Uradni list

Številka 12
Uradni list RS, št. 12/1993 z dne 5. 3. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 12/1993 z dne 5. 3. 1993

Kazalo

553. Odločba o razveljavitvi nekaterih določb odloka SO Logatec o spremembi odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča na območju občine Logatec, stran 531.

ODLOČBA in SKLEP
Ustavno sodišče je na predlog KLI Logatec, Podjetja za lesno in strojno proizvodnjo, trgovino in inženiring, v postopku za oceno zakonitosti na seji dne 18. 2. 1993
I. odločilo:
V 3. členu odloka Skupščine občine Logatec o spremembi odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča na območju občine Logatec (Uradni list RS, št. 40/90) se v besedilu spremenjenega 11. člena odloka o nadomestilu za uporabo stavbnih zemljišč na območju občine Logatec razveljavita drugi in tretji stavek.
Razveljavitev začne učinkovati dne 1. 1. 1994 s pravnim učinkom po prvem in drugem odstavku 414. člena ustave iz leta 1974.
II. sklenilo:
Postopek za oceno zakonitosti sklepa Izvršnega sveta Skupščine občine Logatec o uskladitvi vrednosti točke za izračun nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča za leto 1992 (Uradni list RS, št. 3/92) se ustavi.
Obrazložitev
Podjetje za lesno in strojno proizvodnjo, trgovino in inženiring KLI Logatec je s predlogom začelo postopek za oceno zakonitosti 3. člena v izreku te odločbe navedenega odloka, po katerem Skupščina občine Logatec potrdi letni program dela in sprejme zaključni račun Sklada stavbnih zemljišč ter izhodiščno vrednost točke za tekoče leto, izvršni svet pa med letom usklajuje vrednost točke na podlagi predloga Upravnega odbora Sklada stavbnih zemljišč občine Logatec. Začelo je tudi postopek za oceno v izreku te odločbe navedenega sklepa izvršnega sveta SO Logatec, izdanega na podlagi gornjega pooblastila. Predlagatelj navaja, da je z izpodbijano določbo odloka skupščina občine v nasprotju z 61. členom zakona o stavbnih zemljiščih (Uradni list SRS, št. 18/84, 32/85 in 33/89) pooblastilo za določanje vrednosti točke za izračun nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča prenesla na svoj izvršni svet in da je ta na tej podlagi sprejel izpodbijani sklep, čeprav je bila vrednost točke za izračun nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča za leto 1992 že določena s sklepom skupščine občine.
V odgovoru na predlog Izvršni svet Skupščine občine Logatec pojasnjuje, da s sprejemom proračuna občine za tekoče leto skupščina občine sprejme tudi program dela Sklada stavbnih zemljišč, izhodiščno vrednost točke za izračun nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča ter določi namene, za katere se tako zbrana sredstva uporabijo. Pojasnjuje tudi, da je skupščina občine z izpodbijanim 3. členom odloka izvršni svet pooblastila le za uskladitev vrednosti točke po predlogu sklada stavbnih zemljišč in sicer do višine, ki omogoča ohranjanje realne vrednosti prihodkov. Izvršni svet je svoj sklep, ki ga predlagatelj izpodbija, sprejel po predlogu Upravnega odbora sklada stavbnih zemljišč, upoštevajoč rast drobnoprodajnih cen do maja leta 1992, vključno z oceno junijskega porasta.
Po 58. členu zakona o stavbnih zemljiščih se za uporabo stavbnega zemljišča plačuje nadomestilo. Območje, na katerem se plačuje to nadomestilo, določi občinska skupščina v skladu z zakonom. Občinska skupščina na podlagi 61. člena navedenega zakona določa nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča v skladu z dogovorom o usklajevanju meril in območij, na katerih se plačuje nadomestilo, in za določanje nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, ki ga sklenejo občine, pri čemer upošteva zlasti opremljenost zemljišča s komunalnimi in drugimi objekti in napravami, lego in namembnost ter smotrno izkoriščanje stavbnega zemljišča, izjemne ugodnosti v zvezi s pridobivanjem dohodka v gospodarskih dejavnostih in merila za oprostitev plačevanja nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča.
Na podlagi takšne zakonske ureditve in ob upoštevanju dogovora, ki je bil sklenjen v smislu navedenega 61. člena zakona, je Skupščina občine Logatec sprejela odlok o nadomestilu za uporabo stavbnih zemljišč (Uradni list SRS, št. 3/90) ter v njem določila območja zajemanja nadomestila, merila za določitev njegove višine ter merila za oprostitev. V 11. členu navedenega odloka je bilo določeno, da vrednost točke za izračun nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča določi letno s sklepom skupščina občine na predlog sklada stavbnih zemljišč. Takšno besedilo 11. člena je bilo z uveljavitvijo izpodbijanega 3. člena odloka o spremembi odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča na območju občine Logatec (Uradni list RS, št. 40/90) spremenjeno tako, da je bila skupščina občine pooblaščena za določitev izhodiščne vrednosti točke, izvršni svet pa, da med letom to vrednost usklajuje. Pri tem pa v odloku niso bili določeni tudi kriteriji, po katerih naj bi izvršni svet oziroma upravni odbor sklada stavbnih zemljišč kot predlagatelj uskladitve oblikoval usklajeno vrednost točke za izračun nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča. Takšno pooblastilo izvršnemu svetu v bistvu pomeni pooblastilo za določitev višine nadomestila, za kar pa je po zakonu (61. člen zakona o stavbnih zemljiščih) pooblaščena skupščina občine. Načelo vezanosti upravnih organov na zakon (legalitetno načelo) izključuje možnost, da bi izvršni svet spreminjal ali samostojno urejal zakonsko materijo ali da bi urejal razmerja, za katera je z zakonom pooblaščena skupščina občine. Po 120. členu ustave Republike Slovenije upravni organi opravljajo svoje delo samostojno v okviru in na podlagi ustave in zakonov. V neskladju z zakonom so izpodbijane določbe 3. člena odloka tudi v obsegu, kolikor dopuščajo določitev različne vrednosti točke za posamezne uporabnike stavbnega zemljišča.
Po teh ugotovitvah je ustavno sodišče na podlagi prvega odstavka 161. člena ustave Republike Slovenije in 2. alinee tretjega odstavka 25. člena zakona o postopku pred Ustavnim sodiščem SRS (Uradni list SRS, št. 39/74 in 28/76) izpodbijane določbe odloka razveljavilo z odložnim učinkom, da bi preprečilo nastanek pravne praznine oziroma, da bi občinski skupščini omogočilo, da določi vrednost točke za izračun nadomestil za uporabo stavbnega zemljišča v skladu z zakonom.
Glede izpodbijanega sklepa izvršnega sveta Skupščine občine Logatec o uskladitvi vrednosti točke za izračun nadomestila za leto 1992 je ustavno sodišče ugotovilo, da je v zveži z uveljavitvijo sklepa Skupščine občine Logatec o določitvi vrednosti točke za izračun nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča za leto 1993 ta sklep prenehal veljati. Zato je ustavno sodišče postopek za oceno izpodbijanega sklepa na podlagi 7. člena ustavnega zakona za izvedbo ustave Republike Slovenije in 6. alinee drugega odstavka 25. člena zakona o postopku pred Ustavnim sodiščem SRS ustavilo.
To odločbo in sklep je sprejelo ustavno sodišče v sestavi: predsednik dr. Peter Jambrek in sodniki dr. Tone Jerovšek, mag. Matevž Krivic, mag. Janez Snoj, dr. Janez Šinkovec in dr. Lovro Šturm.
Št. U-I-126/92-13
Ljubljana, dne 18. februarja 1993.
Predsednik
dr. Peter Jambrek l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti