Uradni list

Številka 11
Uradni list RS, št. 11/1993 z dne 25. 2. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 11/1993 z dne 25. 2. 1993

Kazalo

484. Odredba o preventivnih cepljenjih in diagnostičnih ter drugih preiskavah za preprečevanje in zatiranje kužnih bolezni v letu 1993 na območju občine Šentjur, stran 489.

Na podlagi tretjega odstavka 40. člena Zakona o zdravstvenem varstvu živali (Uradni list SRS, št. 37/85) in drugega odstavka 2. člena Odredbe o izvajanju preventivnih ukrepov zaradi odkrivanja in preprečevanja živalskih kužnih bolezni v letu 1993 (Uradni list RS, št. 63/92) ter 47. člena Statuta občine Šentjur pri Celju (Uradni list RS, št. 27/91) je Izvršni svet Skupščine občine Šentjur pri Celju na seji dne 19. 1. 1993 sprejel
ODREDBO
o preventivnih cepljenjih in diagnostičnih ter drugih preiskavah za preprečevanje in zatiranje kužnih bolezni v letu 1993 na območju občine Šentjur
1. člen
Da se preprečijo, oziroma ugotovijo v tej odredbi navedene živalske kužne bolezni, morata registrirani veterinarski organizaciji Zavod za živinorejo in veterinarstvo Celje – PE Šentjur in obratna veterinarska ambulanta Perutnina Ptuj opraviti v letu 1993 s to odredbo določene ukrepe.
Imetniki živali so dolžni izvajati ukrepe iz te odredbe.
2. člen
Veterinarski organizaciji morata pred vsakim začetkom izvajanja ukrepov iz odredbe o tem obvestiti občinski upravni organ pristojen za veterinarsko inšpekcijo.
3. člen
Splošna vakcinacija psov proti steklini mora biti opravljena od 1. II. do 15. IV. 1993.
Mladi psi morajo biti vakcinirani po napolnjenih štirih mesecih starosti. Za pravočasno cepljenje mladih psov morajo poskrbeti lastniki sami. Ob cepljenju se opravi obvezna dehelmentizacija psov (zdravljenje proti trakuljavosti).
Stroški zdravljenja gredo v breme lastnikov psov. Cepljenje opravi Zavod za živinorejo in veterinarstvo Celje PE Šentjur.
Na okuženem in ogroženem območju je potrebno vakcinirati proti steklini živali, ki se pasejo.
4. člen
Proti atipični kokošji kugi je potrebno vakcinirati kokoši, piščance pitance, purane in japonske prepelice v:
– perutninskih obratih podjetij in individualnih proizvajalcev;
– neposredni bližini le-teh;
Prav tako je potrebno opraviti vakcinacijo proti Marekovi bolezni, infekcioznemu bronhitisu in Gumboro bolezni v matični in proizvodni jati. Proti kužnemu tumorju pa je potrebno vakcinirati v matično jato v perutninskih obratih podjetij (MEJ) in v obratih zasebnikov.
Vzorce krvi za kontrolo imunosti po določenih vakcinacijah iz tega člena odvzamejo delavci registriranih veterinarskih ambulant po programu Republiške veterinarske uprave.
5. člen
Proti prašičji kugi je potrebno preventivno vakcinirati prašiče v gospodarstvih, ki imajo deset ali več plemenskih svinj, oziroma najmanj petdeset pitancev, ter prašiče krmljene s pomijami ali odpadki živalskih tkiv.
Vakcinacija iz prejšnjega odstavka se opravi s sevom k lapiniziranega virusa. Vakcinacijo opravijo delavci Zavoda za živinorejo in veterinarstvo Celje – PE Šentjur.
6. člen
Tuberkulinizirati je potrebno:
– 50% vseh krav in brejih telic v občini (IX. tuberkulinizacija)
– osnovno govejo čredo v podjetjih,
– vse plemenske merjasce.
Delavci Zavoda za živinorejo in veterinarstvo Celje – PE Šentjur morajo pri svojem veterinarsko sanitarnem pregledu redno opravljati pregled mezenterialnih portalnih in drugih bezgavk na tuberkulozo.
7. člen
Na brucelozo je potrebno preiskati enkrat letno:
– osnovno govejo čredo podjetij ter krave v hlevih individualnih proizvajalcev z mlečno-protimastnim preiskusom, ob sumljivi ali pozitivni reakciji je treba odvzeti živalim kri za pregled.
To delo morajo opraviti delavci Zavoda za živinorejo in veterinarstvo Celje – PE Šentjur opraviti do 31. maja 1993.
– 20% plemenskih živali v osnovni goveji čredi DKP MEJA morajo delavci verificirane veterinarske organizacije pregledati z odvzemom krvi v mesecu novembru na prisotnost okužbe z brucelo.
8. člen
Na mehurčasti izpuščaj pri govedu (IBR/IPV) je potrebno enkrat letno preiskati:
– plemenjake v naravnem pripustu,
– reje bikovskih mater sivo rjave pasme.
9. člen
Enkrat letno je potrebno pregledati bike v naravnem pripustu na vibriozo (infekcija s Camepzlobacter foetus) leptospirozo, trihomoniazo, levkozo, opraviti koprološki pregled ter bakterijami.
10. člen
Na govejo levkozo je potrebno pregledati 20% vseh plemenskih živali v DKP MEJA.
Pregled opravijo delavci verificirane veterinarske ambulante.
11. člen
Ugotoviti in preprečiti je potrebno vse pojave trihofitije.
. 12. člen
Na kužno malokrvnost kopitarjev je potrebno pregledati vse žrebce plemenjake v občini Šentjur.
Pregled opravijo delavci Veterinarske fakultete iz Ljubljane ob rednih pregledih.
13. člen
Proti hemoragični bolezni je potrebno cepiti vse plemenske kunce organiziranih rej na območju občine Šentjur in jih dvakrat letno serološko preiskati.
14. člen
Da bi preprečili nadaljnje širjenje bolezni čebel, je potrebno opraviti popis čebeljih družin. Popis opravijo čebelarske družine do 28. 2. 1993.
Vzorce matic je potrebno poslati in preiskati do 31. marca 1993, na hudo gnilobo čebelje zalege, nosemavost, varoozo in pršičavost.
15. člen
Na vrtoglavost postrvi je potrebno v ribogojnicah pregledati enkrat letno postrvi, ki se vlagajo, prodajajo ali prevažajo. Vzorci mladic morajo biti poslani v preiskavo od l. junija do 31. decembra 1993.
Na pomladansko viremijo, eritrodermatitis in vnetje ribjega mehurja pri krapih je potrebno do 15. maja 1993 preiskati krape iz registriranih rej, ki se vlagajo, prevažajo ali prodajajo. Mladice krapov je potrebno pregledati do konca leta 1993. Vzorce odvzamejo delavci Zavoda za živinorejo in veterinarstvo Celje – PE Šentjur, pregled opravi Veterinarska fakulteta Ljubljana.
16. člen
Stroški cepljenja in diagnostičnih preiskav po tej odredbi se plačajo iz posebnega računa za zdravstveno varstvo živali občine Šentjur, razen stroški odkrivanja in zatiranja trihofitije, cepljenja proti miksomatozi, hemoragični bolezni, cepljenja prašičev, ki so krmljeni s pomijami, oziroma odpadki živalskih tkiv, cepljenja psov in pašne govedi proti steklini, cepljenja v proizvodnji jati proti Marekovi bolezni, infekcioznemu bronhitisu, Gumboro bolezni in kontrolo imunosti jate pesnic na atipično kokošjo kugo in infekciozni bronhitis in zatiranje trihofitije.
Te stroške morajo plačati imetniki živali sami.
Stroški cepljenja pašnih živali proti steklini bodo deloma financirali iz sredstev upravnega organa občine Šentjur (stroški vakcinacije), ostalo (storitev) plačajo lastniki živali.
17. člen
Ta odredba prične veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije. S tem preneha veljati Odredba o preventivnih cepljenih in diagnostičnih ter drugih preiskavah na območju občine Šentjur, objavljena v Uradnem listu RS, št. 11/92.
Št. 323-8/93-2
Šentjur pri Celju, dne 19. januarja 1993.
Predsednik
Izvršnega sveta
Skupščine občine Šentjur pri Celju
Ladislav Grdina, dipl. inž. str. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti