, levkozo ter bakteriološki pregled semena na onesnaženost z ubikvitarnimi bakterijami.
Vzorec odvzema strokovna služba Dolenjsko posavskega veterinarskega zavoda Novo mesto, preiskavo opravi Veterinarska fakulteta v Ljubljani.
17. člen
Cepiti je treba vse plemenske kunce proti hemoragični bolezni kuncev in zajcev.
18. člen
Vakcinirati je treba goveda proti govejemu lišaju v večjih aglomeracijah govedi.
19. člen
Preventivno cepljenje proti steklini, prašičji kugi, vraničnemu prisadu, pregled na brucelozo z mlečno obročkasto preizkušnjo, tuberkulinizacijo goved in cepljenje proti kokošji kugi v individualnih gospodarstvih ter odvzem krvi za pregled na kužno malokrvnost konj, mehurčasti izpuščaj goved (IBR-IPV), ter odvzem vzorcev za pregled na hudo gnilobo čebelje zalege, gre v breme posebnega računa za zdravstveno varstvo živali pri Skupščini občine Krško.
Dehelmentizacijo psov, vakcinacijo proti govejemu lišaju, vakcinacijo prašičev, ki se hranijo s pomijami proti prašičji kugi, vakcinacijo govedi in drugih živali proti govejemu lišaju, tuberkulinizacijo in serološke preiskave krvi na brucelozo, leptospirozo ter ostale preglede na kužne bolezni ob kupoprodaji za plemensko uporabo prašičev ter kontrolo imunosti plemenske jate nesnic na atipično kokošjo kugo, infekciozni bronhitis in cepljenje kuncev proti hemoragični bolezni kuncev in zajcev plača imetnik živali.
20. člen
Ta odredba začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 7-323-3/93
Krško, dne 22. februarja 1993.
Predsednik
Izvršnega sveta
Skupščine občine Krško
Herman Kunej, dipl. inž. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti